Ethereum 2.0

Ethereum 2.0 – Pitkään odotettu uudistus kryptomaailmassa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ethereum 2.0 on pitkään odotettu uudistus kryptovaluuttayhteisössä. Ethereumin tämänhetkinen kulurakenne on noussut liian korkeaksi ja se ei enää aja tarkoitustaan samalla tavalla kuin aiemmin. Ethereumin hinta on noussut eksponentiaalisesti sen liikkeellelaskun jälkeen ja valuutan transaktiokustannukset ovat tavalliselle käyttäjälle liian suuria. Tämä aiheuttaa Ethereumille ongelmia ja kovimmatkin Ethereum-teknologian kannattajat ovat kertoneet huolestaan kasvun keskellä.

Tällä hetkellä Ethereum toimii Proof of Work periaatteella. Proof of Work toimii lyhykäisyydessään niin, että transaktioiden vahvistajille maksetaan palkkio jokaisen maksun vahvistamisesta. Palkkion tausta-ajatuksena on se, että maksun vahvistamiseen käytetään vahvistajan tietokoneen kapasiteettia, josta tälle maksetaan ns. työpalkkio maksun vahvistamisesta.

Ethereumin skaalautuvuusongelmiin on etsitty kuumeisesti ratkaisua. Tässä kirjoituksessa käymme läpi Ethereum 2.0:aa, jonka odotetaan olevan seuraava askel. Ethereum 2.0 tulee siirtymään Proof of Work-teknologiasta Proof of Stake ratkaisuun ja Shardingiin, jotka tuovat huomattavia parannuksia Ethereumin skaalautuvuuteen, turvallisuuteen ja saavutettavuuteen. Ethereum 2.0 antaa mahdollisuuden osallistua verkon ylläpitämiseen sekä palkkion saamiseen pelkästään Ethereumin hallussapidosta. 32 kappaletta Ethereumia on jokaisen kiinnitettävä osaksi ekosysteemiä.

Ethereum on monipuolinen ohjelmointialusta

Ethereum on teknologia, joka mahdollistaa kryptovaluuttojen lähettämisen kenelle tahansa pientä korvausta vastaan. Maksuvälineenä Ethereum käyttää omaa Ether-valuuttaa ja sen avulla käyttäjä maksaa pienen ”kaasupalkkion” transaktion käsittelijälle.

Tämän lisäksi Ethereum mahdollistaa myös erilaisten sovellusten kehittämisen, jotka eivät ole keskitettyjä tiettyyn paikaan tai yhden tietyn viraston tai valtion hallinnoitavaksi. Ethereumissa olevat sovellukset toimivat hajautetusti, eikä niitä voi sensuroida tai sulkea yhden tahon toimesta.

Ethereum on saanut alkunsa bitcoinin ideasta. Molemmat antavat mahdollisuuden käyttää digitaalista valuuttaa ilman pankkeja tai maksupalveluntarjoajia, mutta Ethereumissa on iso ero Bitcoiniin. Sitä voi koodata. Ethereumia voit käyttää myös muihin tarkoituksiin, kuten älysopimuksiin ja muihin uudenlaisiin ratkaisuihin, jotka mullistavat maailmaa. Tämä tarkoittaa, että Ethereum on muutakin kuin pelkkä digitaalinen valuutta. Ethereumille voidaan koodata pelejä sekä sovelluksia mitkä eivät voi varastaa tietojasi tai sensuroida sinua.

Ethereumin tämän hetkiset ongelmat

Ethereumin suurin ongelma tällä hetkellä on transaktioiden hitaus sekä maksukulujen suuruus. Tämän vuoksi markkinoille on tullut paljon kilpailua. Ethereum 2.0:n rakenteeseen sekä suunnitteluun on tehty paljon muutoksia verrattuna sen ensimmäiseen versioon. Katsotaanpa vielä tarkemmin mitä aiemmin mainittu Proof of Stake ja Sharding tarkoittavat:

Proof of Stakessa validoijilta eli verkon ylläpitäjiltä, odotetaan Ethereumin panttaamista verkon ylläpitoa varten, siten he pääsevät osaksi järjestelmää. Validoijat hyväksyvät transaktioita sekä tekevät uusia blokkeja lohkoketjuun mitä kaikki muut validoijat voivat hyväksyä verkon keskuudessa.

