Bitcoin louhinta – mistä on kyse?

Bitcoin, kuten moni muukin kryptovaluutta, syntyy louhinnan seurauksena. Tässä artikkelissa tulemme avaamaan Bitcoin louhintaa syvemmin ja kerromme, miten myös sinä voit aloittaa Bitcoinin louhimisen.

Lienee myös mainitsemisen arvoista kertoa näin heti alkuun, että Bitcoin louhinta on Suomessa täysin laillista toimintaa eli kyseessä ei ole mistään laittomasta toiminnasta.

Vastuunvapaus: Plus500 tarjoaa CFD-sopimuksia. Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi Plus500 sijoittamisen kulut. 

Sisällysluettelo

Mitä Bitcoin louhinta tarkoittaa?

Kyseinen louhimisena, louhintana ja mainauksena (mining) tunnettu menetelmä perustuu Bitcoin-verkossa tapahtuviin prosesseihin, joissa useat tietokoneet pitävät yllä Bitcoinin laskennallista tehoa ja joissa tietokoneensa Bitcoin-louhintaverkkoon yhdistäneet saavat prosessista palkkioksi Bitcoin-virtuaalivaluuttaa. Eli selkokielellä tämä tarkoittaa, että Bitcoinien louhiminen perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan (ketjussa olevia lohkoja), jossa yksittäiset tietokoneet ympäri maailmaa kilpailevat keskenään ja yrittävät ratkaista monimutkaisia ja vaikeita matemaattisia arvoituksia tai ns. monimutkaisia salausalgoritmeja.

Kun joku louhijoista saa lopulta arvoituksen ratkaistua, syntyy uusi lohko ja ratkaisija saa palkkioksi Bitcoin-valuuttaa. Tällä hetkellä palkkio yhden lohkon louhimisesta on 6.25 Bitcoinia. Louhintapalkkio puoliintuu aina 210 000 lohkon välein ja yleensä tähän mene noin nelisen vuotta, joten näillä näkymin seuraava palkkion puoliintuminen tapahtuu vuonna 2024. Edellinen louhintapalkkion puoliintuminen tapahtui 2020 toukokuussa. Viho viimeiset Bitcoinit tullaan arviolta louhimaan vuonna 2140, jolloin louhijat saavat palkkionsa pelkästään Bitcoinien siirtokustannuksista.

Palkkion puoliintuminen on lohkoketjun sisään ohjelmoitu ominaisuus, jonka tavoitteena on pitää Bitcoinien kokonaismäärä vakaana ja ehkäistä inflaatiota.

Lohkoketjujen vahvuutena on ennen kaikkea turvallisuus, sillä lohkoketjuihin valjastetut tietokoneet suorittavat vain niille määriteltyjä prosesseja, jolloin hakkerointiyrityksistä tulee ennen kaikkea hyvin vaikeita ja hyökkääjälle kalliita.

Tätä artikkelia kirjoittaessa Bitcoinin 21 miljoonan maksimimäärästä on louhittu noin 18,69 miljoonaa. Bitcoinin lohkoketjuun lisätään 10 minuutin välein uusi lohko. 

Lataa ilmainen, yli 30 sivuinen kryptoaapinen ja opi lisää Bitcoinista ja muista kryptovaluutoista

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoin louhinnan aloittaminen

Ennen louhinnan aloittamista on paikallaan tarkistaa täyttyykö kannattavan Bitcoin louhinnan edellytykset? Kuten muun muassa; Onko laitteisto kunnossa? Kuinka paljon Bitcoineja tulee louhia, jotta hyöty peittoaa laitteiston sähkönkulutuksesta aiheutuvat kulut? Louhintaan tarkoitetulta tietokoneelta edellytetään etenkin riittävän hyvää näytönohjainta.

Louhintamarkkinoiden kasvaessa markkinoille on tuotu erilaisia laitteistoja juuri Bitcoin-louhintaa varten, joissa Bitcoin louhintatapahtumat tapahtuvat joutuisammin vähäisemmällä sähkönkulutuksella. Mahdollisen laitteiston hankintakuluja kannattaakin verrata odotettuun hyötyyn. Helpoin tapa aloittaa louhinta on ostaa louhintapaketteja Hashflaresta, jolloin ei tarvitse investoida omiin laitteisiin.

