Dogecoin (DOGE) kryptovaluutta 2023

Dogecoin (DOGE) on vitsiksi suunniteltu kryptovaluutta, jopa Dogecoinin kehittäjät ovat näin maininneet Reddit-keskustelupalstoilla.

Dogecoinilla ei ole määriteltyä maksimimäärää, vaan määrä lisääntyy joka vuosi. Dogecoin on kaikilla mittapuilla mitattuna melko huono sijoitus, silti sen kurssi nousee. Mistä on kysymys?

Internet rakastaa hauskoja asioita, ja Dogecoin on yksi niistä. Sen kurssi on ollut vuoden alussa vain sentin osia, nyt kymmeniä senttejä ja Dogecoin markkina-arvo tässä kuussa onkin viidenneksi suurin kaikista, 58 miljardia dollaria.

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Dogecoin?

Dogecoinin perustajina toimivat insinöörit Billy ”Shibetoshi Nakamoto” Markus ja Jackson Palmer. He halusivat luoda maksujärjestelmän, joka toimii saman tien, on hauska sekä riippumaton perinteisistä pankkikustannuksista. Dogecoinin logona toimii Shiba Inu -rotuisen koiran naama, mikä on lähtöisin internet meemistä. 

Dogecoin julkaistiin ensimmäisen kerran 6.12.2013, ja se keräsi itselleen nopeasti internet yhteisön. Ensimmäisen kuukauden aikana sivusto Dogecoin.com keräsi yli miljoona vierailua. Dogecoin kohtasi myös ensimmäisiä nopeita kurssiliikkeitään, jopa 300 % kurssinousu 3 vuorokauden aikana. Kiinalla oli silloin menossa kryptovaluuttoihin liittyviä toimenpiteitä, mm. kielto, ettei kiinalaiset pankit saa sijoittaa Dogecoiniin. Sen jälkeen Dogecoin koki ensimmäisen ison laskunsa, 80 % kurssilasku nopeassa ajassa.

Dogecoiniin kohdistui myös hakkerointeja ja sen seurauksena siitä tulikin internetin puhutuin kryptovaluutta. Hetkellisesti Dogecoinin vaihtovolyymi oli enemmän kuin kaikki kryptovaluutat yhteensä, kuitenkaan kokonaisarvo ei noussut suuremmaksi kuin Bitcoinin. Hinnanmuutokset ovat olleet vuosien aikana aikamoisia ja Tällä hetkellä Dogecoin on markkina-arvoltaan 8. suurin kryptovaluutta. Markkina-arvo on arviolta noin 11,75 miljardia dollaria. 

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Miten Dogecoin toimii?

Dogecoin teknologia perustuu Litecoiniin ja on siitä aika suora kopio. Lohkoketjujen kopiointi on aika yleistä, sillä ne perustuvat todella usein avoimeen lähdekoodiin ja kuka tahansa voi tehdä itselleen oman versionsa. Koska Dogecoinin teknologia perustuu Litecoiniin, on se myöskin Proof Of Work konsensusalgoritmiin perustuva kryptovaluutta, eli Dogecoinia voi louhia ja sitä kautta muut tietokoneet ylläpitävät lohkoketjua.

Dogecoinin louhinnassa käytetään algoritmia nimeltä Scrypt, joka on sama algoritmi mitä myös Litecoinissa käytetään. Tällä on aikoinaan yritetty estää louhimisen helppoutta, sillä Scrypt-algoritmilla louhintaan voi käyttää vain tietyn tyyppisiä välineitä. Nykyään etu on kadonnut, sillä teknologia on kehittynyt eteenpäin ja nykyään valmistetut louhintalaitteet pystyvät myös louhimaan Dogecoinia.

Dogecoinissa uusia lohkoja muodostuu minuutin välein ja samalla luodaan 10 000 uutta Dogecoinia, mikä tarkoittaa, että Dogecoin soveltuu hyvin nopeisiin maksutapahtumiin, ja sellaiseen se alunperin luotiinkin. Markus ja Palmer halusivat tehdä yksinkertaisen, hauskan ja halvan tavan suorittaa maksuja.

