Chainlink (LINK) 2022 – Nouseva älysopimusalusta

Älysopimusalusta Chainlink kävi vuoden 2021 aikana uusissa kurssihuipuissaan, ja sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua tästä älysopimuksiin ja oraakkelitoimintaan keskittyvästä kryptosta yhä enemmän ja enemmän.

Chainlink on tällä hetkellä 14. suosituin kryptovaluutta CoinMarketCapin listan mukaan. Lukemalla artikkelin tulet varmasti ymmärtämään paremmin, miksi Chainlink on niin kiinnostava, ja mihin ongelmiin se tulee tarjoamaan ratkaisun.

Chainlink reaaliaikainen kurssi tänään

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Chainlink?

Chainlink historia alkaa vuodesta 2014, kun taustalla oleva voittoa tavoittelematon SmartContract Ltd-organisaatio perustettin Amerikassa. Yhtiön toimitusjohtaja Sergey Nazarov liitetään Chainlinkin perustajahahmoksi, mutta taustalla toimi Sergeyn lisäksi myös tiimi muita ammattilaisia, esimerkiksi Cornellin Yliopiston professori Ari Juels, sekä Steve Ellis, joka on SmartContractin tämänhetkinen CTO. 

Vuonna 2017 Chainlinkin julkaisusta ilmoitettiin julkisuuteen, ja jo silloin se keräsi sijoittajilta paljon huomiota. ICO:n ”kryptovaluutoiden joukkorahoituksen”, jonka ansiosta kryptovaluuttaan voi jo sijoittaa ennen sen markkinoille tuloa, ansiosta Chainlinkille kerättiin 32 miljoonan dollarin rahoitus jo ennen sen julkaisua. Tämän lisäksi chainlink whitepaper julkaistiin syyskuussa 2017.

Miten Chainlink toimii?

Jotta voimme ymmärtää miten Chainlink toimii, on tärkeää ymmärtää sen taustatoimintaa sekä siihen liittyviä termejä. Kryptovaluutat voidaan jakaa kolmeen ryhmään; Valuutat, älysopimusalustat/ohjelmistoalustat sekä tokenit. Chainlink keskittyy älysopimuksiin, jotka ovat digitaalisia sopimuksia jonkun tietyn tapahtuman käsittelystä. Chainlink älysopimus tavoitteena on poistaa tarve kolmansista osapuolista sekä luottamusta vaativista prosesseista, ja täten nopeuttaa prosessia. Älysopimus on osa lohkoketjua, ja se vastaanottaa erilaista dataa ja suorittaa annetut tehtävät. Älysopimuksissa on kuitenkin yksi ongelma; ne eivät voi lukea itsenäisesti lohkoketjun ulkopuolista dataa.

Tämän vuoksi Chainlink pyrkiikin nimensä mukaisesti yhdistämään kaksi osaa; toinen osa sijaitsee lohkoketjun sisäpuolella ja toinen ulkopuolella. Sisällä oleva osa on sopimus oraakkelin ja älysopimuksen välillä suoritettavasta datansiirrosta, ja lohkoketjun ulkopuolisena osana toimivat nodet (operaattorit), jotka toimittavat vaaditun datan sitä tarvitsevalle älysopimukselle.

Chainlinkillä on myös oma LINK-token, joka on keskeinen osa Chainlinkin toimintaa. Nodejen toimintaa säädellään LINK-tokeneilla, ja jos node esimerkiksi lähettää verkkoon huonoa infoa, voi se menettää LINK-tokeninsa, kun taas laadukasta informaatiota tarjoavat nodet saavat palkinnoksi LINK-tokeneita.

Minkä ongelman Chainlink ratkaisee?

Chainlinkillä on tavoitteena tuottaa älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa käyttäen oraakkeleiden hajautettua poolia. Useilla alustoilla yksittäistä oraakkelia hyödyntävä älysopimus joutuu luottamaan kyseiseen tiedonlähteeseen, vaikka datan luotettavuudesta ei olisikaan takuuta. Tämän lisäksi yksittäisen oraakkelin kohdalla voi olla myös teknisiä ongelmia, esimerkiksi syötteen katketessa tai verkkohyökkäyksen uhriksi joutuessa älysopimuksen toiminta voi vaarantua.

Chainlink on luonut näihin ongelmiin ratkaisuksi täysin hajautettujen oraakkelien poolin, josta oraakkelit pyrkivät tuottamaan laadukasta tietoa. Chainlinkin toimintaan sisältyy myös algortimi, joka asettaa nämä orakkelit poolissa paremmuusjärjestykseen datan luotettavuuden mukaan, ja tämän ansiosta luotettavuus lisääntyy.

Miten Chainlink kytkeytyy Ethereumiin?

Usein Chainlinkista puhuttaessa keskuteluun myös yhdistetään Ethereum. Chainlinkin ollessa oraakkelipalvelu, jolla on oma token, se tarvitsee alustan missä toimia. Tällä hetkellä Chainlinkin alustana toimii Ethereumin lohkoketju, mutta Chainlink voi käytännössä toimia millä vain älysopimusalustalla.

