Bitcoin (BTC) 2023 – Opas Bitcoinin maailmaan

Bitcoin (฿, BTC ja XBT) on kaikkien aikojen suurin ja menestynein virtuaalivaluutta koko maailmassa ja sitä pidetäänkin kryptovaluuttojen vahvana kuninkaana. 

Tässä artikkelissa kerromme kattavasti Bitcoinin synnystä, historiasta sekä pohdimme Bitcoinin tulevaisuutta. Artikkeli on kattava ja hyödyllinen tietopaketti Bitcoinista kiinnostuneelle.

Bitcoinin hinta tänään

86% prosenttia piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä.

Sisällysluettelo

Mikä on Bitcoin?

Bitcoin on avoimeen lähdekoodiin perustuva virtuaalivaluutta, joka tarkoittaa, että se on täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta. Siinä missä tavallista valuuttaa voi koskettaa ja painaa lisää, virtuaalivaluutoille ei voi tehdä niin. Bitcoin-valuuttaa, kuten myös monia muitakin virtuaalivaluuttoja, on olemassa vain tietty ennalta määritelty määrä, jota ei voi ylittää. Kun tämä määrä on louhittu ja saatu markkinoille, Bitcoineja ei voi enää louhia lisää (nykyään on olemassa myös kryptovaluuttoja, joilla ei ole maksimimäärää).

Bitcoinien maksimimäärä on 21 miljoonaa. Tätä artikkelia kirjoittaessa Bitcoinia on louhittu yhteensä jo noin 19,28 miljoonaa kappaletta eli jäljellä on enää 1,72 miljoonaa Bitcoinia. Asiantuntijat ovat arvioineet, että kaikki Bitcoinit olisi louhittu vuoteen 2140 mennessä, mutta tarkkaa ajanjaksoa ei voi tietää.

Toisin kuin maailman viralliset valuutat, Bitcoin on arvon säilyttämisen lisäksi onnistunut nostamaan arvoa hurjalla vauhdilla lisää, mikä tekee Bitcoinista erityisen mielenkiintoisen sijoituskohteen sekä ohessa myös käyttövaluutan.

Virtuaalivaluutoista voidaan käyttää myös seuraavia nimityksiä; digivaluutat, salausvaluutat sekä kryptovaluutat.

Bitcoin pähkinänkuoressa:

bitcoin

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Bitcoinin historia

Mutta mistä tämä kaikki sai alkunsa? Bitcoin tuli yleisön tietoisuuteen vuonna 2008, kun Satoshi Nakamoto -nimellä esiintyvä taho esitteli tämän uraauurtavan kryptovaluutan. Keksijä Satoshi Nakamoto on jäänyt nimenä elämään, sillä itse asiassa yksi Bitcoin koostuu 100 miljoonasta pienemmästä Satoshi-nimisestä yksiköstä. Valitettavasti Bitcoinin taustalla toimiva ‘Satoshi Nakamoto’ on jäänyt mysteeriksi, sillä yleisöllä ei ole tietoa, onko kyseessä henkilöhahmo vai jokin paljon laajempi taho.

Luonnollisesti kryptovaluutta oli vuonna 2008 vielä konseptina lapsen kengissä: Bitcoin astui siis näille suhteellisen tuoreille markkinoille tarjoten omien sanojensa mukaan sähköisen ja suojatun maksujärjestelmän sekä vaihdannan välineen, joka perustuu matemaattiseen laskentaan.

Vaikka alkuaikoina Bitcoinia ja virtuaalivaluuttoja pidettin pelkästään huijauksina sijoittajien keskuudessa, on Bitcoin-virtuaalivaluutta kuitenkin onnistunut pitämään pintansa jo yli kymmenen vuoden ajan samalla monta kertaa arvonsa moninkertaistaen. Nykypäivänä moni sijoittaja näkee Bitcoinissa ja monissa muissa virtuaalivaluutoissa potentiaalia kasvaa ja kehittyä ja esimerkiksi Bitcoiniin on sijoittanut moni nimekäs sijoittaja, kuten Bill Gates, Robert Kiyosaki sekä Elon Musk.

