Chainlink (LINK) 2023 – Nouseva älysopimusalusta

Älysopimusalusta Chainlink on hiljalleen kasvattanut suosiotaan, ja sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua tästä älysopimuksiin ja oraakkelitoimintaan keskittyvästä alustasta ja sen omasta LINK-kryptosta yhä enemmän ja enemmän.

Chainlink on tällä hetkellä markkina-arvoltaan 19. suurin kryptovaluutta. Lukemalla artikkelin tulet varmasti ymmärtämään paremmin, miksi Chainlink on niin kiinnostava, ja mihin ongelmiin se tulee tarjoamaan ratkaisuja.

Chainlink reaaliaikainen kurssi tänään

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Chainlink?

Chainlink historia alkaa vuodesta 2014, kun taustalla oleva voittoa tavoittelematon SmartContract Ltd-organisaatio perustettiin Amerikassa. Yhtiön toimitusjohtaja Sergey Nazarov liitetään Chainlinkin perustajahahmoksi, mutta taustalla toimi Sergeyn lisäksi myös tiimi muita ammattilaisia, esimerkiksi Cornellin Yliopiston professori Ari Juels, sekä Steve Ellis, joka on SmartContractin tämänhetkinen CTO. 

Vuonna 2017 Chainlinkin julkaisusta ilmoitettiin julkisuuteen, ja jo silloin se keräsi sijoittajilta paljon huomiota. ICO:n ”kryptovaluutoiden joukkorahoituksen”, jonka ansiosta kryptovaluuttaan voi jo sijoittaa ennen sen markkinoille tuloa, ansiosta Chainlinkille kerättiin 32 miljoonan dollarin rahoitus jo ennen sen julkaisua. Tämän lisäksi chainlink whitepaper julkaistiin syyskuussa 2017.

Miten Chainlink toimii?

Jotta voimme ymmärtää miten Chainlink toimii, on tärkeää ymmärtää sen taustatoimintaa sekä siihen liittyviä termejä. Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen ryhmään; Valuutat, älysopimusalustat/ohjelmistoalustat sekä tokenit. Chainlink keskittyy älysopimuksiin, jotka ovat digitaalisia sopimuksia jonkun tietyn tapahtuman käsittelystä. Chainlink älysopimus tavoitteena on poistaa tarve kolmansista osapuolista sekä luottamusta vaativista prosesseista, ja täten nopeuttaa prosessia. Älysopimus on osa lohkoketjua, ja se vastaanottaa erilaista dataa ja suorittaa annetut tehtävät. Älysopimuksissa on kuitenkin yksi ongelma; ne eivät voi lukea itsenäisesti lohkoketjun ulkopuolista dataa.

Tämän vuoksi Chainlink pyrkiikin nimensä mukaisesti yhdistämään kaksi osaa; toinen osa sijaitsee lohkoketjun sisäpuolella ja toinen ulkopuolella. Sisällä oleva osa on sopimus oraakkelin ja älysopimuksen välillä suoritettavasta datansiirrosta, ja lohkoketjun ulkopuolisena osana toimivat nodet (operaattorit), jotka toimittavat vaaditun datan sitä tarvitsevalle älysopimukselle.

Chainlinkillä on myös oma LINK-token, joka on keskeinen osa Chainlinkin toimintaa. Nodejen toimintaa säädellään LINK-tokeneilla, ja jos node esimerkiksi lähettää verkkoon huonoa infoa, voi se menettää LINK-tokeninsa, kun taas laadukasta informaatiota tarjoavat nodet saavat palkinnoksi LINK-tokeneita.

Minkä ongelman Chainlink ratkaisee?

Chainlinkillä on tavoitteena tuottaa älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa käyttäen oraakkeleiden hajautettua poolia. Useilla alustoilla yksittäistä oraakkelia hyödyntävä älysopimus joutuu luottamaan kyseiseen tiedonlähteeseen, vaikka datan luotettavuudesta ei olisikaan takuuta. Tämän lisäksi yksittäisen oraakkelin kohdalla voi olla myös teknisiä ongelmia, esimerkiksi syötteen katketessa tai verkkohyökkäyksen uhriksi joutuessa älysopimuksen toiminta voi vaarantua.

Chainlink on luonut näihin ongelmiin ratkaisuksi täysin hajautettujen oraakkelien poolin, josta oraakkelit pyrkivät tuottamaan laadukasta tietoa. Chainlinkin toimintaan sisältyy myös algortimi, joka asettaa nämä orakkelit poolissa paremmuusjärjestykseen datan luotettavuuden mukaan, ja tämän ansiosta luotettavuus lisääntyy.

Miten Chainlink kytkeytyy Ethereumiin?