Chainlink kurssi 2021

Chainlink hinta vuodenvaihteessa pyöri vähän yli kymmenessä dollarissa. Chainlink kurssikehitys on kuitenkin ollut nouseva vuonna 2021, ja helmikuussa hinta olikin noussut jo noin 20 dollariin. Koko vuoden ATH (All Time High) hinta on ollut noin 44 dollaria 15. huhtikuuta, joka onkin Chainlinkin historiallisesti korkein hinta. 

Artikkelin kirjoitushetkellä kesällä 2021 Chainlink hinta on noin 17 dollaria, mutta hinta muuttuu jatkuvasti volatiilin kurssin takia. Joidenkin analyysien mukaan Chainlink hintaodotukset tulevat olemaan korkeat, ja sen keräämänsä suosion ansiosta hinta voisi nousta jopa 100 dollariin. Jos ostit Chainlinkiä tasan vuosi sitten, eli 2020 keväällä, olisi sijoituksesi kasvanut tästä jopa noin 694 prosenttia!

Opi lisää Chainlinkin kurssikehityksestä

  • chainlink
  • Chainlink
    (LINK)
  • Price
  • Market Cap
    $7.25 B

Chainlink sijoituskohteena

Chainlink sijoittamista kannattaa harkita, sillä sen uniikki konsepti tekee siitä ainutlaatuisen sijoituskohteen, jonka arvo voi tulevaisuudessa tulla nousemaan paljonkin, mutta vain mikäli älysopimusten kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa. Chainlinkin toiminnalle on kuitenkin oikeaa kysyntää ja käyttöä jo nyt, ja useat sijoittajat uskovat, että se tulee olemaan merkittävä tekijä DeFi:n suosion noustessa (suom. Hajautettu talous). On kuitenkin hyvä muistaa, että Chainlink sijoittamiseen sisältyy myös riskejä.

2019 oli Chainlinkille muutosten vuosi, sillä se aloitti toimintansa Ethereum-alustalla. Tämän lisäksi Chainlink teki useita isoja yhteistyösopimuksia, esimerkiksi Googlen, Oraclen sekä Microsoftin kanssa. Merkittävät yhteistyökumppanit ovat tuoneet valuutalle paljon uskottavuutta.

Chainlink ei ole sidottu mihinkään lohkoketjuun, vaikka tällä hetkellä toimiikin Ethereumin pohjalta. Se lisääkin Chainlinkin käytön joustavuutta, ja hajautetut oraakkelit voidaan ohjata myös muihin lohkoketjuihin, mikäli esimerkiksi Ethereumin kehitys olisi liian hidasta Chainlinkille.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Kuluttajansuojaa ei ole. Sijoita omalla riskilläsi.

Osta Chainlink kryptovaluuttaa

Chainlink-kryptovaluuttaa kuten myös muita suurimpia ja suosituimpia kryptovaluuttoja voi ostaa  lähes kaikista suurimmista kryptovaluuttapörsseistä, esimerkiksi eTorosta.

Alla kerromme, miten Chainlinkin ostaminen käytännössä tapahtuu eTorossa. Tällä hetkellä eTorolla on yli 20 miljoonaa käyttäjää. Huomioithan kuitenkin sopivaa sijoitusalustaa valitessa, että tutustut alustaan riittävän hyvin ennen kuin sijoitat oikeaa rahaa. Esimerkiksi eTorossa voit testata alustaa ensin demo-tilin avulla. Kun tiedät, miten alusta toimii ja olet tutustunut alustan käyttöehtoihin, sijoita vasta sen jälkeen oikeaa rahaa. Sijoittamisessa on aina oma riskinsä!

chainlink kryptovaluutta

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Top 10 kryptovaluuttakurssit

Name Price24H %
bitcoin
Bitcoin (BTC)
$36,925.00-3.61%
ethereum
Ethereum (ETH)
$2,498.99-5.25%
tether
Tether (USDT)
$1.0000.560%
binancecoin
Binance Coin (BNB)
$376.50-4.79%
usd-coin
USD Coin (USDC)
$0.999-0.05%
cardano
Cardano (ADA)
$1.07-4.37%
solana
Solana (SOL)
$93.48-6.90%
ripple
XRP (XRP)
$0.616-3.37%
terra-luna
Terra (LUNA)
$60.84-6.51%
polkadot
Polkadot (DOT)
$18.22-5.16%

Chainlink pahimmat kilpailijat

Joidenkin lähteiden mukaan Chainlinkillä ei ole ollenkaan kilpailijoita, sillä sen asema markkinoilla tällä hetkellä on uniikki. Voidaan kuitenkin sanoa, että Chainlinkin kanssa kuitenkin kilpailee älysopimusalusta-ryhmässä esimerkiksi Cardano, Polkadot sekä Binance Smart Chain, jotka myös seuraavat Ethereumin jalanjälkiä. Esimerkiksi joulukuussa 2020 Cardano ilmoitti yhteistyöstä Wolfram Alphan kanssa, jonka päätavoitteena oli luoda uudenlainen oraakkeli, ja tämä voisikin olla uhka Chainlinkin toiminnalle.

