Ethereum Classic (ETC) 2021 – Miten ETC eroaa Ethereumista?

Ethereum Classic on hajautettu laskenta-alusta, joka suorittaa älysopimuksia. Sovellukset toimivat juuri kuten ne on koodattu, eikä mahdollisuutta sensurointiin, servereiden kaatumiseen tai kolmannen osapuolen puuttumiseen ole.

Ethereum Classic on yksi vanhimpia älysopimusalustoja. Se on perustettu vuonna 2015.  Ethereum Classic on niin sanottu alkuperäinen versio Ethereumista, ja nykyään tunnettu Ethereum on siitä eriytetty, eli hard-forkattu toinen versio.

Ehereum Classic ETC kurssi reaaliajassa

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Ethereum Classic?

Ethereum Classic (ETC) on hajautettu lohkoketjualusta, joka antaa mahdollisuuden kenelle tahansa tehdä sekä käyttää hajautettuja sovelluksia, jotka pyörivät lohkoketjulla. Se on tehty avoimella lähdekoodilla, eikä mikään taho ohjaa sen toimintaa. Bitcoinista Ethereum Classic eroaa sillä tavalla, että siitä on tehty joustava ja muokkautuvainen. Alustalle on erittäin helppoa luoda uusia sovelluksia, joka ei ole mahdollista Bitcoinilla.

Sallimalla alustalle Turing-täydellisen koodikielen käyttämistä, kehittäjät voivat tehdä sovelluksia minkä toteutuksen seuraamista on helppo seurata ja valvoa. Kuten muutkin lohkoketjut, toimii Ethereum Classic myös siten, että jaetussa tietokannassa on tallennettuna viimeisimmät tiedot lohkoketjun älykkäistä sopimuksista sekä käyttäjien lompakkojen saldoista, jotka voidaan siirtää muiden lompakkojen välillä.

2014 Ethereumin perustajat Vitalik Buterin, Gavin Wood sekä Jeffrey Wicke alkoivat tekemään toisen sukupolven lohkoketjua, jonka tavoitteena oli luoda todellisen hajautettu älysopimus alusta.

2016 Ethereum Classicista tehtiin uusi päivitys, missä oli niin paljon erilaisia asioita, että siitä tuli oma lohkoketjunsa, Ethereum. Ethereum Classic jatkoi entistä visiotaan ja on kehittänyt sitä siitä lähtien.

Ethereum Classicin oma ETC kryptovaluutta

Ethereum Classicin oma natiivi ETC token on kryptovaluutta, mitä vaihdetaan ympäri maailmaa erilaisissa pörsseissä. ETC kryptovaluuttaa tehdään lisää louhimalla ja ylläpitämällä verkkoa. Transaktiot sekä sovellusten toiminnot maksavat ETC:llä, ja niiden validaattorit saavat sitä palkakseen. Uusia louhittuja ETC kryptovaluuttoja voi louhia vuosi vuodelta vähemmän, kuten muitakin kryptovaluuttoja. Tällainen sääntö on hyvä olla, sillä muuten kryptovaluuttaa tulisi loputtomasti lisää, ja sen arvo voisi heikentyä ajan myötä.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Ethereum Classic vs. Ethereum

Kun kaksi kryptovaluuttaprojektia eroaa toisistaan, käy yleensä niin, että uudesta päivityksestä ei koko yhteisö ole samaa mieltä, ja sitten yleensä päätetään olla päivittämättä uuteen versioon, ja lähdetään rakentamaan edellisestä versiosta omaa kokonaisuuttaan. Tämä nimi on ”Hard Fork”, eli kuten nimi sanookin, niin jyrkkä mutka edellisestä versiosta.

Ethereum Classicille tehdyssä sovelluksessa DAOssa oli niin iso reikä suojauksen puolesta, että joku sai hyödynnettyä sitä ja napattua itselleen $50 miljoonaa dollaria. Yhteisöllä oli muutama eri vaihtoehto saada varat takaisin, ja he päättivät suorittaa Hard Forkin. Osa vanhasta Ethereum Classicin kehittäjistä jäivät pyörittämään sitä, mutta suurin osa siirtyi uuteen Ethereumiin turvallisuusuhan vuoksi.

Ethereum Classicilla ja Ethereumilla ei ole periaatteessa muita eroja kuin se että ohjelmoijat siirtyivät kehittelemään Ethereumia eteenpäin ja vanhempi versio jäi pienemmän määrän keskuuteen. Ethereum Classicin verkkoon hyökätään todella usein, ja sillä ei ole kovin valoisa tulevaisuus. Se pysyy toiminnassa lähinnä vanhojen kehittäjien toimesta.

