Zcash kryptovaluutta (ZEC) 2021

Zcashin kurssi on tällä hetkellä $90.15 ja koko markkina-arvo $1,086,961,398.30. Zcashin kurssi on muuttunut -4.65% viimeisen 24 tunnin aikana. Lue tarkemmin Zcashin kurssista, kurssikehityksestä ja historiasta tältä sivulta.

Kysyntä privaatti kryptovaluutoille on lisääntynyt viime vuosina monien sijoittajien huomatessa Bitcoinin toiminnassa kehityskohtia, ja markkinoilla onkin jo muutama valuutta, kuten Zcash, jotka kilpailevat keskenään parhaan privaattivaluutan paikasta.

Privaattivaluutoissakin on omat ongelmansa, sillä joskus niiden käyttöön yhdistetään rikollinen toiminta. Zcashin käyttämän teknologian ansiosta sillä suoritetut transaktiot takaavat käyttäjilleen kuitenkin yksityisiä rahansiirtoja, joiden tarpeen odotetaan lisääntyvän tulevaisuudessa.

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Sisällysluettelo

Mikä on Zcash?

Joidenkin lähteiden mukaan Zcashin kehitystyö alkoi jo vuonna 2013 kun John Hopkinsin yliopiston opiskelijat alkoivat kehittämään Zerocoinia. Zcashin kehitystyötä jatkoi Zerocoin Electric Coin company (Zcash company), jonka perustaja ja toimitusjohtaja Zooko Wilcox nähdään yleensä myös Zcash kryptovaluutan perustajana. Zcash on perustettu vuonna 2016, eli se on suhteellisen uusi kryptovaluutta verrattuna esimerkiksi Bitcoiniin tai Litecoiniin. Kun Zcash julkaistiin markkinoille, se keräsi heti paljon huomiota käyttämänsä zk-SNARKs teknologiansa ansiosta. Zcash poikkeaakin monesta kryptovaluutasta, sillä hallinnon osalta se ei ole hajautettu kryptovaluutta, sillä Fintech-yhtiö Zcash company hallinnoi Zcashia. Vuonna 2019 Zcash company ilmoitti uudelleenbrandaavansa yrityksensä, ja nykyään Zero Coin company tunnetaan nimella Electric Coin Company (ECC)

Zcash on Bitcoinin lohkoketjuun pohjautuva kryptovaluutta, mutta kyseessä ei ole hard fork, eli zcashin lohkoketju ei haaraudu suoraan Bitcoinista. Zcash toimii samankaltaisesti kuin Litecoin, eli on kehitetty Bitcoinin sen hetkisestä lohkoketjusta. Bitcoinin käytössä on ilmennyt monia parannuskohteita vuosien varrella, joihin myös Zcash pyrkii löytämään keinoja. Bitcoin transaktioiden yksityisyys epäilyttää monia, sillä Bitcoin transaktiot ovat julkisesti näkyvillä lohkoketjussa. Se tarkoittaa, että vaikka lähettäjä ja vastaanottaja ovat anonyymeja, transaktion sisältö ei ole.

Zcash kryptovaluutta ZEC

Zcash kuuluu kryptovaluutoiden joukossa valuuttoihin, eli tähtää olemaan virtuaalinen maksuväline Bitcoinin tavoin. Zcash kuuluu privacy coin alakategoriaan. Vaikka ZEC käyttö maksuvälineenä ei olekaan yleistä Suomessa, on ympäri maailmaa monia verkkokauppoja, jotka mahdollistavat maksamisen käyttäen ZCash kryptovaluutta ZEC:iä.

Zcashin vuosi 2021

Zcash kurssille vuosi 2021 on ollut erittäin hyvä. Zcash kurssinousu alkoi jo vuoden 2020 loppupuolella. Jos sijoitit Zcashiin tasan vuosi sitten, on sijoituksesi kasvanut huimat 450 prosenttia. Kuten monien muiden kryptovaluutoiden, myös Zcash kurssi seuraa Bitcoinin kehitystä. Zcash lähti Bitcoinin rinnalla hyvin nousuun alkuvuodesta 2021. Vuodenvaihteessa Zcash hinta oli noin 65 dollaria, mutta tammikuun aikana hinta nousi 100 dollariin. Hinta laski tästä hieman, kunnes Zcash teki uuden huippunsa helmikuussa noustessaan lähes 180 dollariin. Huhtikuun 17 päivä kurssi oli korkeimmillaan, noin 282 dollarissa.