Tämä tuo monia parannuksia Proof of Workiin:

  • Tietokoneet eivät käytä enää niin paljon energiaa, eli tämä ei enää vaadi suuria määriä laitteistoa, vaan pelkästään alkuperäisen sijoituksen pantin muodossa.
  • Matalampi kynnys liittyä mukaan, sillä enää et kilpaile laitteiston paremmuudesta.
  • Lohkoketjujen keskittymättömyys paranee, sillä kohteita, jotka muodostavat verkon, tulee uudella mekanismilla enemmän.
  • Sharding parantaa nopeuksia transaktioiden hyväksynnässä sekä helpottaa skaalautuvuutta suurempiin massoihin.

Kiinnitetystä määrästä voidaan vähentää osa, mikäli validoija ei pysy verkossa tarpeeksi aktiivisesti, näin ollen muiden suorittamat transaktiot saattavat jäädä hyväksymättä. Mikäli validoija yrittää jollain muulla tavalla manipuloida markkinoita, voidaan hänen kiinnittämänsä summa jopa kokonaan ottaa pois.

Sharding tarkoittaa sitä, kun lohkoketju jakautuu moniin pienempiin osiin, eli pirstaleisiin.  Uuden Ethereum 2.0 verkon tavoitteena on saada 64 eri pirstaletta pyörittämään koko verkkoa, tämä helpottaa tiedon etsimistä jokaisella omalla pirstaleellaan, sillä enää ei tarvitse etsiä tietoa koko lohkoketjusta yhdellä kertaa. Beacon chain eli majakkaketju pitää huolta siitä, että kaikki pirstaleet tietävät kokonaiskuvan Ethereum 2.0 lohkoketjusta.

Ethereum on tällä hetkellä suurin ohjelmoitavissa oleva lohkoketjuteknologia, sekä markkina-arvon suuruudellaan toiseksi suurin kaikista lohkoketjuista. Ethereumin tarkoitus ei olekaan samanlainen kuin Bitcoinilla, vaan paljon toiminnallisempi.

Ethereum 2.0 julkaisu tapahtuu kolmessa osassa:

  • Osa 0 julkaistiin joulukuussa 2020, silloin tuli käyttöön Beacon Chain. Tämän tarkoituksena on rekisteröidä validaattorit sekä julkaista Proof of Work konsensus mekanismi.
  • Osa 1 on arvioitu tulevan julki vuonna 2021 sekä Sharding ottaa käyttöön. 64 eri pirstaleen julkaisu tapahtuu myös samaan aikaan. Ensimmäisen osan aikana Ethereum 1.0 tulee yksi pirstale osaksi Ethereum 2.0 lohkoketjua. Tämä mahdollistaa validaattoria tulemisen sekä poistumisen ohjelmasta vaivatta.
  • Osa 2:ssa pirstaleet yhdistyvät osaksi Ethereumin lohkoketjua, sekä älysopimusten tekeminen on nyt mahdollista. Viimeisen osan pitäisi tulla julki 2021/2022 vaihteessa. Se on päivitetty sekä parempi versio edellisestä.

Uusien toiminnallisuuksien sekä laskentanopeutensa vuoksi Ethereum 2.0 tulee kiinnostamaan entistä enemmän sijoittajia tulevina vuosina.

Pysy ajantasalla! Seuraa Virtuaalivaluutta.comin Kryptouutisia Twitterissä ja näet viikoittaiset uutisemme ja uusimmat artikkelimme ensimmäisten joukossa.

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)