Bitcoin Cash (BCH) – Bitcoinista forkattu kryptovaluutta

Bitcoinin nouseminen päivälehtien uutisotsikoihin on herättänyt kiinnostuksen myös muihin kryptovaluuttoihin, joista erityisesti Bitcoin Cash sopii myös päivittäiseen käyttöön.

Vaikka kryptovaluuttojen maailma voikin vaikuttaa asiaan perehtymättömälle aika kryptiseltä, on periaatteiden haltuun ottaminen mahdollista kenelle tahansa.

Tälle sivulle olemme koonneet kattavan Bitcoin Cash -oppaan, jonka avulla ja vakuutut kryptovaluuttojen kiinnostavuudesta sekä mahdollisesta soveltuvuudesta myös omaan päivittäiseen maksuliikenteeseen tai sijoituskohteeksi.

Bitcoin Cash arvo tänään

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin Cash?

Bitcoin Cash, kryptonimeltään tuttavallisesti BCH, on virtuaalivaluutta, joka on luotu suoraan ihmisten väliseen maksuliikenteeseen, niin kutsuttuun P-to-P-vaihdantaan. Omien sanojensa mukaan Bitcoin Cash on ”maailman paras raha”: nopea, luotettava, edullinen, yksinkertainen, vakaa ja turvallinen.

Bitcoin Cash kehitettiin päivittäiskäyttöön alkuperäisen Bitcoinin rinnalle, joka on Cashia raskaampi kryptovaluutta. Alkuperäisen Bitcoinin, niin kutsutun Bitcoin coren, käyttö onkin suuntautunut enemmän arvonnousua odottavaan sijoitustoimintaan, sillä sen sopivuus päivittäiseen maksukäyttöön ei ole kovin hyvä. 

Kryptovaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan, joissa lohkon koko määrittelee sen transaktioiden nopeutta. Bitcoin Cashin lohkon koko on 8 megaa, kun se Bitcoinissa on 1 mega. Maallikolle voi tuntua vaikealta ymmärtää, miten tämä on aiheuttanut hitautta, mutta vertauskuvallisesti voidaan todeta, että Bitcoin Cashin laatikoissa mahtuu leikkimään paremmin – yhteen 8 megan lohkoon mahtuu kahdeksankertainen määrä transaktioita 1 megaan verrattuna.

Kryptovaluuttojen käyttäjämäärän kasvaessa Bitcoinin ongelmaksi muodostui transaktioiden hitaus: myynti- ja vaihtotapahtumat saattoivat kestää tunteja. Bitcoin Cashin syntyyn elokuussa 2017 liittyikin kehittäjien eriävät näkemykset Bitcoinin kehittämisestä.  

Bitcoin Cash on lyhyesti kuvattuna alkuperäisestä Bitcoinista erottautunut niin kutsuttu ”hard fork”, jonka luomiseen liittyi tarve korjata tiettyjä kryptovaluutan käytössä ja hyödyntämisessä nähtyjä puutteita. Bitcoin Cashin tavoitteena oli parantaa kryptovaluuttojen käytettävyyttä maksuliikenteessä nopeuttamalla tapahtumien käsittelyä. Alkuperäisen Bitcoinin lohkojen koko oli vain 1 mega, joka aiheutti hitautta – Bitcoin Cashin kehittäjät näkivät tarpeen kasvattaa lohkokokoa 8 megaan ja kapasiteetti on kasvanut nykyisellään jopa 32 megaan.