Kun laitteistokysymykset on huomioitu, seuraavaksi tulee valita sopiva Bitcoin-lompakko. Turvallisen Bitcoin-lompakon valitseminen on ensisijaisen tärkeää jo ennen Bitcoin louhintaprosessin aloittamista, jotta louhitut Bitcoinit saadaan siirrettyä turvalliseen paikkaan samantien. Turvallinen keino säilyttää virtuaalivaluuttaa on offline-lompakko Ledger. Saatavilla on myös monia muita lompakkotyyppejä, kuten mm. mobiililompakot, nettilompakot sekä Desktop-lompakot…

Bitcoin-lompakon valitsemisen jälkeen sinun tulee päättää, missä poolissa haluat Bitcoinia louhia. Pooleja ovat esimerkiksi ensimmäisenä poolina itseään tituleeraava Slush Pool ja isoin pooli Ant Pool. Louhiminen on periaatteessa mahdollista myös poolin ulkopuolella, jolloin Bitcoinin louhinta tapahtuu yksin, mutta tätä vaihtoehtoa ei juurikaan suositella, sillä tuloksia ei välttämättä ole odotettavissa ihan lähiaikoina. Poolissa louhiminen kasvattaa tuloksia, sillä pooli on eräänlainen mainaajien “resurssiallas”, jossa bitcoinin louhijat osallistuvat yhdessä louhintaprosessiin asettaen omat louhintaresurssinsa likoon, jolloin mainaajien palkkio perustuu kunkin louhijan luovuttamien resurssien määrään.

Palkkio on siis työmäärän perusteella jaettava osuus löydetystä lohkoketjusta. Poolit ovat eräänlaisia mainaajien “työpaikkoja”, jonne Bitcoinin louhijat luovat “worker”-tunnuksen, jotta osuutesi louhintaprosessissa voidaan todentaa. Poolit veloittavat pienen prosenttiosuuden tienesteistäsi, mutta yksinlouhimiseen verrattuna menoerä on kohtuullinen.

Kun olet rekisteröitynyt valitsemaasi pooliin, tulee sinun seuraavaksi ladata Bitcoinin louhintaohjelma, johon vaikuttaa muun muassa käyttämäsi laitteisto. Markkinoiden suosituimpia louhintaohjelmia tällä hetkellä lienevät ainakin CGminer ja BFGmine.

Lähes kaikki louhimiseen tarkoitetut ohjelmat ovat onneksi ilmaisia.

Kun louhintaohjelma on löytynyt, tulee sinun asentaa se tietokoneellesi. Koska louhinta perustuu määrätyn ohjelman käskyjen seuraamiseen, tulee sinun mahdollisesti ladata louhintaohjelmiston yhteydessä batch-tiedosto ennen louhinnan aloittamista. Kun ohjelma on asennettu, tulee sinun rekisteröidä louhintaohjelmaan worker-nimesi, jonka löydät poolistasi, jonne aiemmin rekisteröidyit. Lisäksi louhintaohjelmaan täytyy rekisteröidä se näytönohjain, jolla louhiminen halutaan suorittaa.

 

Tarkastuslista Bitcoin-louhimista suunnittelevalle:

  • Onko louhintalaitteisto kunnossa?
  • Oletko valinnut Bitcoin-lompakon?
  • Oletko löytänyt poolin Bitcoin louhintaa varten?
  • Oletko löytänyt luotettavan louhinta-ohjelmiston?
  • Muistitko siirtää louhimasi Bitcoinit turvallisesti Bitcoin-lompakkoon?

Bitcoin louhinnan hinta

Kannattaako Bitcoinin louhiminen? Mikä on louhintaprosessin todellinen hinta? Vaikka Bitcoinin louhimisen voisi äkkiseltään kuvitella mukavana lisätulona, on todellisuus se, että louhimista kannattaa harkita vasta kun louhinnan hyötysuhde kulutettuun sähköön ja laitteistokustannuksiin on laskettu.

Kun louhijan palkka määrittyy louhijan osallistumisosuudesta louhintaprosessiin ja louhintakoneen tehokkuus ratkaisee, ei liikkeelle kannata lähteä tehottomalla laitteistolla ja kalliilla sähkösopimuksella.

