Mitä on Ethereum louhinta – miksi Etheriä louhitaan?

Suurin osa maailman virtuaalivaluutoista syntyy verkon louhintaprosessien seurauksena, eikä Ethereumin louhinta ole tässä kohtaa poikkeus.

Virtuaalivaluuttojen louhimisena, mainauksena ja louhintana tunnettu tapahtuma kuvaa prosessia, jossa Ethereum-verkkoon kytketyt tietokoneet ympäri maailmaa pitävät yllä kryptovaluutan laskentatehoa.

Ethereumia louhitaan n. 36 000 yksikköä päivässä eli suurin piirtein 36 miljoonan arvosta. 

ethereum
Ethereum
€0.00-2.43% 24H

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Ethereum toisen sukupolven kryptovaluutta

Ethereumin kehittäjänä pidetään venäläis-kanadalaista Vitalik Buterinia, joka on verkkotoimittaja ja ohjelmoija. Ennen Ethereumia Buterin työskenteli Bitcoinin parissa. Buterinin mielestä Bitcoinille olisi pitänyt kehittää oma ohjelmointikieli, mutta muut ihmiset projektin ympärillä eivät olleet samaa mieltä. Tämän siivittämänä Buterin kehitti Ethereumin. Niin sanotun White Paperin Buterin julkaisi jo vuonna 2013. Seuraavana vuonna järjestettiin Ethereum ICO, joka tarkoittaa joukkorahoituksen keräämistä kryptovaluuttamaailmassa. Ethereumin varsinainen lohkoketju käynnistyi vuonna 2015.

Ensimmäisen sukupolven kryptovaluuttoja ovat mm. Bitcoin ja Litecoin. Ne ovat perinteisiä valuutaksi suunniteltuja kryptoja. Ethereum sijoittuu toisen sukupolven kryptovaluuttojen joukkoon ja tavallaan nyt päivityksen myötä myös kolmannen sukupolven kryptovaluuttoihin. Niiden skaalautuvuuden sanotaan olevan kehittyneemmällä tasolla kuin aikaisempien, siksi ne ovat kolmatta sukupolvea. Ethereum 2.0 päivityksen myötä ominaisuuksien pitäisi nostaa Ethereum kolmannen sukupolven kryptovaluuttojen kanssa samalle tasolle. Muita kolmannen sukupolven kryptovaluuttoja on esimerkiksi EOS ja NEO.

Ethereumia sanotaan ekosysteemiksi tai tietojenkäsittely-ympäristöksi, koska sen avulla pystyy kehittämään erilaisia hajautettuja sovelluksia ja älysopimuksia. Siihen liittyvä kryptovaluutta on nimeltään Ether, mutta monesti sitä tarkoitettaessa puhutaan Ethereumista.

Pikaopas: Näin käyt CFD-kryptokauppaa eTorossa!

Vaihe 1: Avaa tili eToroon!

Siirry eToron omille sivuille ja klikkaa sivulta löytyvää Liity heti-painiketta. Tämän jälkeen eToro pyytää sinua luomaan uuden käyttäjätunnuksen ja salasanan. Voit halutessasi kirjautua Facebook- tai Google-tilisi avulla. Kirjautumisen jälkeen  ohjaudut automaattisesti eToron kaupankäyntialustalle, jossa voit kokeilla Demo-tilin avulla, miten alusta käytännössä toimii. Demotilillä voit testata miten kryptovaluuttojen ostaminen ja myyminen tapahtuu alusta loppuun.

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

eToron arvosanamme:

4.6/5

Vastuunvapaus: Pääomasi on vaarassa. Muut maksut ovat voimassa. Lisätietoja on osoitteessa etoro.com/trading/fees 

Vaihe 2: Aktivoi tilisi ja talleta haluamasi euromäärä

Kun haluat käydä kauppaa oikealla rahalla, sinun tulee vahvistaa tilisi ja viedä rekisteröinti loppuun. Viereisen videon avulla näet miten tilin vahvistus tapahtuu muutaman vaiheen kautta. 

