Kryptouutiset viikko 17 – Bitcoin alamäessä Dogecoinin liidellessä kuuhun

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Viikolle 17 saat laajan kattauksen uutisista kryptovaluuttojen maailmasta. Tällä viikolla kryptovaluuttajätti bitcoin otti takapakkia hintakehityksessä kurssin luisuessa kymmenien prosenttien laskuun. Syyksi epäillään monia eri teorioita, yhtenä syynä nähdään Kiinassa tapahtunut sähkökatkos ja Turkin keskuspankin tekemä päätös kieltää kryptovaluutat maassa. Lisäksi kryptovaluuttasijoittajat olivat hinnan laskiessa myymässä herkästi omia sijoituksiaan, joka osaltaan kiihdytti laskua. Dogecoin sen sijaan porskuttaa menemään tahkoten oman kaikkien aikojen ennätyksen. Ennätys jäi kuitenkin meemivaluutan kannattajien toivomasta yhden dollarin haamurajasta. Lue tarkemmat koosteet uutisista alta! Kryptoisaa viikkoa!

Bitcoinin kurssipudotuksen syyksi epäillään sähkökatkoa Kiinassa

Bitcoinin arvo tippui viikon aikana kymmeniä prosentteja. Viime viikon sunnuntaina kurssi tippui hetkessä noin 5000 euroa. Syyksi äkilliselle pudotukselle arvioidaan Kiinassa tapahtuneita sähkökatkoja. Sähkökatkos Xinjiangin alueella johtui luultavasti kaivosonnettomuudesta, jossa 21 hiilikaivoksen työntekijää jäi jumiin maan alle. Sähkökatkot liittyvät luultavimmin onnettomuuden jälkeisiin turvallisuustarkastuksiin. Se miksi sähkökatkokset vaikuttivat bitcoiniin, on syynä bitcoinin louhinnan riippuvaisuus sähköstä ja sen tuotannosta. Xinhiangian alueella louhitaan valtavasti kryptovaluuttaa. Cambridgen yliopiston mukaan bitcoinin sähkönkulutusindeksin mukaan Xinjiangin osuus on noin neljänneksen luokkaa koko bitcoinin lohkoketjuun käytetystä laskutehosta. Bitcoinin hinnan romahduksen lisäksi laskuteho eli hashrate romahti hetkellisesti. 

Dogecoinin markkina-arvo ylsi yli 50 miljardin arvoon

Meemivaluutta ja Elon Muskin tukema kryptovaluutta dogecoin on jatkanut voimakkaassa myötätuulessa. Dogecoinin arvo nousi viikon aikana kaikkien aikojen suurimpaan arvoonsa. Markkina-arvo on dollareissa yli 50 miljardia, eli euroissa tämä tekee yli 40 miljardia euroa. Dogecoin onkin yksi viikon kryptovaluutoista, joka on pärjännyt viikon aikana parhaiten, huolimatta kryptojättien heilunnasta. Osa syyksi viime viikkoiselle nousulle nähdään viime tiistain tituleeraaminen ”dogecoin-päiväksi”. Tiistaina dogecoinin arvo toivottiin rikkovan dollarin rajan, tästä kuitenkin jäätiin roimasti. Dogecoin on herättänyt aktiivista keskustelua, niin puolesta ja vastaan. Suurin dogecoinin puolestapuhuja on Teslan toimitusjohtaja Elon Musk, joka on nostattanut dogecoinin kurssia aika-ajoin twiittauksillaan. Dogecoinista ja sen tuomasta ilmiöstä on oltu huolissaan analyytikkojen ja strategien keskuudessa. Dogecoinin rakettinousua on verrattu 2000-luvun alun it-kuplaan.

Bitcoinin kurssilasku sai sijoittajat panikoimaan

Viime viikkoinen bitcoinin kurssilasku on saanut kryptosijoittajat panikoimaan ja painamaan myyntinappulaa. Bitcoinin arvon lähtiessä laskuun myös myynti kiivastui. Tällä tavalla sijoittajat pyrkivät minimoimaan tappionsa. Myynti niin edelleen lisäsi bitcoinin arvon muutosta. Myyntimäärien kasvu nosti myös siirtokustannukset, eli transaktiot, huimiin lukemiin. Siirrot nousivat jopa yli 50 dollariin siirtoa kohden. Vastaavia hintoja on nähty viimeksi sitten 2017 kryptohuuman aikaan.

Turkin valtio tekemässä linjauksia kryptovaluuttoihin liittyen

Turkin keskuspankin päällikkö poisti kryptovaluutoille asetetun täydellisen kiellon ja sanoi, että laaja valikoima kryptovaluuttasääntöjä on tulossa kahden viikon kuluessa voimaan. Puhuessaan valtion hallinnoimalla TRT-kanavalla, kuvernööri Şahap Kavacıoğlu sanoi: ”Emme voi korjata mitään kieltämällä kryptovaluuttoja täysin, emmekä aio tehdä niin.” Kavacıoğlun kommentoi näin aihetta alle viikkoa ennen kuin kryptovaluuttojen maksujen käytön suunniteltu kielto astuu voimaan. Ilmoitus kryptovaluttojen kiellosta, joka aiemmin Turkin keskuspankilta tuli, kun kryptovaluuttojen käyttö kansakunnassa on noussut liiran uppoamisen vuoksi, herätti hallituksen poliittisten vastustajien mielenosoituksia. Kommentit tulivat myös pian sen jälkeen, kun hallitus oli tutkinut kahden kryptovaluuttapörssin työntekijöitä. Antamatta yksityiskohtia tulevista säännöksistä, Kavacıoğlu ilmoitti selventävänsä kryptovaluutan oikeudellista määritelmää ja säätelevän, kuinka instituutioiden tulisi säilöä ja tallettaa ne. Turkin keskuspankin päällikkö sanoi, että asetuksia tarvitaan ”huolestuttavan” varojen määrän poistamiseksi maasta kryptovaluutan kautta. Uutiset maan tulevasta kryptovaluutan käytön kiellosta ovat myös osaltaan voineet vaikuttaa bitcoinin kurssiin, huolena on toisten maiden seuraaminen mitä Turkin johto päättää asialle tehdä.

Joka maanantaina ilmestyy uudet kryptouutiset, joissa yhden uutiskattauksen avulla saat kokonaiskuvan menneen viikon tapahtumista kryptovaluuttarintamalla. Muista seurata meitä myös Twitterissä nimellä krypto_uutiset. Twitterissä saat ilmoitukset uusista julkaisuistamme sekä muita mielenkiintoisia uutisnostoja! 

Tuoreet #kryptouutiset sähköpostiisi

Koostamme kryptomaailman tapahtumat tiiviiksi paketiksi kerran viikossa. Tilaa alta viikoittainen uutiskatsaus sähköpostiisi tuoreeltaan!

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)