Miten Bitcoinia louhitaan?

Uutta Bitcoinia syntyy markkinoille louhimalla ja tämä Bitcoin louhintamenetelmä tarkoittaa käytännössä prosessia, jossa useat eri tietokoneet yrittävät samanaikaisesti murtaa erittäin monimutkaista matemaattista koodia tai niin sanottua arvoitusta. Kun arvoitus on lopulta ratkaistu, vapautuu uutta Bitcoinia markkinoille. (Jos kyseistä matemaattista arvoitusta ei olisi, voisi mikä tahansa tietokone täyttää Bitcoinin lohkoketjun virheellisellä sisällöllä.)

Mitä enemmän Bitcoinia louhitaan, sen vaikeammaksi nämä matemaattiset arvoitukset muuttuvat.

Kannattaako Bitcoin louhinta harrastemielessä? Alkuaikoina Bitcoinia voitiin louhia tavallisilla pöytäkoneilla ja harrastemielessä, mutta myöhemmin amatöörimäinen louhinta on muuttunut vaikeammaksi ja ammattimaisemmaksi. Louhintaa varten alettiin nimittäin kehittää omia louhintalaitteita, joiden hintalapussa koreilee erittäin korkea summa. Bitcoinin louhinnasta tulikin lopulta niin kallista, että harvemmin kukaan harrastemielessä enää tänä päivänä sitä tekee, mutta louhintaa voi toki kokeilla pienempien virtuaalivaluuttojen parissa, jos louhinta kiinnostaa.

Opi lisää Bitcoin louhimisesta!

Louhittujen Bitcoinien määrä: 19,28 miljoonaa (maksimimäärä: 21 miljoonaa)

Bitcoin lohkoketjun toiminta

Jotta voit ymmärtää paremmin mikä Bitcoin on ja miten se käytännössä toimii, kannattaa perehtyä ensialkuun lohkoketjun perusteisiin. Käytännössä Bitcoinissa on kyse hajautetusta kirjanpitotietokannasta, jossa luodaan Bitcoineja tarkkaan rajattujen sääntöjen mukaan ja tämän lisäksi kyseiseen tietokantaan on tallennettu Bitcoin-osoitteita ja niiden sisältämät tarkat Bitcoinien määrät.

Keskeisin käsite koko jutussa on juurikin tämä lohkoketju eli blockchain, joka viittaa tietokantaan, joka sisältää kaikki Bitcoin-verkossa koskaan tehdyt siirrot. Lohkoketju muodostuu eri lohkoista, jotka ketjuuntuvat yhteen sillä, että uusi lohko sisältää aina sitä edeltäneen lohkon tiedot tiivistettynä tietoineen ja arvoineen. Lohkoketjuteknologian kehittämistä on pidetty yhtenä tärkeimpänä keksintönä internetin jälkeen ja sen uskotaan mullistavan maailmaa tulevaisuudessa.

Lohkoketjun hyötynä pidetään varsinkin sitä, että lohkoketjun avulla voidaan päästä eroon turhista välikäsistä tai hallinnoivista tahoista eli niitä ei pysty kontrolloimaan pelkästään valtio tai virasto, vaan lohkoketjuja voi hallita kuka tahansa, niin henkilö, yritys tai taho.

Tulevaisuudessa uskotaan, että lohkoketjuteknologian avulla voidaan nopeuttaa varojen siirtämistä ja tehdä siirtämisestä edullisempaa sekä ihmisillä olisi helpompi tapa päästä kiinni omiin tietoihinsa. Opi lisää lohkoketjusta.

Bitcoin tulevaisuus

Miltä Bitcoinin tulevaisuus näyttää? Toki huominen voi tuoda tullessaan mitä tahansa, mutta varmaa on ainakin se, että virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen. Mutta tuleeko Bitcoin-kryptovaluutasta arvonsäilyttäjää, se jää nähtäväksi. Toisin kuin joissain muissa virtuaalivaluutoissa, Bitcoineille on määritetty 21 miljoonan kolikon katto, joka sinänsä ehkäisee inflaatiota ainakin jonkin verran.

