Mikä kryptovaluutta oikein on? Mihin kryptoja käytetään? Mikä on paras kryptovaluutta?
Sivustollamme on paljon tietoa eri kryptovaluutoista niiden omissa artikkeleissaan, mutta tässä artikkelissa keräämme tärkeimmät tiedot yhteen ja teemme valuuttavertailua!
Menestys on houkutellut markkinoille paljon huijauksia, joten perusteellinen kryptovaluuttavertailu ja tutkiminen on paikallaan ennen kuin päätät sijoittaa johonkin tiettyyn kryptovaluuttaan.
Top5 kryptovaluutat
86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.
Sisällysluettelo
Mikä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa, jolla ei ole olemassa fyysistä muotoa. Eli siinä missä normaalisti pystyt koskettamaan esimerkiksi tavallista euron kolikkoa tai seteliä, kryptovaluutalle ei voi tehdä niin. Kyseessä on siis raha, jota ei pysty näkemään, mutta jota pystyy käyttämään digitaalisesti rahan siirtoon, maksuvälineenä eri paikoissa ja johon pystyy sijoittamaan.
Kryptovaluuttojen määrä on kasvanut valtavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana ja tänä päivänä erilaisia kryptovaluuttoja onkin olemassa jo noin 4000 kappaletta. Tästä suuresta määrästä vain pieni osa on onnistunut lyömään itsensä läpi. Suurimmista ja menestyneimmistä kryptovaluutoista löydät tämän sivun alaosasta oman vertailulistan, jossa voit tutkia tarkemmin jokaisen suurimman kryptovaluutan ominaisuuksia.
Valtiot tai virastot eivät säätele kryptovaluuttaa
Siinä missä tavalliset valuutat ovat pankkijärjestelmästä riippuvaisia, kryptovaluuttojen kohdalla ei ole näin. Tämän vuoksi monet pankit suhtautuvat kielteisesti kryptovaluuttoihin, koska ne eivät ole minkään valtion tai viraston säätelemiä. Toki nykypäivänä ollaan käännytty jo hiljalleen siihen suuntaan, että osa pankeista on käyttänyt kryptovaluuttoja toiminnassaan, kuten esimerkiksi Rippleä (XRP), jota on hyödynnetty pankkien likviditeettiongelmissa. Tänä päivänä ollaan myös kääntymässä monien valtioiden kohdalla siihen, että valtiot ovat alkaneet suunnitella omaa kryptovaluuttaansa, joten jää nähtäväksi pysyykö pankkien suhtautuminen yhtä negatiivisena kryptovaluuttoja kohtaan tulevaisuudessa vai ei.
Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!
Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.
Askel 1. Luo oma tili
Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä.
Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä


Askel 2. Vahvista tilisi
Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).
Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.
Askel 3. Lisää tilillesi rahaa
Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

- Monipuolinen CFD-kauppaan
- Minimitalletus 100€
- Suomenkielinen
- Edulliset kulut
- Saatavilla 24/7 asiakaspalvelu
- Valtava määrä eri sijoituskohteita
- Mahdollisuus tehdä kattavia analyysejä eri sijoitusinstrumenteista
- Käyttäjäystävällinen ja selkeä alusta
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla
Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen.
Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi
Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.
Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea.
86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä
Miten tehdä menestyksekästä kryptovaluuttavertailua?
Kryptovaluuttojen ominaisuudet voidaan jakaa karkeasti teknisiin ja markkinaehtoisiin komponentteihin. Tekniset komponentit on helppo jokaisen löytää ja tarkistaa, mutta tämä ei pelkästään riitä. Pelkkä tekninen ylivoima ei automaattisesti tee tietystä kryptovaluutasta parempaa käyttö- tai sijoituskohdetta. Kun ala on näinkin uusi, on valuuttavertailussa huomioitava myös markkinaehtoiset komponentit. Esimerkiksi kryptovaluutan käytön levinneisyys, markkinoiden odotukset ja alkuperämaa voivat vaikuttaa hyvinkin vahvasti päätökseen.
Miten valita oikea kryptovaluutta?
Kryptovaluuttavertailua ja valintaa tehdessä on hyvä muistaa ensin määritellä omat tarkoitusperänsä vertailulle. Jos vertaat eri kryptovaluuttoja ajatuksena käyttää niitä hyödykkeiden ostamiseen, on vertailussa käytettävät ominaisuudet arvotettava eri tavalla kuin esimerkiksi sijoittamistarkoituksessa tehtävässä valuuttavertailussa.
Mitä enemmän teet vertailua ja mitä enemmän kryptovaluutoista ymmärrät, sitä paremmin voit luokitella sinulle tärkeät ominaisuudet arvojärjestykseen ja varmistua oikeasta kohteesta.
