Kryptovaluuttakategoriat – valuutat, platformit ja tokenit

platformit ja tokenit

Kryptovaluutat on jaettu ominaisuuksiensa puolesta kolmeen eri kategoriaan. Näitä kategorioita on valuutat, platformit ja tokenit. Tällä sivulla pääset syventymään tarkemmin mitä nämä eri kategoriat ovat ja opit ymmärtämään miten esimerkiksi token-kryptovaluutat ovat syntyneet ja miten suurin osa niistä kytkeytyy hyvin vahvasti Ethereumiin.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Valuutat

Valuutta-kategoriassa olevat kryptovaluutat toimivat nimensä mukaisesti valuuttana ja vaihdon välineenä. Ne ovat P2P-valuutaksi tarkoitettuja kryptokolikoita. Näillä kryptovaluutoilla ei valuutta-ominaisuutensa lisäksi ole kovinkaan usein muita merkittäviä ominaisuuksia.  

Valuutta-kategoriaan kuuluvia kryptovaluuttoja ovat mm. maailman suurin ja tunnetuin kryptovaluutta Bitcoin, Litecoin, Bitcoin Cash, Monero…

Platformit

Platform-kategoriaan kuuluvat kryptot eivät oikeastaan ole kryptovaluuttoja, vaan ne ovat kokonaisia ekosysteemejä, jotka mahdollistavat valtavan paljon enemmän kuin valuutta-kategoriaan kuuluvat kryptovaluutat.

Näillä ekosysteemeillä on usein oma kryptovaluuttansa, kuten esimerkiksi Ethereumilla on Ether.

Platformit ovat käyttöjärjestelmiä tai ohjelmointialustoja älysopimuksille sekä Dapp-sovelluksille, joka tarkoittaa distributed appseja eli hajautettuja sovelluksia. Esimerkiksi Ethereum tarjoaa ominaisuuksiensa ansiosta sovelluskehittäjille mahdollisuuden luoda sovelluksia ja tämän lisäksi Ethereumin sisälle voidaan luoda kokonaan uusia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan tokeneiksi (tästä lisää alla).

Platform-kategoriaan kuuluvia kryptovaluuttoja ovat mm. Ethereum, Tron, EOS, Tezos sekä Binance Coin.

Tokenit

Token-kategoriaan luodut kryptovaluutat ovat vahvasti sidoksissa platformeihin. Tokeneilla ei nimittäin ole ollenkaan omaa lohkoketjua, vaan ne rakennetaan platformien sisään. Arviolta noin 90% kaikista luoduista tokeneista on tehty Ethereumin alustalle.  

Tokenit ovat usein hyödyke-tokeneja (utility token) tai hallinto-tokeneita (governance token). Molempia tokeneja voi käyttää rajatusti sen platformin sisällä, johon se on luotu.

Token-kategoriaan kuuluvia kryptovaluuttoja ovat mm. Chainlink, Aave, Compound ja Maker.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mikä on älysopimus?

Älysopimus on järjestelmä lohkoketjussa, jolla on ominaisuuksia solmia ja toteuttaa sopimuksia itsenäisesti. Älysopimus voi myös vahtia sopimusten noudattamista ja voi myös itsenäisesti jakaa sanktiota jos toinen osapuoli ei noudata sopimuksessa annettuja sääntöjä.

Älysopimukset poistavat sopimusten teosta kolmannet osapuolet ja se helpottaa mm. kaupantekoa, koska kolmannelle taholla tai kaupanvahvistajalle ei ole enää tarvetta siinä määrin kuin ennen.

 

Mikä on ICO?

Tokenien ja kryptovaluuttojen parissa kuullaan usein lyhennettä ICO:sta, joka on tulee sanoista ”Initial Coin Offering”.

ICO tarkoittaa joukkorahoituksen muotoa, jossa lohkoketjuun perustetulle yritykselle haetaan pääomaa. 

ICO on menertelmä, jolla jonkin platformin lohkoketjuun perustettu yritys voi hankkia itselleen pääomaa yksityisiltä tai julkisilta tahoilta. Lohkoketjuun perustetut yritykset avaavat ulkopuolisille sijoitusmahdollisuuksia tokenien avulla kryptovaluuttapörssissä.

Tavallisessa sijoitusmaailmassa ICO:a vastaa IPO eli Initial Publig Offering. Tämä IPO prosessi käydään läpi ennen kuin yhtiö siirtyy pörssiin. IPO:n kautta sijoittavat voivat ostaa osuuksia yhtiöstä hieman halvemmalla kuin jos he sijoittaisivat kyseiseen yhtiöön pörssilistautumisen jälkeen. 

ICO:n avulla lohkoketjuun perustettu yhtiö toimii hieman samalla tavalla. Se kerää sijoittajilta pääomaa, jonka avulla se voi rahoittaa uutta projektiaan.

Se, joka päättää sijoittaa ICO:ssa rahaa, saa vastineeksi sijoitukselleen tokeneita, joka voi käytännössä tarkoittaa, että hän saa uudessa projektissa syntyneitä kryptovaluuttoja. 

Hyvässä lykyssä ICO:n avulla voi tienata valtavia määriä rahaa, jos projektissa syntynyt kryptovaluutta lyö itsensä läpi ja sen kurssi lähtee kunnolla nousuun ja moninkertaistaa itsensä. Toki voi myös käydä päinvastoin eikä se ota yhtään tuulta allensa ja sijoitus menee pahasti tappiolle. Tällaisessa tilanteessa sijoittajana tulee ymmärtää riskit. 

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.