Myös Bitcoinin louhintaa kannattaa ajatella eräänlaisena sijoituksena: vaikka louhintakoneet eivät ole ihan ilmaisia, oletetaan sen maksavan itsensä takaisin kuukausien tai noin vuoden kuluessa.

Jos oletuksena on, että Bitcoin on kryptovaluuttana kelpo arvonsäilyttäjä ja jopa kasvattaja, voi Bitcoinin louhinta olla hyvä sijoitus, kun edellytyksenä on kunnollinen laitteisto ja edullinen sähkösopimus tai onnekkaassa tapauksessa jopa ilmainen sähkö.

Bitcoinin louhintaa ei kannata missään tapauksessa rinnastaa nopeaan rikastumiseen, vaan korkeintaan vakaaseen sivutuloon, kun kannattavuuslaskelmat on tehty ja todellinen louhinta hinta kartoitettu.

Bitcoin louhinnan tuotto

Entä millainen on louhinnan tuotto? Kuten aiemmin sivuttiin, louhinnan tuotto-osuus riippuu pitkälti omasta panoksesta poolissa.

Tuotto-osuuden maksimointi edellyttää louhintatehokkuuden maksimointia ja resurssien, kuten sähkönkulutuksen minimointia. Tuotto-osuuksien laskeminen kynällä paperille on mahdollista, jokseenkin aikaa vievää.

Voit arvioida Bitcoin-louhinnan tuotto-osuuksia esimerkiksi Cryptocomparen laskurilla.

Bitcoin louhintakone

Jotta louhimisesta saatu hyöty olisi maksimaalinen, tulee Bitcoin louhintalaitteiston olla kunnossa. Siinä missä aiempina vuosina bitcoineja louhittiin ylimääräisillä vanhoilla tietokoneilla ja näytönohjaimilla, on alan kiristynyt kilpailu johtanut erityisten louhintakoneiden käyttöönottoon louhintaprosessien laskentatehon kasvattamiseksi maksimiin.

Louhintakoneita myydään kolmen kategorian alla: koneita liikkuu markkinoilla nimillä GPU ja CPU, FPGA ja ASIC.

GPU:lla viitataan tietokoneesi näytönohjaimen avulla tapahtuvaan louhintaan ja CPU:lla puolestaan prosessorin avulla tapahtuvaan mainaukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvän pelitietokoneen näytönohjainta voisi hyödyntää myös Bitcoin-louhinnassa. Valitettavasti tehokkaammat ratkaisut ovat suurelta osin ajaneet GPU-louhinnan ohitse.

Alan uusimpia lisäyksiä ovat etenkin FPGA- (Field-programmable gate array) ja ASIC-louhintakoneet (application-specific integrated circuit), jotka on kehitetty nimenomaan kryptovaluuttojen louhintaa varten, jolloin bitcoin louhinnassa saavutetaan maksimaalinen tehokkuus minimikulutuksella.

Bitcoin louhinta ja sähkönkulutus

Sähkönkulutuksesta mainitsimme jo aiemmin ja harrastemielessä Bitcoinin louhinta ei välttämättä kannata, koska hyvin edullista sähköä on vaikeaa saada Suomessa, jonka avulla voisi pyörittää ASIC-louhintakonetta. Sen sijaan moni yritys, joka on keskittynyt Bitcoinin tai muiden kryptovaluuttojen louhintaan, on perustanut niin sanottuja louhintafarmeja, jotka toimivat uusiutuvalla energialla, kuten vesi- tai aurinkovoimalla. Usein louhintafarmit sijaitsevat myös alueilla, joissa sähkökapasiteettia on paljon, jolloin yritys saa halpaa sähköä eikä se ole pois muilta. 

Jos louhintaa ei halua itse lähteä toteuttamaan, voi Bitcoinia ostaa helposti eri kryptopörsseissä ja sijoitusalustoilta. Yksi vaihtoehto on sijoittaa johonkin näistä farmiyrityksistä, jolloin saa oman palansa louhintapalkkiosta sekä itse yrityksestä. 

Kaikki kryptovaluutat eivät ole louhittavia

Jos mietitään esimerkiksi sataa suurinta kryptovaluuttaa, näistä sadasta vain 25 on louhittavia kryptovaluuttoja. Tämä riippuu siitä, perustuuko kryptovaluutta Proof of Work (PoW) vai Proof of Stake (PoS) järjestelmään. Viimeisen viiden vuoden aikana luodut kryptovaluutat perustuvat lähes kokonaan PoS-järjestelmään.

