Ripple (XRP) 2021 – Kattava tietopaketti Ripplestä

Ripplen XRP on yksi suosituimmista kryptovaluutoista. Ripplen kryptovaluutta on luotu ratkaisemaan erilainen ongelma, kuin perinteiset digitaaliset valuutat. Tämän mission vuoksi XRP on kerännyt vahvat kannattajajoukkonsa sekä myös Ripplen erilaisuutta vihaavat kryptosijoittajat.

Ripplen kokonaisuutta voi olla vaikea ymmärtää, mutta sen ratkaisema ongelma saattaa olla hyvinkin arvokas. Tämä voi näkyä Ripple XRP:n hinnassa suuntaan tai toiseen.

Alla oleva opas kertoo oleellisimmat tiedot Ripplestä.

Ripple XRP

Sisällysluettelo

Mikä on Ripple?

Ripple, tai tarkemmin Ripple XRP on yksi suosituimmista kryptovaluutoista. Ripple XRPn käyttötarkoitus on mielenkiintoinen, sillä sen tausta ei ole täysin kiinni perinteisessä ”virtuaalivaluutta” ajatuksessa, jossa kryptovaluutan tarkoituksena on ratkaista FIAT-rahan (perinteiset kultaan sitomattomat valuutat kuten eurot, dollarit jne.) fyysisen olomuodon muuttamista digitaaliseksi vaihdon välineeksi.

Ripple ja XRP on kehitetty ratkaisemaan rahansiirron nopeuteen liittyviä haasteita. Tai tarkemmin — FIAT-rahan rahasiirtojen hitauden ratkaisemiseen.

Esimerkiksi BitcoinBitcoin cash ja Litecoin ovat tunnettuja, lohkoketjuteknologiaa hyödyntäviä virtuaalivaluuttoja, joiden tarkoitus on ainoastaan digitaalisena vaihdon välineenä toimiminen. Ripplen kanssa ne eivät kilpaile suoranaisesti. Toinen Ripplen kanssa samankaltainen on kilpailija Stellar Lumens. Stellar on hyvästä syystäkin samankaltainen — tästä lisää myöhemmin artikkelissa.

Ripplen eri osat

Ripple on kasvanut isoksi systeemiksi, joka onkin hyvä ymmärtää kolmena osana, jotka eivät täydellisesti vaikuta toistensa toimintaan:

 1. Ripple — Teknologiayhtiö — Koko nimeltään Ripple Labs Inc.
 2. RippleNet — Yhtiön luoma järjestelmä pankeille
 3. XRP — Yhtiön virtuaalivaluutta XRP Ledger-systeemissä

Ripple ei olekaan pelkästään valuutta, vaan myös niin sanottu reaaliaikainen bruttomaksualusta (englanniksi real-time gross settlement system), jonka tarkoituksena on ollut sen alkutaipaleesta asti toimia pankkien välisenä nopeiden rahansiirtojen tarjoajana. XRP on kryptovaluutta, jolla nopeat rahasiirrot toteutetaan.

Ripplen valuuttayksikkö XRP:tä on aikaisemmin kutsuttu ”rippleiksi”, mutta nykyään Ripplen kehittämää kryptovaluuttaa halutaan kutsuttavan XRP-lyhenteellä epäselvyyksien välttämiseksi.

Näiden eri osien toiminta ei ole täysin linkittynyttä toistensa menestykseen. Yhden osa-alueen menestys ei ole suoraan verrannollista muiden osa-alueiden nousuun. Esimerkiksi RippleNet verkostoon saattaa liittyä uusi pankki, mutta se ei välttämättä vaikuta Ripplen XRP-valuutan arvoon. Toisinpäin myös nouseva XRP-valuutan arvo ei välttämättä vaikuta RippleNetin vaikuttavuuteen pankkien arvioimana.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Ripplen missio

Varojen siirtäminen kahden eri maassa sijaitsevan pankin välillä on perinteisesti ollut useista välikäsistä johtuen kallis prosessi, johon uppoaa myös paljon aikaa. Kun siirto tehdään Ripplen avulla, ei välikäsiä tarvita, vaan siirrot onnistuvat ympäri maailman reaaliaikaisesti.