Nousseeseen kurssiin on vaikuttanut huhtikuun aikana julkaistu tieto Halo Arc – päivityksestä. Halo Arc – päivitykseen kuuluu muun muassa ZCashd (Zcash consensus node) päivitys, sekä ECC lompakon prototyyppi. 

Opas: Näin ostat virtuaalivaluuttoja!

Vaihe 1: Avaa sijoitustili

Virtuaalivaluuttoja saa ostettua nykyään monelta eri palveluntarjoajalta. On kuitenkin oltava tarkkana minkä valitsee, koska eri tarjoajien kuluissa voi olla suuriakin eroja.

Itse suosimme tällä hetkellä eToroa, joka on yksi maailman suurimmista finanssialan verkkoalustoista. eToro tarjoaa ostettavaksi lähes kaikki merkittävimmät virtuaalivaluutat, mm. Bitcoinin, Ethereumin, Litecoinin, Ripplen ja lukuisia muita. 

eToron hinnoittelu on markkinoiden edullisimpia: Bitcoinin ostamisessa palvelumaksu on vain 0,75% hankitun valuutan hinnasta. 

Vastuunvapaus: Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa CFD-sopimuksissa.
Harkitse onko sinulla kyky ottaa riski rahojen menettämisestä.
Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat eivät ole reguloitu sijoitusinstrumentti EU:ssa tai UK:ssa. Sijoita omalla vastuulla.

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

eToro toimii EU:n finanssilainsäädösten alaisena, joten sinun tulee vahvistaa tilisi. Tämän jälkeen eToro tarkastaa tiedot, ja saat hyväksynnän noin 1-2 päivän kuluessa.

Voit tallettaa eToroon euroja suoraan verkkopankista tai luotto- ja maksukorteilla. Vähimmäistalletus on 50 USA:n dollaria, eli noin 42 euroa.

Vinkki: Talleta suoraan USA:n dollareita, niin vältyt valuutanvaihtokuluilta!

Katso video

Vaihe 3: Osta virtuaalivaluuttaa

Löydät kaikki tarjolla olevat virtuaalivaluutat klikkaamalla valikosta löytyvää ”Käy kauppaa markkinoilla” –kohtaa.

Kun haluat siirtyä ostamaan kryptovaluuttaa, paina haluamasi valuutan kohdalta ”Käy kauppaa” -painiketta ja syötä esiin avautuvaan lomakkeeseen haluamasi summa, jonka haluat sijoittaa (ks. kuva lomakkeesta).

Voit halutessasi asettaa tappionpysäyttimen tai voitonkotiuttimen. Jos valuutan arvo nousee tai laskee yli asettamasi pysäyttimen, eToro tekee osto-/myyntikaupan automaattisesti puolestasi.

Valintojen jälkeen klikkaa ”Avaa kauppa”. Onnittelut, nyt omistat virtuaalivaluuttaa!

Vastuunvapaus: Sijoittaessa on aina riskinä rahan menettäminen. Huomioi eTorossa sijoittamisen kulut. Lisätietoa: etoro.com/fi/trading/fees

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Zcash sijoituskohteena

Zcash tuo sijoituskohteena sijoittajalle paljon mahdollisuuksia. Kuten myös monien muiden altcoinien, Zcash kurssivaihtelutkin ovat suuria ja lyhytaikaiselle sijoittajalle on tarjolla paljon hyviä pelipaikkoja. Zcash on myös potentiaalinen pitkän aikavälin sijoituskohde, sillä moni uskoo, että tarve privacy coineille ja niiden tarjoamille mahdollisuuksille tulee kasvamaan tulevaisuudessa.

