Zcash kryptovaluutta (ZEC) 2023

Zcashin kurssi on tällä hetkellä $29.03 ja koko markkina-arvo $474,009,641.81. Zcashin kurssi on muuttunut -0.14% viimeisen 24 tunnin aikana. Lue tarkemmin Zcashin kurssista, kurssikehityksestä ja historiasta tältä sivulta.

Kysyntä privaatti kryptovaluutoille on lisääntynyt viime vuosina monien sijoittajien huomatessa Bitcoinin toiminnassa kehityskohtia, ja markkinoilla onkin jo muutama valuutta, kuten Zcash, jotka kilpailevat keskenään parhaan privaattivaluutan paikasta.

Privaattivaluutoissakin on omat ongelmansa, sillä joskus niiden käyttöön yhdistetään rikollinen toiminta. Zcashin käyttämän teknologian ansiosta sillä suoritetut transaktiot takaavat käyttäjilleen kuitenkin yksityisiä rahansiirtoja, joiden tarpeen odotetaan lisääntyvän tulevaisuudessa.

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Zcash?

Joidenkin lähteiden mukaan Zcashin kehitystyö alkoi jo vuonna 2013 kun John Hopkinsin yliopiston opiskelijat alkoivat kehittämään Zerocoinia. Zcashin kehitystyötä jatkoi Zerocoin Electric Coin company (Zcash company), jonka perustaja ja toimitusjohtaja Zooko Wilcox nähdään yleensä myös Zcash kryptovaluutan perustajana. Zcash on perustettu vuonna 2016, eli se on suhteellisen uusi kryptovaluutta verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin tai Litecoiniin. Kun Zcash julkaistiin markkinoille, se keräsi heti paljon huomiota käyttämänsä zk-SNARKs teknologiansa ansiosta. Zcash poikkeaakin monesta kryptovaluutasta, sillä hallinnon osalta se ei ole hajautettu kryptovaluutta, sillä Fintech-yhtiö Zcash company hallinnoi Zcashia. Vuonna 2019 Zcash company ilmoitti uudelleenbrandaavansa yrityksensä, ja nykyään Zero Coin company tunnetaan nimella Electric Coin Company (ECC)

Zcash on Bitcoinin lohkoketjuun pohjautuva kryptovaluutta, mutta kyseessä ei ole hard fork, eli zcashin lohkoketju ei haaraudu suoraan Bitcoinista. Zcash toimii samankaltaisesti kuin Litecoin, eli on kehitetty Bitcoinin sen hetkisestä lohkoketjusta. Bitcoinin käytössä on ilmennyt monia parannuskohteita vuosien varrella, joihin myös Zcash pyrkii löytämään keinoja. Bitcoin transaktioiden yksityisyys epäilyttää monia, sillä Bitcoin transaktiot ovat julkisesti näkyvillä lohkoketjussa. Se tarkoittaa, että vaikka lähettäjä ja vastaanottaja ovat anonyymeja, transaktion sisältö ei ole.

Zcash kryptovaluutta ZEC

Zcash kuuluu kryptovaluutoiden joukossa valuuttoihin, eli tähtää olemaan virtuaalinen maksuväline Bitcoinin tavoin. Zcash kuuluu privacy coin alakategoriaan. Vaikka ZEC käyttö maksuvälineenä ei olekaan yleistä Suomessa, on ympäri maailmaa monia verkkokauppoja, jotka mahdollistavat maksamisen käyttäen ZCash kryptovaluutta ZEC:iä.

Zcashin vuosi 2021

Zcash kurssille vuosi 2021 on ollut erittäin hyvä. Zcash kurssinousu alkoi jo vuoden 2020 loppupuolella. Jos sijoitit Zcashiin tasan vuosi sitten, on sijoituksesi kasvanut huimat 450 prosenttia. Kuten monien muiden kryptovaluutoiden, myös Zcash kurssi seuraa Bitcoinin kehitystä. Zcash lähti Bitcoinin rinnalla hyvin nousuun alkuvuodesta 2021. Vuodenvaihteessa Zcash hinta oli noin 65 dollaria, mutta tammikuun aikana hinta nousi 100 dollariin. Hinta laski tästä hieman, kunnes Zcash teki uuden huippunsa helmikuussa noustessaan lähes 180 dollariin. Huhtikuun 17 päivä kurssi oli korkeimmillaan, noin 282 dollarissa.

