Bitcoin (BTC) - esittely & paljon tietoa

Bitcoin (฿, BTC ja XBT) on maailman kuumin virtuaalivaluutta

Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin sekä maailmanlaajuiseen lohkoketjuteknologiaan nojaavaan tietokoneverkkoon.

Yksittäiset tietokoneet ympäri maailmaa louhivat valuuttaa väsymättä määrätyn ohjelman mukaan.

Käytännössä tämä prosessi tarkoittaa sitä, että tietokoneet pitävät yllä valuutan laskentatehoa, josta louhija saa palkkioksi kyseistä virtuaalivaluuttaa.

Bitcoin

Bitcoin pähkinänkuoressa:

Kryptovaluuttojen maailmassa uraauurtava bitcoin on todistanut kerta toisensa jälkeen potentiaalinsa vaihdannan välineenä.

Toisin kuin sanat “virtuaalivaluutta” ja “kryptovaluutta” antavat ymmärtää, bitcoinia ei voi luonnehtia rahaksi, vaan kyseessä on ns. rinnakkaisvaluutta, jonka kurssia on ollut hyvin mielenkiintoista seurata.

Toisin kuin maailman viralliset valuutat, bitcoin on arvon säilyttämisen lisäksi onnistunut nostamaan sitä hurjalla vauhdilla, mikä puolestaan tekee tästä virtuaalivaluutasta erityisen mielenkiintoisen sijoituskohteen sekä ohessa myös käyttövaluutan.

Bitcoinin arvon perustana on luonnollisesti kysyntä ja tarjonta - ja etenkin kysyntää tällä kryptovaluutalla on rutkasti.

Suuren kysynnän vuoksi tämän virtuaalivaluutan ostaminen luonnistuu muutamalla eri tavalla sekä online-, että offline-maailmassa.

Käytännössä valuutan online-osto tapahtuu erilaisilla internetin välityssivuilla tai suorassa kontaktissa myyjän kanssa. Jälkimmäinen voi tapahtua myös offline-tilassa.

Mielenkiintoisin lisäys bitcoin-myyntiin lienevät viime aikoina yleistyneet bitcoin-automaatit, joihin voit törmätä muun muassa kauppakeskuksissa.

Valinnastasi riippuen maksutapoja on useita; mieltymystesi mukaan voit maksaa muun muassa käteisellä, pankkisiirtoina, luotto- ja debit-korteilla ja mahdollisesti jopa muilla virtuaalivaluutoilla.

Automaattien ilmestyessä katukuvaan jo Suomessa sana “Bitcoin” on löytänyt jo lähes jokaisen suhteellisen sivistyneen perustallaajan huulille ja aihe jakaa mielipiteitä hyvinkin radikaalisti.

On kokonaan toinen juttu, perustuvatko nämä mielipiteet virtuaalivaluuttojen läpikotaiseen ymmärtämiseen vai omaan mututuntumaan.

Voit usein kuulla puhuttavan esimerkiksi “Bitcoin-junasta, joka meni jo” tai vaihtoehtoisesti kohdata suoranaista Bitcoin- tai virtuaalivaluuttamaniaa. Asiat ovat kuitenkin harvoin näin mustavalkoisia, ja tästä syystä oma aiheeseen syventyminen helpottanee mielipiteen muodostamisessa.

Varmaa on ainakin se, että bitcoin on kryptovaluuttana ja ilmiönä ennennäkemätön.

Missä & mihin Bitcoinia voi käyttää?

Bitcoinin vakiinnuttua vaihdannan välineenä, yhä useampi online- ja offline-kauppapaikka on hyväksynyt sen maksuvaihtoehdoksi.

Tämä kryptovaluutta pesee viralliset valuutat etenkin kansainvälisessä kaupassa, sekä mitä tulee kaupankäynnin anonymiteettiin.

Bitcoin on käytettävissä monenlaisessa hyödykekaupassa: niin aineellisessa, kuin aineettomassa.