Jos verrataan tutumpiin maksuvälineisiin kuten Visaan, Bitcoin Cashin järjestelmä pystyy käsittelemään keskimäärin 1700 tapahtumaa sekunnissa. Bitcoin pystyy käsittelemään noin 7 transaktiota sekunnissa – ihmekös jos jonot kasvavat käyttäjämäärän lisääntymisen myötä”.

bitcoin cash

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoin Cash vs. Bitcoin

Bitcoin cash ja Bitcoin ovat kryptovaluuttoina hyvin samankaltaisia: Bitcoin Cash pohjautuu täysin Bitcoinin teknologiaan ja lisäksi näillä kryptovaluutoilla on keskenään monia muitakin yhteisiä ominaisuuksia:

  • Molempien kokonaismääräksi on sovittu 21 miljoonaa
  • Louhintalaitteisto on ASIC
  • Louhinnan vaikeustasoa säädetään kahden viikon välein
  • Käytettävä PoW-algoritmi on SHA256

Määrittelevä ero näiden kahden Bitcoin-variantin kesken on lohkoketjujen lohkojen koko: jo mainittu 1 mega vs. 8-32 megaa. Bitcoin Cashin lohkot ovat siis vähintään kahdeksan kertaa Bitcoin lohkoja suuremmat ja uusia lohkoja voi parhaimmillaan syntyä 10 sekunnin välein Bitcoinin 10 minuutin sijaan. Transaktioita Bitcoin Cash käsittelee 1000-1500 kappaletta Bitcoin yhtä kohden.

Bitcoin Cashin tavoitteena on käytettävyyden parantaminen alkuperäiseen Bitcoiniin verrattuna ja samalla virtuaalivaluuttojen alkuperäisen ideaalin toteuttaminen.

Bitcoin Cash teknologia

Bitcoin Cashin teknologia on samankaltainen kuin muidenkin virtuaalivaluuttojen: se pohjautuu lohkoketjuteknologiaan. Virtuaalivaluuttaan liittyvät tapahtumat käsitellään, vahvistetaan ja tallennetaan digitaalisessa lohkoketjussa eli blockchainissa. Lohkoketju on vallankumouksellinen kirjanpidollinen tallennustekniikka. Se tekee prosessiin liittyvistä tapahtumista huomattavasti vaikeampia manipuloida, sillä tapahtumat vahvistetaan enemmistösäännöllä, ei yksittäisen toimijan toimesta.

Lisäksi tämä verkko on hajautettu; se on olemassa tietokoneilla kaikkialla maailmassa. Lohkoketjussa jokainen lohkon osa seuraa toisiaan, ja todentaa samalla viereiset lohkot. Jos tapahtumia haluaisi muuttaa, pitäisi muuttaa jokainen lohkoketjun osa. Bitcoin Cash on siis yhteisöllisesti vahvistettu valuutta.

Opi lisää lohkoketjuteknologiasta

bitcoin cash

Bitcoin Cash historiaa

Bitcoin Cash luotiin elokuussa 2017 ”forkkaamalla” se Bitcoinista. Syynä tähän oli tarve virtuaalivaluutan nopeampaan transaktioiden käsittelyyn, joka saatiin aikaiseksi kasvattamalla lohkojen kokoa. Näin pystyttiin käsittelemään enemmän tapahtumia ja parannettiin skaalautuvuutta.

Kryptovaluuttaa kohtasi toisen haarukoinnin jo marraskuussa 2018, jolloin se jaettiin Bitcoin Cash ABC:ksi ja Bitcoin Cash SV:ksi (Satoshi Vision). Nykyään Bitcoin Cash ABC:ta kutsutaan Bitcoin Cashiksi, koska se käyttää alkuperäistä Bitcoin Cash -asiakasohjelmaa.

Bitcoin Cash on kryptovaluutan louhijoiden ja kehittäjien yhteisluomus. Samoin on myös alkuperäinen Bitcoin, jonka isäksi on identifioitunut anonyymi yksilö tai ryhmä ”Satoshi Nakamoto” – jota ei useista yrityksistä huolimatta ole voitu jäljittää. Bitcoin Cashin erottautuminen Bitcoinista johtui virtuaalivaluutan skaalautuvuuteen liittyvistä näkemyseroista.

Bitcoin Cashin kannattajat näkivät myös toteuttavansa paremmin alkuperäisen perustajan Satoshi Nakamoton näkemystä virtuaalivaluutasta, jotka haluttiin luoda vertaisyhteisöjen päivittäiseen maksuliikenteeseen. Bitcoin Cashin syntyä voisikin verrata bändistä eroavaan, soolouralle lähtevään muusikkoon, joka toteaa ryhmän näkemysten kasvaneen niin erilleen, ettei yhdessä työskentely ole enää mahdollista.

