dogecoin

Kryptouutiset viikko 16 – Bitcoinin louhintaa kynän ja paperin avulla

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tällä viikolla paljon odotettu pörssilistaus tapahtui. Kryptovaluuttavälittäjä Coinbase listautui Nasdaq-pörssiin yhdysvalloissa. Bitcoinin arvo nousi tällä viikolla tapahtuman myötä ennätyslukemiin. Bitcoinia on myös kokeiltu louhia käsin, perinteisen kynän ja paperin avulla. Dogecoinin arvoa spekuloidaan myös kryptovaluuttasijoittajien keskuudessa. Ja lisäksi NFT-taideteos on myyty kovaan hintaan. Paljon erilaisia uutisia on tällä viikolla saatavilla – lue kattaus alta!

Kryptovaluuttavälittäjä Coinbase listautui pörssiin

Coinbase, joka on yksi tunnetuimmista kryptovaluuttavälittäjistä, listautui viime viikon lopulla Nasdaq-pörssiin. Listautumisen yhteydessä ei järjestetty lainkaan osakeantia. Osakkeiden hinta määräytyi siis vasta pörssin auetessa. Nasdaq asetti Coinbasen osakkeelle 250 dollarin viitehinnan. Kuitenkin jo pörssin auetessa siitä maksettiin lähes 400 dollaria. Coinbasen osake sulkeutui 31,3 prosentin nousuun reiluun 328 dollariin. Ensimmäisen päivän päätyttyä Coinbasen markkina-arvo nousi yli 80 miljardiin dollariin. Listautuminen oli erikoisuus myös siksi, että kyseessä on ensimmäinen perinteiselle markkinapaikalle listautunut kryptovaluuttojen välittäjä. Coinbasen listautumisesta ennakoitiin myös nostetta kryptovaluuttojen arvossa. Bitcoinin arvo nousikin keskiviikkona ennätykseen. Coinbasesta odotettiin ja odotetaan edelleen piensijoittajien uutta hypeosaketta, jonka arvo voi nousta todellista arvoa paljon suuremmaksi. Näin kävi esimerkiksi Gamestopin osakkeelle alkuvuonna. Myös rahastosalkkujen haltijat ovat olleet kiinnostuneita Coinbasesta. Yksi Wall Streetin tämän hetken tunnetuimpiin nimiin kuuluvan Cathie Woodsin finanssiyhtiön Ark Investment Managementin sanottiin ostaneen rahastoihinsa Coinbasen osakkeita noin 246 miljoonalla dollarilla.

Bitcoinin louhintaa käsivoimin

Olemme aiemminkin uutisoineet kryptovaluuttoihin liittyvästä louhinnasta. Louhintaa suorittavat yleensä tehokkaat tietokonejärjestelmät, jotka vievät käytössään paljon sähköä. Keskustelualusta Redditin bitcoin-aiheisella keskustelukanavalla on noussut uudelleen suosioon vuonna 2014 julkaistu blogipostaus, jossa tietokoneiden historiaan erikoistunut bloggari Ken Shirriff ratkoo bitcoinin lohkoketjun tiivisteen perinteiseen menetelmään kynällä ja ruutupaperilla. Shirriffin postaus todistaa, että teoriassa bitcoinin louhiminen on mahdollista käsin tehtynä. Kuitenkin siten tehtynä se on erittäin työlästä. Kokonaisen lohkon louhiminen kestää 1,49 päivää. Voisi olettaa, että käsin laskettuna louhiminen olisi ekologisempaa? Shirriff oli laskenut tämänkin teorian. Sillä väittämä on päinvastainen. Shirriff laski kuluttavansa yhden tiivisteen laskemiseen 10 megajoulea. Täten ihmislouhijan energiatehokkuus on 10¹⁶ eli 10 000 biljoonaa kertaa heikompi kuin koneen.  Pitkällä tähtäimellä kuluja kertyisi myös kynistä ja paperista sekä terveyspalveluista – niin fyysisestä kuin mielenterveydenhoidosta. 