Muistat varmaan ajan, jolloin saatoit maksaa kaverillesi tilisiirrolla rahaa, mutta raha siirtyi vasta seuraavana pankkipäivänä? Jonkin aikaa lähettämäsi raha ei ollut sinun käytössäsi, eikä vastaanottajan käytössä. Tähän hitauteen kehitettiin esimerkiksi MobilePay, joka saattoi suorittaa tilisiirron välittömästi tai ainakin nopeammin, kuin perinteinen tilisiirto. Ripple pyrkii samaan lopputulokseen pankkien mutkikkaiden ja isompien valuuttasiirtojen välillä hieman eri keinoilla, kuin aikaisemmin mainittu yksityishenkilöiden rahansiirto.

Ripple XRP:n käyttötarkoitus poikkeaakin monesta meille tutummasta virtuaalivaluutasta niin paljon, että sen arvo lieneekin nimenomaan alustassa eikä välttämättä niinkään itse XRP-kryptovaluutassa.

Mikä on XRP?

XRP on Ripplen lanseeraama virtuaalivaluutta. Se on Ripplen XRP Ledger-alustan alkuperäinen digitaalinen, virtuaalivaluuttamuotoinen omaisuuserä.  XRP Ledger on avoimen lähdekoodin hajautettu lohkoketjuteknologia, kuten useimman muidenkin kryptovaluutan (esim. Bitcoin) lohkoketjut ovat hajautettuja. Tarkalleen ottaen Ripple ei käytä lohkoketjua samalla tavalla, kuin muut kryptovaluutat. Ripplen XRP:n ja XRP Ledgerin erikoisuus on siinä, että ne mahdollistavat omaisuuserän siirtämisen 3-5 sekunnissa. XRP:n vaihdossa ei tarvita ”keskusvälittäjää” valuutan siirtoon. Se tekee XRP:stä kätevän välineen kahden eri valuutan vaihdossa nopeutensa ja välikäsien puuttumisen tuovan tehokkuuden vuoksi.

Miten maailmanlaajuisestikin pikavauhtia tapahtuvat siirrot sitten ovat mahdollisia?

Perinteisten lohkoketjujen sijaan Ripple käyttää ILP- eli interledger protocol -teknologiaa, jonka avulla järjestelmä voi käsitellä yli tuhat kertaa useampia transaktioita sekunnin aikana kuin bitcoin. Ripple ILP -järjestelmässä ei ole louhijoita, vaan valuuttaa on luotu sen syntyessä 100 miljardin XRP:n verran. Kaikki nämä XRP:t ovat siis olleet olemassa koko valuutan olemassaolon ajan eikä enempää ole tulossa.

Mikä on RippleNet?

RippleNet on pankkien välinen suljettu järjestelmä, jonka tarkoituksena on liikutella rahaa, kuten informaatio liikkuu nykypäivänä internetin välityksellä. Pyrkimyksenä on muodostaa IoV eli Internet of Value, kuten nykypäivänä paljon puhuttava IoT -teknologia eli Internet of Things (tavaroiden välinen viestintä internetin välityksellä), jossa laitteiden välinen viestintä on automaattista ja nopeaa. RippleNet pyrkii samaan maksunvälittäjien eli pankkien kesken.

RippleNet pyrkii palvelemaan nykypäivän maksuliikenteen vaatimuksia tarjoamalla saumattoman, reaaliaikaisen, varman ja edullisen rahaliikenteen. Se on tehty haastamaan vanhat järjestelmät, kuten pankkimaailmassa tunnettu SWIFT. Vanhojen järjestelmien ongelmana on keskitetty järjestelmä, joka ei kommunikoi toisten järjestelmien kanssa ollen samalla hidas ja kallis.

Yksi RippleNetin pankkimaailmaa kiinnostava ominaisuus on On-Demand Liquity (ODL). Sen tarkoituksena on syrjäyttää vanha nostro- ja vostrotilien järjestelmä, jossa eri maiden eri pankkien eri valuutoissa tehtävissä maksusuorituksissa pankkien täytyy jäädyttää siirtojen toteutumisen ajaksi, jolloin pankin rahat kärsivät valuuttariskistä eri valuuttojen arvoheilahtelun takia sekä varsinaisen ongelman — hitauden vuoksi. Rahat ovat sidottu tilille ja pois pankin omasta käytöstä.