Minkä ongelman Bitcoin Cash ja kryptovaluutat ratkaisevat?

Bitcoin Cash on säilyttänyt asemansa yhtenä tunnetuimmista kryptovaluutoista. Bitcoin Cashin toimintaperiaate tukee P-to-P-maksuliikenteen sujuvuutta ja sen yleistyminen onkin riippuvaista siitä, miten hyvin se otetaan vastaan esimerkiksi verkkokauppojen maksuvälineenä.

Virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen, vaikka ensiaskeleet niiden kanssa saattavat tuntua monimutkaisilta verrattuna muihin tuttuihin valuuttoihin ja sijoitusintrumentteihin.

Bitcoin Cash lupaa tuovansa maailmaan vakaan rahaan ja toteuttavansa alkuperäisen Bitcoinin ideaa käyttäjien välisestä elektronisesta rahasta: ”Peer-to-Peer Electronic Cash”. Ideologian mukaan kauppiaat ja kuluttajat hyötyvät virtuaalivaluutan matalista kustannuksista ja sen luotettavasta varmennuksesta. Tulevaisuus vaikuttaa lupaavalta rajoittamattoman kasvun, maailmanlaajuisen käyttöönoton ja jatkuvan innovoinnin sekä hajautetun kehittämisen myötä.

Tällä hetkellä Bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden ehdoton ykkönen mitattuna sen kysynnällä ja arvolla sekä tunnettuudella kaiken kansan keskuudessa.

Virtuaalivaluuttojen näkymät riippuvat luonnollisesti niiden kysynnästä, johon vaikuttavat monet seikat:

  • Mitkä kryptovaluutat pystyvät pitämään pintansa kryptovaluuttamarkkinoilla?
  • Kiriikö esimerkiksi Ethereum valuuttojen välisessä kilpailussa ykköseksi?
  • Miten valtiot pyrkivät säätelemään kryptovaluuttakauppaa tulevaisuudessa?
  • Pystyvätkö lohkoketjuja ja louhintaa tukevat ohjelmistot vastaamaan kasvavaan liikenteeseen?

Nämä muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä ja aktiivisesti toimiva sijoittaja pystyy paneutumaan myös virtuaalivaluuttojen maailmaan niin hyvin, että valveutuneiden sijoituspäätösten tekeminen on mahdollista.

Mihin Bitcoin Cashia voidaan käyttää?

Bitcoin Cashia voidaan käyttää hyödykkeiden ostamiseen tällä hetkellä noin 5000 verkkokaupassa ja fyysisessä liikkeessä. Bitcoin Cashia on kuitenkin helppo lähettää käyttäjältä toiselle, jos haluat siirtää rahaa esimerkiksi tuttavallesi, minne tahansa päin maailmaa. Maksu välittyy internetin yli reaaliajassa ja siirtokustannukset ovat hyvin pienet.

Virtuaalivaluuttojen käyttömahdollisuudet ovat lisääntymässä hiljalleen. Tällä hetkellä Suomessa on vain muutamia Bitcoin automaatteja, joissa voidaan ostaa ja myydä virtuaalivaluuttaa. Esimerkiksi Amerikassa niitä on jo tuhansia. Virtuaalivaluuttojen automaattien sijainnit voit tarkistaa esimerkiksi coinatmradar.com-sivustolta. Automaateilla voi sekä ostaa virtuaalivaluuttoja käteisellä, että myydä niitä ja saada vaihdossa paikallista käteistä. 

 Bitcoin Cashia voidaan käyttää myös sijoituskohteena, mutta alkuperäisen ideologiansa mukaisesti se on enemmän suunnattu päivittäiseen maksuliikenteeseen. Muista, että virtuaalivaluuttojen kurssit voivat heilua todella rajusti.

