Ethereum Classic (ETC) 2023 – Miten ETC eroaa Ethereumista?

Ethereum Classic on hajautettu laskenta-alusta, joka suorittaa älysopimuksia. Sovellukset toimivat juuri kuten ne on koodattu, eikä mahdollisuutta sensurointiin, servereiden kaatumiseen tai kolmannen osapuolen puuttumiseen ole.

Ethereum Classic on yksi vanhimpia älysopimusalustoja. Se on perustettu vuonna 2015.  Ethereum Classic on niin sanottu alkuperäinen versio Ethereumista, ja nykyään tunnettu Ethereum on siitä eriytetty, eli hard-forkattu toinen versio.

Ehereum Classic ETC kurssi reaaliajassa

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) on hajautettu lohkoketjualusta, joka antaa mahdollisuuden kenelle tahansa tehdä sekä käyttää hajautettuja sovelluksia, jotka pyörivät lohkoketjulla. Se on tehty avoimella lähdekoodilla, eikä mikään taho ohjaa sen toimintaa. Bitcoinista Ethereum Classic eroaa sillä tavalla, että siitä on tehty joustava ja muokkautuvainen. Alustalle on erittäin helppoa luoda uusia sovelluksia, joka ei ole mahdollista Bitcoinilla.

Sallimalla alustalle Turing-täydellisen koodikielen käyttämistä, kehittäjät voivat tehdä sovelluksia minkä toteutuksen seuraamista on helppo seurata ja valvoa. Kuten muutkin lohkoketjut, toimii Ethereum Classic myös siten, että jaetussa tietokannassa on tallennettuna viimeisimmät tiedot lohkoketjun älykkäistä sopimuksista sekä käyttäjien lompakkojen saldoista, jotka voidaan siirtää muiden lompakkojen välillä.

2014 Ethereumin perustajat Vitalik Buterin, Gavin Wood sekä Jeffrey Wicke alkoivat tekemään toisen sukupolven lohkoketjua, jonka tavoitteena oli luoda todellisen hajautettu älysopimus alusta.

2016 Ethereum Classicista tehtiin uusi päivitys, missä oli niin paljon erilaisia asioita, että siitä tuli oma lohkoketjunsa, Ethereum. Ethereum Classic jatkoi entistä visiotaan ja on kehittänyt sitä siitä lähtien.

Ethereum Classicin oma ETC kryptovaluutta

Ethereum Classicin oma natiivi ETC token on kryptovaluutta, mitä vaihdetaan ympäri maailmaa erilaisissa pörsseissä. ETC kryptovaluuttaa tehdään lisää louhimalla ja ylläpitämällä verkkoa. Transaktiot sekä sovellusten toiminnot maksavat ETC:llä, ja niiden validaattorit saavat sitä palkakseen. Uusia louhittuja ETC kryptovaluuttoja voi louhia vuosi vuodelta vähemmän, kuten muitakin kryptovaluuttoja. Tällainen sääntö on hyvä olla, sillä muuten kryptovaluuttaa tulisi loputtomasti lisää, ja sen arvo voisi heikentyä ajan myötä.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Ethereum Classic vs. Ethereum

Kun kaksi kryptovaluuttaprojektia eroaa toisistaan, käy yleensä niin, että uudesta päivityksestä ei koko yhteisö ole samaa mieltä, ja sitten yleensä päätetään olla päivittämättä uuteen versioon, ja lähdetään rakentamaan edellisestä versiosta omaa kokonaisuuttaan. Tämä nimi on ”Hard Fork”, eli kuten nimi sanookin, niin jyrkkä mutka edellisestä versiosta.

Ethereum Classicille tehdyssä sovelluksessa DAOssa oli niin iso reikä suojauksen puolesta, että joku sai hyödynnettyä sitä ja napattua itselleen $50 miljoonaa dollaria. Yhteisöllä oli muutama eri vaihtoehto saada varat takaisin, ja he päättivät suorittaa Hard Forkin. Osa vanhasta Ethereum Classicin kehittäjistä jäivät pyörittämään sitä, mutta suurin osa siirtyi uuteen Ethereumiin turvallisuusuhan vuoksi.

Ethereum Classicilla ja Ethereumilla ei ole periaatteessa muita eroja kuin se että ohjelmoijat siirtyivät kehittelemään Ethereumia eteenpäin ja vanhempi versio jäi pienemmän määrän keskuuteen. Ethereum Classicin verkkoon hyökätään todella usein, ja sillä ei ole kovin valoisa tulevaisuus. Se pysyy toiminnassa lähinnä vanhojen kehittäjien toimesta.