Tämän lisäksi Chainlinkillä on paljon kilpailijoita oraakkelitoiminnassa, jotka ovat kuitenkin huomattavasti pienempiä kuin Chainlink. Coinmarketcapin listan mukaan suurimmat kilpailijat ovat UMA sekä Augur. Myös suomalainen Aave, joka kehittyy hajautettuihin DeFi-lainoihin, on nähty Chainlinkin kilpailijana. Koko lista pienemmistä kilpailijoista löytyy täältä

Chainlink keskustelua Reddit-palstalla

Reddit palsta on hyvä olla seurannassa jokaisella, joka sijoittaa Chainlinkiin tai yleisesti kryptovaluutoihin. Siellä sijoittajat jakavat yleisesti näkemyksiään valuutasta, ja viime aikoina Redditissä käydyt keskustelut ovatkin johtaneet esimerkiksi Bitcoinin kohdalla valuutan arvon nousuun.

Redditissä, kuten varmasti tosielämässäkin Chainlink jakaa mielipiteitä. Osa on sitä mieltä, että Chainlinkille ei ole tilaa tulevaisuudessa markkinoilla, koska sen arvo ei perustu muuhun kuin sijoittajien uskoon, eikä esimerkiksi oikeaan käyttöön taloudessa (vaikka kuten aikaisemmin mainittu Chainlinkillä on useita yhteistyösopimuksia suurien yhtiöiden kanssa). Jotkut jopa väittävät, että kaikki Chainlinkin yhteistyösopimukset olisivat feikkejä, ja että tiimiin ei voi luottaa, koska he ovat tehottomia ja tulevat vaan dumppaamaan (myymään) kaikki kolikkonsa markkinoille hinnan ollessa korkealla.Chainlinkillä on myös paljon ”faneja”, ja osa on sitä mieltä, että Chainlink on DeFi:in (Decentralized Finance) tulevaisuus.

Chainlink verotus 2022

Chainlinkia ja siihen sijoittamisesta tulevia mahdollisia tuloja verotetaan normaalisti pääomatulojen veroprosentin mukaan. Itse Chainlink omistamisesta ei tule maksaa veroa, vaan vero maksetaan myydessäsi/vaihdettaessa Chainlinkiä ja verotettu summa on mahdollisesta voitosta tai tappiosta. Laskiessasi mahdollista verotettavaa summaa, tulee myyntihinnasta aina vähentää maksamasi hinta, sekä hankkimiskulut (esim. välityspalkkiot ja toimitusmaksut). 30 000 euroon asti voittoa verotetaan 30 prosenttia, ja 30 000 euroa ylittävästä osata maksettava vero on 34 prosenttia.

Esimerkiksi ostat 100 eurolla Chainlink kryptovaluuttaa. Odotat vuoden, ja sadalla eurolla ostamiesi Chainlink valuutoiden arvo on noussut 200 euroon. Päätät myydä ne, joten ensin vähennät voitosta maksamasi hinnan, eli 100 euroa. Tämän jälkeen jäljelle jäävästä summasta jää 100 euroa, josta vähennetään 30 prosentin vero, eli sinulle jää käteen tästä 70 euroa voittoa.

Myydessä noudatetaan aina FIFO-periaatetta (First in first out), mikä tarkoittaa, että ne myydään samassa järjestyksessä kuin ne on ostettukin.

Olemme laatineet kattavan kryptovaluuttojen verottamiseen liittyvän artikkelin, jonka voit lukea täältä 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Chainlink on älysopimusalusta, sekä kryptovaluutta (LINK) jonka tavoitteena on tuottaa älysopimuksille mahdollisimman laadukasta dataa. Se pyrkii ratkaisemaan monen muun älysopimusalustan oraakkeleiden sekä tietosuojaan liittyvät ongelmat.

Chainlink toimii Ethereum-alustalla, jossa on älysopimuksia, ja joihin oraakkelit voivat yhdistää ulkopuolista dataa. Chainlink on siis niin sanotusti yhdistävä tekijä lohkoketjun ulkopuolisten ja sisäisten tekijöiden kesken.

Jos uskot, että älysopimusalustojen suosion tulevan nousemaan tulevaisuudessa, voi Chainlink olla uniikin asemansa ansiosta hyvä sijoituskohde.

Chainlink arvo nousi huimasti vuonna 2021. Vuoden 2022 alussa kurssi on kuitenkin muiden kryptojen tapaan laskussa.

Chainlinkillä on hyvä kehitystiimi sekä uniikit toimintaperiaatteet, jonka vuoksi moni sijoittaja uskoo sen suosion kasvuun.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.