Dogecoin sijoituskohteena

Lähtökohtaisesti kryptovaluuttamaailmassa on kahdenlaisia sijoituskohteita, on valuuttoja, joilla on oikea tarkoitus ja sitten on valuuttoja mitkä ovat ns. nollasummapeliä, eli toinen voittaa ja toinen häviää. Pitkään on ajateltu, että Dogecoinilla ei olisi mitään oikeaa käyttötarkoitusta, mutta lähiaikoina on tuntunut erilaiselta.

Monet yritykset ovat ottaneet Dogecoinin maksuvälineeksi liiketoiminnassaan sekä sitä mainostetaan joka paikassa. Dogecoinista on todella vaikea sanoa mitään vinkkejä sijoittamiseen, sillä vanhemmat kryptomaailmassa olleet sijoittajat sanovat suoraan, että siinä ei ole mitään järkeä ja siihen ei kannattaisi sijoittaa. Toista mieltä voivat olla ne, jotka ovat saaneet muutaman kuukauden sisällä 100 kertaistettua sijoituksensa.

Dogecoin on saanut paljon huomiota internetin ja varsinkin somessa käytyjen keskustelujen vuoksi, mikä on nostanut sen kiinnostavuutta maailmalla. Kaikki kiinnostuneet eivät kuitenkaan tiedä Dogecoinin riskejä. Dogecoin on erittäin keskitetty kryptovaluutta, yhdessä lompakossa on yli viidennes kaikista kolikoista, sekä muutamassa kymmenessä lompakossa on yli 50% kaikista kolikoista. Mitä jos nämä tahot tahtovat myydä Dogecoininsa? Se tarkoittaisi, että Dogecoinin kurssi romahtaisi alaspäin. Tämä on yksi syy miksi Dogecoin on aika pelottava sijoituskohde, koska sen kurssi voi romahtaa minä hetkenä tahansa.

Lisäksi suurin osa sijoittajista on uusia kryptosijoittajia, jolloin he ovat myös alttiimpia kurssiromahdukseen liittyville lieveilmiöille, eli jos hinta alkaa putoamaan, ihmiset myyvät sijoituksiaan heti pois tappiolla.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

Dogecoin kurssi

Dogecoinin kurssi on vuosien varrella nähnyt aikamoisia hyppyjä ylös ja alas. 2021 vuoden vaihteessa maailman rikkain mies, Elon Musk, otti Dogecoinin kiikareihinsa, ja alkoi päivittelemään sosiaaliseen mediaan päivityksiä liittyen Dogecoinin tulevaisuuteen. Dogecoinin kurssi lähes 200-kertaistui 2020-2021 vuodenvaihteeseen verrattuna.

Musk on sittemmin ollut yksi vaikuttavimmista tekijöistä Dogecoinin kurssiheilahteluissa, kuten myös Dogecoinin tunnettavuuden lisäämisessä. Vuoden 2023 huhtikuussa Musk päätti vaihtaa omistamansa Twitter-alustan logoksi Dogecoinin logon. Lisäksi Musk on mahdollistanut Dogecoinin maksuvaihtoehtona esimerkiksi Teslan ostamisessa ja myös puhunut, että Dogecoin olisi mahdollista ottaa maksutavaksi myös Twitteriin.

 • dogecoin
 • Dogecoin
  (DOGE)
 • Price
  $0.068
 • Market Cap
  $9.46 B

Osta Dogecoin

Dogecoin ostaminen onnistuu monista eri kryptopörsseistä, sillä se on jo kahdeksan vuotta vanha kryptovaluutta. Kryptopörssien lisäksi Dogecoiniin voi sijoittaa useilla eri sijoitusalustoilla, jotka tarjoavat kryptoja sijoituskohteena. 

Dogecoin on aika puhuttu kryptovaluutta internetissä ja siitä on eriäviä mielipiteitä. Jotkut sanovat, että Dogecoin on parasta mitä ikinä on tapahtunut, toiset taas sanoo sen olevan roskaa. Kannattaa silti tehdä aina omat tutkimuksensa, ennen kuin ostaa mitä tahansa kryptovaluuttaa tai sijoitusvälinettä.

