Tezos kryptovaluutta – tietopaketti Tezoksesta ja XTZ-kryptovaluutasta

Tezos kryptovaluutta saattaa olla monelle vielä tuntematon. Tässä kirjoituksessa käydään laajasti aihetta läpi!

Tezos on älysopimusalusta,  jonka päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Tezosin hajautettuja sovelluksia ei voi säädellä tai sensuroida yhden tahon toimesta.

Tezos on saman tyyppinen alusta kuin muut Proof of Stake -periaatteella toimivat kryptovaluutat. Tezos suunniteltiin jo alun alkaen hajautetuksi sekä sillä tavalla, ettei niin sanottuja Hard forkkeja tarvitsisi tehdä, vaan yhteisö voi äänestää uusista ominaisuuksista.

XTZ-lyhennettä käytetään Tezos-ekosysteemin omasta kryptovaluutasta tai ns. tokenista, jonka toimintaperiaate on lähes sama, kuin muillakin alustoilla, XTZ-tokenia käytetään esimerkiksi valuuttana jokaisessa transaktiossa, joita alustalla tehdään.

tezos
XTZ
Tezos
USD
$3.01
EUR
€2.70
GBP
£2.25

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Sisällysluettelo

Mikä on Tezos?

Tezos on älysopimusalusta, jonka päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Tezosin ekosysteemi on rakennettu osittain samalla tyylillä, kuin sen kilpailija Ethereum. Tezosin konsensusalgoritmin kehitys lähti kuitenkin heti alkuun jo sillä idealla, että Tezosin avulla yhteisö voisi päättää mitä projektille tapahtuu, eikä tarvittaisi uusia haaroja kyseisestä ekosysteemistä.

Tezosin on perustanut Arthur Breitman ja hänen vaimonsa Kathleen Breitman ovat myös olleet projektissa mukana alusta alkaen. Arthur Breitmanin opiskelutaustaa ovat muun muassa tietojenkäsittelytiede ja sovellettu matematiikka. Ranskasta muuttaessaan Arthur Breitman lähti Amerikkaan opiskelemaan rahoitusmatematiikkaa ja päätyi työskentelemään investointipankki Morgan Stanleyhin.

Vuonna 2014 Vitalik Buterin julkaisi Ethereumin white paperin, jonka luettuaan Arthur Breitman huomasi sen olevan saman kaltainen oman visionsa kanssa. Ethereum oli Arthur Breitmanin mielestä kuitenkin osittain puutteellinen lohkoketjun hallinnointipuolen kanssa. Arthur Breitmanin mielestä kehitystyö sekä hallinnointi pitäisi hajauttaa yhteisön keskuuteen, joten alusta voisi aina olla sama ja yhteisö päättäisi mihin suuntaan kehitystä viedään. Arthur Breitman julkaisikin oman white paperinsa Tezosille samana vuotena.

Vuonna 2016 Arthur Breitman lopetti päivätyönsä ja alkoi suunnittelemaan Tezosille rahoitusta asioiden edistämiseksi. Tezos keräsi suunnitteluvaiheessa rahoitusta satoja tuhansia euroja, jotka loppuivat jo ennen kuin kryptovaluutan initial coin offering (ICO) suoritettiin. Tim Draper lähti tässä vaiheessa mukaan ja sijoitti 1.5 miljoonaa dollaria projektiin. Tezosin ICO pääsi käynnistymään ja rahoitusta Tezosille tuli siitä n. 230 miljoonaa dollaria. Monien vaiheiden jälkeen Tezos verkko käynnistyi kesäkuussa 2018.

Tezos kryptovaluutta XTZ

XTZ kryptovaluuttaa hallussa pitämällä voi siis osallistua projektin kehittämiseen, mutta sillä voi tehdä muutakin. Tezos kryptovaluuttaa hallussa pitämällä voi alkaa kerryttää korkoa sijoituksellesi alkamalla validoimaan verkon toimintaa. Tezosissa validaattoreita kutsutaan leipomoiksi ja louhintaa kutsutaan leipomiseksi.