Ethereum Classic kurssi 2021

Ethereum Classicin ETC kryptovaluutan hinta vuodenvaihteessa lähti noin viiden dollarin hinnasta tasaisesti nousuun ilman sen kummempia heittelehtimisiä. Helmikuun puolessa välissä Ethereum Classic hinta oli noussut jo viiteentoista dollariin, mistä se laski kymmeneen dollariin. Sen jälkeen nousu olikin aika tasaista aina heinäkuun puoleen väliin asti, missä sen arvo oli 38 dollaria. Viikossa kurssi laski kolmeenkymmeneen dollariin hetkellisesti, ennen kuin sen arvo nousi alle viikossa melkein 5 kertaiseksi. Toukokuun kuudentena päivänä Ethereum Classicin arvo oli 134 dollaria, minkä jälkeen sen arvo on tasaisesti laskenut alaspäin, koko ajan nopeuden hidastuttua, mutta silti alaspäin mentäessä.

Nyt syksyllä 2021 ETC hinta pyörii 50 dollarissa, ja Ethereum Classic ennuste on hankala päätellä kuvaajasta. Mikäli historia todistaa itseään, tulee Ethereum Classic nousemaan kesän jälkeen kuten kaikki muutkin kryptovaluutat. Ethereum Classic kurssihistoria on todistanut sen, että siellä ei ole paljon liikehdintää, ja Ethereum Classicin arvo on erittäin riippuvainen uusien sijoittajien innostuksesta.

Mikäli Ethereum Classic seuraa muita kryptovaluuttoja arvon noustessa loppuvuodesta ylöspäin, tulee sen arvo nousemaan huomattavasti. Mikäli Ethereum 2.0 päivityksen tullessa lähtee sieltä louhijat Ethereum Classicin puolelle, tulee sekin huomattavasti nostamaan Ethereum Classicista kiinnostuneiden ihmisten määrää. Monta muuttujaa vaikuttaa tulevaisuudessa Ethereum Classicin hintaan.

Alla Ethereumin (ETH) ja Ethereum Classicin (ETC) kurssivertailu

Ethereum Classic sijoituskohteena

Ethereum Classiciin vuosien varrella kohdistuneiden hyökkäysten vuoksi se ei välttämättä ole kovin turvallinen kohde sijoittaa, sillä koska tahansa voidaan tunkeutua, ja tunkeutumisen myötä sijoittajat voivat vetää rahansa pois, jolloin omien sijoitusten arvo saattaa laskea.

Mikäli Ethereum Classic seuraa muiden kryptovaluuttojen kurssikehitystä, voi sekin menestyä loppuvuoden aikana. Ethereum Classicilla on oma historiansa, sekä yhteisö, joka jatkaa sen kehittämistä. Mikäli yhteisö lakkaa olemasta, lakkaa myös koko Ethereum Classic. Suosittelemme varovaista otetta ETC kryptovaluutan kanssa. Ethereum saattaa olla turvallisempi vaihtoehto sijoituskohteena. 

Ethereum Classic louhinta

Ethereum Classicin verkon toiminta perustuu Proof of Work -konsensusalgoritmiin, eli verkon ylläpitoa harjoitetaan validaattorien avulla, jotka käyttävät laitteidensa laskutehoa louhintaan. Ethereum Classicin louhinta on tehty suhteellisen helpoksi, eikä siihen välttämättä tarvita kovin paljoa osaamista, sekä se tukee näytönohjaimella louhimista, mikä helpottaa laitteiden hankintaa.

Ethereum Classicin louhinnan arvioidaan nousevan erittäin paljon, kun Ethereum poistuu 2.0 päivityksen myötä louhinnan alaisuudesta, ja tyhjän päälle jäänet louhijat haluavat tehdä jotain laitteillaan. Tämä tulee huomattavasti nostamaan kilpailuja louhinnan palkkioiden suhteen, ja silloin louhinnasta saatu palkkio tulee olemaan paljon pienempi.

Louhinnasta saatu palkkio tulee ETC kryptovaluuttana, mitä voi helposti vaihtaa monissa eri pörsseissä ympäri internettiä, joten palkkioiden hyödyntäminen ei ainekaan jää siitä kiinni. Valuutan arvo voi kuitenkin muuttua herkästi, mikä kannattaa ottaa louhinnan aloittamisessa huomioon.

