Bitcoin-lompakko 2023 – Bitcoinien turvallinen säilöminen

Jos olet syventynyt Bitcoiniin hieman enemmän, olet varmasti törmännyt aiheeseen Bitcoin-lompakko. Tässä artikkelissa tulemme avaamaan sinulle laajasti mistä Bitcoin-lompakossa on oikein kyse ja kuinka se toimii. Samalla käymme läpi käytännön asioita ja pohdimme Bitcoin-lompakkojen turvallisuutta.

Bitcoinin ja muiden virtuaalivaluuttojen tunnettavuus on viime vuosien aikana yleistynyt valtavasti ja ne ovat nostaneet suosiotaan rakettimaisesti. Vuodet 2017 ja 2021 olivat Bitcoinin kannalta erittäin hyviä vuosia, mutta vuonna 2023 eletään hieman epävarmoja aikoja. Bitcoinin arvo oli koko viime vuoden laskussa, mutta nyt alkuvuonna 2023 ollaan nähtyy loivaa nousumarkkinaa. Bitcoinin markkina-arvo on täällä hetkellä 443 miljardia.

Useampi valtava yhtiö ja sijoittaja on kertonut viime aikoina sijoittaneensa bitcoiniin. Esimerkiksi 170 vuotta vanha vakuutusrahasto Mutual Life Insurance osti bitcoinia 100 miljoonalla. Teknologiajätti Square kertoi lokakuussa 2020 sijoittaneensa bitcoiniin 50 miljoonaa ja tämän lisäksi muun muassa sijoitusyhtiö Guggenheim Partners rahasto ilmoitti marraskuussa, että heidän sijoitusrahastonsa saa sijoittaa 10% varoistaan Grayscalen bitcoin -rahastoon.

Valtavan moni uskoo bitcoinin olevan hyvä sijoituskohde ja sen käyttö maksuvälineenä on myös yleistynyt. Lähdetäänpä siis syventymään Bitcoin-lompakkoon, joka on hyvä olla niin sijoittajalla, mutta joka on pakollinen varsinkin bitcoinia maksuvälineenä käyttävälle.

Bitcoin reaaliaikainen arvo dollareissa

Sisällysluettelo

Mikä Bitcoin-lompakko on?

Bitcoin-lompakko on digitaalinen lompakko, jossa voit säilöä ostamasi Bitcoinit ja useat muut virtuaalivaluutat. Monet sijoitusalustat toimivat myös ns. lompakkoina, koska voit säilöä Bitcoinit oston jälkeen tililläsi. Bitcoinien siirto lompakkoon sijoitusalustalta on kuitenkin kohdillaan siinä kohtaa kun Bitcoinien arvo alkaa olla korkea. Näin voit paremmin turvata Bitcoinisi esimerkiksi hakkereilta. Toki nykypäivänä monet sijoitusalustat alkavat olla jo turvaominaisuuksiensa suhteen melko turvallisia paikkoja. Suosituksemme onkin se, että mitä enemmän Bitcoineja omistat, sen parempi ne on turvata mahdollisimman luotettavan Bitcoin-lompakon avulla ja varmistaa, että tekee tarvittavat turvatoimenpiteet säännöllisesti.

Turvallisuuden lisäksi Bitcoin-lompakko on pakollinen mm. jos meinaat käyttää Bitcoineja maksuvälineenä ostaessasi jotain palvelua tai tuotetta. Eli Bitcoin-lompakko toimii vähän kuin pankkikortin tavoin. Tarvitset sitä maksun suorittamiseen ja esimerkiksi Bitcoin-automaattien käyttäminen ei onnistu, jos sinulla ei ole omaa Bbitcoin-lompakkoa.

Miten hankkia Bitcoineja?

Bitcoin-lompakon voi hankkia joko ennen kuin aikoo ostaa Bitcoineja tai sen jälkeen kun olet jo ostanut Bitcoineja. Esimerkiksi jos aiot hyödyntää paikkakuntasi Bitcoin-automaattia ja ostaa tai myydä automaatin kautta Bitcoineja, silloin Bitcoin-lompakko tulee hankkia ennen kuin voit kävellä automaatin luokse ja tehdä sen kanssa maksu- tai myyntitoimenpiteitä. Automaattia varten voit ladata esimerkiksi mobiililompakon, jonka voit ladata sovelluskaupasta.