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttaa!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä. Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

 

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tezos teknologia

Tezos ekosysteemi eroaa muista kilpailijoistaan huomattavalla tavalla. Sen älysopimuksissa käytetään Michelson nimistä ohjelmointikieltä. Tezos tekee matemaattisella tavalla formaalin varmennuksen koodille. Michelson ohjelmointikielellä koodi ei rakennu, mikäli siellä on bugeja, joten koodin tulee olla suoraan valmista. Koodin oikeellisuus on erittäin tärkeää älysopimuksissa, sillä koodia ei voi jälkikäteen muuttaa ja pieni virhe voi olla suuri rahallinen menetys monelle taholle. Tezos itse on rakennettu OCaml-nimisellä ohjelmointikielellä.

Tezosin ohjelmistokehitys tapahtuu ns. on-chain governance ominaisuudella. XTZ-valuuttaa hallussa pitävät henkilöt pystyvät osallistumaan uusien ominaisuuksien kehittämiseen äänestämällä mihin suuntaan projekti etenee. Kehittäjät voivat ehdottaa uutta ominaisuutta sekä palkkiotaan sen koodaamisesta, mistä ihmiset voivat äänestää.

Tezosin verkkoa ylläpidetään niin sanotulla bond-POS konsensusalgoritmilla, eli pääset validaattoriksi verkkoon 8000 XTZ määrällä, joka lukitaan joksikin aikaa validaattorivaiheen alussa. Tämän jälkeen saat XTZ talletuksellesi korkoa ja validoida Tezos-ekosysteemissä tapahtuvia transaktioita.

Tezos 2021

Tezos oli alkuvuodesta yhdessä muiden kryptovaluuttojen kanssa nostamassa kursseja ylöspäin. Tezos oli useasti uutisissa liittyen kiinnostaviin sijoituskohteisiin. Wolfram –lohkoketju teki oraakkelin Tezosille, jonka avulla Tezosista saadaan tietoa ulos oikeaan maailmaan ja toisin päin myös. Muita oraakkeleita Tezosilla on Chainlink sekä Harbinger.

Yksi Euroopan suurimmista investointipankeista, Société Générale, testaili Tezos alustan kanssa omaa tokeniaan. Sen avulla oikean maailman sijoitusomaisuudet voitaisiin muuttaa kryptovaluutaksi ja pankin järjestelmät osaisivat keskustella yhdessä lohkoketjun kanssa. Toukokuussa 2021 yhdessä Ranskan keskuspankin kanssa tehtiin testikauppa, 40 miljoonan euron joukkovelkakirja vaihdettiin kokeellisen kryptovaluutan avuilla. Euroopan unioni ei ole vielä hyväksynyt vastaavanlaista teknologiaa käyttöönsä, mutta se ei estä pankkeja varautumasta ja testaamasta järjestelmien toimivuutta etukäteen.

Leipominen on Tezosin omassa yhteisössä louhimiselle käytetty termi. Vähän aikaa sitten Tezosia leiponut pariskunta joutui ongelmiin kanssa Amerikassa. Pariskunta vetosi uusien leivottujen kryptovaluuttojen verottamatta jättämiseen sen vuoksi, ettei niitä ollut myyty. Leivotut Tezosit oli tuotettu samaan tapaan kuten leipurikin leipoisi kakun ja he väittivät, että kakku suoraan ole verotettava asia ennen kuin se on myyty. Pariskunnan asianajaja vetosi 100 vuotta vanhaan lakiin, missä sanotaan, ettei tuotettu omaisuus ole verotettavaa ennen kuin se on myyty eteenpäin.