Vahvistuksen jälkeen voit tallettaa tilillesi rahaa klikkaamalla vasemmasta valikosta löytyvää Talletus-painiketta. Talletuksen voit tehdä luottokortilla, pankkisiirtona, PayPalin kautta tai pikasiirtona. Minimitalletus eToro alustalle on 50 dollaria (n. 50 euroa).

Katso video

Vaihe 3: Käy kauppaa virtuaalivaluutoilla

Tilin vahvistamisen ja rahansiirron jälkeen etsi haluamaasi kryptovaluuttaa (esim. Bitcoinia tai Ethereum) yläreunasta löytyvän haun avulla. Tämän jälkeen klikkaa haluamasi kryptovaluutan kohdalla Käy kauppaa -painiketta ja eteesi avautuu ostolomake (ks. viereltä).

Ostolomakkeeseen voit asettaa haluamasi kauppasumman, jolla haluat käydä CFD-kauppaa. Lopuksi klikkaa Avaa kauppa -painiketta ja olet tehnyt ensimmäisen kryptovaluuttakauppasi!

{etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa käydessään kauppaa CFD:llä tämän palveluntarjoajan kanssa. Sinun tulee harkita tarkasti, onko sinulla varaa ottaa suuri riski menettää rahasi. 

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin {etoroCFDrisk}% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Pikaopas: Aloita sijoittaminen Plus500 alustalla!

Plus500 on tällä hetkellä yksi suosituimmista CFD-kaupankäyntialustoista, jonka kautta voit käydä CFD-kauppaan mm. kryptovaluutoilla, osakkeilla, ETF:llä sekä hyödykkeillä. Plus500 sijoitusalustan käyttöönottaminen onnistuu muutaman askeleen kautta. Kerromme tarkat ohjeet alapuolella.

 

Askel 1. Luo oma tili

Voit luoda oman tilin Plus500 alustalle klikkaamalla etusivulta löytyvää Aloita kaupankäynti nyt -painiketta. Voit halutessa kokeilla myös Demo-tiliä, jolloin pääset testaamaan Plus500 alustaa ilman, että sinun tulee syöttää tilille oikeaa rahaa. Demo-tilin avulla opit miten alusta toimii, miten kaupankäynti käytännössä tapahtuu ja Demo-tilin avulla voit käydä alustalla kauppaa riskittä. 

Plus500 tilin avaaminen onnistuu joko Google-, Facebook- tai Apple-tilisi kautta tai voit syöttää rekisteröitymislomakkeeseen haluamasi käyttäjätunnuksen ja salasanan (muista valita vahva salasana). Rekisteröitymisen jälkeen siirryt automaattisesti Plus500 alustan kaupankäynnin etusivulle.

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 2. Vahvista tilisi

Jotta voit käydä Plus500 alustalla käydä oikeaa CFD-kauppaa, tulee sinun viedä rekisteröitymisesi loppuun. Tämän voit tehdä siirtymällä vasemmassa valikosta löytyvään Talletus -kohtaan, josta löytyy tilin vahvistaminen. (Vaatii Demo-tililtä oikean rahan puolelle siirtymistä).

Plus500 alusta kysyy sinulta perustietoja ja sen jälkeen sinun tulee täyttää lyhyt arviointi. Arvioinnin tavoitteena on selvittää millaiset ovat tieto- ja taitotasosi CDF-sopimuksia kohtaan. Kun olet täyttänyt kaikki vaaditut kohdat, rekisteröitymisesi on valmis.

Askel 3. Lisää tilillesi rahaa

Kun olet saanut vietyä rekisteröitymisen loppuun, voit siirtää tilillesi rahaa Talletus -kohdasta löytyvän lomakkeen avulla. Minimitalletus Plus500 alustalle on 100 euroa ja voit tehdä siirron luottokortilla, pankkisiirrolla, Trustlyn tai PayPalin kautta. Plus500 ei veloita talletusmaksuja.