Mihin kryptovaluuttaa käytetään ja millaisia ominaisuuksia niillä on?
Jos aiot käyttää kryptovaluuttoja hyödykkeiden ostamiseen, on tärkeää vertailla valuutan käyttömahdollisuuksia sen mukaan mitkä tahot hyväksyvät ne maksuvälineenä. Jos taas olet ostamassa kryptovaluuttaa sijoitusmielessä, tarvitsee vertailua tehdä tarkemmin ja painottaa valuuttavertailussa tietyn virtuaalivaluutan tulevaisuuden mahdollisuuksia ja käyttötarkoitusta.
Esimerkiksi Bitcoin on laajalle levinnein kryptovaluutta ja sillä on eniten käyttäjiä, mutta nuorempi tulokas Litecoin omaa nopeamman siirtoajan, halvemmat siirtokulut ja on energiatehokkaampi. Myös Bitcoin Cash on Bitcoinin teknisesti kehittyneempi versio. Jos siis ostat nyt Bitcoinia, käy se varmasti parhaiten maksuvälineenä, mutta pidä silmällä muita vaihtoehtoja ja miten ne valtaavat markkinaa. Sijoitusmielessä Litecoin tai Bitcoin Cash voivatkin olla mielenkiintoisempia, jos ne osoittavat pystyvänsä voittamaan markkinaa isoveljeltään.
Täysin toinen tarina on esimerkiksi Ethereumin ja Neon kaltaiset kryptovaluutat, joiden pääasiallinen käyttötarkoitus on toimia alustoina, joille erilaisia kryptovaluuttoja ja niiden mukana syntyviä käyttötapoja voidaan rakentaa. Neo on länsimaalaisen Ethereumin kiinalainen versio ja suorituskyvyltään sekä ohjelmointitavoiltaan helpompi käyttää. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että Neo olisi parempi, koska Ethereumia käytetään enemmän ja sillä ei ole niin suurta niin sanottua poliittista riskiä kannettavanaan kuin kiinalaisella kilpailijallaan. Neo ja Ethereum eivät siis suoraan toimi samanlaisena maksuvälineenä kuin Bitcoin tai Litecoin, mutta ovat sijoitusmielessä erittäin mielenkiintoisia.

Nykypäivänä tiedämme jo, että alustaliiketoiminta on ollut hyvin kannattavaa esimerkiksi hotellien (Airbnb) ja taksien (Uber) muodossa. Miksei siis myös kryptovaluutoissa?
Yksi kryptovaluuttavertailun komponentti voi olla myös anonymiteetti. Kryptovaluuttalompakot itsessään eivät kaikissa tapauksissa ole anonyymeja, joten tämä yksi alan nousun ytimessä ollut ominaisuus on hieman kärsinyt tämän seurauksena. Markkinoilla on tähän asiaan huomiota kiinnittäviä vaihtoehtoja, joista esimerkiksi Monero on noussut hyvin suosituksi. Sen anonymiteetti on hyvin vahva, joten jos arvostat tätä ominaisuutta, tai uskot markkinoiden arvostavan sitä jatkossa enenemissä määrin, on tämä mielenkiintoinen vaihtoehto.
Mikä on paras kryptovaluutta?
Ja kuten saatat jo varmaan arvata: paras kryptovaluuttatitteli jää meidän osalta jakamatta, koska vastaus riippuu täysin käyttötarkoituksesta, joka voi vaihdella hyvinkin paljon. Tilanne on sama kuin vanhassa rahajärjestelmässämme – Euro on oikein hyvä valuutta, jos haluat syödä hyvin Euroopassa, mutta Japanissa nälkä saattaisi iskeä ravintoloitsijan pyytäessä maksamaan jeneillä.
KRYPTOVALUUTTAVERTAILU PÄHKINÄNKUORESSA:
- Mieti miksi haluat ostaa kryptovaluuttaa
- Määritä mahdollisimman tarkasti omat tavoitteesi
- Määritä lista ominaisuuksista, jotka ovat sinulle tärkeitä
- Tutki erilaisia vaihtoehtoja käyttämällä hyväksi tämän artikkelin tietoja sekä tarkempia kuvauksia
- Perusta tarkoitukseen sopiva kryptovaluuttalompakko
- Osta haluamaasi kryptovaluuttaa
- Käytä tai seuraa tilannetta tavoitteidesi näkökulmasta
86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Vertaile eri kryptovaluuttoja
Bitcoinin menestystarinan vanavedessä markkinoille on saapunut suuri määrä muitakin kryptovaluuttoja. Vielä tälläkin hetkellä ihmiset laittavat kryptovaluutan ja Bitcoinin väliin yhtäsuuruusmerkin, eikä muista vaihtoehdoista ole kuultukaan. Oikeasti tänä päivänä erilaisia kryptovaluuttoja on Bitcoinin lisäksi olemassa jo lähes pari tuhatta eli määrä on valtava.
