AAVE kryptovaluutta – Suomalaistaustainen suosittu DeFi-palvelu

Aave kryptovaluutta pyrkii tuomaan uusia ratkaisuja yhteen vuoden 2022 suurimmista trendeistä – DeFiin. Tämä lainapalveluihin keskittyvä alusta voi tulla menestymään huimastikin tulevaisuudessa. Aave kryptovaluutta on myös menestynein suomalaistaustainen markkinoilla oleva krypto, jonka vuoksi sillä onkin erityinen asema monen Suomalaisen kryptosijoittajan sydämessä. Lukemalla artikkelin saat lisää perustietoa Aave kryptovaluutasta sekä sen toiminnasta.

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Aave?

Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen eri ryhmään: Valuuttoihin, platformeihin eli alustoihin sekä tokeneihin. Aave kuuluu sekä alustoihin, mutta sillä on myös oma AAVE-token. Aaveen perustaja on suomalaistaustainen Stani Kulechov. Vaikka Aaveen perustaja on suomalainen, sen pääkonttori sijaitsee Lontoossa.

Itse Aave-alusta on Ethereumin kaltainen platform, mutta sillä on alustan sisäinen AAVE-token.

Aave kryptovaluutta luotiin vuonna 2017. Tällöin sen nimi oli vielä ETHLend (Ethereum Lending), joka kertookin hyvin Aave kryptovaluutan toimintatavasta – Aave on perustettu Ethereumin lohkoketjun päälle ja sen päätoiminto keskittyy lainauspalveluihin. Tämä sen aikainen ETHLend keräsi ICO:ssaan 16,2 miljoonaa dollaria aloittaakseen toimintansa. ETHLend oli ensin P2P-lainapalvelu, mutta pian kuitenkin selvisi, että palvelun rakenne oli käytännössä hieman hankala. P2P-järjestelmä perustui siihen, että lainaajat ja lainanottajat toimivat niin sanotusti suoraan kommunikoiden keskenään. Vuonna 2018 DeFi-protokolla alkoi tulla suositummaksi, ja esimerkiksi Uniswap kehittyi tuolloin paljon. Tällöin myös ETHLend uudelleenbrändättiin Aaveeksi, ja P2P-järjestelmä vaihdettiin nykyiseen likviditeettipooliin.

Mutta mitä tarkoittaa DeFi, joka on oleellinen osa Aave kryptovaluutan toimintaa? DeFi, tarkoittaa hajautettua finanssialaa, jonka tavoitteena on poistaa kolmannet osapuolet eli esimerkiksi pankit toiminnasta, ja ylipäätänsä tavoitteena on tehdä finanssialasta tehokkaampi. Esimerkiksi markkinat ovat aina auki, ja DeFi mahdollistaa nopeammat transaktiot. Defi-protokolla perustuu älysopimuksiin, joiden kanssa käyttäjä ”kommunikoi” kolmasien osapuolien sijasta.

AAVE kryptovaluutta toimii siis avoimen lohkoketjun päällä, ja Aaveella ei olekaan omaa lohkoketjua. Aave on hajautettu vertaislainapalvelu, eli sen käyttäjät voivat tallettaa palveluun kryptovaluutoita, ja lainata sieltä likviditeettipoolista kryotoja. Periaatteessa Aaveen toiminta on hyvin samankaltaista kuin perinteisen pankin, eli toiminta perustuu kahteen pohjalla olevaan toimintoon: Lainojen myöntämiseen ja korkojen maksamiseen. Aave itsessään tekee rahaa korkojen erotuksella.

Miten lainaaminen käytännössä tapahtuu AAVEen avulla?

AAVE-alustan avulla käyttäjät voivat ansaita palvelun kautta korkotuottoa tallettamilleen varoille. Eli käytännössä, ensin käyttäjä tallettaa kryptovaluuttaa likviditeettipooliin. Nämä ovatkin sitten samoja varoja, joita voidaan lainata ulospäin. Tallettajalle lahjoitetaan aTokeneita ”korkona” talletetusta rahasta, eli jos talletat esimerkiksi Chainlinkiä saat ”palkinnoksi” aChainlinkiä. Valuutasta maksettava korko riippuu kysynnän ja tarjonnan määrästä. Esimerkiksi tällä hetkellä suosituin valuutta lainattavaksi on DAI, ja tallettamalla sitä saat 2.54% koron.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Aave tukee monia eri kryptovaluuttoja

Aave tukee huomattavan montaa eri kryptovaluuttaa, artikkelin kirjoitushetkellä yhteensä 25 eri kryptoa, mukaan lukien heidän oma AAVE tokeninsa. Tämä tarkoittaa, että mikäli haluat saada korkotuottoa aTokeneilla voit myös tienata sitä esimerkiksi ostamalla UniSwapia, tai mitä tahansa näistä muista Aaveen tukemista kryptovaluutoista. Kaikki näistä Aaveen tukemista kryptoista ovat Ethereumin pohjalle rakennettuja.