Mihin bitcoin-lompakkoa tarvitaan?

Bitcoin ja muut virtuaalivaluutat ovat digitaalista valuuttaa eli niillä ei ole ollenkaan fyysistä muotoa vaikka bitcoineista usein puhutaankin kolikkoina. Bitcoin on sen sijaan pitkä, monimutkainen koodi tai niin kutsuttu salausavain, joka pystytään ostosi jälkeen matemaattisesti todistamaan, että juuri sinä omistat kyseisen bitcoinin ja sinulla on pääsy tähän salaiseen koodiin. 

Bitcoin-lompakon avulla voit paremmin turvata, että bitcoinisi pysyvät juuri sinun hallussasi, eivätkä ulkopuoliset pääse niihin käsiksi (esim. hakkerit).  Lisäksi lompakot helpottavat bitcoinien ostoa, myyntiä ja virtuaalivaluuttojen keskinäistä vaihtoa, vaikka toki näin voi tehdä myös esimerkiksi sijoitusalustan kautta, jota kryptovaluuttapörssiksikin kutsutaan.

Mobiililompakon lisäksi on olemassa myös muita lompakkovaihtoehtoja. kerromme niistä lisää alempana. 

Onko Bitcoin-lompakko turvallinen?

Bitcoinien hankinnassa turvallisuus jännittää monia sijoittajia ja sitä voi usein murehtia onko bitcoin-lompakko varma säilytyspaikka bitcoineille? Eihän hakkerit pääse bitcoinien kimppuun?!

Turvallisuudesta olemme tässä artikkelissa jo aiemmin kirjoittaneet, mutta käydään turvallisuutta läpi vielä tässä omassa kappaleessa. Eli bitcoin-lompakon turvallisuus on hyvin paljon kiinni siitä, millaisen lompakon valitset. Emmekä voi sanoa varmaksi, että parhaimmatkaan bitcoin-lompakot olisivat 100% turvallisia.

On tärkeää perehtyä varsinkin alussa, millainen lompakko vastaa omia tarpeita ja sen jälkeen valita vaihtoehto, joka on markkinoilla luotettavin ja mahdollisimman turvallinen.

Alla muistilistaa, mitkä asiat kannattaa ottaa huomioon sen jälkeen kun olet valinnut itsellesi sopivan bitcoin-lompakon:

  • Älä päästä muita bitcoin-lompakkoosi käsiksi.
  • Valitse vahva salasana äläkä koskaan jaa salasanaa muille.
  • Älä koskaan unohda salasanaasi, koska näin eväät ikuisen pääsyn bitcoineihisi.
  • Älä levittele sähköpostiosoitettasi tai muita henkilökohtaisia tietoja ympäri internetiä ja somea.
  • Käytä lompakosta aina uusinta versiota.
  • Käytä moni-allekirjoitusta ja kaksivaiheista vahvistusta.
  • Testamenttaa bitcoinisi. Jos et kirjaa ylös bitcoiniesi sijaintia tai salasanoja, silloin saatat viedä bitcoinit mukanasi. Tämän vuoksi on hyvä kirjata bitcoinit esimerkiksi testamenttiin ja säilöä testamentti jossain erittäin turvallisessa paikassa. Bitcoin-lompakon sijainti ja salasanat tulee olla ylöskirjattuna, mutta pidä tieto erittäin turvallisessa paikassa. 
  • Paperilompakkoa käyttäessä säilytä paperit palo- ja vesiturvallisessa paikassa, etteivät ne pääse tuhoutumaan.
  • Pidä puhelimen tai tietokoneen virustorjuntaohjelmat AINA ajan tasalla.
  • Varmuuskopioi lompakkosi säännöllisin väliajoin ja säilytä varmuuskopiot paikoissa, joissa muistat niiden olevan.

Bitcoin-lompakot vertailussa

Millaisia bitcoin-lompakoita on olemassa? Alle olemme listanneet eri lompakkomalleja ja kerromme jokaisesta lompakosta oleellisimmat tiedot. Näin pääset vertailemaan lompakoiden ominaisuuksia ja voit paremmin miettiä mikä lompakko sopii parhaiten omiin tarpeisiisi.