Usein Chainlinkista puhuttaessa keskuteluun myös yhdistetään Ethereum. Chainlinkin ollessa oraakkelipalvelu, jolla on oma token, se tarvitsee alustan missä toimia. Tällä hetkellä Chainlinkin alustana toimii Ethereumin lohkoketju, mutta Chainlink voi käytännössä toimia millä vain älysopimusalustalla.

Chainlink kurssi 2021

Chainlink hinta vuodenvaihteessa pyöri vähän yli kymmenessä dollarissa. Chainlink kurssikehitys on kuitenkin ollut nouseva vuonna 2021, ja helmikuussa hinta olikin noussut jo noin 20 dollariin. Koko vuoden ATH (All Time High) hinta on ollut noin 44 dollaria 15. huhtikuuta, joka onkin Chainlinkin historiallisesti korkein hinta. 

Artikkelin kirjoitushetkellä kesällä 2021 Chainlink hinta on noin 17 dollaria, mutta hinta muuttuu jatkuvasti volatiilin kurssin takia. Joidenkin analyysien mukaan Chainlink hintaodotukset tulevat olemaan korkeat, ja sen keräämänsä suosion ansiosta hinta voisi nousta jopa 100 dollariin. Jos ostit Chainlinkiä tasan vuosi sitten, eli 2020 keväällä, olisi sijoituksesi kasvanut tästä jopa noin 694 prosenttia!

Opi lisää Chainlinkin kurssikehityksestä

  • chainlink
  • Chainlink
    (LINK)
  • Price
  • Market Cap
    $3.11 B

Chainlink sijoituskohteena

Chainlink sijoittamista kannattaa harkita, sillä sen uniikki konsepti tekee siitä ainutlaatuisen sijoituskohteen, jonka arvo voi tulevaisuudessa tulla nousemaan paljonkin, mutta vain mikäli älysopimusten kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Chainlinkin toiminnalle on kuitenkin oikeaa kysyntää ja käyttöä jo nyt, ja useat sijoittajat uskovat, että se tulee olemaan merkittävä tekijä DeFi:n suosion noustessa (suom. Hajautettu talous). On kuitenkin hyvä muistaa, että Chainlink sijoittamiseen sisältyy myös riskejä.

2019 oli Chainlinkille muutosten vuosi, sillä se aloitti toimintansa Ethereum-alustalla. Tämän lisäksi Chainlink teki useita isoja yhteistyösopimuksia, esimerkiksi Googlen, Oraclen sekä Microsoftin kanssa. Merkittävät yhteistyökumppanit ovat tuoneet valuutalle paljon uskottavuutta.

Chainlink ei ole sidottu mihinkään lohkoketjuun, vaikka tällä hetkellä toimiikin Ethereumin pohjalta. Se lisääkin Chainlinkin käytön joustavuutta, ja hajautetut oraakkelit voidaan ohjata myös muihin lohkoketjuihin, mikäli esimerkiksi Ethereumin kehitys olisi liian hidasta Chainlinkille.

Osta Chainlink kryptovaluuttaa

Chainlink-kryptovaluuttaa kuten myös muita suurimpia ja suosituimpia kryptovaluuttoja voi ostaa  lähes kaikista suurimmista kryptovaluuttapörsseistä.

Alla kerromme, miten Chainlinkiin sijoittaminen käytännössä tapahtuu Plus500-alustalla. Huomioithan kuitenkin sopivaa sijoitusalustaa valitessa, että tutustut alustaan riittävän hyvin ennen kuin sijoitat oikeaa rahaa. Kun tiedät, miten alusta toimii ja olet tutustunut alustan käyttöehtoihin, sijoita vasta sen jälkeen oikeaa rahaa. Sijoittamisessa on aina oma riskinsä!

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

chainlink kryptovaluutta

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Top 10 kryptovaluuttakurssit

Bitcoin

Bitcoin

$26,554.31

BTC 0.26%

Ethereum

Ethereum

$1,846.48

ETH -0.22%

Tether

Tether

$1.00

USDT 0.00%

USD Coin

USD Coin

$1.00

USDC 0.00%

Litecoin

Litecoin

$88.45

LTC -0.37%

XRP

XRP

$0.52

XRP 0.44%

Binance Coin

Binance Coin

$264.10

BNB 1.23%

Dogecoin

Dogecoin

$0.07

DOGE 0.56%

TRON

TRON

$0.08

TRX 0.35%

Cardano

Cardano

$0.32

ADA 0.03%

Chainlink pahimmat kilpailijat

Joidenkin lähteiden mukaan Chainlinkillä ei ole ollenkaan kilpailijoita, sillä sen asema markkinoilla tällä hetkellä on uniikki. Voidaan kuitenkin sanoa, että Chainlinkin kanssa kuitenkin kilpailee älysopimusalusta-ryhmässä esimerkiksi Cardano, Polkadot sekä Binance Smart Chain, jotka myös seuraavat Ethereumin jalanjälkiä. Esimerkiksi joulukuussa 2020 Cardano ilmoitti yhteistyöstä Wolfram Alphan kanssa, jonka päätavoitteena oli luoda uudenlainen oraakkeli, ja tämä voisikin olla uhka Chainlinkin toiminnalle.