Ethereum Classic kurssi

Ethereum Classicin ETC kryptovaluutan hinta vuodenvaihteessa lähti noin viiden dollarin hinnasta tasaisesti nousuun ilman sen kummempia heittelehtimisiä. Helmikuun puolessa välissä Ethereum Classic hinta oli noussut jo viiteentoista dollariin, mistä se laski kymmeneen dollariin. Sen jälkeen nousu olikin aika tasaista aina heinäkuun puoleen väliin asti, missä sen arvo oli 38 dollaria. Viikossa kurssi laski kolmeenkymmeneen dollariin hetkellisesti, ennen kuin sen arvo nousi alle viikossa melkein 5 kertaiseksi. Toukokuun kuudentena päivänä Ethereum Classicin arvo oli 134 dollaria, minkä jälkeen sen arvo on tasaisesti laskenut alaspäin, koko ajan nopeuden hidastuttua, mutta silti alaspäin mentäessä.

Nyt alkuvuonna 2022 ETC hinta pyörii 25 dollarissa, ja Ethereum Classic ennuste on hankala päätellä kuvaajasta. Mikäli historia todistaa itseään, tulee Ethereum Classic nousemaan kesän jälkeen kuten kaikki muutkin kryptovaluutat. Ethereum Classic kurssihistoria on todistanut sen, että siellä ei ole paljon liikehdintää, ja Ethereum Classicin arvo on erittäin riippuvainen uusien sijoittajien innostuksesta.

Mikäli Ethereum Classic seuraa muita kryptovaluuttoja arvon noustessa loppuvuodesta ylöspäin, tulee sen arvo nousemaan huomattavasti. Mikäli Ethereum 2.0 päivityksen tullessa lähtee sieltä louhijat Ethereum Classicin puolelle, tulee sekin huomattavasti nostamaan Ethereum Classicista kiinnostuneiden ihmisten määrää. Monta muuttujaa vaikuttaa tulevaisuudessa Ethereum Classicin hintaan.

Alla Ethereumin (ETH) ja Ethereum Classicin (ETC) kurssivertailu

Ethereum Classic sijoituskohteena

Ethereum Classiciin vuosien varrella kohdistuneiden hyökkäysten vuoksi se ei välttämättä ole kovin turvallinen kohde sijoittaa, sillä koska tahansa voidaan tunkeutua, ja tunkeutumisen myötä sijoittajat voivat vetää rahansa pois, jolloin omien sijoitusten arvo saattaa laskea.

Mikäli Ethereum Classic seuraa muiden kryptovaluuttojen kurssikehitystä, voi sekin menestyä loppuvuoden aikana. Ethereum Classicilla on oma historiansa, sekä yhteisö, joka jatkaa sen kehittämistä. Mikäli yhteisö lakkaa olemasta, lakkaa myös koko Ethereum Classic. Suosittelemme varovaista otetta ETC kryptovaluutan kanssa. Ethereum saattaa olla turvallisempi vaihtoehto sijoituskohteena. 

Ethereum Classic louhinta

Ethereum Classicin verkon toiminta perustuu Proof of Work -konsensusalgoritmiin, eli verkon ylläpitoa harjoitetaan validaattorien avulla, jotka käyttävät laitteidensa laskutehoa louhintaan. Ethereum Classicin louhinta on tehty suhteellisen helpoksi, eikä siihen välttämättä tarvita kovin paljoa osaamista, sekä se tukee näytönohjaimella louhimista, mikä helpottaa laitteiden hankintaa.

Ethereum Classicin louhinnan arvioidaan nousevan erittäin paljon, kun Ethereum poistuu 2.0 päivityksen myötä louhinnan alaisuudesta, ja tyhjän päälle jäänet louhijat haluavat tehdä jotain laitteillaan. Tämä tulee huomattavasti nostamaan kilpailuja louhinnan palkkioiden suhteen, ja silloin louhinnasta saatu palkkio tulee olemaan paljon pienempi.

Louhinnasta saatu palkkio tulee ETC kryptovaluuttana, mitä voi helposti vaihtaa monissa eri pörsseissä ympäri internettiä, joten palkkioiden hyödyntäminen ei ainekaan jää siitä kiinni. Valuutan arvo voi kuitenkin muuttua herkästi, mikä kannattaa ottaa louhinnan aloittamisessa huomioon.