Lohkojen palkkiot ovat laskeneet aina ensimmäisestä blokista alkaen, ja ne ovat alenneet aina 5 miljoonan blokin kohdalla. Ensimmäisten blokkien palkkio oli 5 ETC kolikkoa ja sitten 2017 palkkio laski 4 ETC arvoon, 2020 palkkio laski 3.2 ETC arvoon, 2022 palkkio laskee 2.56 ETC arvoon ja 2024 palkkio on enää vain 2.048 ETC arvoinen. Tällä tavalla moni lohkoketjuteknologia pitää huolta ketjun kehityksestä ja siitä että valuuttaa ei loputtomasti voi tehdä tuosta noin vain.

Ethereum Classic ostaminen

Ethereum Classic on ollut sen verran kauan olemassa, että sitä löytyy melkein mistä tahansa kryptovaluuttapörssistä. Osta Ethereum Classic helposti, vaikka eToro nimisestä pörssistä, jossa minimitalletusraja on vain 50 euroa. Kryptovaluutan ostamisen jälkeen palvelussa on helppo vaihtaa sitä toisiin kryptovaluuttoihin tai lähettää vaikka tuttavallesi.

Ethereum Classic kolikko on helppo siirtää ja säilyttää monissa muissakin erilaisissa lompakoissa, tai pörssien käyttäjätileillä suoraan.

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Ethereum Classic uutiset

Ethereum Classic Reddit kanavalla on ollut jo vuosia aktiivinen yhteisö, joka keskustelee uusista päivityksistä sekä jakaa keskenään ajatuksia markkinoiden kehittymisestä. Myös uusia sijoittajia on liittynyt kanavalla mukaan, ja siellä jaetaan aktiivisesti innokkaita postauksia Ethereum Classicin tulevaisuuden näkymistä.

Ethereum Classic Twitter kanavalla on noin puoli miljoonaa seuraajaa, ja Twitterissä kryptoprojektit käyvätkin useasti virallisempaa keskustelua yhteisön keskuudessa. Siellä näkyvyys on myös helpompi saavuttaa, sillä huomattavasti suurempi osa yritysmaailman henkilöistä käyttää Twitteriä aktiivisesti.

Ethereum Classic keskustelu on erittäin positiivista yhteisön keskuudessa, sen ulkopuolella saattaa välillä nähdä sanottavan, ettei Ethereum Classicilla ole tulevaisuutta, mutta se ei yhteisöä haittaa, sillä siellä on niin iso määrä sijoittajia mukana ketkä ovat positiivisin mielin odottavaisena tulevaisuuden suhteen.

Ethereum Classic verotus

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös ETC kryptovaluutalla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa ETC kryptovaluuttaa euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täyttäessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30 tai 34 prosentin pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta: Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

  • Osta 1 bitcoin hintaan 5000 €
  • Myy 1 bitcoin myöhemmin hintaan 15 000 €
  • Luovutusvoitto 15 000 €-5000 € = 10000 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 10 000 € summasta 30 % eli 3000 €. Samaa verottamisen kaavaa voi käyttää myös ETC kolikolla.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan oikeastaan aina silloin kun ETC kryptovaluutalla tehdään jotain; esimerkiksi silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan fiat-valuuttaan eli dollariin tai euroon tai toiseen kryptovaluuttaan. Lisäksi realisoituminen katsotaan tapahtuvan myös silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi ilmoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamattajättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä 6 vuodenkin jälkeen.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Ethereum Classic on lohkoketjualusta, minkä päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Ethereum Classic forkkaus tapahtui vuosia sitten ja jakautunut toinen versio Ethereum saattaa olla sinulle tutumpi nimi.

Kryptovaluutan louhinta on passiivista tuloa, ja sinun tulee sijoittaa ensiksi laitteistoon ja sen hallintaan. Kannattaa laskea tarkkaan, onko sinun kannattavaa ostaa laitteita millä louhintaa voidaan tehdä.

Ethereum Classic on erittäin altis hyökkäyksille, minkä vuoksi sen hinta voi nopeasti laskea. Sillä on myös suuri ja vakaa yhteisö, joka uskoo sen tulevaisuuden kehitykseen. Voi olla, että ETC hinta tulee nousemaan tulevaisuudessa.

Ethereum Classicissa ja Ethereumissa ei ollut niiden eriytymisvaiheessa juurikaan eroja, mutta Ethereumia on jatkokehitetty paljon, mikä on tuonut niiden välille eroavaisuuksia. Esim. Ethereumista on lähtemässä vähän ajan päästä louhinta kokonaan pois, mikä tulee siirtämään todennäköisesti vanhoja louhijoita Ethereum Classicin puolelle.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.