Arviomme

plus500-logo.png
5/5

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Askel 4. Käy kauppaa Plus500 sijoitusalustalla

Kun olet saanut siirrettyä rahaa tilillesi, voit ryhtyä käymään oikeaa kauppaa haluamillasi sijoitusinstrumenteilla. Vasemmasta valikosta löytyy kohta Kaupankäynti, jota klikkaamalla esiin avautuu  laaja valikoima eri sijoituskohteita; ensin löytyy lista tällä hetkellä suosituimmista kohteista, nousijat ja laskijat ja sen jälkeen voit hakea eri kohteita kategorioittain. Jos sinulla on selkeästi mielessä jokin tietty kohde, voit syöttää kohteen nimen yläosasta löytyvään haku-lomakkeeseen. 

Kun löydät sopivan kohteen, klikkaa kohde auki ja osta / myy haluamallasi summalla.  

Havainnollistavat hinnat

Askel 5. Seuraa sijoituksiasi

Kun olet tehnyt ensimmäisen sijoituksesi Plus500 alustalla, voit jatkossa seurata sijoituksiasi helposti asentamalla älypuhelimellesi Plus500:n mobiilisovelluksen. Sovellus on saatavilla niin Android- kuin myös iOS-kaupoista.

Plus500 mobiilisovellus on hyvä seurantatyökalu aktiiviselle sijoittajalle, koska sovelluksen avulla voit tehdä kattavia analyyseja eri kohteista, käydä kauppaa, tallentaa haluamiasi kohteita omalle listallesi ja seurata sijoituksiasi mistä päin Suomea tai maailmaa tahansa pelkästään älypuhelimesi avulla. Plus500 mobiilisovelluksella on jo yli 10 miljoonaa latausta ja sen saama arvosana on korkea. 

82 % piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä

Ethereum louhintaohjeet

Ethereumin louhinta perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan, jossa ethereum-verkkoon valjastetut tuhannet tietokoneet osallistuvat louhintaprosessiin, josta verkkoon liitetty tietokone vastaanottaa vaivanpalkaksi virtuaalivaluutta etheriä.

Usein luullaan, että Ethereum on itse virtuaalivaluutta, mutta itse asiassa näin ei ole. Ethereum on kokonainen ekosysteemi ja Ether on Ethereumin oma virtuaalivaluutta.

Kyseessä on siis globaali pieni sivutulo, joka on koko maailmassa, kuten myös Suomessa täysin laillista. Laillisuuden lisäksi lohkoketjuihin perustuva louhinta on turvallista, sillä ohjelmiston ja louhintaprosessin suorittamisen hajautuneisuus tekee hakkerointiyrityksistä todella haastavia.

Kuten aiemmin kävi ilmi, ethereumin louhinta perustuu eräänlaiseen lohkoketjuteknologiaan, joka perustuu oman tietokoneen luovuttamiseen ethereuminin louhintakäyttöön.

1. Ethereum louhintalaitteet

Mikäli suunnitelmissasi on mainata ethereumia, kannattaa ihan aluksi kartoittaa oman laitteiston, eli louhintakoneen tehokkuus – riittääkö se? Onko näytönohjaimesi ja prosessorisi ajan hermoilla? Vai sijoitatko mieluummin esimerkiksi FPGA- tai ASIC-louhintakoneisiin?

Laitteiston ostoa suunnitellessa tärkeintä on saavuttaa mahdollisimman hyvä tehokkuuden ja sähkönkulutuksen hyötysuhde. Louhinta on helppoa aloittaa myös ilman laitteistoa ostamalla mainauspaketteja pilvipalvelu Hashflaresta

2. Ethereumin säilytys

Louhinnan aloituksen jälkeen, tulee seuraavaksi etsiä sopiva ja turvallinen lompakko Ethereumin säilyttämiseen.