Nousseeseen kurssiin on vaikuttanut huhtikuun aikana julkaistu tieto Halo Arc – päivityksestä. Halo Arc – päivitykseen kuuluu muun muassa ZCashd (Zcash consensus node) päivitys, sekä ECC lompakon prototyyppi. 

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Zcash sijoituskohteena

Zcash tuo sijoituskohteena sijoittajalle paljon mahdollisuuksia. Kuten myös monien muiden altcoinien, Zcash kurssivaihtelutkin ovat suuria ja lyhytaikaiselle sijoittajalle on tarjolla paljon hyviä pelipaikkoja. Zcash on myös potentiaalinen pitkän aikavälin sijoituskohde, sillä moni uskoo, että tarve privacy coineille ja niiden tarjoamille mahdollisuuksille tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Zcashilla on jo suhteellisen vakaa asema markkinoilla, ja onkin yksi tunnetuimmista privaattikryptoista. Koska Zcashin taustalla on yritys, sen kehitystyöhön panostetaan. Toisaalta, jos yrityksen maineeseen tulee kolhuja se vaikuttamaan luultavasti negatiivisesti myös Zcash kurssiin.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

Zcash teknologia

Kuten aikaisemmin mainittu, Bitcoinin rahansiirtojen yksityisyydessä on ollut epäkohtia, joita Zcash pyrkii korjaamaan. Bitcoin hyödyntää yksityisyydessään Public Key – cryptograhpy menetelmää – tämän vuoksi Bitcoin transaktiot ovat julkisesti näkyvillä lohkoketjussa.

Zcashin käyttämä zk-SNARKs teknologia on muoto zeroknowledge-cryptocraphysta. Sana zk-SNARK on lyhennetty “Zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge”, ja se pohjautuu ajatukselle salaisesta avaimesta, jonka avulla kaksi osapuolta transaktiossa voivat vahvistaa toisilleen tietyn tiedon oleellisuuden, tarvitsematta selventää mitä transaktio sisältää. Zk-SNARK teknologian ansiosta nodet voivat hyväksyä transaktiot tietämättä niiden sisällöstä mitään. Zcashin käyttäjät voivat kuitenkin valita, mikäli haluavat käyttää tätä yksityistä toimintoa, vai siirtää Zcasheja samalla tavalla kuin Bitcoineja.

Zk-SNARK teknologian ansiosta ZCashit pysyvät kaikki saman arvoisina. Koska Bitcoinin alkuperä on selvitettävissä, voi niiden arvo vaihdella, sillä esimerkiksi rikolliseen toimintaan käytettyä kolikkoa ei välttämättä haluta ostaa. Zcashin alkuperä ei ole selvitettävissä.

Founders reward-palkkiojärjestelmä

Koska Zcash ei ole hajautettu kryptovaluutta, vaan sen omistaa yhtiö, näkivät Zcashin omistajat parhaaksi ottaa käyttöön founders reward-palkkiojärjestelmän taatakseen Zcashin kehitystyön sekä esimerkiksi palkanmaksun työntekijöilleen. Zcashin perustamisesta, 28 lokakuuta 2016 asti kymmenen prosenttia Zcashin tuotoista ohjattiin Zcash companylle. Hyvä puoli tässä oli, että founders rewardin takia perustajat eivät voineet pump and dumpata. Founders reward palkkio järjestelmä loppui 18 marraskuuta 2020.

  • zcash
  • Zcash
    (ZEC)
  • Price
    $29.06
  • Market Cap
    $247.41 M

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Zcash louhinta

Kuten esimerkiksi Bitcoin ja monet muut tunnetut kryptovaluutat, myös Zcash käyttää proof-of-work algoritmia louhinnassaan. Tämä tarkoittaa, että louhjiat ”kilpailevat” keskenään mitä vaikeimmista matemaattisista tehtävistä, ja se kuka onnistuu ratkaisemaan tämän matemaattisen pulman saa sovitun palkkion.