Zcashilla on jo suhteellisen vakaa asema markkinoilla, ja onkin yksi tunnetuimmista privaattikryptoista. Koska Zcashin taustalla on yritys, sen kehitystyöhön panostetaan. Toisaalta, jos yrityksen maineeseen tulee kolhuja se vaikuttamaan luultavasti negatiivisesti myös Zcash kurssiin.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

Zcash teknologia

Kuten aikaisemmin mainittu, Bitcoinin rahansiirtojen yksityisyydessä on ollut epäkohtia, joita Zcash pyrkii korjaamaan. Bitcoin hyödyntää yksityisyydessään Public Key – cryptograhpy menetelmää – tämän vuoksi Bitcoin transaktiot ovat julkisesti näkyvillä lohkoketjussa.

Zcashin käyttämä zk-SNARKs teknologia on muoto zeroknowledge-cryptocraphysta. Sana zk-SNARK on lyhennetty “Zero-knowledge succinct non-interactive argument of knowledge”, ja se pohjautuu ajatukselle salaisesta avaimesta, jonka avulla kaksi osapuolta transaktiossa voivat vahvistaa toisilleen tietyn tiedon oleellisuuden, tarvitsematta selventää mitä transaktio sisältää. Zk-SNARK teknologian ansiosta nodet voivat hyväksyä transaktiot tietämättä niiden sisällöstä mitään. Zcashin käyttäjät voivat kuitenkin valita, mikäli haluavat käyttää tätä yksityistä toimintoa, vai siirtää Zcasheja samalla tavalla kuin Bitcoineja.

Zk-SNARK teknologian ansiosta ZCashit pysyvät kaikki saman arvoisina. Koska Bitcoinin alkuperä on selvitettävissä, voi niiden arvo vaihdella, sillä esimerkiksi rikolliseen toimintaan käytettyä kolikkoa ei välttämättä haluta ostaa. Zcashin alkuperä ei ole selvitettävissä.

Founders reward-palkkiojärjestelmä

Koska Zcash ei ole hajautettu kryptovaluutta, vaan sen omistaa yhtiö, näkivät Zcashin omistajat parhaaksi ottaa käyttöön founders reward-palkkiojärjestelmän taatakseen Zcashin kehitystyön sekä esimerkiksi palkanmaksun työntekijöilleen. Zcashin perustamisesta, 28 lokakuuta 2016 asti kymmenen prosenttia Zcashin tuotoista ohjattiin Zcash companylle. Hyvä puoli tässä oli, että founders rewardin takia perustajat eivät voineet pump and dumpata. Founders reward palkkio järjestelmä loppui 18 marraskuuta 2020.

  • zcash
  • Zcash
    (ZEC)
  • Price
    $89.86
  • Market Cap
    $1.09 B

Vastuunvapaus: Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jota ei ole reguloitu EU:n toimesta. Sijoita omalla riskilläsi.

Zcash louhinta

Kuten esimerkiksi Bitcoin ja monet muut tunnetut kryptovaluutat, myös Zcash käyttää proof-of-work algoritmia louhinnassaan. Tämä tarkoittaa, että louhjiat ”kilpailevat” keskenään mitä vaikeimmista matemaattisista tehtävistä, ja se kuka onnistuu ratkaisemaan tämän matemaattisen pulman saa sovitun palkkion.

Zcashin tiivistealgoritmi on Equihash. Vaikka käytännössä kuka vain voi louhia Zcashia, siitä voi käytännössä tulla hankalaa. Zcashin monimutkaisen louhinnan takia sen louhintaan vaaditaan erillinen ASIC-kone, sekä sen aiheuttama sähkönkulutus on suurta, jonka takia kulut voivat nousta suuriksi.

Zcashin kokonaismäärä markkinoilla on 21 miljoonaa kolikkoa. Zcashin louhinta-aika on kuitenkin vain 2,5-minuuttia, eli Zcash on neljä kertaa nopeampi kuin Bitcoin. Kaikkia kolikoita ei kuitenkaan ole vielä laskettu liikkeelle, tällä hetkellä markkinoilla on noin 55 prosenttia kokonaismäärästä, eli 11.5 miljoonaa kolikkoa.