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

dogecoin kryptovaluutta

Dogecoin vahvuudet ja heikkoudet listattuna

Dogecoin vahvuudet:

Dogecoin heikkoudet:

Dogecoinin kilpailijat

Dogecoin on suunniteltu maksamiseen, joten sillä on monia epäsuoria kilpailijoita. Kaikki isot kryptovaluutat ovat tietyllä tapaa sen kilpailijoita, mutta suurimmaksi osaksi Dogecoin tehty vain vitsin pohjalta, joten toisaalta voidaan ajatella, että sillä ei ole varsinaista kilpailijaa, vaan se lähinnä ruokkii uusien ihmisten kiinnostusta kryptovaluuttoja kohtaan, mikä on hyvä asia.

Muita vitsin omaisia kolikkoja löytyy satoja, ellei tuhansia, mutta mikään näistä ei ole yltänyt vielä yhtä korkealle, kuin Dogecoin. Esimerkiksi 8.5.2021 julkaistiin Shiba Inu -kolikko SHIB, joka perustuu samankaltaiseen ideaan kuin Dogecoin. SHIB onkin noussut markkina-arvoltaan Dogecoinin yhdeksi suurimmaksi meemikolikko kilpailijaksi.

Miltä Dogecoinin tulevaisuus näyttää?

Dogecoin tulevaisuus näyttää ainakin toistaiseksi lupaavalta, sillä Dogecoinia mainostetaan monessa paikassa sekä uudet yritykset ottavat sitä käyttöön rahanvälityksessä. Dogecoinia voi siis käyttää esim. Amerikan monissa autokaupoissa maksuvälineenä. Muutamia vuosia Dogecoinin kehittäjät ovat olleet täysin hiljaa, eivätkä ole tehneet mitään Dogecoinin eteen. Reddit keskustelupalstan mukaan kehittäjät ovat alkaneet heräillä hiljalleen ja taustalla saattaa olla tapahtumassa jotain uutta.

Dogecoinilla on loputon määrä kolikoita, kuitenkin uusien kolikoiden määrä alkaa pikkuhiljaa hidastumaan. Tämä siis hidastaa inflaatiota huomattavasti. Dogecoin on suunniteltu rahan siirtämiseen pienten kulujen vuoksi, kuitenkin lähiaikoina Dogecoinin arvo on noussut niin paljon, että kulutkin ovat nousseet. Tästä johtuen Dogecoin ei ole enää niin houkutteleva sen alkuperäiseen käyttötarkoitukseen nähden.

Dogecoin hinta määräytyy markkinoiden kysynnän ja tarjonnan mukaan, lähiaikoina sille on ollut suurta kysyntää lähinnä uusien sijoittajien keskuudessa, mikä on nostanut hintaa huomattavasti. Dogecoin arvo onkin saattanut laskea/nousta päivän aikana jopa kymmeniä prosentteja, mikä tuntuu olevan ihan normaalia Doggecoinin ja muiden kryptojen parissa. Kyseessä on erittäin volatiili sijoitusväline.

Yhteisö toivoo Dogecoinin hinnan nousevan dollariin ja tavoite on vielä puolessa välissä, joten Dogecoinilla on vielä paljon tilaa kasvaa.

Dogecoin louhinta

Dogecoinin konsensusalgoritmi toimii Proof of Work-algoritmin avulla, eli sitä voi louhia. Alun perin Litecoiniin perustuva Dogecoin tehtiin louhittavaksi vain Scrypt-algoritmia käyttäväksi, joten sitä ei voitu louhia samoilla laitteilla kuin Bitcoinia. Nykyään teknologia on kehittynyt sen verran, että myös monilla muilla laitteilla voi louhia Dogecoinia.

Uusia lohkoja Dogecoinilla syntyy minuutin välein ja lohkon tekijä saa palkkioksi 10 000 Dogecoinia. Tämä kuulostaa paljolta, mutta arvo tällä hetkellä ei ole aivan niin paljon kuin esim. Bitcoinissa 6,25 per lohko.