Alle olemme tiivistäneet isoimmat kryptovaluutat ja niiden erot. Lisäksi pääset jokaisen kryptovaluutan kohdalla olevasta painikkeesta lukemaan kattavamman artikkelin kyseisestä kryptovaluutasta. Sivuillamme on tarjolla tietoa tarjolla paljon, joten istu rauhassa alas ja ryhdy tutkimaan eri kryptovaluuttoja!
Bitcoin (BTC)
Ensimmäinen hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Kilpailee vaihdon välineenä tavallisten valuuttojen rinnalla ollen laajalle levinnein ja arvokkain kryptovaluutta. Vaihtoehtoisten kryptovaluuttojen arvoa verrataan monesti Bitcoinin kautta.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): BTC / XBT
- Perustamisvuosi: 2009
- Valuutan määrä / maksimi: 19,28 miljoonaa / 21 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: 10 min
- Älysopimusten tuki: Ei
Litecoin (LTC)
Bitcoinin tapaan hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Nopeampi, halvempi ja energiatehokkaampi kuin isoveljensä.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): LTC
- Perustamisvuosi: 2011
- Valuutan määrä / maksimi: 66,75 miljoonaa / 84 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: 2,5 min
- Älysopimusten tuki: Ei
Bitcoin Cash (BCH)
Myös hajautettu kryptovaluutta ja maksujärjestelmä. Bitcoinin skaalausongelmian vanavedessä pääprojektista eronnut valuutta, jonka tekniset ominaisuudet ovat paremmat kuin Bitcoinilla, mutta levinneisyys kapeampi.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): BCH / BCC
- Perustamisvuosi: 2017
- Valuutan määrä / maksimi: 18,72 miljoonaa / 21 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: 10 sek – 2 tuntia
- Älysopimusten tuki: Ei
NEO (NEO)
Neo on Ethereumin kiinalainen kilpailija. Näin ollen se on myös alusta, jonka sisälle voidaan luoda uusia lohkoketjuun perustuvia sovellusalueita. Neon vahvuutena on esimerkiksi sen yhteensopivuus monien eri ohjelmointikielien kanssa.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): NEO
- Perustamisvuosi: 2014
- Valuutan määrä / maksimi: 100 miljoonaa / 100 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: 20 – 30 sek
- Älysopimusten tuki: Kyllä
Ethereum (ETH)
Ethereum on lohkoketjuteknologiaan perustuva ohjelmistokehitysalusta, jonka sisällä on ohjelmistoja, sopimuksia ja kryptovaluuttoja. Se toimii pohjana monelle muulle kryptovaluutalle ja lohkoketjuteknologiasta hyötyvälle sovellukselle. Näitä ovat esim. valuutat, sopimukset, äänestäminen, resurssienhallinta ja mitä ikinä seuraavaksi keksitäänkään. Ethereumin pohjalle tehtävät sovellukset on koodattava sen omalla ohjelmointikielellä nimeltään Solidium.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): ETH
- Perustamisvuosi: 2015
- Valuutan määrä / maksimi: 115,78 miljoonaa / NA
- Lohkon muodostumisnopeus: 30 sek
- Älysopimusten tuki: Kyllä
Stellar Lumens (XLM)
Hajautettu maailmanlaajuinen finanssiverkosto, jota voidaan käyttää rahojen lähettämiseen, mikromaksuihin, irrottautumiseen pankkien infrastruktuurista ja ei paikkasidonnaisiin finanssipalveluihin. Stellar perustui sen alkuaikoina Rippleen, mutta 2015 tehty suuri päivitys ja algoritmin muutos erottivat sen omille teilleen. Ripplen ja Stellarin ydinajatus on sama, mutta Stellar tähtää enemmän yritysten ja yhteisöjen käyttöön Ripplen keskittyessä pankkimaailmaan.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): XLM
- Perustamisvuosi: 2014
- Valuutan määrä / maksimi: 50 miljardia / 50 miljardia
- Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
- Älysopimusten tuki: Ei
MONERO (XMR)
Monero on kryptovaluutta, jonka käyttö on täysin anonyymiä. Ulkopuoliset eivät voi seurata tilien käyttöä tai saldoja millään tavalla, kuten esimerkiksi Bitcoinin kanssa on mahdollista. Edes siirron vastaanottaja ei näe, mistä siirto on tullut.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): XMR
- Perustamisvuosi: 2014
- Valuutan määrä / maksimi: 17,9 miljoonaa / NA
- Lohkon muodostumisnopeus: 2 min
- Älysopimusten tuki: E
RIPPLE (XRP)
Ripple ja sen käyttämä valuutta XRP keskittyvät mahdollistamaan reaaliaikaiset valuuttasiirrot pankkien taustajärjestelmissä. Muista suurimmista virtuaalivaluutoista poiketen Ripple on keskitetympi järjestelmä, mutta verkko itsessään voi toimia ilman Ripplen omistamaa yhtiötä. Ripple ei ole lohkoketju, vaan teknologia on nimeltään Interledger protocol (ILP).