Etherin säilytyspaikka tulee olla selvillä ennen Ethereumin louhimista eli mainaamista, sillä louhittu Ethereum tulee siirtää turvalliseen paikkaan saman tien louhinnan jälkeen. Turvallisista offline-pohjaisia bitcoin-lompakoista suosittelemme Ledgeriä

3. Etsi oikeanlainen pooli

Kun virtuaalivaluutan lompakko on löytynyt, kannattaa tulevan ethereum-louhijan etsiä mainaamispaikaksi pooli, eli eräänlainen “resurssiallas”, jossa ethereumin louhijat osallistuvat yhteistuumin louhintaprosessiin asettaen omat louhintaresurssinsa likoon, jolloin louhijien palkkio riippuu kunkin louhijan luovuttamien resurssien määrästä.

Palkkio maksetaan siis työmäärän perusteella, kun kyseessä on osuus löydetystä lohkoketjusta. Ethereum-louhijan voisi luonnehtia olevan “töissä” tällaisessa poolissa, ja siksi palveluun tulee luoda “worker”-tunnus, jonka avulla louhintapanoksesi suuruus voidaan todentaa.

Poolit eivät ole luonnollisesti täysin ilmaisia, vaan ne veloittavat pienen prosenttiosuuden tuloistasi. Tästä huolimatta louhiminen poolissa on yksin louhimista parempi vaihtoehto, sillä ethereumin louhiminen yksin pienentää todennäköisyyttä osua lohkoketjuun huomattavasti, jolloin louhintavoittojen tienaaminen voi olla hyvin epävakaata.

4. Lataa Ethereum-louhintaohjelma

Kun olet rekisteröitynyt pooliin, tulee seuraavaksi ladata Ethereum-louhintaohjelma, joka on yleensä ilmainen. Oikean ethereum louhintaohjelman valitsemiseen vaikuttaa muun muassa laitteistosi käyttöjärjestelmä, sekä muutamat muut seikat.

Ethereum-louhintaohjelmaa ladatessa kannattaa olla varovainen; virtuaalivaluuttamaailmassa liikkuu valtavasti erilaisia viruksia. Yleisimpiä ethereumin louhintapooliin käytettyjä ohjelmia ovat Ethermine ja Nanopool.

Kun olet valinnut tarpeitasi parhaiten vastaavan ohjelmiston, asenna ohjelma tietokoneellesi. Kun ohjelma on asennettu, tulee sinun yleensä rekisteröidä ohjelmaan worker-nimesi poolistasi, jonne aiemmin rekisteröidyit. Lisäksi louhintaohjelmaan täytyy rekisteröidä se näytönohjain, jolla louhiminen halutaan suorittaa.

Tässä vielä lyhyt ja ytimekäs tarkistuslista Ethereumin louhinnan aloittavalle:

  1. Onko louhintalaitteistosi ja näytönohjaimesi tarpeeksi tehokas?
  2. Oletko löytänyt turvallisen lompakon louhimallesi Ethereumille?
  3. Oletko löytänyt poolin Ethereumin louhintaa varten?
  4. Oletko löytänyt luotettavan louhinta-ohjelmiston?
  5. Muistitko siirtää louhimasi Ethereumin turvallisesti sille tarkoitettuun lompakkoon?

Ethereumin louhinta puhelimella

 MyEtherWallet-niminen sovellus mainostaa itseään ensimmäisenä mobiililouhinnan mahdollistavana sovelluksena. Proof-of-Stake -menetelmän myötä louhintalaitteilta ei vaadita enää yhtä suurta laskentatehoa, mikä puhuu mobiililouhinnan yleistymisen puolesta. Tällä hetkellä puhelimella louhiminen on vielä jokseenkin mahdotonta.

Mitkä ovat Ethereumin louhinnan kustannukset?

Vaikka Ethereumin louhinnan voisi kuvitella olevan helppo ja yksinkertainen tapa tienata hieman sivutuloa, kannattaa mainaamista suunnittelevan selvittää ensin kokonaiskustannuksien suhde oletettuun tuottoon. Voit selvittää tuotto-osuutesi käyttämällä internetin käteviä tuottolaskureita, esimerkiksi ilmaisesta Cryptocomparesta.