RippleNet järjestelmässä siirtyvä valuutta muutetaan XRP-kryptovaluutaksi ja siirretään kohteeseensa, jossa se voidaan taas muuttaa vastaanottajan omaksi valuutaksi. Kun valuutan käsittely kesti pari sekuntia, on valuutta perillä nopeasti ja sen siirto on vahvistettu nopeasti Ripplen teknologian avulla!

Mikä on Ripplen protokolla konsensusalgoritmi (RPCA)?

RPCA (The Ripple Protocol Consensus Algorithm) on Ripplen kehittämä järjestelmä, jonka tehtävänä on vahvistaa syntyneet valuuttasiirrot. Sen toiminta vastaa osittain Bitcoinin Proof of Work -konsensusalgoritmia. Ripplen konsensusalgoritmi eroaa POW-algoritmista siinä, ettei XRP:tä louhita uusia eikä niitä synny yhtäkään uutta kappaletta, jolloin louhittujen valuuttayksiköiden syntyä ei tarvitse vahvistaa. RPCA:n tarkoituksena on vain vahvistaa syntyneet valuuttasiirrot.

XRP Ledgerin konsensusalgoritmi RPCA verkko koostuu validaattoreista, jotka validoivat eli vahvistavat syntyneet transaktiot. Kuka tahansa voi ryhtyä validaattoriksi, jos hänellä on halua tukea XRP Ledgerin toimintaa. XRP Ledgerin maksut ovat sen tehokkuuden takia lähes ilmaisia, joten validointi tapahtuu vapaaehtoistyönä.

Ripple ja pankit

Ripplen ensisijainen asiakaskunta on pankit. Ripple yrittää jalkauttaa järjestelmänsä pankkimaailmaan saadakseen vanhat jäykät järjestelmät väistymään Internet Of Value -teknologian tieltä.

Mitkä pankit tukevat/ käyttävät Rippleä?

Kryptomaailman uutisia seuratessa voit törmätä lehtiuutisiin, jossa kerrotaan uuden pankin ottavan RippleNetin käyttöön. Vuoden 2021 alussa Ripplen suurimmat pankkiasiakkaat ovat:

 • PNC Bank – Yhdysvallat
 • Santander Bank – Espanja
 • Standard Chartered – Iso-Britannia
 • Cuallix – Meksiko, Yhdysvallat ja Hong Kong
 • Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) – Ruotsi
 • Mitsubishi UFG – Japani

Yhteensä Ripplen järjestelmiä tukevia (käyttäviä) pankkeja oli vuoden 2021 alussa enemmän kuin 250 pankkia yli 50 maassa. Yli kolmasosa suurimmista pankeista tukee/käyttää Rippleä!

Ripplen historia

Ripplen taustayhtiö perustettiin 2012 nimellä OpenCoin. OpenCoin nimi vaihtui 2015 muotoon Ripple Labs. Ripplen perusidea saatettiin keksiä jo aikaisemmin. Sitä voidaan pitää 3-5 henkilön yhteisenä luomuksena. Näiden henkilöiden mukaan tulemisen ajankohdista ja siitä, kuka pyysi kenetkin mukaan, on vaihtelevia tietoa tarjolla.

Yhtiön perustajiksi on merkattu Chris Larsen ja Jed McCaleb virallisten tietojen mukaan. Tärkeitä henkilöitä heidän rinnallaan olivat David Schwarz, Ryan Fugger ja Arthur Britto. McCaleb on suurimmilta osin Ripplen konsensusalgoritmin takana, Larsen toimi alkuajan toimitusjohtajana, Schwartz pääkehittäjänä ja Fugger oli kehitellyt uudenlaista maksuprotokollaa markkinoille ja 2000-luvun alkupuolelta. Britton rooli on vaikeaselkoisin, sillä hän ei henkilökohtaisista syistä halua olla esillä juuri missään. Hänestä on liki mahdoton löytää edes valokuvia internetistä. Hänen kuitenkin arvellaan tekevän töitä neuvonantajana eri teknologisten ratkaisujen kanssa. Näistä avainhenkilöistä etenkin Schwartz on edelleen tunnettu nimi kryptomaailmassa ja hän vastailee usein XRP:stä kiinnostuneiden kysymyksiin Quorassa ja YouTube-videoissa.