Dogecoinin arvo ampaisi SpaceX:n tavoin kuuhun

Alkuvuodesta saimme lukea useita uutisia Elon Muskin edesottamuksista Twitterissä, jossa hän avoimesti ylisti alun perin vitsinäkin tunnettua Dogecoinia. Vuoden aikana Dogecoinin arvo on noussut noin 18 000 prosenttia. Markkinoita kommentoivien asiantuntijoiden mukaan vaihtoehtovaluuttoihin eli altcoineihin iskenyt huuma ja ”hypetys” tuo mieleen 2000-luvun alun it-kuplan. Tällä hetkellä yhdestä virtuaalikolikosta maksetaan kryptovaluuttapörsseissä noin 0,3 dollaria eli 0,25 euroa. Dogecoinin markkina-arvo yltää kokonaisuudessaan yli 40 miljardiin dollariin eli 33 miljardiin euroon. Kaikkien mielestä osin kyseenalaistenkin virtuaalivaluuttojen nousu ei ole hyvä merkki. ”Tämä muistuttaa minua it-kuplan päivistä. Tiesimme että jotain isoa tapahtuu, ja moni sijoittaja jahtasi ilmiötä kiivaasti. Jokaista Amazonia kohden oli kuitenkin kymmenen Pets.comia jotka menivät konkurssiin. Olisiko dogecoin kryptokauden Pets.com?” pävittelee CUNA Groupin päästrategi Scott Knapp Al-Jazeeralle. Jopa kryptosijoittaja, Galaxy Digital Holdings -pörssiyhtiötä johtava Mike Novogratz varoittaa, ettei dogeconilla oikeastaan ole tarkoitusta. ”Se muistuttaa Gamestopia,” Novogratz arvioi Bloombergille, viitaten perinteistä pörssiä alkuvuodesta ihmetyttäneeseen piensijoittajien huumaan. ”Olisin todella, todella huolissani, jos joku ystävistäni sijoittaisi dogecoiniin näillä hinnoilla.”

NSA:n ilmiantajaa kuvastava NFT myytiin 5,4 miljoonalla dollarilla

NFT-taideteos (eli ei vaihdettava tokeni), jonka on luonut NSA:n ilmiantaja Edward Snowden, myytiin juuri huutokaupassa 5,44 miljoonalla dollarilla eli 2224 ETH:lla. Tarjousten myötä viimeiset minuutit olivat tarjousten rynnäkköäTarjousten suljettua ei ollut heti selvää kuka voitti. Myynnin myötä “Stay Free” on yksi kalleimmista huutokaupattavista NFT-taiteesta Beeplen 69 miljoonan dollarin suuruisen opuksen ja CryptoPunks-parin rinnalla. Vaikka monet taiteilijat ja urheilijat ovat nousseet NFT-villityksessä miljoonien dollareiden kanssa, harvat ovat saavuttaneet tällaisia vetoja yhdellä kappaleella. Snowden on sanonut lahjoittavansa kaikki varat lehdistönvapauden säätiölle. (Hän istuu voittoa tavoittelemattoman organisaation hallituksessa.) Entinen CIA: n työntekijä, joka on ollut itsenäisessä maanpaossa Venäjällä sen jälkeen, kun paljasti NSA:n laajan kotimaisen valvontaohjelman vuonna 2013. Hän viittasi tähän NFT:ssään. Teos perustuu kuvataiteilija Platonin valokuvaan, joka kuvaa Snowdenin kasvojen varjostetun motiivin. Se on asetettu tuomioistuimeen liittyviin asiakirjoihin. Hän ”allekirjoitti” visuaalisen muotokuvan Hancock-kynällä. Teos on tietojen mukaan hänen ainoa NFT-teoksensa, vaikka tulevat suunnitelmat ovat vielä tuntemattomia.

Joka maanantaina ilmestyy uudet kryptouutiset, joissa yhden uutiskattauksen avulla saat kokonaiskuvan menneen viikon tapahtumista kryptovaluuttarintamalla. Muista seurata meitä myös Twitterissä nimellä krypto_uutiset. Twitterissä saat ilmoitukset uusista julkaisuistamme sekä muita mielenkiintoisia uutisnostoja! 

Tuoreet #kryptouutiset sähköpostiisi

Koostamme kryptomaailman tapahtumat tiiviiksi paketiksi kerran viikossa. Tilaa alta viikoittainen uutiskatsaus sähköpostiisi tuoreeltaan!

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)