Zcashin tiivistealgoritmi on Equihash. Vaikka käytännössä kuka vain voi louhia Zcashia, siitä voi käytännössä tulla hankalaa. Zcashin monimutkaisen louhinnan takia sen louhintaan vaaditaan erillinen ASIC-kone, sekä sen aiheuttama sähkönkulutus on suurta, jonka takia kulut voivat nousta suuriksi.

Zcashin kokonaismäärä markkinoilla on 21 miljoonaa kolikkoa. Zcashin louhinta-aika on kuitenkin vain 2,5-minuuttia, eli Zcash on neljä kertaa nopeampi kuin Bitcoin. Kaikkia kolikoita ei kuitenkaan ole vielä laskettu liikkeelle, tällä hetkellä markkinoilla on noin 55 prosenttia kokonaismäärästä, eli 11.5 miljoonaa kolikkoa.

Zcash tulevaisuus

Zcash tulevaisuuteen voivat vaikuttaa monet tekijät, emmekä voi tietää miten valuutta tai sen kurssi tulee jatkossa kehittymään. Kuten myös aikaisemmasta kurssikehityksestä olemme huomanneet, Zcash kurssi on vaihdellut paljon, joten on myös hyvä tiedostaa, että kurssi voi tulla laskemaan huomattavasti nopeastikin.

Tällä hetkellä Zcashilla on maine uniikkina valuuttana käyttämänsä teknologian ansiosta, mutta on hyvä muistaa, että myös muut kryptovaluutat voivat hyödyntää zk-SNARK teknologiaa, jolloin Zcash voi menettää mainettaan. Tämän lisäksi privacy coin markkinoilla on jo jonkun verran kilpailua, ja monien mielestä Monero on tällä hetkellä markkinoiden paras privaattikrypto.

Zcashin ollessa yhden fintech-yrityksen hallussa voitaisiin ajatella, että sen taustalla tapahtuvan enemmän kehitystyötä, jonka ansiosta valuuttaa viedään koko ajan eteenpäin. Voidaan siis ajatella, että Zcashilla tulee varmasti olemaan hyvät mahdollisuudet pysyä mukana kilpailussa haastajiaan vastaan.

Zcash kurssikehitys

Zcash kurssihistoria sisältää niin nousuja, kuin laskujakin. Kuten aikaisemmin mainittu, kun Zcash julkaistiin markkinoille vuonna 2016, se sai paljon huomiota, ja sijoittajat kiinnostuivat ZK-SNARK teknologiasta.

Zcash ATH (All Time High) hinta on ollut lähes 6 000 dollaria sen listautuessaan 29. lokakuuta 2016, mutta hinta putosi nopeasti 40 ja 50 dollarin välille. Tällä hetkellä vuonna 2023 hinta on noin 30 dollaria.

Usein kryptovaluuttojen kurssi voi kuitenkin äkillisestikin nousta teknologisen kehityksen tai sopimusuutisten ansiosta. Toukokuussa 2017 kolikon kehittäjät solmivat sopimuksen, jonka mukaan JPMorgan saa hyödyntää Zcashin yksityisyysteknologiaa. Tällöin Zcash arvo nousi lähes 400 dollariin. Vuoden 2017 ja 2018 kryptokuplassa Zcash arvo nousi lisää, tällöin lähes 900 dollariin. Kuplan puhjetessa kurssi kuitenkin lähti laskuun, alkaen palautua normaalille tasolleen. Kurssikehitys tämän jälkeen on ollut vähäistä suhteessa 2017 ja 2018 vuosien suuriin vaihteluihin, ja hinta pysyikin vuoden 2018 jälkeen hyvin tasaisesti alle 100 dollarin.

Vuonna 2020 Zcashia kehitettiin paljon, halving prosessi yhtenä merkittävimmistä kurssiin vaikuttavista tekijöistä. Marraskuussa 28, 2020 Zcash kävi halving prosessin läpi, mikä tarkoittaa, että louhijoiden palkkiota vähennettiin 6.25 Zec:istä 3.125 Zec:iin per lohko. Tämä aiheuttikin pienen pudotuksen hinnassa, mutta hinta korjaantui nopeasti takaisin ennalleen.