Vaikka bitcoin on valuuttana virtuaalinen ja perustuu puhtaasti nykyteknologiaan tietotekniikan saralla, voit käyttää sitä lukuisien konkreettisten asioiden ostamiseen.

Bitcoinin hyväksyminen maksuvälineenä riippuu hyvin pitkälti yksittäisestä yrityksestä ja tästä syystä täällä peräpohjolassa esimerkiksi kebabin ostaminen on harvemmin mahdollista kryptovaluuttakukkarosta käsin.

Toisaalta esimerkiksi Yhdysvalloissa voit onnistua paikoittain jopa tilaamaan pizzan bitcoineilla. Yleisimmin tätä virtuaalivaluuttaa käytetään kuitenkin vaihdantaan erilaisissa verkon kaupoissa.

Nopealla googlettamisella selvinnee, mikäli haluamasi hyödyke on ostettavissa bitcoinein.

Jalansijaa bitcoin on saanut kuitenkin ennen kaikkea verkossa tapahtuvassa ns. aineettomassa kaupassa.

Kyseinen virtuaalivaluutta käy rahasta esimerkiksi useammilla lento- ja hotellisivuilla (esimerkiksi Cheap Air sekä Expedia).

Bitcoinia voi käyttää nykyisin myös rahapelaamiseen ja siitä kiinnostuneet voivat löytää täältä kätevästi hyviä bonuksia pelaamista varten.

Valuutan vakiintumisesta kertonee myös se, että esimerkiksi Microsoft hyväksyy bitcoinin maksuvälineenä sovelluskaupoissaan.

Mikäli tätä kryptovaluuttaa ei syystä tai toisesta hyväksytä maksutapana, onnistuu sen myyminen ja likvidointi kätevästi, kiitos suuren kysynnän.

Yleisin syy kolikoiden ostamiselle lienee kuitenkin siihen sijoittaminen, sillä kurssi on muistuttanut ajoittain jopa vuoristorataa.

Vuoristorataan ei sinänsä kannata liittää negatiivista assosiaatiota, sillä nopeat kurssivaihtelut luovat mahdollisuuksia.

Bitcoin ei toisaalta ole ollut erityisen huono sijoituskohde myöskään pitkäaikaisena investointina: sen arvo on ajan saatossa moninkertaistunut useaan kertaan, ja luultavasti juuri tästä syystä myös juuri sinä luet tätä artikkelia juuri nyt.

Virtuaalivaluuttakauppa on loppujen lopuksi kokonaan omaa laatuaan. Kyllä, se voi olla riskialtista. Loppujen lopuksi sinulta vaaditaan vain jonkin verran pelisilmää ja kiinnostusta alati muuttuvaan kryptovaluuttakauppaan ja sen trendeihin. Tai ehkäpä tarvitset virtuaalivaluuttaa ainoastaan jonkin haluamasi hyödykkeen ostamiseen; motiiveita on monia.

Bitcoinin historia

Mutta mistä tämä kaikki sai alkunsa? Bitcoin tuli yleisön tietoisuuteen vuonna 2008, kun Satoshi Nakamoto -nimellä esiintyvä taho esitteli tämän uraauurtavan kryptovaluutan.

Pääset lukemaan keksijän alkuperäisen kirjallisen esitelmän tästä virtuaalivaluutasta täältä.

Paperiin kannattaa ehdottomasti tutustua, sillä se sisältää lyhykäisyydessään bitcoinin tavoitteet matemaattisine todistuksineen.

Keksijä Satoshi Nakamoto on jäänyt nimenä elämään, sillä itse asiassa yksi bitcoin koostuu 100 miljoonasta pienemmästä satoshi-nimisestä yksiköstä.

Valitettavasti bitcoinin taustalla toimiva ‘Satoshi Nakamoto’ on jäänyt mysteeriksi, sillä yleisöllä ei ole tietoa, onko kyseessä henkilöhahmo, vai jokin paljon laajempi taho.