Lohkojen palkkiot ovat laskeneet aina ensimmäisestä blokista alkaen, ja ne ovat alenneet aina 5 miljoonan blokin kohdalla. Ensimmäisten blokkien palkkio oli 5 ETC kolikkoa ja sitten 2017 palkkio laski 4 ETC arvoon, 2020 palkkio laski 3.2 ETC arvoon, 2022 palkkio laski 2.56 ETC arvoon ja 2024 palkkio on enää vain 2.048 ETC arvoinen. Tällä tavalla moni lohkoketjuteknologia pitää huolta ketjun kehityksestä ja siitä että valuuttaa ei loputtomasti voi tehdä tuosta noin vain.

Ethereum Classic ostaminen

Ethereum Classic on ollut sen verran kauan olemassa, että sitä löytyy melkein mistä tahansa kryptovaluuttapörssistä. Kryptovaluutan ostamisen jälkeen on helppo vaihtaa sitä toisiin kryptovaluuttoihin tai lähettää vaikka tuttavallesi.

Ethereum Classic kolikko on helppo siirtää ja säilyttää monissa muissakin erilaisissa lompakoissa, tai pörssien käyttäjätileillä suoraan.

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Ethereum Classic uutiset

Ethereum Classic Reddit kanavalla on ollut jo vuosia aktiivinen yhteisö, joka keskustelee uusista päivityksistä sekä jakaa keskenään ajatuksia markkinoiden kehittymisestä. Myös uusia sijoittajia on liittynyt kanavalla mukaan, ja siellä jaetaan aktiivisesti innokkaita postauksia Ethereum Classicin tulevaisuuden näkymistä.

Ethereum Classic Twitter kanavalla on noin puoli miljoonaa seuraajaa, ja Twitterissä kryptoprojektit käyvätkin useasti virallisempaa keskustelua yhteisön keskuudessa. Siellä näkyvyys on myös helpompi saavuttaa, sillä huomattavasti suurempi osa yritysmaailman henkilöistä käyttää Twitteriä aktiivisesti.

Ethereum Classic keskustelu on erittäin positiivista yhteisön keskuudessa, sen ulkopuolella saattaa välillä nähdä sanottavan, ettei Ethereum Classicilla ole tulevaisuutta, mutta se ei yhteisöä haittaa, sillä siellä on niin iso määrä sijoittajia mukana ketkä ovat positiivisin mielin odottavaisena tulevaisuuden suhteen.

Ethereum Classic verotus

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös ETC kryptovaluutalla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa ETC kryptovaluuttaa euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täyttäessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta: Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

  • Osta 1 bitcoin hintaan 5000 €
  • Myy 1 bitcoin myöhemmin hintaan 15 000 €
  • Luovutusvoitto 15 000 €-5000 € = 10000 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 10 000 € summasta 30 % eli 3000 €. Samaa verottamisen kaavaa voi käyttää myös ETC kolikolla.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan oikeastaan aina silloin kun ETC kryptovaluutalla tehdään jotain; esimerkiksi silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan fiat-valuuttaan eli dollariin tai euroon tai toiseen kryptovaluuttaan. Lisäksi realisoituminen katsotaan tapahtuvan myös silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi ilmoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamattajättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä 6 vuodenkin jälkeen.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Ethereum Classic on lohkoketjualusta, minkä päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Ethereum Classic forkkaus tapahtui vuosia sitten ja jakautunut toinen versio Ethereum saattaa olla sinulle tutumpi nimi.

Kryptovaluutan louhinta on passiivista tuloa, ja sinun tulee sijoittaa ensiksi laitteistoon ja sen hallintaan. Kannattaa laskea tarkkaan, onko sinun kannattavaa ostaa laitteita millä louhintaa voidaan tehdä.

Ethereum Classic on erittäin altis hyökkäyksille, minkä vuoksi sen hinta voi nopeasti laskea. Sillä on myös suuri ja vakaa yhteisö, joka uskoo sen tulevaisuuden kehitykseen. Voi olla, että ETC hinta tulee nousemaan tulevaisuudessa.

Ethereum Classicissa ja Ethereumissa ei ollut niiden eriytymisvaiheessa juurikaan eroja, mutta Ethereumia on jatkokehitetty paljon, mikä on tuonut niiden välille eroavaisuuksia. Esim. Ethereumista on lähtemässä vähän ajan päästä louhinta kokonaan pois, mikä tulee siirtämään todennäköisesti vanhoja louhijoita Ethereum Classicin puolelle.