Kryptouutiset

Kryptouutiset vko 46. – Yhdysvalloissa louhitaan eniten Bitcoinia ja Ruotsi haluaa kieltää PoW-kryptojen louhinnan EU:ssa

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ruotsi haluaa kieltää energiasyöppö-kryptovaluuttojen louhinnan koko EU:ssa, Bitcoinin Taproot päivitys aktivoitui, Yhdysvalloissa louhitaan eniten Bitcoinia ja Ether kirii kiinni Bitcoinia markkina-arvollaan. Lue alta tuoreimmat kryptouutiset!

Ruotsi haluaa kieltää PoW-kryptojen louhinnan EU:ssa

Ruotsin ympäristöviranomainen Naturvårdsverket ja finanssivalvoja Finansinspektionen vaativat jättämässään vetoomuksessa, että Bitcoinin ja muiden PoW- eli Proof-of-Work-louhintamenetelmää hyödyntävien kryptovaluuttojen louhinta kiellettäisiin EU-alueilla. Virastojen jättämässä vetoomuksessa kuvaillaan mm. PoW-kryptojen louhinnan vaatimaa valtavaa sähkön määrää ja louhinnan tuottamaa suurta hiilidioksidipäästöä, jotka eivät tue ilmastotavoitteiden täyttymistä. Kryptovaluuttojen louhinta on viime aikoina lisääntynyt Pohjoismaissa. Arvioiden mukaan kaksi suurinta PoS-louhintamenetelmää hyödyntävää kryptovaluuttaa; Bitcoin ja Ethereum, kuluttavat yhden vuoden aikana sähköä kaksi kertaa enemmän kuin koko Ruotsi itsessään. Samassa vetoomuksessa nämä kaksi virastoa vaativat, ettei PoS-louhituilla kryptovaluutoilla kauppaa tekevät yritykset voi kuvailla itseään tai toimintaansa kestäväksi toiminnaksi.

Bitcoinin Taproot päivitys

Koko Bitcoinin 13-vuotisen historian aikana Bitcoinia on päivitetty hyvin harvoin. Edellinen päivitys tapahtui neljä vuotta sitten ja silloisen päivityksen nimi oli SegWit. Nyt on kuitenkin toteutettu uusi suuri Bitcoin päivitys, jonka nimi on Taproot. Taproot.watch-sivuston mukaan päivitys aktivoitui lohkossa 709 632. Blockchain.comin mukaan lohkon louhija oli F2Pool.

Taproot päivitys näkyy hyvin vähän esimerkiksi Bitcoin-sijoittajille. Kyseessä on ns. Soft fork ja Taproot päivitykseen on nidottu yhteen useita pienempiä päivityksiä. Näitä päivityksiä ovat BIP 340, BIP 341 ja BIP 342. Taproot päivityksen tarkoituksena on mm. parantaa Bitcoinin skaalautuvuutta, turvallisuutta ja yksityisyyttä.

Yhdysvalloissa louhitaan eniten Bitcoinia

Kiinan asettaessa kiellon kryptovaluuttojen louhinnalle, on Yhdysvallat ottanut ykköspaikan Bitcoinin louhinnassa. CCAF:n eli Cambridge Center for Alternative Finance mukaan Yhdysvaltojen osuus globaalista Bitcoinin louhimiseen käytetystä maailman kokonaislaskentatehosta oli elokuun lopussa 35,4 prosenttia, mikä tarkoittaa, että lukema oli yli kaksinkertaistunut keväästä 2021. Yhdysvaltojen jälkeen Kazakstan ja Venäjä ovat seuraavaksi suurimmat louhijamaat, kun Kazakstanissa tapahtuu 18,1% ja Venäjällä 11% Bitcoinin louhinnasta. Näissä kahdessa maassa louhinta on myös tuplaantunut kevääseen nähden.

Siinä missä Bitcoin louhinta keskittyi vielä syyskuussa 2019 yli 75 prosenttisesti Kiinaan, ovat Kiinan asettamat kiellot saaneet louhintayritykset hajauttamaan toimintaansa eri puolille maailmaa sen sijaan, että ne olisivat keskittäneet toimintansa vain yhteen paikkaan.

Bitcoinilla ja Ethereumilla uudet ATH-lukemat

Molemmat, Bitcoin ja Ethereum tekivät uudet ATH eli All Time High -lukemansa keskiviikkona 10.11.2021. Bitcoinin uusi ennätyslukema kohosi 68,789.63 dollariin ja Ethereumin 4,859.50 dollariin. Sittemmin molempien kryptojen kurssit ovat laskeneet 4-5 prosenttia. Näiden kahden suurimman kryptovaluutan yhteinen markkina-arvo on tällä hetkellä n. 1,78 biljoonaa dollaria ja niiden dominanssi on noin 63% koko kryptomarkkinasta.

Ethereum on kirimässä Bitcoinia kiinni

Ethereumin oman Ether-kryptovaluutan markkinaosuus koko kryptomarkkinasta on kasvanut huomattavasti viimeisen kahden vuoden aikana ja taas kryptokuningas Bitcoinin osuus on laskenut. Osa kryptosijoittajista jopa uskoo, että Ether kapuaa kiinni välin seuraavan puolen vuoden aikana. Vielä on Etherillä kuitenkin paljon tekemistä, koska ero näiden kahden kryptovaluutan markkina-arvon välillä on yli biljoona dollaria eli yli tuhat miljardia dollaria. Bitcoinin markkina-arvo on n. 1,23 biljoonaa ja Etherin 0,55 biljoonaa dollaria.

Etherin kurssi on noussut tämän vuoden aikana ennätyslukemiin ja osittain arvonnousun takana uskotaan olevan uutinen siitä, että maailman suurin johdannaispörssi CME Group aikoo julkaista Ether-mikrofutuureja joulukuussa 2021. Osittain arvonnousuun on vaikuttanut myös mm. maailmaa puhuttava Metaverse ja varsinkin Facebookin nimenmuutos Metaksi. Ethereumin lohkoketjulla uskotaan olevan suuri rooli virtuaalitodellisuuden eli Metaversen kehityksessä ja kasvussa.

Julkaisemme viikoittain uudet kryptouutiset, joissa yhden uutiskoosteen avulla saat kokonaiskuvan menneen viikon tapahtumista kryptovaluuttamaailmassa. Muistathan myös laittaa Twitter-tilimme seurantaan, jotta näet ajankohtaiset tweettimme!

Tuoreet #kryptouutiset sähköpostiisi

Koostamme kryptomaailman tapahtumat tiiviiksi paketiksi kerran viikossa. Tilaa alta viikoittainen uutiskatsaus sähköpostiisi tuoreeltaan!

Vastuuvapaus: 77% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)