Neo (NEO) kryptovaluutta 2023

NEO kryptovaluutta on kolmannen sukupolven hajautettu lohkoketjuratkaisu. NEO on avoimen lähdekoodin kryptovaluutta sekä lohkoketjun päällä oleva platform esimerkiksi älysopimuksille ja erilaisille hajautetuille sovelluksille.

NEO on luotu Kiinassa ja sisältää myös toisen kryptovaluutan nimeltä GAS, joka on ikään kuin virtuaalista bensaa, jota ilman NEO ekosysteemissä ei voi toimia.

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on NEO?

NEO on kolmannen sukupolven platform alusta, jonka ekosysteemiin kehittäjät voivat luoda hajautettuja sovelluksia.  NEO kryptovaluutan kaltaisia vastaavanlaisia toimijoita löytyy esimerkiksi Cardano sekä Ethereum.

2014 vuonna perustettiin Antshares, joka oli Kiinassa ensimmäinen avoimen lähdekoodin omaava lohkoketjuteknologia. Sen perustajina toimivat Da HongFei sekä Erik Zhang, samainen kaksikko perusti hetkeä myöhemmin OnChain yrityksen, mikä on vastannut Antsharesin kehityksestä. Sille tuli uudelleenbrändäys 2017, ja sai nimekseen NEO.

NEOn kehittämisestä vastaa siis samainen OnChain yritys. OnChain tekee enemmän hallinnollisia asioita, esim. on liitoksissa Kiinan valtioon, mitä kautta myös NEOn on mahdollista tehdä Kiinan valtiolle yhteistyötä.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Mikä on NEOn missio?

NEO kryptovaluutan missio on tehdä mistä tahansa varallisuudesta, digitaalisesta tai fyysisestä, saavutettavaa ihmisille ja sovelluksille minimoiden luottamuksen sekä luvan tarpeen. NEO kryptovaluutan tavoitteena on käytännössä poistaa välikädet ihmisten välisistä transaktioista esim. pankit.

Digital Assets + Digital Identity + Smart Contract = Smart Economy. Tämä yhdistelmä ajaa NEO kryptovaluutan kehitystä eteenpäin.

neo kryptovaluutta

Mikä tekee NEOsta uniikin?

NEO tuo mukaan digitaalisen tunnistautumisen, mikä saa aikaan paljon luotettavampaa sekä seurattavampaa vaihdantaa. Tämä sopii hyvin valtion tasoiselle projektille, sillä laittoman toiminnan estäminen on paljon helpompaa.

Kiinan valtio panostaa hyvin paljon digitaalisiin ratkaisuihin ja parempaan henkilöiden tunnistautumiseen ja tunnistukseen, joten NEO on mitä luultavimmin oikeassa paikassa, kun toimii Kiinan valtion kanssa yhteistyössä. Nykyaikana myös ”Know Your Customer” ja rahanpesun torjunta on erittäin paljon pinnalla eri kryptovaluuttojen noustessa, ja NEO on yksi edelläkävijöistä tämän osalta X.509 standardin sertifikaattiensa ansiosta.

Lohkoketjun algoritmi on myös huomattavasti erilainen kuin muiden lohkoketjuprojektien ja se pystyy käsittelemään jopa 10 000 transaktiota sekunnissa.

Miten NEO toimii?

NEO kryptovaluutta toimii NEO ja neoGAS, eli GAS tokeneilla. Ensimmäinen näistä, eli NEO token, on niin sanottu lohkoketjun hallinnointiin käytettävä token. NEO token antaa sen haltijalle mahdollisuuden äänestää alustan kehittämisessä. Toinen näistä, eli GAS token, on token, jota käytetään transaktioihin ja älysopimuksiin.

Käytännössä NEO toimii siten, että käyttäjät muuttavat ensiksi varansa digitaaliseen muotoon, eli NEO tokeneiksi. Tämän jälkeen he muodostavat älysopimuksen varannoistaan, joka tallentuu lohkoketjulle. Tämän jälkeen älysopimuksen määrittelyjen mukainen vaihdanta tapahtuu. Tämä ehkäisee ihmisten välisen luottamuspulan aiheuttamia ongelmia, ja vaihdanta tapahtuu ilman välikäsiä, suoraan koodatun tiedon mukaisesti.

