kryptouutiset

Kryptouutiset viikko 22. – Bitcoin-pizzan historiaa ja kiintolevyjä

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Toukokuun vaihtuessa kesäkuuhun saamme jälleen perehtyä tuoreisiin uutisiin kryptovaluuttoihin liittyen. Tällä kertaa avaamme neljä kiinnostavaa uutista viime viikolta. Viikon 22. kryptouutisissa saat kuulla muun muassa bitcoinin romahduksesta ja sen hiljattaisesta elpymisestä. Saat myös selville, mitkä tietokonekomponentit ovat suuren kysynnän kohteena, johtuen kryptovaluuttojen louhimisesta. Muistelemme myös bitcoinilla ostettuja pizzoja, sen merkkipäivän kunniaksi. Kerromme myös mikä valtio tällä kertaa rajoittaa kryptovaluuttoja ja sen louhintaa. Lue tarkemmat kuvaukset uutisista alta!

Bitcoin elpymässä

Bitcoin sai arvoonsa suuren loven viime viikkojen aikana. Bitcoinin arvosta tippui melkein puolet. Syynä nähdään useiden eri syiden yhteisvaikutus. Syiksi on nostettu muun muassa Kiinan rajoitukset bitcoinin louhintaan, sekä Teslan perääntyminen bitcoinin käyttämisestä maksuvälineenä. Myös bitcoinin suuri energiankulutus sekä tätä kautta päästövaikutukset ovat olleet keskustelussa pinnalla. Isoksi syyksi näiden ”kipinöiden” laajentamiseen nähdään automaattisesti käynnistyneet myynnit, jotka ovat pakottaneet suurella riskillä sijoittaneet luopumaan omistuksistaan. Eli kurssin lähtiessä laskuun, automaattiset tietokoneohjelmoidut myynnit lähtivät porskuttamaan, edesauttaen bitcoinin arvon sukellusta. Osa sijoittajista oli sijoittanut suurella riskillä, jopa 100 %:sta velkavipua käyttäen. Tällä viikolla bitcoinin arvo on jonkin verran toipunut ja noussut lähelle 40 000 dollarin tuntumaa.

Tietokoneiden kiintolevyt kovassa huudossa

Kryptovaluuttoihin liittyvä louhinta on saanut aikojen saatossa erinäiset tietotekniset välineet suuren kysynnän piiriin, jopa niin, että osasta laitteista on syntynyt pulaa. Myös hinnat ovat nousseet kysynnän vuoksi. Esimerkiksi näytönohjaimista on ollut jo pidemmän aikaa pulaa. Nyt louhijoita kiinnostavat kiintolevyt. Tämän kysynnän takana on uusi kryptovaluutta nimeltä chia. Chian louhinta on hieman erilaista, verrattuna aiempiin ja ”perinteisempiin” kryptovaluuttoihin. Chian louhinta perustuu tallennuskapasiteettiin, tällöin laskentatehoa ei tarvita niin paljoa. Chian louhimisesta käytetään termiä ”viljely”, sillä sitä saadaan käyttämällä tila- ja aikatodistusta. Tämän uuden louhimistavan hyöty on etenkin energian säästyminen. Parhaiten chian viljelijöille kelpaavat suuret kiintolevyt sekä nopeudestaan tunnetut nvme-protokollaa käyttävät ssd-levyt. Huolena on kuitenkin se, että chian viljely kuluttaa kiintolevyt loppuun, sillä niitä ei ole alun perin rakennettu tähän tarkoitukseen. Chia on verrattain pieni kryptovaluutta, mutta kysyntä on selvästi nousussa.

Jälleen uusi valtio rajoittaa kryptovaluuttaa

Olemme alkuvuoden aikana uutisoineet useiden valtioiden linjauksista ja rajoituksista kryptovaluuttoihin liittyen. Tällä kertaa bitcoinin louhinnan on kieltämässä Iran. Kiellon syyksi kerrotaan etenkin pääkaupunki Teherania ja muita Iranin suuria kaupunkeja häirinneillä sähkökatkoilla. Sähkökatkot ovat olleet päivittäisiä. Iranissa louhittiin tammi-huhtikuussa noin 4,5 prosenttia kaikesta maailman bitcoinista. Se onkin yksi suurin louhijamaista, muita suuria louhijamaita ovat esimerkiksi Kiina. Iranin presidentin Hasan Ruhanin asettama kielto on voimassa 22. syyskuuta saakka. Iranissa on ollut ongelmaksi asti laitonta bitcoinin louhintaa. Poliisi on muun muassa takavarikoinut yli 50 000 laitonta louhintalaitetta. Myös lailliset louhimot estyvät kiellon myötä louhimasta lisää bitcoineja.

Bitcoinilla pizzaa – pizzan hinta nousi taivaisiin

Bitcoinin, kuten muidenkin kryptovaluuttojen, luonteeseen kuuluu suuri arvon vaihtelu. Esimerkiksi bitcoinin arvo on heitellyt vuosien varrella hurjasti, mutta kuitenkin kokonaiskuvaa katsoessa, arvo on noussut muutamista senteistä kymmeniin tuhansiin dollareihin. Suuren arvon heittelyn vuoksi sijoittajat eivät ole myötämielisiä sen suhteen, että ostaisivat kryptovaluutoilla jotain konkreettista. Ehkä kuuluisin esimerkki hukkaan heitetyistä bitcoineista on Laszlo Hanyecz, joka käytti vuonna 2010 yhteensä 10 000 bitcoinia ostaakseen kaksi perhepitsaa. Nopeasti laskettuna nykyisellä markkina-arvolla pizzojen arvo olisi tällä hetkellä noin 320 miljoonaa euroa. Vuonna 2010 kyseisten bitcoinien arvo oli vain kymmeniä euroja. Pizzakauppa oli maailman ensimmäinen bitcoinilla tehty fyysinen ostos. Kaupan seurauksena 22. toukokuuta onkin nimetty ”bitcoin pizza” -päiväksi. Kauppa ei jäänyt Hanyeczin ainoaksi. Hanyecz käytti kesällä 2010 kaikkiaan 100 000 bitcoinia pitsahankintoihin. Tämä vastaisi nykyään noin 3,1 miljardia euroa. Tarina ei kerro käyttikö Hanyeczin kaikki bitcoininsa pizzoihin vai säästikö hän osan pahan päivän varalle.

Julkaisemme joka maanantai uudet kryptouutiset, joissa yhden uutiskattauksen avulla saat kokonaiskuvan menneen viikon tapahtumista kryptovaluuttarintamalla. Muista seurata virtuaalivaluutta.comia myös Twitterissä, jossa saat ilmoitukset uusista julkaisuistamme sekä pääset käsiksi muihin mielenkiintoisiin uutisnostoihin! 

Tuoreet #kryptouutiset sähköpostiisi

Koostamme kryptomaailman tapahtumat tiiviiksi paketiksi kerran viikossa. Tilaa alta viikoittainen uutiskatsaus sähköpostiisi tuoreeltaan!

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)