Zcash tulevaisuus

Zcash tulevaisuuteen voivat vaikuttaa monet tekijät, emmekä voi tietää miten valuutta tai sen kurssi tulee jatkossa kehittymään. Kuten myös aikaisemmasta kurssikehityksestä olemme huomanneet, Zcash kurssi on vaihdellut paljon, joten on myös hyvä tiedostaa, että kurssi voi tulla laskemaan huomattavasti nopeastikin.

Tällä hetkellä Zcashilla on maine uniikkina valuuttana käyttämänsä teknologian ansiosta, mutta on hyvä muistaa, että myös muut kryptovaluutat voivat hyödyntää zk-SNARK teknologiaa, jolloin Zcash voi menettää mainettaan. Tämän lisäksi privacy coin markkinoilla on jo jonkun verran kilpailua, ja monien mielestä Monero on tällä hetkellä markkinoiden paras privaattikrypto.

Zcashin ollessa yhden fintech-yrityksen hallussa voitaisiin ajatella, että sen taustalla tapahtuvan enemmän kehitystyötä, jonka ansiosta valuuttaa viedään koko ajan eteenpäin. Voidaan siis ajatella, että Zcashilla tulee varmasti olemaan hyvät mahdollisuudet pysyä mukana kilpailussa haastajiaan vastaan.

Zcash kurssikehitys

Zcash kurssihistoria sisältää niin nousuja, kuin laskujakin, ja tällä hetkellä zcash hintaodotukset ovat korkealla. Kuten aikaisemmin mainittu, kun Zcash julkaistiin markkinoille vuonna 2016, se sai paljon huomiota, ja sijoittajat kiinnostuivat ZK-SNARK teknologiasta.

Zcash ATH (All Time High) hinta on ollut lähes 6000 dollaria sen listautuessaan 29 lokakuuta 2016, mutta hinta putosi nopeasti 40 ja 50 dollarin välille.

Usein kryptovaluuttojen kurssi voi kuitenkin äkillisestikin nousta teknologisen kehityksen tai sopimusuutisten ansiosta. Toukokuussa 2017 kolikon kehittäjät solmivat sopimuksen, jonka mukaan JPMorgan saa hyödyntää Zcashin yksityisyysteknologiaa. Tällöin Zcash arvo nousi lähes 400 dollariin. Vuoden 2017 ja 2018 kryptokuplassa Zcash arvo nousi lisää, tällöin lähes 900 dollariin. Kuplan puhjetessa kurssi kuitenkin lähti laskuun, alkaen palautua normaalille tasolleen. Kurssikehitys tämän jälkeen on ollut vähäistä suhteessa 2017 ja 2018 vuosien suuriin vaihteluihin, ja hinta pysyikin vuoden 2018 jälkeen hyvin tasaisesti alle 100 dollarin.

Vuonna 2020 Zcashia kehitettiin paljon, halving prosessi yhtenä merkittävimmistä kurssiin vaikuttavista tekijöistä. Marraskuussa 28, 2020 Zcash kävi halving prosessin läpi, mikä tarkoittaa, että louhijoiden palkkiota vähennettiin 6.25 Zec:istä 3.125 Zec:iin per lohko. Tämä aiheuttikin pienen pudotuksen hinnassa, mutta hinta korjaantui nopeasti takaisin ennalleen. Kuten aikaisemmin mainittu, artikkelin kirjoitushetkellä keväällä 2021 kurssi on noussut viimeisen neljän kuukauden aikana hyvin, ja Zcash hintaennuste näyttää hyvältä. Joidenkin analyysien mukaan Zcashilla on vielä varaa nousta, ja osa ennustaa Zcashin hinnan nousevan niinkin paljon, että siitä tulee ylihinnoiteltu.