Louhimisen aloittaminen edellyttää Ethereum louhijalta laitteiston verran alkupääomaa tai vaihtoehtoisesti voi investoida pilvessä toimiviin mainauspakettien Hashflaressa.

Hyvän pelikoneen speksit saattavat mahdollistaa Ethereumin louhimisen, mutta toisaalta myös erityisen virtuaalivaluuttalouhintakoneen ostaminen voi käydä pitkällä aikavälillä järkeen; kun oletuksena on, että Ethereum on kelpo arvon säilyttäjä ja toivottavasti myös arvon kasvattaja, maksaa louhintakone itsensä takaisin yleensä kuukausien tai muutaman vuoden aikana.

Virtuaalivaluuttojen mainaaminen on harvemmin avain nopeaan rikastumiseen; Ethereumin louhintaa kannattaa ajatella korkeintaan stabiilina pienenä sivutienestinä eikä niinkään nopeana tienä rikkauteen.

Viehättävää Ethereumin louhimisessa on se tosiasia, että tietokoneesi tekee pitkälti “fyysisen työn”, eikä louhijan tarvitse tästä syystä aivan ylettömästi vaivata mieltään prosessin aikana.

Ethereum 2.0 louhinnasta ei saa palkkiota

Perinteisesti kryptovaluuttojen louhimisesta on saanut palkaksi kyseistä kryptovaluuttaa. Louhiminen tarkoittaa lohkoketjun ylläpitoa ja se tapahtuu yleensä  tehokkaiden tietokoneiden avulla. Ethereumiakin on louhittu alun perin Proof-Of-Work -menetelmällä. Ethereum 2.0 aikoo kuitenkin vaihtaa menetelmän Proof-of-Stake -malliin. Tässä mallissa verkossa on validaattoreita ylläpitämässä lohkoketjua. Validaattorit lukitsevat omia Ethereitään lohkoketjun ylläpitoon. Vähimmäispanos eli stake on 32 Etheriä (ETH).

Ethereum 2.0:sta on puhuttu melko kauan, mutta vuoden 2020 lopulla otettiin ensimmäiset kunnon askeleet sitä kohti. Arvioitu valmistumisaika on 2022-2023. Kun se on valmis, nykyinen lohkoketju kytketään pois päältä.  

Virtuaalivaluutta.com suosittelee

5/5

Vastuuvapauslauseke: eTorossa voit sijoittaa kryptovaluuttoihin CFD-, eli hinnanerotussopimuksien kautta (viputuotteet). Ne ovat monimutkaisia sijoitustuotteita, joissa on
aina riskinä pääoman menettäminen vipuvaikutuksen vuoksi. Noin 76% piensijoittajista menettää rahaa hinnanerotussopimuksien kanssa. Sinun tulee arvioida,
ymmärräthän sijoitustuotteiden toimintalogiikan ja onko sinulla varaa menettää rahaa.

Tee kryptoverotuksesta helppoa!

Kryptoverotus.fi tekee kryptosijoittajan elämästä helpompaa! Kryptoverotus.fi palvelun avulla vähennät veroilmoituksen tekemisen tuskaa ja voit unohtaa Excelien pyörittelemisen.

Usein kysytyt kysymykset

Ethereumin kehittäjänä pidetään venäläis-kanadalaista Vitalik Buterinia, joka on verkkotoimittaja ja ohjelmoija. Ennen Ethereumia Buterin työskenteli Bitcoinin parissa.

Suurin osa maailman virtuaalivaluutoista syntyy verkon louhintaprosessien seurauksena ja samoin syntyy myös Ethereumin oma virtuaalivaluutta Ether.

Ethereumin louhinta vaatii oikeanlaista kalustoa sekä ymmärrystä louhintateknologiaa kohtaan. Louhinta ei suinkaan ole ilmaista ja siksi louhinnan perusteisiin kannattaa syventyä tarkasti ennen kuin lähtee hankkimaan louhintalaitteita.

Ethereumia voi ostaa monesta eri kryptovaluuttapörssistä ja sijoitusalustalta.