Top15 kryptovaluuttakurssit

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Bitcoin Cash lompakko

Bitcoin Cashia voi säilyttää virtuaalisissa lompakoissa, joita ovat mm. Bitcoin.com, Edge, Bitbay, Electronic Cash, Ledger, Keep Key, Trezor, Sato Chip, Exodus, BTC.com, Soinbase Wallet, Mobi, Zapit, StongCoin, jne. Parhaan lompakon valintaan vaikuttaa se, minkälaista käyttöä virtuaalivaluutalta haet. Palveluntajoajien palvelimilla olevat lompakot sopivat pienien valuuttamäärien säilyttämiseen ja päivittäiseen maksuliikenteeseen. 

Jos taas haluat ostaa virtuaalivaluuttaa sijoitustarkoituksessa, eli ostat ehkä suuriakin määriä ja haluat säilyttää valuuttaa pitkään, on hardware hyvä valinta.

Bitcoin Cash verotus 2023

Virtuaalivaluuttojen verotus on samanlaista kaikkien kryptovaluuttojen kohdalla, joten verottaja arvio eri virtuaalivaluuttatyyppejä ja niistä saatuja taloudellisia hyötyjä samoilla periaatteilla. Verottajan näkökulmasta virtuaalivaluutat eivät ole arvopapereita eivätkä virallisia valuuttoja. Muiden kryptovaluuttojen tapaan Bitcoin Cash on tuloverolain silmissä “muu, erikseen määrittelemätön ja sen käyttäjien välinen sopimus”. 

Bitcoin cash -valuuttaa käyttämällä saadut tulot verotetaan pääomatulona ja louhimalla tehdyt tuotot puolestaan ansiotulona. Arvo määräytyy sen perusteella, mikä bitcoin cashin kurssi on ollut sillä hetkellä, kun käyttö tai louhinta on tapahtunut. Bitcoin cashilla tehdyt tulot on ilmoitettava verottajalle oma-aloitteisesti veroilmoituksessa, joten käytetty kurssi kannattaa ottaa ylös tätä varten.

Verot maksetaan, kun Bitcoin cash vaihdetaan perinteiseksi valuutaksi tai sitä käytetään arvonnousun jälkeen ostoksiin. Jos esimerkiksi saat Bitcoineja myymällä varallisuutta, jolla ostat 10 000 euron arvoisen hyödykkeen, josta saat myydessäsi sen voittoa 1000 euroa, verotetaan tätä voittoa 30% mukaan. Eli tällöin maksaisit veroa 300 euroa. Samoin, jos teetkin tappiota bitcoin cashiin sijoittaessasi, et voi vähentää tappioita verotuksessa.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset:

Bitcoin Cash (BCH) on päivittäiseen maksuliikenteeseen suunniteltu kryptovaluutta, jonka tavoitteena on mahdollistaa nopeat transaktiot käyttäjien välillä. BCH mahdollistaa esimerkiksi rahan lähettämien toiselle puolelle maapalloa nopeasti ja edullisesti, riippumatta kansallisista pankeista tai muista maksunliikennelaitoksista.

Bitcoin Cash eroaa Bitcoinista ennen kaikkea ketteryydellään. Bitcoin Cashin synty liittyy juuri tavoitteeseen tuoda virtuaalivaluutat päivittäiseen maksuliikenteeseen. Alkuperäinen Bitcoin sopii sen sijaan paremmin sijoittamiseen ja odotettuun arvonnousuun, sillä sen transaktiot ovat verrattain hitaita. 

Kyllä. Kryptovaluuttojen ostaminen on täysin laillista. Alkuaikoina Bitcoinia käytettiin maksuvälineenä esimerkiksi Tor-verkoissa, mikä on jättänyt kryptovaluutoille hieman epämääräisen maineen. Vaikka Bitcoinin ja muiden kryptovaluuttojen ostoja ei tällä hetkellä pysty tekemään oman tutun pankin kautta, voi se tulevaisuudessa hyvinkin olla mahdollista. 

Bitcoin Cashia voi ostaa usealta eri palveluntarjoajalta, jotka hoitavat virtuaalivaluuttojen kaupankäyntiä.