Tutustu kattavammin Zcash kurssin kehitykseen

Top10 kryptovaluuttakurssit (reaaliaikainen)

Name Price24H %
bitcoin
Bitcoin (BTC)
$36,925.00-3.61%
ethereum
Ethereum (ETH)
$2,498.99-5.25%
tether
Tether (USDT)
$1.0000.560%
binancecoin
Binance Coin (BNB)
$376.50-4.79%
usd-coin
USD Coin (USDC)
$0.999-0.05%
cardano
Cardano (ADA)
$1.07-4.37%
solana
Solana (SOL)
$93.48-6.90%
ripple
XRP (XRP)
$0.616-3.37%
terra-luna
Terra (LUNA)
$60.84-6.51%
polkadot
Polkadot (DOT)
$18.22-5.16%

Zcash pahimmat kilpailijat

Zcashin ehdottomasti suurin kilpailija on Monero, jonka sanotaan olevan privaattikryptomarkkinoiden ykkönen. Muita kilpailijoita ovat esimerkiksi Dash Coin, PIVX, sekä Grin. Myös Litecoiniin on suunnitteilla privaattiominaisuuksia. Kaikki näistä toimivat kuitenkin hieman eri tavalla salauksen ja louhinnan suhteen, vaikka perusperiaate privaattiominaisuuksista sisältyykin jokaiseen valuuttaan.  

Opi lisää Monerosta

Zcash hyvät ja huonot puolet listattuna

Alle olemme listanneet Zcash kryptovaluutan hyviä ja huonoja puolia. Aina ennen sijoittamista on hyvä perehtyä kunnolla mm. kryptovaluutan potentiaaliin, teknologiaan, turvallisuuteen ja luotettavuuteen. On tärkeää selvittää mihin kryptovaluutta on kehitetty ja minkä ongelman se ratkaisee. 

zcash verotus

Zcashia ja siihen sijoittamisesta tulevia mahdollisia tuloja verotetaan normaalisti pääomatulojen veroprosentin mukaan. Itse Zcash omistamisesta ei tule maksaa veroa, vaan vero maksetaan aina kun kryptovaluuttaa myydään, vaihdetaan toiseen valuuttaan tai kun sitä käytetään maksuvälineenä.

Laskiessasi mahdollista verotettavaa summaa, tulee myyntihinnasta aina vähentää maksamasi hinta, sekä hankkimiskulut (esim. välityspalkkiot ja toimitusmaksut). 30 000 euroon saakka voittoa verotetaan 30 prosenttia, ja 30 000 euroa ylittävästä summasta on maksettava veroa 34 prosenttia.

Kryptovaluuttaa myydessä noudatetaan aina FIFO-periaatetta (First in first out), mikä tarkoittaa, että kryptovaluutat myydään samassa järjestyksessä kuin ne on ostettukin.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Kryptovaluutat ovat volatiili instrumentti, jonka arvonheilahtelut voivat olla lyhyillä aikaväleillä suuria, eivätkä ne siksi sovi kaikille
sijoittajille. Suora kryptovaluuttasijoittaminen ei ole reguloitua EU:n arvopaperiviranomaisten toimesta. Kryptovaluutoissa on aina riski pääoman menettämiseen.

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa myös CFD-, eli hinnanerotussopimuksiin (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 67% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Usein kysytyt kysymykset

Zcash on privaatti kryptovaluutta, joka pohjautuu Bitcoiniin.

Zcash toiminta perustuu lohkoketjutoimintaan, ja siinä on paljon samoja piirteitä kuin Bitcoinissa. Zcashin käyttäjät voivat kuitenkin valita myös yksityiset transaktiot. Täyden anonymiteetin käyttäjilleen mahdollistaa zk-SNARK teknologia.

Zcashia voi ostaa kryptovaluuttapörsseistä käyttämällä fiat-valuuttoja (tavallista rahaa) tai muita kryptovaluuttoja riippuen alustasta. Esimerkiksi eTorossa voit ostaa Zcashia käyttäen dollareita. Zcashia voi ostaa myös yksityishenkilöiltä, jolloin tulee kuitenkin käyttää harkintaa.

Vaikka Zcashia on kritisoitu sen yksityisyytensä mahdollistamien laittomien transaktioiden vuoksi, on kryptovaluutan käyttö kuitenkin itsessään laillista.

Osta Bitcoinia ja muita kryptovaluuttoja eTorossa!

Vastuuvapaus: Sijoittaessa voit menettää rahaa. Tee sijoituspäätökset omalla vastuulla.