Toistaiseksi Bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden ehdoton ykkönen, mitä tulee sen kysyntään. Bitcoinin tulevaisuuden näkymät riippuvat luonnollisesti sen kysynnästä, johon voivat vaikuttaa lukemattomat seikat:

 • Pystyykö Bitcoin pitämään pintansa kryptovaluuttamarkkinoilla?
 • Kiriikö esimerkiksi Ethereum valuuttojen välisessä kilpailussa ykköseksi?
 • Miten valtiot pyrkivät säätelemään kryptovaluuttakauppaa tulevaisuudessa?
 • Pystyvätkö Bitcoin-ohjelmistot vastaamaan kasvavaan liikenteeseen?

Tällaiset muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä ja valveutuneena sijoittajana tulet huomaamaan, että valuuttakurssien seuraamisessa kyse ei ole loppujen lopuksi rakettitieteestä.

Bitcoinin arvo tänään

Bitcoinin arvonmääritys tapahtuu luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan mukaan – ja etenkin kysyntää Bitcoin-virtuaalivaluutalla on ollut rutkasti ja Bitcoinin arvo on nähnyt suuria nousuja – toki myös laskuja. Alta voit tarkastella Bitcoinin reaaliaikaista kurssiarvoa ja samalla tarkastella Bitcoinin kurssihistoriaa. Kaavassa ilmoitetaan Bitcoin kurssi dollareissa.

Vuosi 2017 oli Bitcoinin läpilyöntivuosi. Silloin Bitcoin kurssi kävi lähes 20,000 dollarissa. Vuoden 2021 keväällä Bitcoin rikkoi ATH eli All Time High-lukemansa useaan otteeseen ja kävi jopa yli 64,000 dollarissa. Huhtikuun loppupuolella Bitcoinin arvo lähti jyrkemmin laskuun ja kävi tuolloin 48,000 dollarissa. Tilanne ei johtanut kuitenkaan samaan kuin vuonna 2018, vaan Bitcoinin kurssi nousi notkahduksen jälkeen n. 56,000-58,000 dollarin paikkeille, jossa se pysyi pidempään ennen kuin koki uuden ATH-lukemansa huhtikuun puolessa välissä.

Kesän koittaessa kurssi lähti kuitenkin laskuun ja Bitcoinin arvo pyöri hyvän aikaa 31,000-35,000 dollarin välillä. Lokakuun 2021 startatessa kurssi kuitenkin lähti vauhdikkaaseen nousuun ja uusin ATH-lukema on marraskuun 9. päivältä, jolloin Bitcoinin kurssi kävi 68,789.63 dollarissa. 

Marraskuun 2021 jälkeen kryptomarkkinat lähtivät laskuun ja laskua jatkui aina vuoden 2022 loppuun saakka. Vuoden 2023 alussa ollaan nähty lievää elpymistä kryptomarkkinoilla. 

Bitcoinin arvo saattaa heitellä hyvin paljon lyhyessä ajassa, joka on normaalia virtuaalivaluuttojen parissa. 

 • bitcoin
 • Bitcoin
  (BTC)
 • Price
  $26,554.00
 • Market Cap
  $515 B

Onko Bitcoin turvallinen sijoituskohde?

Bitcoinin turvallisuutta voi tutkia muutamalta eri kantilta: sinua mahdollisena ostajana kiinnostanee etenkin sen turvallisuus sijoituskohteena. Luonnollisesti tulevaisuutta ei osaa ennustaa kukaan, mutta toki tämän virtuaalivaluutan tulevaisuuden näkymiä voi spekuloida. Bitcoinista saattaa hyvinkin tulla pitkäaikainen arvonsäilyttäjä – ja yhtä hyvin voi käydä täysin päinvastoin. Varmaa on ainakin se, että tämä virtuaalivaluutta on raivannut itselleen melkoisen markkinaraon ns. oikeiden valuuttojen rinnalla.