 

Mobiililompakko tai ns. nettilompakko

Mobiililompakko (online-lompakko) on sovellus, jonka voit ladata sovelluskaupasta älylaitteellesi tai tietokoneellesi. Mobiililompakossa voit säilöä, ostaa ja myydä bitcoineja ja muita virtuaalivaluuttoja hyvin edullisesti. Mobiililompakon avulla bitcoinit ovat helposti käytössäsi ja voit hyödyntää niitä ostamiseen eri yrityksissä, jotka ovat hyväksyneet bitcoinit maksuvälineenä. Mobiililompakon avulla rahaa voi siirtää käyttäjältä toiselle QR-koodin avulla, joka on erittäin helppoa. Muista kuitenkin luoda vahva salasana ja mahdollisesti kaksivaiheinen todennus, ettei bitcoinisi pääse vääriin käsiin jos esimerkiksi puhelimesi viedään.

 

Kryptovaluuttapörssi

Kryptovaluuttapörssit eivät ole kirjaimellisesti lompakoita, mutta niissä yhtä lailla bitcoinisi ovat turvassa tietyllä alustalla salasanan takana. Kryptovaluuttapörssejä ovat mm. sijoitusalustat, joissa voit ostaa bitcoineja ja muita sijoitusvälineitä. 

Pörssejä suositellaan usein pelkästään kaupankäyntiin, mutta monet alustat ovat panostaneet tietoturvatasoonsa ja näin ollen bitcoinit voivat olla alustalla yhtä hyvässä turvassa kuin lompakossa. Toki kannattaa muistaa, että  mitä suurempi määrä bitcoineja on, sen suurempi tarve on miettiä missä paikoissa bitcoinisi säilöt kaikista turvallisimmin.

 

Paperilompakko

Paperilompakko on nimensä mukaisesti paperi, jolle on tulostettu koodi, joka sisältää tiedon omistamistasi bitcoineista. Paperilompakon hyvä puoli on se, että sitä on mahdoton hakkeroida, koska tieto on mustaa valkoisella paperillasi, jonka säilöt turvallisessa paikassa. Ongelmana tässä kohtaa on vain se, että lompakko on juurikin paperinen ja paperi on erittäin herkkä tuhoutumaan jos esimerkiksi tulipalo, vesivahinko tai vaikka koira yllättää hampaillaan. Siksi onkin äärettömän tärkeää säilöä paperilompakko jossain sellaisessa paikassa ettei yksikään näistä edellä mainituista pääse ulottumaan papereihin.

 

desktop-lompakko tai ns. tietokonelompakko

Tietokonelompakko tarkoittaa ohjelmistoa, jonka olet asentanut tietokoneellesi. Tällaisia lompakoita on olemassa kahta erilaista; tietokonelompakko, joka on tarkoitettu vain yhdelle tietylle virtuaalivaluutalle tai lompakko, joka on tarkoitettu useille eri virtuaalivaluutoille, joka on ns. yleislompakko. Käytännössä voit asentaa tietokoneellesi monia eri lompakoita jokaiselle haluamallesi valuutalle. Yleislompakon kohdalla kannattaa pitää mielessä, että jos ostat erittäin monimutkaista virtuaalivaluuttaa, ei yleislompakko välttämättä sovellu siihen. Muun muassa Monero-valuutta on niin monimutkainen ja sen salaus vaatii oman lompakon, jossa on riittävästi potkua salauksen toimenpiteisiin.

 

Hardware-lompakko

Hardware-lompakoita pidetään tällä hetkellä kaikista turvallisimpana bitcoin-lompakkona,  koska hardware-lompakoissa bitcoinit on tallennettu omalle, erilliselle sirulle, joka on suojattu hakkereilta virustorjuntaohjelmien avulla. Kun haluat päästä käsiksi bitcoineihin, yhdistät vain sirun tietokoneellesi ja kun olet saanut haluamasi toimenpiteet valmiiksi, irrotat sirun ja säilöt sen jonnekin turvalliseen paikkaan. Eli kyseessä on hieman USB-tikun kaltainen kapistus.

Mikä on paras bitcoin-lompakko?