XRP Ledger ja XRP-kryptovaluutta tuotiin julki 2013. Jo vuonna 2014 Jed McCalebin ja muiden avainhenkilöiden välille syntyi riitoja, joka ajoi McCalebin perustamaan kilpailevan kryptovaluutan, Stellar Lumensin. Stellar Lumensin on rakennettu samalta pohjalta kuin XRP Ledger, jonka takia valuutat muistuttavat toisiaan ja jakavat osan historiastaan.

XRP:n ennätyskurssi tehtiin tammikuussa 2018, kun valuutan hinta nousi 3,2 dollariin kappaleelta. Vuoden 2020 puolivälistä vuoden 2021 alkuun XRP:n hinta on ollut tasaisesti 0,25 – 0,5 dollarin välillä kappaleelta. Helmikuussa 2021 XRP oli 7. suurin kryptovaluutta maailmassa.

Ripplen odotukset

Ripplen ennuste tulevalle on teknologiansa puolesta valoissa. Se on vakiinnuttanut asemaansa yhtenä suosituimmista kryptovaluutoista ja useat pankit uskovat RippleNetin valuutansiirtoratkaisuihin. XRP:n hintaan menestys pankkisektorilla luo hyviä odotuksia ja pöhinää sijoittajien keskuudessa. Pitkällä aikavälillä XRP:n arvo voi nousta hurjastikin, siitä kielii suositut Google-haut XRP:n hintaennusteista tuleville vuosille ja ”when will XRP break…” -hakutulokset. Ripple ja XRP on myös suosittu aihe keskustelu- ja kysymyskanava Quorassa.

Ripplen ennusteeseen vaikuttaa kuitenkin synkentävästi vireillä oleva oikeudenkäynti. Keväällä 2021 käydään oikeudenkäyntiä USAn arvopaperimarkkinoita valvovan elimen SECin ja Ripplen välillä. Tämä vaikuttaa suuresti Ripplen tulevaisuuden näkymään suuntaan tai toiseen tuomiosta riippuen.

Miten Ripple eroaa muista kryptovaluutoista?

Ripple on erilainen kryptovaluutta verrattuna perinteisiin kryptovaluuttoihin, joiden tarkoituksena on ratkaista FIAT-valuutan fyysisen olomuodon haasteita. Ripple ja XRP pyrkivät liikuttamaan kaikenlaista valuuttaa isojenkin toimijoiden välillä nopeasti, luotettavasti ja pienin kustannuksin.

Ripple hyvät ja huonot puolet listattuna

+ Erilainen virtuaalivaluutta – Ripple pyrkii ratkaisemaan toisenlaista ongelmaa perinteisiin kryptovaluuttoihin verrattuna. Sen asema on tässä kilpailussa vahva, eikä sillä ole kuin yksi kilpailija.

+ Kryptovaluutan määrä on rajattu – Kaikki XRP-valuutat luotiin yhdellä kerralla ja Ripple laskee niitä markkinoille hiljattain. Tämä menettely ei pudota valuutan arvoa nopeasti. Rajoittamattomia määriä louhittavissa tokeneissa ja kolikoissa (esim. Dogecoin) on arvon säilymisessä haasteita. Mitä kävisi kullan hinnalle, jos sitä löytyisi jokaisen ihmisen kukkapenkistä?

+ Kehitystyö – XRP:n taustalla on monia kryptomaailmassa tunnettuja nimiä. Ripple pyrkii kehittämään itseään esimerkiksi lisäämällä uuden protokollan, Flare Networkin, XRP ekosysteemiin ja kehitti näin systeeminsä Ethereumin platformista tuttuja DeFi-toimintoja.

– SEC-tutkinta – XRP:n ja Ripplen tulevaisuudelle on erittäin merkittävää, kuinka sille käy Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvontaelimen SEC:in tutkinnassa. Riskinä on, että XRP tulkitaan arvopaperiksi, joka käytännössä voi tarkoittaa kryptovaluutan tuhoutumista kokonaan.

– Vaikeaselkoinen ja vaikeasti tulkittava – Sijoittamalla perinteiseen kryptovaluuttaan, valuutan kurssiin vaikuttaa suurimmalta osin valuutan kysyntä ja sijoittajien usko. XRP:ssä valuutan arvo voi olla kätkettynä enemmänkin järjestelmän menestykseen kuin perinteisiin tekijöihin. Tämä voi olla myös vahvasti positiivinen tekijä valuutan hinnassa!