Entä Bitcoinin ostamisen turvallisuus? Tai puolestaan sen säilyttäminen? Kuten pankkimaailmassa, myös virtuaalivaluuttojen maailmassa piilee riskinsä, jotka ovat jopa hieman korostetummin läsnä, sillä kryptovaluutat ovat maailmassa vielä suhteellisen uusia tulokkaita. Koska Bitcoin on rahan arvoista tavaraa, ovat erilaiset petokset täysin mahdollisia.

Maksimoidaksesi virtuaalivaluuttakaupan turvallisuuden, tulee sinun ennen kaikkea kiinnittää huomiota turvalliseen ja rehelliseen kaupankäyntiin sille vakiintuneessa paikassa ja käyttää hetki arvokasta aikaasi sopivan Bitcoin-lompakon tai treidausalustan löytämiseen.

 

BITCOIN KAUPANKÄYNNIN LAILLISUUS

Onko Bitcoin-kaupankäynti laillista? Lyhykäisyydessään: Kyllä. Suomen lainsäädäntö ei ole missään vaiheessa tehnyt linjauksia Bitcoinin kriminalisoimiseksi. Tätä kryptovaluuttaa saa käyttää maassamme niin hyödykkeiden ostamiseen kuin myyntiinkin.

Valuutan käyttäjiä ei valvota sen kummemmin, kuin muitakaan: esimerkiksi tunnistautumista ei edellytetä. Toki Bitcoiniin sijoittavilla on tiettyjä velvollisuuksia lain edessä: kurssin huomattava kasvu edellyttää sijoittajalta velvollisuutta maksaa pääomaveroa. Mikäli suunnitelmissasi on louhia kryptovaluuttaa, sama sääntö pätee myös louhimasi valuutan myymiseen.

Top10 kryptovaluuttakurssit

Mihin Bitcoinia voi käyttää?

Bitcoinin vakiinnuttua vaihdannan välineenä, yhä useampi online- ja offline-kauppapaikka on hyväksynyt sen maksuvaihtoehdoksi. Vaikka Bitcoin on valuuttana virtuaalinen ja perustuu puhtaasti nykyteknologiaan tietotekniikan saralla, voit käyttää sitä lukuisien konkreettisten asioiden ostamiseen. Jalansijaa bitcoin on saanut ennen kaikkea verkossa tapahtuvassa ns. aineettomassa kaupassa.

Bitcoin on käytettävissä monenlaisessa hyödykekaupassa: niin aineellisessa, kuin aineettomassa. Kyseinen virtuaalivaluutta käy muun muassa rahasta esimerkiksi useammilla lento- ja hotellisivuilla (esimerkiksi Cheap Air sekä Expedia). Valuutan vakiintumisesta kertonee myös se, että esimerkiksi Microsoft hyväksyy Bitcoinin maksuvälineenä sovelluskaupoissaan. Yhdysvalloissa voit onnistua paikoittain jopa tilaamaan pizzan bitcoineilla.  

Bitcoinin hyväksyminen maksuvälineenä riippuu hyvin pitkälti yksittäisestä yrityksestä ja tästä syystä esimerkiksi täällä peräpohjolassa mm. kebabin ostaminen tai pizzan tilaaminen on harvemmin mahdollista kryptovaluuttakukkarosta käsin.

Mikäli tätä kryptovaluuttaa ei syystä tai toisesta hyväksytä maksutapana, onnistuu sen myyminen ja likvidointi kätevästi, kiitos suuren kysynnän. Yleisin syy Bitcoin kolikoiden ostamiselle onkin sijoittaminen, sillä kurssi on muistuttanut ajoittain jopa vuoristorataa. Vuoristorataan ei sinänsä kannata liittää negatiivista assosiaatiota, sillä nopeat kurssivaihtelut luovat mahdollisuuksia.