Aave staking

Aave staking pyrkii olemaan ensisijainen keino turvata Aave-protokolla, ”Lukitsemalla” tokeneita älysopimusalustalla sijaitsevaan turvallisuutta edesauttavaan komponenttiin (SM) tietyksi määräajaksi. Se pyrkii olemaan ratkaisuna, jos esimerkiksi kryptomarkkina äkillisesti romahtaisi, eikä lainoja saada maksettua takaisin. Ääriolosuhteissa steikkaaja on sitoutunut siihen, että 30 prosenttia varoista voidaan joutua käyttämään järjestelmän ylläpitoon, jolloin steikkaaja menettäisi varansa.

Tämä toimii samalla tavalla kuin esimerkiksi pankin säästötilit tai valtion lainat, joihin sitoudutaan tietyksi ajaksi ja saat tästä x-määrän korkoa. Steikkaajalle maksetaan korkoa Aave-tokeneina, ja mikäli kaikki kryptomarkkinalla on hyvin steikkaaja saa hyvät korot tallettamilleen kryptoille. Aave steikkauksesta saatavat korkotulot ovat eriasia kuin itse talletuksista saatavat tulot.

Aave TVL eli Total Value Locked arvo pyörii artikkelin kirjoitushetkellä noin 12 miljardissa USA:n dollarissa, tehden siitä suurimman toimijan DeFi-alustoissa. TVL arvo kertoo siis kuinka paljon varoja on sillä samaisella hetkellä steikattuna tiettyyn protokollaan. Artikkelin kirjoitushetkellä Aave-alustalla on noin 15 prosenttia kaikista DeFi:n TVL-varoista.

Aave pahimmat kilpailijat

Aaveella on muutamia kilpailijoita, jotka eivät kilpaile sen kanssa pelkästään DeFi-kategoriassa mutta tarjoavat myös lainapalveluita.

Yksi Aaveen pahimmista kilpailijoista on Celsius. Se toimii samalla periaatteella kuin Aave kryptovaluutta, eli voit saada tallettamalla korkotuottoa, ja nostaa lainaa käyttäen kryptoja vakuutena. Celsiuksenkin päätoimisto on Lontoossa. Toisinkuin Aave, Celsius on keskitetty kryptovaluutta ja sen taustalla toimii yritys. Celsiuksella on yli 778 tuhatta asiakasta ja 21.3 miljardia hallussaan. Celsius tukee hieman enemmän kryptoja kuin Aave – sillä on tällä hetkellä 30 kryptoa listallaan, mukaan lukien Bitcoin. Celsius kuitenkin toimii vain mobiiliappin kautta, mikä on miinus verrattuna Aaveseen, sillä mobiiliappi voi olla joidenkin mielestä hankalakäyttöinen.

Toinen kilpailijoista on BlockFi, joka on myös lainapalvelu. BlockFi on myös perustettu 2017, mutta sen juuret sijoittuvat Amerikkaan. BlockFi on kerännyt etenkin Amerikassa suurta suosiota, sillä se on saanut rahoitusta suurilta Venture Capital yhtiöiltä, kuten esimerkiksi Morgan Creek Capital Managementilta sekä Coinbase Venturelta. BlockFi tukee kuitenkin vain kuutta kryptoa, sisältäen Bitcoinin ja Ethereumin.

Aaveella on kuitenkin yksi suuri etu kilpailijoitaan vastaan: FCA lisenssi, joka mahdollistaa myös fiat-yhdistämisen Aaveeseen. Tämä samainen lisenssi on esimerkiksi Coinbasella ja Revolutilla. Aave onkin huomattavasti kansainvälisellä tasolla suurempi toimija kuin kumpikaan edellä mainituista alustoista, ja hallitsee enemmän varoja palvelussaan.

Aave kryptovaluutta

LEND-ticker vaihtui vihdoin AAVE-tickeriksi lokakuussa 2020. Aave kurssi on ollut huimassa nousussa tästä lähtien, jolloin sen hinta oli vain noin 40 euroa. Lokakuusta 2020, Joulukuun 31. päivään AAVE kryptovaluutan arvo oli noussut jo 72 euroon, eli todella huimasti vain kahdessa kuukaudessa! Nousu ei kuitenkaan päättynyt tähän, vaan kurssi nousi jopa 415 euroon helmikuussa 2021. Tämän huiman nousun jälkeen Aave hintamuutokset ovat olleet suuria, sillä tästä 415 eurosta hinta putosikin 273 euroon. Aave arvo artikkelin kirjoitushetkellä pyörii 270 euron ympärillä.

Aave-tokeneiden maksimimäärä markkinoilla on 16 miljoonaa. Artikkelin kirjoitushetkellä markkinoilla on jo 12,79 miljoonaa Aave-tokenia, joten lähes 80 prosenttia.