Tezos kryptovaluutta sijoituskohteena

Tezos on rakennettu vankalle pohjalle. Alustalla käytetty ohjelmointikieli takaa sen, että koodi on jo ohjelmointivaiheessa bugiton, sillä Michelson koodikieltä käytetään järjestelmissä, joiden pitää olla aina virheettömiä. Esimerkiksi ydinvoimalat tai sairaalat. Tämä voikin olla yksi syy siihen, miksi Ranskan keskuspankki tekee yhdessä suuren investointipankin kanssa testauksia, miten Tezosia voisi käyttää pankin järjestelmien kanssa. Tezos kun on tehty varmaksi koodinsa puolesta, niin isot instituutiot ovat kiinnostuneita sen rakentamisessa.

Tezos on muutenkin paljon vakaampi kuten muut kryptovaluutat, jotka ovat olleet lähiaikoina uutisissa. Tezos kurssi on käynyt 2021 vuoden vaihteesta vain n. kolminkertaisessa arvossa. Vuoden alusta hinta meni noin kahdesta dollarista seitsemään dollariin. Jos vertaa joitain toisia kryptovaluuttoja, niin tämä muutos ei ole kovin suuri ja ei välttämättä vaikuta niin paljon kuin joidenkin muiden kanssa.

Tezos hintaodotukset ovat tulevaisuudessa korkealla, mikäli nykyinen kryptobuumi jatkuu, tulee Tezos nousemaan sen mukana. Todennäköisesti oman entisen huippunsa yli kymmeneen dollariin.

Tezos louhinta

Tezos kryptovaluuttaa ei periaatteessa louhita (ainakaan samalla tavalla kuin esimerkiksi Bitcoinia), vaan siinä on Proof of Stake konsensusalgoritmi. Tarvitset vain alkupanostuksen millä voit alkaa louhimaan kryptovaluuttaa panttaamalla oman osuutesi järjestelmään. Palkkiota tulee 40 Teziä per lohko. Tez määrä oli white paperissa 10 miljardia kappaletta, mutta on noussut jo n. 850 miljardiin kappaleeseen.

Tezos tulevaisuus

Tezos on suunniteltu kestämään pitkän aikaa, ja sen yhteisö jatkaa päättämistä mitä uusia ominaisuuksia kehitetään sen ekosysteemiin. Vajaa kuukauden päästä Tezosille voi tulla uusi päivitys, joka on yhteisön päätettävissä. Sen mukana tulisi uusi konsensusalgoritmi, joka puolittaisi uusien lohkojen tekemiseen vaadittavan ajan 60 sekunnista 30 sekuntiin. Lisäksi sen mukana tulisi huomattavia bugikorjauksia, kaasumaksuihin liittyviä korjauksia, sekä vaihdantaan liittyviä parannuksia.

Lisäksi keskuspankit näyttävät olevan kiinnostuneita rakentamaan Tezosin ekosysteemiin, joten uskoisi sen tulevaisuuden olevan kirkas. Mikäli keskuspankkien kiinnostus jatkuu, voi Tezosista hyvin tulla se ekosysteemi minkä päälle uusi rahajärjestelmä rakentuu.

Tezos kryptovaluutta kurssi

Tezosin kurssi on ollut suhteellisen maltillinen lähiaikoina, jos vertaa muihin kryptovaluuttoihin. Tammikuun 2021 aikana kurssi lähti nousuun, mutta laski melkein yhtä nopeasti kuin nousikin, sillä lähiaikoina on ollut kryptomaailmassa paljon heittelehtimistä. Rahaa on lähtenyt kryptomaailmasta noin triljoona dollaria muutamassa kuukaudessa. Vuosi alkoi Tezosilla noin muutamassa dollarissa, sitten se nousi huippuunsa seitsemään dollariin. Tällä hetkellä Tezosin kurssi on samassa pisteessä mitä se oli alkuvuonna.

Tezos vs. kilpailijat

Tezos on älysopimusalusta ja sen suurimpia kilpailijoita ovat Ethereum, Solana, Cosmos, Cardano sekä NEO. Tezosilla on muutamia parempia vaihtoehtoja, miten järjestelmää kehitetään verrattuna muihin. Tezosilla on käytössää Proof of Stake -konsensusalgoritmi, sekä sen yhteisö päättää helposti, jos tarvitaan uusia ominaisuuksia. Tämä tekee Tezosin tuotekehityksestä todella ketterää sekä nopeaa verrattuna muihin älysopimusalustoihin.