NEO tokenit toimivat yhdessä GAS polttoaineen kanssa lohkoketjussa. Tämä yhdistelmä auttaa turvaamaan verkkoa entistä enemmän. Kaikki NEO tokenien hallussapitäjät saavat tietyin aikavälein lompakkoonsa GAS tokeneita, lompakon yhteensopivuus tulee tarkistaa tämä asia silmälläpitäen, joissain tapauksissa se ei tapahdu automaattisesti.

NEO lähti liikkeelle AntShares-projektista

Alun perin NEOn nimenä toimi AntShares, se koki kuitenkin brändiuudistuksen muutama vuosi perustamisensa jälkeen ja nimi muuttui NEOksi. Tämän asian syy ei ole löydettävissä, mutta oletuksena toimii trendikkyyden puuttuminen kryptovaluutan nimestä.

NEO vs. Ethereum

NEO kryptovaluutasta puhutaan kryptovaluuttayhteisössä usein nimityksellä ”Kiinalainen Ethereum

NEO kryptovaluutan ja Ethereumin välinen yksinero on tokenien jakelu. Ethereumilla ei ole maksimimäärää, mutta NEO kryptovaluutalla on tietty määrä, jota ei voi ylittää. Tämä johtuu siitä, että NEO ja Ethereumin siirtäminen on rakennettu eri tavalla. Käytännössä Ethereum toimii Ethereumilla, joka toimii samalla valuuttana sekä kaasuna Ethereumin transaktioita ja älysopimuksia käsitellessä. NEOlla taas on valuuttana NEO hallinnointitoken, sitä ei voida jakaa osiin vaan ne ovat aina kokonaislukuja, sitä varten on erikseen GAS, joka toimii alustan kaasuna.

NEO on teknologiassa monella saraa edellä Ethereumia skaalautuvuudessaan, mutta Ethereum on kehittämässä teknologiaansa näiltä osin. NEO valuutta on saanut paljon tukea kryptovaluuttojen kehittäjiltä, koska alustalle on mahdollista koodata paljon monipuolisemmin, kuin Ethereumilla. NEO kryptovaluutalle koodatessa pystytään käyttämään monia perinteisiä koodausmenetelmiä kuten C++, C# tai Java. Ethereumilla on vain oma koodauskielensä, Solidity. Tämä tarkoittaa sitä, että jos uusi kehittäjä haluaa tehdä Ethereum dAppin eli sovelluksen, hänen täytyy ensin oppia Solidityn koodikieli. Tämä sinänsä hidastaa kehitystyötä ja skaalautuvuutta.

Ethereum on kuitenkin adaptaatiossa paljon edellä, joka tulee olemaan paljon suurempi etu, kuin se että NEOn jotkut ominaisuudet ovat paremmat. Ethereum korjaa teknologiaansa jatkuvasti, mikä on erittäin tärkeää, koska monet uudet ratkaisut ovat teknologialtaan huomattavasti parempia, kuin Ethereum. Jos verrataan vaikkapa NEO kryptovaluutan ja Ethereumin siirtonopeutta, NEO pystyy siirtämään 10 000 transaktiota sekunnissa ja Ethereum vain 15 transaktiota sekunnissa. Kuitenkin, kun Ethereum kehittää alustaansa ja jatkaa pitkäjänteistä työtä tuhansien kehittäjiensä voimalla, kilpailu on joka tapauksessa erittäin hankalaa jokaiselle Ethereumin kilpailijalle.

NEOn konsensusalgoritmi

NEOn konsensusalgoritmi käyttää nimeä dPos eli Delegated Proof of Stake. Ennen sen avaamista käydään perinteisempiä vaihtoehtoja läpi.

Ensimmäisenä tulee POW eli Proof of Work, millä tavalla esimerkiksi Bitcoin toimii. Validaattorit käyttävät laitteistoa laskemaan vaativia laskutoimituksia, se kenellä on eniten laskutehoa, todennäköisesti ratkaisee laskutoimituksen ja saa itselleen palkkion ja tehtyä uuden lohkon lohkoketjuun. POS eli Proof Of Stakessa taas algoritmi valitsee seuraavan lohkon tekijän hänen panttaamansa kryptovaluuttojen perusteella, eli olet vastuussa omien sijoituksiesi verran verkon toiminnasta. NEOn tapauksessa tokenien omistajat voivat äänestää erikseen validaattoreita, sekä todistajia, jotka todistavat uusien lohkojen tekemisen. Molemmilla on omat roolinsa, ja tällaisen järjestelmän ylläpito vaatii todella aktiivisen yhteisön sekä koordinoidun toiminnan.