- Kaupankäyntitunnus (ticker): XRP
- Perustamisvuosi: 2013
- Valuutan määrä / maksimi: 99,99 miljardia / 100 miljardia
- Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
- Älysopimusten tuki: Ei
DASH (DASH)
Dash pyrkii tulemaan arkikäyttöön perinteisten valuuttojen rinnalle kaupanteon välineeksi. Dash tuleekin sanoista Digital Cash. Salausteknologia takaa turvalliset rahansiirrot ja yksityisyyden.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): DASH
- Perustamisvuosi: 2014
- Valuutan määrä / maksimi: 10,11 miljoonaa / 18,9 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: 2,5 min
- Älysopimusten tuki: Ei
NEM (XEM)
NEM tarjoaa alustan kryptovaluutalle XEM. NEM tulee sanoista New Economy Movement, joka kuvaa hyvin pyrkimystä olla paranneltu versio edeltäjistään. Taustalla on voittoa tavoittelematon NEM.io niminen organisaatio Singaporesta.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): XEM
- Perustamisvuosi: 2015
- Valuutan määrä / maksimi: 8,99 miljardia / 8,99 miljoonaa
- Lohkon muodostumisnopeus: Ei lohkoja
- Älysopimusten tuki: Kyllä
EOS (EOS)
EOS on yhdistänyt bitcoinin turvallisuustason ja ethereumin älysopimusalustan. EOS on alusta älysopimuksille, joiden avulla voisi teoriassa jättää monia välikäsiä pois, kuten lakimiehet ja pankit asuntoa myytäessä.
- Kaupankäyntitunnus (ticker): EOS
- Perustamisvuosi: 2017
- Valuutan määrä / maksimi: 1,029 miljardia miljoonaa / NA
- Lohkon muodostumisnopeus: 0,5 sek
- Älysopimusten tuki: Kyllä
Kryptovaluuttaan sijoittaminen
Viime vuosien aikana kryptovaluutat ovat nousseet sijoituskohteena suureen suosioon. Tähän osasyynä on varsinkin vuosi 2017 ja ennen kaikkea 2021 nähty Bitcoinin valtava arvonnousu, jolloin Bitcoinin arvo ylitti marraskuussa 2021 68,000 dollaria. Bitcoin onkin tehnyt monesta kryptovaluuttasijoittajasta miljonäärin. Bitcoinin lisäksi mm. Ethereumin ylitti marraskuussa 2021 4,800 dollarin rajan ja myös Litecoinin kurssi on ollut hyvässä nosteessa.
Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on nykypäivänä yhtä helppoa kuten esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin sijoittaminen, koska monet eri sijoitusalustat tarjoavat kryptovaluuttoja sijoitusmahdollisuutena.
Virtuaalivaluutta.com suosittelee

- Yksi parhaista CFD-tarjoajista
- Käy CFD-kauppaa osakkeilla, valuutoilla, indekseillä, hyödykkeillä ja ETF:illä
- Helppokäyttöinen alusta
- Saatavilla suomenkielisenä
- Ei provisioita
- Testaa alustaa demotilan avulla – demotila on riskitön
Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)
Usein kysytyt kysymykset
Kryptovaluutta on lohkoketjuteknologiaan perustuvaa digitaalista valuuttaa, jolla ei ole olemassa fyysistä muotoa.
Kuten tässä artikkelissa mainitsimme, kryptovaluutan valitsemisessa kannattaa ottaa huomioon omat tavoitteet ja käyttötarpeet ja sen kautta miettiä, mikä kryptovaluutta voisi vertaliun myötä olla sopiva ostokohde itselle.
Tänä päivänä kryptovaluuttoja voi ostaa monelta eri sijoitusalustalta ja kryptovaluuttapörssistä.
Niin kuin jokaisessa sijoituskohteessa, myös kryptovaluuttasijoittamisessa on omat riskinä. Kryptovaluuttojen kurssit voivat heitellä lyhyessä ajassa suuresti, tämä on täysin normaalia. Suuri arvonheittely voi mahdollistaa suuret voitot, mutta kääntöpuolena voi olla myös suuret tappiot. Suosittelemme sijoittamaan kryptovaluuttaan vain sen verran kuin olet valmis menettämään.