Ripplen louhinta

Ripplen XRP-valuuttaa ei voi louhia. Kaikki XRP:t luotu sen syntyessä. XRP:tä on liikkeellä yhteensä 100 miljardia. Ripple on laskenut XRP:tä liikkeelle rajatuissa erissä tasaisesti, jotta niiden arvo ei putoa.

Onko Ripple turvallinen ja luotettava?

Rippleen sidottu maksujärjestelmä on käytössä jo yli 250 pankilla ympäri maailman, mikä kertoo vakiintuneesta ja luotettavasta virtuaalivaluutasta.

Aivan kuten muidenkin kryptovaluuttojen, myös Ripple-järjestelmän taustalta löytyy niin sanottu hajautettu kirjanpito. Siirtojen varmentamisen pyörittämiseen tarvitaan siis validoivaa laskentatehoa, mutta tätä ei ole toteutettu bitcoinista tutun lohkoketjun keinoin. Hieman erilainen toteutus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö kyseessä olisi turvallinen valuutta. Vapaaehtoisilla varmentajilla on käytössä esimerkiksi Ripplen laatima UNL eli Unique Node List. Se on lista luotettavista palvelimista, joihin vapaaehtoiset varmentajat voivat luottaa tehdessään validointia.

Ripple säilytys

Ripplen XRP-valuuttaa voit säilyttää ainakin kolmella tavalla. Säilytystavat on lueteltu turvallisuudeltaan heiveröisimmästä vahvimpaan suojaukseen.

 1. Voit ostaa valuuttaa palveluntarjoalta ja säilyttää kolikoita omalla tililläsi heidän palvelussa tai itsellesi rekisteröidyssä online-lompakossa.
 2. Voit ostaa valuuttaa ja ladata sen tietokoneen työpöydällä tai puhelimessa toimivaan lompakkoon, joka tukee XRP:tä. Siirto kryptovaluuttapörssin palveluntarjoajalta omaan lompakkoon tapahtuu hyvinkin nopeasti.
 3. Korkeimman turvan tarjoaa Ledger Nano S ja Ledger Nano X hardware-lompakolla, jotka ovat fyysisiä, muistitikun kaltaisia tietokoneesta irrotettavia lompakoita. Valuuttoihin ei pääse käsiksi kuin kiinnittämällä lompakon tietokoneeseen ja syöttämällä siihen itse asettaman salasanasi.

Kryptovaluuttojen pitkäaikaiseen säästämiseen tai isojen määrien säilyttämiseen suosittelemme fyysisiä lompakoita!

Ripple verotus

Vuonna 2012 syntynyt Ripple oli pitkään suurelle yleisölle täysin tuntematon virtuaalivaluutta, mutta loppuvuodesta 2017 tapahtuneen nousukiitonsa ansiosta se nousi monen sijoittajan huulille sitä aiemmin ostaneille tuomiensa massiivisten tuottojen ansiosta.

Jos Ripplen avulla tekee rahaa, kannattaa muistaa, että kyseessä on verotettava tulo – tämä koskee kaikkia kryptovaluuttoja.

Ripple-tuotoista maksetaan vero siinä vaiheessa, kun XRP joko vaihdetaan perinteiseksi valuutaksi, eli vaikkapa euroiksi, tai sillä ostetaan hyödykkeitä tai palveluita mahdollisen arvonnousun jälkeen. Tulot ilmoitetaan verottajalle veroilmoituksella. Ostamisesta ja säilyttämisestä ei tule veroseuraamuksia.

Esimerkki 1. Olet ostanut 100 virtuaalivaluuttaa hintaan 40snt (0,4 euroa) kappale eli yhteensä 40 eurolla. Virtuaalivaluutan hinta nousee 50snt (0,5e) kappaleelta ja tässä kohtaa päätät myydä kaiken pois. Sait myynnistä 0,5 x 100 = 50 euroa eli teit voittoa myyntihinnan (50 euroa) ja ostohinnan (40 euroa) erotuksen verran eli 10 euroa. Tästä kymmenestä eurosta sinun tulee maksaa pääomatuloveroa. Verotettavat tulot tulee itse ilmoittaa, joten kannattaa ottaa talteen ostohinta ja myyntihinta joko itsenäisesti vaikkapa Exceliin tai kryptovaluuttapörssisi mahdollisesti tarjoamista toimeksiantotiedoista.