Tämän lisäksi Chainlinkillä on paljon kilpailijoita oraakkelitoiminnassa, jotka ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin Chainlink. Coinmarketcapin listan mukaan suurimmat kilpailijat ovat UMA sekä Augur. Myös suomalainen Aave, joka kehittyy hajautettuihin DeFi-lainoihin, on nähty Chainlinkin kilpailijana. Koko lista pienemmistä kilpailijoista löytyy täältä

Chainlink keskustelua Reddit-palstalla

Reddit palsta on hyvä olla seurannassa jokaisella, joka sijoittaa Chainlinkiin tai yleisesti kryptovaluuttoihin. Siellä sijoittajat jakavat yleisesti näkemyksiään valuutasta, ja viime aikoina Redditissä käydyt keskustelut ovatkin johtaneet esimerkiksi Bitcoinin kohdalla valuutan arvon nousuun.

Redditissä, kuten varmasti tosielämässäkin Chainlink jakaa mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että Chainlinkille ei ole tilaa tulevaisuudessa markkinoilla, koska sen arvo ei perustu muuhun kuin sijoittajien uskoon, eikä esimerkiksi oikeaan käyttöön taloudessa (vaikka kuten aikaisemmin mainittu Chainlinkillä on useita yhteistyösopimuksia suurien yhtiöiden kanssa). Jotkut jopa väittävät, että kaikki Chainlinkin yhteistyösopimukset olisivat feikkejä, ja että tiimiin ei voi luottaa, koska he ovat tehottomia ja tulevat vaan dumppaamaan (myymään) kaikki kolikkonsa markkinoille hinnan ollessa korkealla.Chainlinkillä on myös paljon ”faneja”, ja osa on sitä mieltä, että Chainlink on DeFi:in (Decentralized Finance) tulevaisuus.

Chainlink verotus 2023

Chainlinkia ja siihen sijoittamisesta tulevia mahdollisia tuloja verotetaan normaalisti pääomatulojen veroprosentin mukaan. Itse Chainlink omistamisesta ei tule maksaa veroa, vaan vero maksetaan myydessäsi/vaihdettaessa Chainlinkiä ja verotettu summa on mahdollisesta voitosta tai tappiosta. Laskiessasi mahdollista verotettavaa summaa, tulee myyntihinnasta aina vähentää maksamasi hinta, sekä hankkimiskulut (esim. välityspalkkiot ja toimitusmaksut). 30 000 euroon asti voittoa verotetaan 30 prosenttia, ja 30 000 euroa ylittävästä osata maksettava vero on 34 prosenttia.

Esimerkiksi ostat 100 eurolla Chainlink kryptovaluuttaa. Odotat vuoden, ja sadalla eurolla ostamiesi Chainlink valuutoiden arvo on noussut 200 euroon. Päätät myydä ne, joten ensin vähennät voitosta maksamasi hinnan, eli 100 euroa. Tämän jälkeen jäljelle jäävästä summasta jää 100 euroa, josta vähennetään 30 prosentin vero, eli sinulle jää käteen tästä 70 euroa voittoa.

Myydessä noudatetaan aina FIFO-periaatetta (First in first out), mikä tarkoittaa, että ne myydään samassa järjestyksessä kuin ne on ostettukin.

Olemme laatineet kattavan kryptovaluuttojen verottamiseen liittyvän artikkelin, jonka voit lukea täältä 

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Chainlink on älysopimusalusta, sekä kryptovaluutta (LINK) jonka tavoitteena on tuottaa älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa. Se pyrkii ratkaisemaan monen muun älysopimusalustan oraakkeleiden sekä tietosuojaan liittyvät ongelmat.

Chainlink toimii Ethereum-alustalla, jossa on älysopimuksia, ja joihin oraakkelit voivat yhdistää ulkopuolista dataa. Chainlink on siis niin sanotusti yhdistävä tekijä lohkoketjun ulkopuolisten ja sisäisten tekijöiden kesken.

Jos uskot, että älysopimusalustojen suosion tulevan nousemaan tulevaisuudessa, voi Chainlink olla uniikin asemansa ansiosta hyvä sijoituskohde.

Chainlink arvo nousi huimasti vuonna 2021. Vuonna 2022 kryptomarkkinoilla nähtiin laajaa laskua. Vuoden 2023 alku on ollut kryptojen kannalta nousujohteista, johtuen pitkälti pankkimaailman ongelmista. 

Chainlinkillä on hyvä kehitystiimi sekä uniikit toimintaperiaatteet, jonka vuoksi moni sijoittaja uskoo sen suosion kasvuun.