Luonnollisesti kryptovaluutta oli vuonna 2008 vielä konseptina lapsen kengissä: Bitcoin astui siis näille suhteellisen tuoreille markkinoille tarjoten omien sanojensa mukaan sähköisen ja suojatun maksujärjestelmän sekä vaihdannan välineen, joka perustuu matemaattiseen laskentaan.

Bitcoin virtuaalivaluutta on kuitenkin onnistunut pitämään pintansa jo kymmenen vuoden ajan monta kertaa arvonsa moninkertaistaen. Ja loppu on tietenkin historiaa?

Onko Bitcoin turvallinen sijoituskohde?

Bitcoinin turvallisuutta voi tutkia muutamalta eri kantilta: sinua mahdollisena ostajana kiinnostanee etenkin sen turvallisuus sijoituksena. Luonnollisesti tulevaisuutta ei osaa ennustaa kukaan, mutta toki tämän virtuaalivaluutan tulevaisuuden näkymiä voi spekuloida. Bitcoinista saattaa hyvinkin tulla pitkäaikainen arvon säilyttäjä - ja yhtä hyvin voi käydä täysin päinvastoin. Varmaa on ainakin, että tämä kryptovaluutta on raivannut itselleen melkoisen markkinaraon ns. oikeiden valuuttojen rinnalla.

Entä bitcoinin ostamisen turvallisuus? Tai puolestaan sen säilyttäminen? Kuten pankkimaailmassa, myös virtuaalivaluuttojen maailmassa piilee riskinsä, jotka ovat jopa hieman korostetummin läsnä, sillä kryptovaluutat ovat maailmassa vielä suhteellisen uusia tulokkaita. Koska bitcoin on rahan arvoista tavaraa, ovat erilaiset petokset täysin mahdollisia.

Maksimoidaksesi kryptovaluuttakaupan turvallisuuden, tulee sinun ennen kaikkea kiinnittää huomiota turvalliseen ja rehelliseen kaupankäyntiin sille vakiintuneessa paikassa ja käyttää hetki arvokasta aikaasi sopivan bitcoin-lompakon löytymiseen.

Bitcoin kaupankäynnin laillisuus

Onko sen kaupankäynti laillista? Lyhykäisyydessään: Kyllä. Suomen lainsäädäntö ei ole missään vaiheessa tehnyt linjauksia Bitcoinin kriminalisoimiseksi.

Tätä kryptovaluuttaa saa käyttää maassamme niin hyödykkeiden ostamiseen kuin myyntiinkin.

Valuutan käyttäjiä ei valvota sen kummemmin, kuin muitakaan: esimerkiksi tunnistautumista ei edellytetä. Toki bitcoiniin sijoittavilla on tiettyjä velvollisuuksia lain edessä: kurssin huomattava kasvu edellyttää sijoittajalta velvollisuutta maksaa pääomaveroa. Mikäli suunnitelmissasi on louhia kryptovaluuttaa, sama sääntö pätee myös myytyyn louhimaasi valuuttaan.

Bitcoinin tulevaisuus

Toki huominen voi tuoda tullessaan mitä vain, mutta varmaa on ainakin se, että virtuaalivaluutat ovat tulleet jäädäkseen.

Tuleeko tästä kryptovaluutasta arvon säilyttäjää, se jää nähtäväksi. Toisin kuin joissain muissa virtuaalivaluutoissa, bitcoineille on määritetty 21 miljoonan kolikon katto, joka sinänsä ehkäisee inflaatiota ainakin jonkin verran.

Toistaiseksi bitcoin on kryptovaluuttamarkkinoiden ehdoton ykkönen, mitä tulee sen kysyntään. Bitcoinin tulevaisuuden näkymät riippuvat luonnollisesti sen kysynnästä, johon voivat vaikuttaa lukemattomat seikat:

Tällaiset muutokset eivät kuitenkaan tapahdu yhdessä yössä, ja valveutuneena sijoittajana tulet huomaamaan, että valuuttakurssien seuraamisessa kyse ei ole loppujen lopuksi rakettitieteestä.