NEO kurssi ja arvo

NEO kryptovaluutta arvo oli 2017 vuoden alussa n. 0.10–0.15 dollaria monta kuukautta, sitten se lähti ampaisemaan nopeasti ylöspäin. Aluksi NEO kurssi nousi noin 50 dollariin muutamassa kuukaudessa, pienen korjausliikkeen jälkeen nousi todella nopeasti huippuunsa n. 200 dollariin.

Samalla kun kryptomarkkinat kokivat laantumisen, niin koki myös NEO. Sen hinta on pysynyt muutaman vuoden ajan noin 10 dollarin lukemissa, mutta lähiaikoina kurssi on saanut paljon nostetta, ja se on noussut nyt 63 dollariin. Mikäli on ennusteisiin luottamista, niin NEO voi kokea samanlaiset nousut lähivuosina. NEO kryptovaluutan kurssihistoria on mennyt suhteellisen samanlaisena kuin monen muunkin.

 • neo
 • NEO
  (NEO)
 • Price
  $9.07
 • Market Cap
  $638.57 M

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Kuinka monta NEO kolikkoa on markkinoilla?

NEO tokenien maksimimäärä on 100 miljoonaa kappaletta. Tämä 100 miljoonan NEO tokenin potti on jaettu kahteen osaan. Ensimmäiset 50 miljoonaa NEO tokenia jaettiin kryptovaluutan lanseerauksen yhteydessä kannattajille ns. joukkorahoituksen myötä. Tämä tarkoittaa käytännön tasolla tavallisia sijoittajia, jotka ovat mahdollistaneet alustan kehityksen sen alkuvaiheessa. Loput 50 miljoonaa NEO tokenia on jätetty Neo Councilin hallinnoitavaksi ja niiden jakelu aloitettiin 16. lokakuuta 2017. Näitä tokeneita ei lasketa suoraan liikkeelle, vaan jaetaan NEO kryptovaluutan pitkäjänteisessä kehitystyössä palkkioksi erinäisille tahoille, Neo Councilin määrittämällä tavalla. Tämänhetkinen suunnitelma NEO tokenien distribuutiosta on seuraava:

 • 10 miljoonaa tokenia (10 %) annetaan Neo -alustan kehittäjille ja Neo Councilin jäsenille.
 • myös 10 miljoonaa (10 %) annetaan kehittäjille, jotka toimivat Neo ekosysteemissä.
 • 15 miljoonaa (15 %) käytetään muiden lohkoketjuprojektien kehittämiseen, jotka ovat sidoksissa NEO kryptovaluuttaan.
 • viimeiset 15 miljoonaa (15 %) on niin sanottu varmuusvarasto tulevaisuuden kehittämistä varten.

NEO tokeneita jaetaan vuosittain yllä olevan listauksen mukaisesti markkinalle maksimissaan 15 miljoonaa kappaletta. Tällä hetkellä NEO valuuttaa on kierrossa tällä hetkellä n. 70.5 miljoonaa kappaletta, joten tähän mennessä 20,5 % on jaettu kannustimina erinäisiin kehitysprojekteihin.

NEO synnyttää myös GAS tokeneita, jotka syntyvät tai palavat jokaisessa transaktiossa, riippuen miten NEO kryptovaluuttaa käytetään. Niitä ei aluksi ollut ollenkaan ja ne ei ylitä ikinä NEO kryptovaluutan 100 miljoonan määrää.

NEO kryptovaluutta sijoituskohteena

Mikäli muutama vuosi takaperin tapahtuneet nousut toistuvat, kuten monilla muillakin kryptovaluutoilla on lähivuosina käynyt, niin voi NEO hintaodotukset helposti nousta tulevien vuosien sisällä jopa kymmenien kertaiseksi. NEO on ilmaissut tekevänsä yhteistyötä mielellään Kiinan viranomaisten kanssa, muutamissa kerroissa Kiina on tukenut suurella kädellä yrityksiä ja niiden osakkeiden hinnat ovat nousseet erittäin nopeasti.