Louhintatapoja on kolmea erilaista: Yksin, poolissa tai pilvessä. Voit siis maksaa paljon laitteista ja louhia Dogecoinia itse, ja näin saat kaikki palkkiotkin itsellesi. Voit osallistua myös pooleihin tai ryhmiin, missä louhintatehot sekä palkkiot jaetaan ryhmän keskuudessa. Pilvilouhimisessa voit ostaa louhimistehoa joltain toiselta henkilöltä, ja täten sinun ei tarvitse kuin sijoittaa rahaa louhintaan.

Dogecoin ja reddit keskustelupalsta

Dogecoin reddit kanava on kasvanut viime vuosien aikana räjähdysmäisesti. Dogecoin on tehty hauskaksi vitsiksi, sekä oppaaksi uusille sijoittajille miten lähteä mukaan kryptovaluuttoihin. Ihmiset jakavat Redditissä hauskoja kuvia sekä positiivisia kommentteja ihmisille, jotka eivät myy Dogecoinejaan, vaikka hinnat heilahtelisivat.

Redditissä jaetaan myös kuvia, miten ihmiset ovat ostaneet erilaista mainosnäkyvyyttä Dogecoinille, esim. Times Squarelle New Yorkissa on ostettu erittäin suuria mainospaikkoja missä Dogecoinia kehotetaan ostamaan.

Dogecoin lompakko

Dogecoin on tehty ihmisille oppaaksi kryptovaluuttoihin, joten Dogecoinilla on olennaisesti oma lompakkonsa missä voi säilyttää omia Doge-kolikoita. Voit ladata itsellesi Dogecoin lompakon pöytäkoneelle tai androidille. Voit toki säilyttää Dogecoinia muissakin lompakoissa ja ostaa sitä muista pörsseistä mistä sitä löytyykin.

Lompakko ei ole aina pakollinen, koska pieniä summia Dogecoinia tai muita kryptovaluuttoja voi säilyttää myös sijoitusalustalla, josta Dogecoinia ostaa. Tämä on kannattavampaa varsinkin jos olet aikeissa käydä aktiivista kauppaa Dogecoinin kanssa. Jos tavoitteenasi on ostaa ja pitää Dogecoinit pitkään itselläsi, silloin luotettavan ja turvallisen kryptolompakon valitseminen on hyvä valinta. 

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Dogecoin verotus 2023

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös Dogecoinilla tehdyt voitot ovat veronalaista tuloa siinä missä muutkin tulot. Jos teet voittoa kryptovaluuttaa euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30% tai 34% pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

 • Ostat Dogecoin-valuuttaa 1000 eurolla
 • Myyt Dogecoin-valuuttaa myöhemmin 1500 eurolla
 • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500€ summasta 30% eli 150€.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi, virtuaalivaluutta vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita. 

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi ilmoittaa viimeistään siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Dogecoin on vitsiksi tehty kryptovaluutta, jonka tarkoituksena on opastaa uusia ihmisiä kryptovaluuttojen pariin. Sen arvon nousu on ollut 2023 vuoden aikana nousussa.

Dogecoinin kurssi on erittäin volatiili, eli se nousee ja laskee erittäin nopeasti. Muutamilla lompakoilla on suuret omistukset Dogecoinia, eli hinta voi laskea todella nopeasti, mikäli he haluavat myydä omansa pois. Kannattaa aina tehdä omat päätöksensä, Dogecoin on riskialtis kryptovaluutta sijoitusmielessä.

Voit ostaa Dogecoinia monista eri virtuaalivaluuttapörsseistä ympäri internettiä. Riittää kun lataa jonkin sovelluksen tai lompakon ja ostaa sinne Dogecoinia.

Internetin mukaan hinta tulee nousemaan yli dollariin, mutta sitä ei voi kukaan tietää. Mikäli sama nousu jatkuu eikä korjausliikkeet vaikuta Dogecoiniin, voi se olla mahdollista.

Dogecoinin arvo määräytyy markkinan kysynnän mukaan. Toistaiseksi Dogecoinilla on paljon kysyntää, joten arvo voi hyvinkin nousta.