Stellar Lumens (XLM)

Stellar – tai oikeammin sanottuna Stellar Lumens – on ampaissut vauhdilla suurimpien ja suosituimpien virtuaalivaluuttojen ansioituneeseen seuraan.

Viime aikoina niin ikään nosteessa olleen Ripplen teknologiaan pohjautuva Stellar Lumens on noussut suuremman yleisön tietoisuuteen vuoden 2017 lopulla ja saanut niin kryptoharrastajat kuin sijoittajatkin kiinnostumaan tarjoamistaan mahdollisuuksista.

Vilkaistaanpa hieman lähemmin, mitä kaikkea Stellar Lumens pitää sisällään ja miksi siitä on nyt innostuttu.

Stellar Lumens

Stellar Lumens lyhyesti

Stellar – lyhyt esittely & yhteenveto

Vuonna 2014 alkunsa saaneen Stellar Lumens -projektin on perustanut myös Rippleä sekä bitcoin-pörssi Mt. Goxia perustamassa ollut yhdysvaltalainen Jed McCaleb.

Alun alkaen Stellar perustuikin teknologiansa puolesta läpikotaisin Rippleen, mutta lähti omille teilleen vuonna 2015 tehdyn päivityksen ja sen mukanaan tuoman SCP eli Stellar Consensus Protocol -algoritmin myötä.

Kyseessä on siis Ripplen fork.

Stellar eroaa Ripplestä siten, että siinä missä jälkimmäinen on pankkeja asiakkaikseen toivova voittoa tavoitteleva yhtiö, kehittää Stellar-protokollaa voittoa tavoittelematon yhdistys, joka tarjoaa vastaavaa ratkaisua ennen kaikkea erilaisille yrityksille ja yhteisöille.

Toisin kun moni muu kryptovaluutta, Stellar-teknologia mahdollistaa myös fiat-valuuttojen eli esimerkiksi eurojen, dollareiden ja muiden virallisten valuuttayksiköiden siirtämisen verkossaan.

Stellar-verkon oma natiivivaluutta on lumen, minkä vuoksi koko järjestelmään viitataan usein pidemmällä nimellä Stellar Lumen.

XLM-lyhenteellä tunnettava lumen on siis valuutta ja Stellar puolestaan tätä tokenia käyttävä maksuverkosto.

Alun alkaen lumenit olivat nimeltään stellareita, mutta nimi vaihdettiin pian selventämään eroa itse verkoston, Stellar.org-yhdistyksen sekä verkostossa käytettävän valuutan välillä.

Miten valuuttaa vaihdetaan Stellar-verkossa?

Stellar mahdollistaa sekä huippunopeat rahansiirrot että valuuttojen vaihdot.

Vaihtamiset voivat tapahtua verkostossa kolmella eri tavalla:

  1. Suoraan – Kuvitellaan, että joku verkoston jäsen haluaa vaihtaa dollareita euroiksi ja toinen taas euroja dollareiksi. Verkosto yhdistää pyynnöt automaattisesti ja vaihtaa valuutat.
  2. XLM-valuutan kautta – Tarvittavat suorat summat eivät aina osu kohdilleen ja näissä tapauksissa Stellar voi käyttää lumeneita ikään kuin välittäjänä. Verkosto hankkii käyttäjälle tämän haluamaa valuuttaa XLM:n osto- ja myyntitarjousten pohjalta.
  3. Ketjutettuna – Sellaisissa tapauksissa, joissa pelkkä XLM-yhdistäminen ei sellaisenaan onnistu, voidaan vaihtoja suorittaa ketjuissa. Ketju voi kulkeutua vaikkapa dollareista bitcoineihin, bitcoineista euroihin ja euroista puntiin, kunnes lopulta kaikki käyttäjät saavat haluamaansa valuuttaa.

Osto & myynti

Stellar-verkoston siirtomaksuissa käytetään aina sen natiivivaluutta lumenia.

Tätä XLM-lyhenteellä tunnettua valuuttaa voi ostaa monilta eri kryptovaluuttoja kauppaavilta markkinapaikoilta sekä kryptopörsseistä.

Lumenia ei voi Stellarin käyttämästä SCP-algoritmista johtuen louhia, joten valuuttaa voi hankkia vain ostamalla. Tältäkin osin kyseessä on siis ripplen kaltainen valuutta.

Stellar ei ole nousukiidostaan huolimatta ehtinyt vielä aivan kryptovaluuttamaailman kärkikahinoihin, joten lumen-kolikoita ei toistaiseksi ole tarjolla aivan jokaisella markkinapaikalla.

Suurimmat tekijät ovat kuitenkin ottaneet valuutan tarjontaansa, joten myyminen ja ostaminen onnistuvat suhteellisen helposti. Myös säilytykseen on olemassa useita eri lompakkovaihtoehtoja.

Verotus

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Stellar Lumens -valuutalla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa lumeneita euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa.

Stellar Lumens – hyvät ja huonot puolet

Stellar Lumensin etu ovat ehdottomasti Ripplen tavoin äärimmäisen nopeat rahansiirrot, jotka hoituvat vain muutamissa sekunneissa.

Skaalautuvuus on Stellarin käyttämän teknologian ansiosta aivan eri tasolla kuin jokseenkin kankean Bitcoinin.

Älysopimuksia tukevassa Stellar-verkossa tehdyn rahansiirron voi myös jäädyttää, joten varat eivät ole mennyttä kalua, jos esimerkiksi vastaanottajan lompakon osoite tuli erehdyksessä kirjoitettua väärin.

Nämä ovat tekijöitä, jotka tekevät Stellar Lumenista kiinnostavan vaihtoehdon potentiaalisten tulevaisuuden valuuttojen joukossa.

Stellar-teknologia mahdollistaa eri valuuttojen siirrot, joten uudet aluevaltaukset ja yhteistyöt eivät välttämättä näy suoraan lumen-kolikon suosion kasvuna. Tämä kannattaa ottaa huomioon Stellarin mahdollisuuksia sijoitusmielessä pohtiessa.