NEO sijoittaminen -> NEO tulevaisuuden näkymät näyttävät suhteellisen valoisalta, varsinkin sitä verrataan isoveljeensä Ethereumiin, joka on saanut valtavaa suosiota maailmanlaajuisesti ja on koko ajan Google-hakutilastojen kärjessä. Aasiassa on paljon populaatiota, joten läpilyönti voi olla hyvinkin mahdollinen.

Miltä NEOn tulevaisuus näyttää?

NEO on alusta, minkä päälle rakennetaan erilaisia sovelluksia. NEO tarvitsee kehittäjiä tuomaan lisää uutta nostetta ekosysteemiinsä sekä selkeämmät yhteistyökuviot valtion kanssa. Nämä kaksi ovatkin tällä hetkellä seikat, jotka vaikuttavat NEOn tulevaisuuteen. Jos molemmat saavat enemmän tuulta allensa, näkyvät ne myös NEOn kurssikehityksessä. Tällä hetkellä ei ole havaittavissa mitään negatiivisia merkkejä NEOn puolesta. 

Opi lisää kryptovaluuttoihin sijoittamisesta

NEO verotus 2023

Kuten kaikkien muidenkin kryptovaluuttojen tapauksessa, myös NEOlla tehdyt voitot ovat veronalaisia siinä missä muutkin tulot.

Jos teet voittoa tokeneita euroiksi vaihtaessasi, muista ilmoittaa siitä veroilmoitusta täytellessäsi. Osto- ja myyntihinnan erotuksesta maksetaan 30% tai 34% pääomatuloveroa.

Mietitään asiaa esimerkin kautta:

Verottaja laskee virtuaalivaluutan luovutusvoiton FIFO-periaatteella, eli First In First Out.

 • Ostat NEO-valuuttaa  1000 eurolla
 • Myyt NEO-valuuttaa myöhemmin 1500 eurolla
 • Luovutusvoitto 1500 € – 1000 € = 500 €

Tässä esimerkissä maksat pääomatuloveroa 500€ summasta 30% eli 150€.

Virtuaalivaluutan arvonnousu realisoituu verohallinnon mukaan muutamissa eri tilanteissa. Silloin kun virtuaalivaluutta vaihdetaan oikeaksi valuutaksi tai silloin kun virtuaalivaluutalla hankitaan jotakin hyödykettä, esim. ostetaan verkkokaupasta tuotteita.

Tulot kuuluvat kuluvan vuoden verotukseen, milloin olet ne realisoinut. Tulot pitäisi viimeistään ilmoittaa siinä vaiheessa, kun täytetään edellisen verovuoden esitäytetty veroilmoitus. Kannattaa säilyttää kaikki tositteet veroilmoitusta varten, sillä veron maksamatta jättäminen on rikos.

Verohallinto voi tehdä aloitteen verotuksen oikaisuun vielä kuuden vuodenkin jälkeen.

Opi lisää kryptovaluuttojen verotuksesta 

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset

NEO on platform-kategoriaan kuuluva ekosysteemi sekä ohjelmointialusta hajautetuille sovelluksille. NEO on lohkoketjuteknologiaan perustuva projekti sekä myös järjestelmän oma natiivivaluutta.

NEO toimii Delegated Byzantine Fault Tolerance konsensusalgoritmilla, eli kaikki NEO tokeneiden omistajat voivat äänestää uuden lohkontekijän, mutta sen lisäksi myös muista delegoiduista 2/3 pitää äänestää, jotta uusi lohko voidaan tehdä.

Voit ostaa NEO tokeneita monesta eri kryptopörssistä tai sijoitusalustalta, jotka tarjoavat kryptoja.

Useassa eri lähteessä sanotaan, että NEO on alivaluoitu projekti Aasiassa, eli se voi todennäköisesti lähteä isoon nousuun. NEO on myös ilmaissut tekevänsä mielellään yhteistyötä viranomaisten kanssa, mikä on aina positiivinen merkki kryptoprojekteille.