Bitcoin ei toisaalta ole ollut erityisen huono sijoituskohde myöskään pitkäaikaisena investointina: sen arvo on ajan saatossa moninkertaistunut useaan otteeseen ja luultavasti juuri tästä syystä myös juuri sinä luet tätä artikkelia juuri nyt.

Virtuaalivaluuttakauppa on loppujen lopuksi kokonaan omaa laatuaan. Kyllä, se voi olla riskialtista. Loppujen lopuksi sinulta vaaditaan vain jonkin verran pelisilmää ja kiinnostusta alati muuttuvaan kryptovaluuttakauppaan ja sen trendeihin. Tai ehkäpä tarvitset virtuaalivaluuttaa ainoastaan jonkin haluamasi hyödykkeen ostamiseen; motiiveja on monia.

 

BITCOININ KÄYTTÖ SUOMESSA

Suomi on tunnetusti teknologian näkökulmasta erittäin kehittynyt maa. Bitcoinin ja virtuaalivaluuttojen käytön kannalta voidaan sanoa samaa. Suomi on nimittäin hienosti omaksunut Bitcoinien käytön ja ne ovat useille suomalaisille tuttuja omassa arjessa joko sijoituskohteena tai maksuvälineenä.

Moni ei välttämättä tiedä, että suomalainen Martti Malmi on ollut jopa kehittämässä lähes maagisen Satoshin kanssa itse suurta ja menestynyttä Bitcoinia ja Malmilla on ollut merkittävästi vastuuta Bitcoinin kehitysaskeleista.

Bitcoin automaatit Suomessa – Suomen ensimmäinen Bitcoin-automaatti pystytettiin Helsinkiin vuonna 2013. Tämän jälkeen automaatteja on ilmestynyt yhteensä 23 kappaletta ja niitä löytyy Helsingin lisäksi myös Jyväskylästä, Kuopiosta, Lahdesta, Lappeenrannasta, Oulusta, Tampereelta, Vantaalta ja Turusta. Bitcoin-automaattia voit käyttää sen jälkeen kun olet ensin luonut itsellesi oman kryptovaluuttalompakon. Kun sinulla on oma kryptovaluuttalompakko, voit Bitcoin-automaatin avulla joko ostaa tai myydä Bitcoinia.

Bitcoin maksuvälineenä Suomessa – Suomessa on tällä hetkellä runsas 60 eri yritystä, joissa käy Bitcoin maksutapana. Yrityksien joukosta löytyy niin tietotekniikan yrityksiä, kuin myös ravintoloita sekä ruokakauppoja. Suurin osa näistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa myös ympäri Suomea yritykset antavat mahdollisuuden virtuaalivaluutoille, jotta Bitcoin maksaminen Suomessa laajenee.

Bitcoin miljonäärit Suomessa – Vuosi 2017 teki monista Bitcoiniin sijoittaneista krypyovaluuttamiljonäärin ja heidän joukossaan oli myös suomalaisia. Esimerkiksi Alexander Hanhikoski oli vuonna kolmanneksi eniten tienannut suomalainen 24,6 miljoonan tuloillaan, jotka hän oli saanut Bitcoin sijoituksillaan. Hanhikosken lisäksi suomalaisia virtuaalivaluuttamiljonäärejä ovat myös Juha Paakkunainen sekä Aarni Saarimaa. Paakkunainen on kertonut mediassa, että hän osti vuonna 2011 Bitcoineja 500 eurolla ja myi ne vuonna 2017 valtavalla voitolla, joka teki hänestä miljonäärin.

Missä Bitcoineja säilytetään?

Jos ostat Bitcoinia suoraan joltain kaupankäyntialustalta tai kryptopörssistä, voit säilyttää Bitcoinisi sijoitustililläsi. Osalla alustoista on olemassa myös omat kryptovaluutoille suunnatut mobiililompakot, joka tarkoittaa käytännössä sovelluskaupasta älypuhelimelle ladattavaa sovellusta.