Vuonna 2021 Zcash kurssi nousi korkeimmillaan runsaaseen 300 dollariin, mutta sen jälkeen kurssi on laskenut tasaisesti alaspäin aina tähän vuoteen saakka. Kryptomarkkinat ovat kärsineet viimeisen 1,5 vuoden aikana rajusti markkinatilanteesta.

Tutustu kattavammin Zcash kurssin kehitykseen

Top10 kryptovaluuttakurssit (reaaliaikainen)

Name Price24H %
heartnumber
Heart Number (HTN)
$0.00-30.47%
stacktical
DSLA Protocol (DSLA)
$0.00-6.85%
cornichon
Cornichon (CORN)
$0.00-0.86%
stacy
Stacy (STACY)
$0.000.00%
yam-v2
YAM v2 (YAMV2)
$0.00-1.41%
relevant
Relevant (REL)
$0.00-3.55%
polkabridge
PolkaBridge (PBR)
$0.00-7.02%
lympo
Lympo (LYM)
$0.00-4.43%
jeet-detector-bot
JDB (JDB)
$0.00-0.64%
dyor
DYOR (DYOR)
$0.0019.12%

Zcash pahimmat kilpailijat

Zcashin ehdottomasti suurin kilpailija on Monero, jonka sanotaan olevan privaattikryptomarkkinoiden ykkönen. Muita kilpailijoita ovat esimerkiksi Dash Coin, PIVX, sekä Grin. Myös Litecoiniin on suunnitteilla privaattiominaisuuksia. Kaikki näistä toimivat kuitenkin hieman eri tavalla salauksen ja louhinnan suhteen, vaikka perusperiaate privaattiominaisuuksista sisältyykin jokaiseen valuuttaan.  

Opi lisää Monerosta

Zcash hyvät ja huonot puolet listattuna

Alle olemme listanneet Zcash kryptovaluutan hyviä ja huonoja puolia. Aina ennen sijoittamista on hyvä perehtyä kunnolla mm. kryptovaluutan potentiaaliin, teknologiaan, turvallisuuteen ja luotettavuuteen. On tärkeää selvittää mihin kryptovaluutta on kehitetty ja minkä ongelman se ratkaisee. 

zcash verotus

Zcashia ja siihen sijoittamisesta tulevia mahdollisia tuloja verotetaan normaalisti pääomatulojen veroprosentin mukaan. Itse Zcash omistamisesta ei tule maksaa veroa, vaan vero maksetaan aina kun kryptovaluuttaa myydään, vaihdetaan toiseen valuuttaan tai kun sitä käytetään maksuvälineenä.

Laskiessasi mahdollista verotettavaa summaa, tulee myyntihinnasta aina vähentää maksamasi hinta, sekä hankkimiskulut (esim. välityspalkkiot ja toimitusmaksut). 30 000 euroon saakka voittoa verotetaan 30 prosenttia, ja 30 000 euroa ylittävästä summasta on maksettava veroa 34 prosenttia.

Kryptovaluuttaa myydessä noudatetaan aina FIFO-periaatetta (First in first out), mikä tarkoittaa, että kryptovaluutat myydään samassa järjestyksessä kuin ne on ostettukin.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Zcash on privaatti kryptovaluutta, joka pohjautuu Bitcoiniin.

Zcash toiminta perustuu lohkoketjutoimintaan, ja siinä on paljon samoja piirteitä kuin Bitcoinissa. Zcashin käyttäjät voivat kuitenkin valita myös yksityiset transaktiot. Täyden anonymiteetin käyttäjilleen mahdollistaa zk-SNARK teknologia.

Zcashia voi ostaa kryptovaluuttapörsseistä käyttämällä fiat-valuuttoja (tavallista rahaa) tai muita kryptovaluuttoja riippuen alustasta. Zcashia voi ostaa myös yksityishenkilöiltä, jolloin tulee kuitenkin käyttää harkintaa.

Vaikka Zcashia on kritisoitu sen yksityisyytensä mahdollistamien laittomien transaktioiden vuoksi, on kryptovaluutan käyttö kuitenkin itsessään laillista.