Esimerkki 2. Olet ostanut 150 kryptovaluuttaa hintaan 20snt (0,2 euroa) kappale eli yhteensä 30 eurolla. Kryptovaluuttasi kurssi kohoaa 25snt (0,25 euroa) kappaleelta ja ostat valuutalla 10 euron pizzan. Kryptovaluuttana tämä 10 euroa on 25snt kurssilla 40 kryptovaluuttaa.

Joudut maksamaan veroa tästä ostoksesta 40 käyttämäsi kryptovaluutan osalta. Verotettava arvo on myyntihinnan (40 kryptovaluuttaa = 0,25 x 40 = 10 euroa) ja alkuperäisen ostohinnan (40 kryptovaluuttaa = 0,2 euroa x 40 = 8 euroa) erotus eli 2 euroa. Joudut maksamaan tästä kahden euron tehdystä kurssivoitostasi pääomatuloveroa. Suosittelemme, että talletat tiedot verottajaa varten ostotapahtumista maksaessasi kryptovaluutalla.

Ripple tulevaisuus

Ripplen tulevaisuuden arviointi on kaksijakoinen. Yhdysvaltain arvopaperikaupan valvontaelimen SEC:in tutkinta ja oikeudenkäynti tulee osoittamaan suuntaa, mihin suuntaan Ripplen tarina jatkuu. Lupaava kehitystyö saattaa romuttua, jos Ripple häviää oikeudenkäynnin. Jos Ripple voittaa oikeudenkäynnin, niin Ripple saattaa vankistaa asemaansa paljonkin kilpailijaansa Stellar Lumensia vastaan. Oikeudenkäynnin tulos tulee vaikuttaamaan niin paljon Ripplen hinnan ennusteeseen, että sen arviointi on liki mahdotonta toistaiseksi.

Voit seurata tätä taistelua sekä muita Ripple uutisia Virtuaalivaluutta.comin Kryptouutiset-sivulta! Julkaisemme viikoittain kootusti mielenkiintoisia uutisia kryptomaailman viime viikon tapahtumista. Uudet uutiset julkaistaan joka maanantai!

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

Ripple on yhtiö, jonka tuotteilla (RippleNet, XRP Ledger ja XRP-kryptovaluutta) pyritään ratkaisemaan pankkien perinteisesti hitaiden valuuttasiirtojen ongelmat nopealla, halvalla ja luotettavalla lohkokehtjuteknologialla.

Ripple on pörssiyhtiö, joka lanseerasi XRP-kryptovaluutan omaan XRP Ledger-järjestelmäänsä. Aikaisemmin XRP:tä kutsuttiin usein rippleiksi tai Ripple XRP-nimellä yhtiön nimen mukaan, mutta nykyisin epäselvyyksien välttämiseksi kryptovaluuttaa halutaan kutsuttavan pelkäksi XRP:ksi.

XRP on siitä erikoinen virtuaalivaluutta, että kaikki kryptovaluutat ovat jo olemassa. Niitä ei voi louhia lisää, joten merkittävin tekijä hinnanmäärityksessä on sijoittajien usko sen rahaliikennöintiä mullistavaan järjestelmään.

Keväällä 2021 käydään oikeudenkäyntiä USAn arvopaperimarkkinoita valvovan elimen SECin ja Ripplen välillä. Tämä vaikuttaa suuresti Ripplen tulevaisuuden näkymään suuntaan tai toiseen tuomiosta riippuen. Järjestelmänä XRP on liki ainutlaatuinen, jolla on hyvät tulevaisuuden näkymät pankkien innostuessa nopeista ja tehokkaista rahasiirroista.

Ripplen onnistumista sijoituskohteena on hankala arvioida siihen kohdistuvan oikeudenkäynnin vuoksi. Jos Ripple voittaa, sen ennuste on hyvä. Ripplen häviö oikeussalissa voi tuhota koko kolikon. Ole tietoinen tästä riskistä sijoittaessasi Rippleen tai sen XRP-valuuttaan.