Tezos on kuitenkin kokenut Proof of Stake konsensusalgoritminsa kanssa ongelmia, sillä joskus sijoittajat eivät ole saaneet palkkioitaan itselleen. Tämä on koettu suureksi ongelmaksi kulissien takana, mikä on vähentänyt sijoittajien kiinnostusta projektiin. Joidenkin kehittäjien mukaan Tezos ei sovi suurten massojen hoitamiseen ja skaalautuvuuden puute on suuri ongelma. Se ei tietenkään ole suuri ongelma, sillä järjestelmään voi yhteisö ehdottaa parannuksia ja se kehittyy itsekseen paremmaksi kokoajan.

Tezos steikkaus

XTZ steikkaus eli omien Tezos kolikoiden panttauksella voi saada korkoa omalle sijoitukselle. Tezosin järjestelmässä voi pantata pienempiä summia joillekin lohkoketjun validaattoreille, eli leipureille. Halutessa voi myös hieman suuremmalla summalla ja pienellä teknisellä vaatimuksella perustaa oman ”leipomon” missä alkaa lohkoketjun validaattoriksi. Joissain pörsseissä on myös mahdollista suoraan pantata pörssin omaan steikkaukseen kryptovaluuttaa, tosin näissä on yleensä paljon pienempi korko kuin itse lohkoketjussa.

Leipurina olosta maksetaan vuosittain n. 5 % korkoa omalle pääomalle, joka olennaisesti on suurempi mitä enemmän on sijoittanut. Leipurit vahvistavat uusia transaktioita sekä luovat lohkoja ketjun jatkeeksi. Palkkioksi maksetaan Tezosia lohkojen luomisesta. Mikäli ei kuitenkaan halua sijoittaa niin suurta summaa, että voisi itse alkaa pitämään leipomoa, niin voi delegoida myös omia sijoituksia joillekin toisille leipomoille. Leipomot tottakai ottavat välistä pienen siivun palkkioksi, mutta ainakin pitkään jakamalla omia sijoituksia tulee saamaan suuremman osuuden kuin pelkällä hallussa pitämisellä.

Tezosin järjestelmässä on vain pieni karenssi, minkä aikana pitää odottaa omien palkkioiden saapumista. Tällä estetään tuplatransaktioiden tapahtuminen tai minkään epärehellisen toiminnan tekeminen. Mikäli validaattori tekee isoja virheitä, voidaan palkkio mitätöidä.

Tezos hyvät ja huonot puolet listattuna

Hyvät puolet

Huonot puolet

Tezos kryptovaluuttasijoituksen verotus 2021

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Tezosilla tehdyt voitot ovat veronalaista tuloa siinä missä muutkin.

Jos teet voittoa kryptovaluuttoja euroiksi tai dollareiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30% tai 34% pääomatuloveroa.

 

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

  • Ostat Tezos-valuuttaa  1000 eurolla
  • Myyt Tezos-valuuttaa myöhemmin 1500 eurolla
  • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500€ summasta 30% eli 150€.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Tezos on älysopimusalusta, minkä päälle voi rakentaa hajautettuja sovelluksia. Vastaavanlaisia toimijoita on esim. Cosmos, Cardano, Ethereum, Solana tai NEO.

Tezosin ekosysteemiin voi rakentaa hajautettuja sovelluksia, niiden transaktioita suoritetaan Proof of Stake konsensusalgoritmin avulla.

Tezosia voi ostaa monista kryptovaluuttapörsseistä ympäri maailmaa, kuten eTorosta

Tezos on laillinen kryptovaluuttaprojekti, minkä alustalla jopa keskuspankit ovat testanneet omia sovelluksiaan.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.