Parasta bitcoin-lompakkoa ei voi tuosta vain sanoa, koska se voi vaihdella bitcoin-omistajien välillä ja omalla kohdalla hyvä bitcoin-lompakko on juurikin se, joka vastaa parhaiten omia tarpeita.

Jos haluat esimerkiksi käydä päiväkauppaa bitcoineilla, silloin kryptovaluuttapörssi on hyvä valinta. Jos haluat käyttää bitcoinia maksuvälineenä, silloin mobiililompakko on paras valinta ja jos haluat ostaa bitcoinia puhtaasti pitkäaikaista sijoitusta ajatellen, silloin hardware- tai paperilompakko on paras valinta. Eli tärkeintä on pohtia mikä lompakko vastaa parhaiten omaa tarvetta ja sen kautta tehdä päätös. 

Bitcoin-automaatti

Bitcoin-automaattien avulla voit ostaa ja myydä bitcoineja. Ensimmäinen automaatti tuli Suomeen vuonna 2013 ja se pystytettiin Helsinkiin. Seitsemässä vuodessa määrä on kasvanut melkoisesti ja nykypäivänä Suomessa on bitcoin-automaatteja jo 23 kappaletta ja niitä löytyy Helsingin lisäksi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Tampereelta, Vantaalta ja Turusta. Uusin näistä on Lahden automaatti.

Bitcoin automaatin käyttämiseen tarvitset mobiililompakon, koska automaatit toimivat QR-koodien avulla. Koodeilla tehdään siirtoja, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana, koska siirtoja ei pysty lähetyksen jälkeen muuttamaan mitenkään, vaan ne ovat pysyviä. Tällä hetkellä Bitcoin siirroissa menee vielä muutamasta tunnista jopa muutamaan päivään, mutta tulevaisuudessa tähän on onneksi tulossa muutos salamaverkkoteknologian avulla, jonka myötä bitcoineja pitäisi pystyä siirtämään reaaliajassa. 

Bitcoin-lompakko ja verotus

Bitcoinien verotuksessa tapahtui suuri muutos 2019 vuoden alkupuolella. Tämän jälkeen bitcoinit on katsottu verotuksessa pääomatuloveron alaiseksi, joka tarkoittaa, että bitcoineista saadusta voitosta sijoittaja maksaa 30 000 euroon saakka 30% veroa ja tämän ylittävästä summasta 34%. Bitcoinin luovutustappio voidaan vähentää verotuksessa. 

Voiton katsotaan realisoituvan siinä kohtaa kun bitcoinit muutetaan rahaksi, vaihdetaan toiseen kryptovaluuttaan tai niitä käytetään maksuvälineenä.

Bitcoin ei välitä verottajalle tietoja siirroista tai vaihdoista, joten sijoittajan tulee itse toimittaa tarvittavat tiedot veroilmoitusta tehdessä.  

Tarkempaa tietoa virtuaaluvaluuttojen verotuksesta löydät verottajan sivuilta. 

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin-lompakko on täysin digitaalisessa muodossa oleva lompakko, jossa voit säilöä ostamasi bitcoinit ja useat muut virtuaalivaluutat.  Eli siinä missä säilytät tavallisesti rahasi pankkitililläsi, bitcoinit säilytät siihen luoduissa lompakoissa, joita on saatavilla useampi eri vaihtoehto. 

Käyttöön vaikuttaa lompakkomalli. Esimerkiksi mobiililompakkoa voi käyttää niin kuin monia muitakin sovelluksia. Hardware-lompakkoa käytetään USB-tikun tavoin ja paperilompakko on oikeastaan vain paperipala, joka tulee säilöä tarkasti. Tutustu artikkelista eri lompakkomalleihin ja selvitä miten ne käytännössä toimivat. 

Ei voi automaattisesti sanoa mikä on paras bitcoin-lompakko, koska tämä määrittyy käytön perusteella. Turvallisimmaksi voi sanoa hardware-lompakon, mutta parhaan voi määritellä vain itse käyttäjä oman tarpeen mukaan. 

Bitcoin-lompakkoa ei kannata koskaan hukata, kuten ei myöskään salasanaa tai varmuuskopioita, koska tällöin bitcoin-lompakkosi on kadonnut iäksi. Pidä siis tarkasti huolta lompakostasi ja sen turvasta ja näin pidät bitcoinit omistuksessasi.