Aave tokenin haltijat vaikuttavat Aave-protokollan kehitykseen, ja äänestävät siihen liittyvistä muutoksista. Kuten osakkeissakin, mitä enemmän Aave kryptovaluuttaa omistat, sen enemmän sinulla on päätösvaltaa. Nämä muutokset koskevat yleensä lainapalvelun korkoja. Tämä tarkoittaa, että Aave on tietynlainen hallinto-token. Mikäli Aave-alustan maine tulee kasvamaan, sen arvokkaammaksi myös päätösvalta eli Aave kryptovaluutta muuttuu.

Top DeFi-kryptokolikot AAVEEN lisäksi

Seuraavat kryptot ovat Top DeFi kryptokolikkoja AAVEEn lisäksi. Tämä ranking kuitenkin riippuu hyvinkin paljon lähteestä ja tavasta asettaa ne paremmuusjärjestykseen, tässä lähteenä käytetty coinmarketcap.com , joka arvostelee kryptot markkina-arvonsa mukaan. Viides tällä listalla olisi Aave, eli selkeästi vaikka sen kilpailijatkin lainapalveluissa ovat saavuttaneet mainetta, on Aave tällä hetkellä johtava tekijä kategoriassa.

  1. Uniswap, top kymmenes kryptovaluutta kaikkien kryptojen joukossa.
  2. Chainlink top 15 kryptovaluutta kaikkien joukossa.
  3. Wrapped Bitcoin sijalla 22 kaikkien kryptojen joukossa.
  4. DAI Sijalla 25 kaikkien kryptojen joukossa.

Aave kryptovaluutta uutiset

Koska myös uutiset Aave toiminnasta vaikuttavat kryptovaluutan kurssikehitykseen, on tärkeää olla perillä olla sitä koskevista uutisista. Koska Aave toimii Ethereumin lohkoketjussa, vaikuttavat myös esimerkiksi Ethereumia koskevat uutiset ja kurssiliikkeet Aaveeseen.

Aave Twitter löydät tästä osoitteesta. Aaveen perustajalla on myös hyvin mielenkiintoisia postauksia, joita kannattaa pitää silmällä täällä.

Aave reddit keskustelun löydät täältä. Alustalla jaetaankin hyviä vinkkejä itse Aave alustan käyttöön, mikäli tämä kiinnostaa. Tämän lisäksi kannattaa pitää silmällä tätä kanavia missä käydään yleisesti keskustelua kryptojen kehityksestä.

Aave keskustelu löytyy myös Facebookin ”Bitcoin ja kryptovaluutat”-ryhmästä. Täällä usein sijoittajatkin kyselevät muiden mielipiteitä Aave kryptovaluutasta, joten voit saada yleistä näkemystä siihen, miten Aaveella menee. Iso osa näyttääkin uskovan aaveen menestymiseen tulevaisuudessa. Toki erilaisia keskustelupalstoja lukiessa, on hyvä pitää mielessä että kuka vain voi kirjoittaa sinne, ja kaikki tieto täällä ei välttämättä ole luotettavaa.

Myös Forbes on listannut aaveen yhdeksi tokeneista joiden kaikkien sijoittajien tulisi tutustua.

Mikäli podcastit kiinnostavat, sekä haluat kuulla enemmän itse Stani Kulechovista, hän on vierailevana tähtenä Rahapodin jaksossa 230.

Aave kryptovaluutta verotus 2022

Aave kryptovaluuttaa kuten yleisesti kaikkia kryptoja verotetaan pääomatuloveron kautta. Alle 30 000 euron arvoisista veroprosentti on 30, ja yli 30 000 prosentti on 34. Eli esimerkiksi; Ostat aavetta 500 eurolla. Myyt sen pois, kun sijoituksesi arvo on noussut 1000 euroon. Ensin tästä vähennetään ostohinta, eli 1000-500=500. Voittoa on kertynyt siis 500 euroa, josta lasketaan vero, 500*30%= 150. Maksat siis yhteensä 150 euroa veroa.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Aave on sekä hajautettu vertaislainapalvelu, että myös alustalla toimiva Aave kryptovaluutta, joihin voit sijoittaa.

DeFi-palvelut ovat lohkoketjua hyödyntäviä alustoja, joiden päämääränä on haastaa perinteistä finanssimaailmaa ja poistaa kolmannet osapuolet, eli esimerkiksi pankit. DeFi tarjoaa perinteisiä, sekä uusia palveluita asiakkaille.

Sana AAVE tulee suomen kielestä, sillä Aave on suomalaistaustainen kryptovaluutta.

AAVE kryptovaluuttaa voi ostaa kryptovaluutta pörssistä, esimerkiksi eTorosta, Binancesta, Coinbasesta tai Coinmotionista.

DeFi palveluiden suosion kasvaessa Aave voi olla hyvä sijoitus vuonna 2022. On kuitenkin hyvä muistaa, että kryptovaluutoiden kurssit ovat erittäin volatiilejä ja arvo voi vaihdella nopeasti suuria määriä!

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.