PoW-pohjaiset kryptovaluutat vaativat uusien lohkojen louhimiseen ja salausalgoritmien ratkomiseen suuren määrän tietokoneita, joka vaatii samalla valtavasti energiaa, kun taas toisen sukupolven PoS-valuutat eivät tätä vaadi. Eli esimerkiksi sähkönkulutuksen kannalta PoS-valuutat ovat ekologisempi vaihtoehto. Toki niin kuin aiemmassa kappaleessa mainitsimmekin, PoW-valuuttojen louhimiseen käytetään hyvin usein uusiutuvaa energiaa.

Jos suuren sähkönkulutuksen lisäksi miettii PoW-valuuttojen heikompia puolia niin louhiessa valtava määrä laskentatyötä menee täysin hukkaan, koska yhtä salausalgoritmia ratkoessa koneet tekevät valtavasti töitä sen ratkomiseksi ja kun arvoitus on saatu ratkaistua, koko työ alkaa uudelleen alusta. Tämä sama toistuu 24/7 koko vuoden ympäri.

 

Teknologian kehittyminen

Kannattaa muistaa, että Bitcoinin kehittämisestä on kulunut jo yli kymmenen vuotta, joten se on jo melko vanha juttu teknologisesti ajatellen. Viimeisen 10 vuoden aikana on tapahtunut valtavia kehitysaskeleita ja se näkyy Bitcoinin jälkeen kehitetyissä krpytovaluutoissa. Tällä hetkellä Bitcoin on moniin muihin kryptovaluuttoihin verrattuna hidas ja runsaasti sähköä kuluttava valuutta, mutta lähitulevaisuudessa tähän on onneksi tulossa muutosta niin sanotun salamaverkkoteknologian avulla, joka mahdollistaa Bitcoin siirtojen nopeutumisen. Nyt kun siirroissa voi kestää muutamasta tunnista useampaan päivään.

PoS-järjestelmään pohjautuvat kryptovaluutat pystyvät käsittelemään valtavan määrän siirtoja sekunnissa, joka on aivan eri luokkaa verrattuna Bitcoiniin.

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Bitcoin louhinta tarkoittaa prosessia, jossa useat tietokoneet koittavat samanaikaisesti kilpailla keskenään ja ratkaista erittäin monimutkaisia matemaattisia arvoituksia. Arvoitusten ratkaisun myötä luodaan uusia lohkoja, joista arvoitusten ratkaisija saa palkkioksi Bitcoineja. Tällä hetkellä palkkio on 6,25 Bitcoinia yhdestä lohkosta. 

Ennen louhinnan aloittamista tulee ottaa huomioon täyttyykö kanattavan louhinnan edellytykset? Onko laitteisto kunnossa? Onko Bitcoin-lompakko perustettu? Onko hyötysuhde riittävä? Artikkelissa voit lukea kattavat ohjeet kohdasta: ”Bitcoin louhinnan aloittaminen”, mitä tulee ottaa huomioon ennen aloittamista.

Viime vuosien aikana Bitcoinien louhiminen on käynyt kalliiksi, koska mitä enemmän Bitcoinia on louhittu, sen vaikeammaksi ovat matemaattiset arvoitukset käyneet. Ja mitä vaikeampia arvoitukset ovat, sen enemmän tietokoneet joutuvat tekemään töitä ja sähkönkulutus nousee. Jos sähköä on käytössä erittäin edullisesti tai jopa ilmaiseksi, silloin louhinta voi kannattaa.

Bitcoinia voi ostaa monelta eri tarjoajalta. Bitcoinia voi ostaa itselle omaksi tai voit käydä CFD-kauppaa, jolloin voit hyötyä Bitcoinin hinnanmuutoksista.

Uusien lohkojen louhimisesta annetaan louhijoille palkkioksi Bitcoineja. Palkkio puoliintuu aina 210 000 lohkon välein. Palkkion puoliintumisella pyritään pitämään Bitcoinin kokonaismäärä vakaampana sekä samalla pyritään ehkäisemään inflaatiota. Edellinen puoliintuminen tapahtui vuonna 2020.