Sovelluskaupasta erilaisia mobiililompakoita etsimällä löytyy valtava määrä eri vaihtoehtoja, mutta on oltava perillä minkä mobiililompakon omalle puhelimelle lataa, koska osa lompakoista on luotu huijauksiksi ja saatat menettää lompakkoon siirtämäsi kryptovaluutat. Tämän vuoksi ei kannata ottaa käyttöön ihan mitä mobiililompakkoa tahansa, vaan selvitä tarkasti lompakon taustat. Kaupankäyntialustojen omat mobiililompakot voivat olla varmempi vaihtoehto, koska on olemassa tarkempaa tietoa kuka lompakon on luonut.

Mobiililompakon lisäksi on olemassa muutamia muita kryptovaluuttalompakkovaihtoehtoja, joissa Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja voi säilyttää. Näitä lompakkoja ovat muun muassa Deskop-lompakot, nettilompakot sekä Hardware-lompakot. Opi lisää Bitcoin-lompakoista.

 

Bitcoinin verotus Suomessa

Bitcoinnin myynnistä saatu myyntivoitti on tuottoa siinä missä muistakin sijoituksista saatu tuotto ja näin ollen siitä tulee veroseuraamuksia. Vuodesta 2018 lähtien Bitcoineista ja muista virtuaalivaluutoista saatu tuotto on katsottu pääomatuloverotuksen alaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Bitcoinien myynnistä saatu tuotto verotetaan samoin kuin esimerkiksi osakkeista saatu tuotto eli maksat voitosta veroa 30% 30 000 euroon saakka ja tämän summan ylittävästä osuudesta 34%. Luovutustappiot voidaan vähentää verotuksessa.

Voitto katsotaan realisoiduksi, kun käytät Bitcoineja ostamiseen, vaihdat ne toiseen virtuaalivaluuttaan tai  käteiseksi. Lisätietoa virtuaalivaluuttojen verotuksesta löydät lukemalla artikkelin kryptovaluuttojen verotuksesta

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapaus: 86% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)

Usein kysytyt kysymykset:

Bitcoin on virtuaalivaluutta, joka pohjautuu lohkoketjuteknologiaan. Kyseessä on siis täysin digitaalisessa muodossa oleva valuutta, jolla ei ole fyysistä muotoa. 

Bitcoinia voit ostaa kryptovaluuttapörssissä tai kaupankäyntialustalla. Näihin palveluihin voit tallettaa suoraan euroja, ja ostaa niillä Bitcoinia ihan mihin aikaan päivästä tahansa.  Lue tästä tarkemmin bitcoinien ostamisesta.

Bitcoin on luotu vuonna 2008. Bitcoinin kehitti Satoshi Nakamoto -nimimerkin takana oleva henkilö tai taho, joka on tähän päivään saakka pysynyt mysteerinä.

Bitcoin louhintamenetelmä tarkoittaa käytännössä prosessia, jossa useat eri tietokoneet yrittävät samanaikaisesti murtaa erittäin monimutkaista matemaattista koodia tai niin sanottua arvoitusta. Kun arvoitus on lopulta ratkaistu, vapautuu uutta Bitcoinia maailmalle.

Kyllä. Suomessa on yli 60 eri yritystä, joissa voit käyttää Bitcoinia maksuvälineenä. Suurin osa näistä yrityksistä sijaitsee Helsingissä. Yrityksien joukosta löytyy niin ruokakauppaa, ravintolaa kuin myös autokauppaa. 

Bitcoineista saatu tuotto on verotuksen alaista tuloa. Bitcoinien myynnistä saatu tuotto verotetaan samoin kuin esimerkiksi osakkeist asaat tuotto eli maksat voitosta veroa 30% 30 000 euroon saakka ja tämän summan ylittävästä osuudesta 34%. Luovutustappiot voidaan vähentää verotuksessa.

Voit muuttaa Bitcoinin rahaksi myymällä Bitcoinisi jonnekin Bitcoin-pörssiin tai voit muuttaa Bitcoinin rahaksi Bitcoin-automaatin avulla.