Mikä on Metaverse ja mitä se voi mahdollistaa?

Metaverse eli suomalaisittain metaversumi tarkoittaa digitaalisen ja virtuaalisen maailman entistä tiiviimpää kytkeytymistä reaalimaailmaan. Metaversumissa fyysinen ja digitaalinen maailma yhdistyvät aiempaa vahvemmin toisiinsa, mikä saattaa näyttäytyä käyttäjälle esimerkiksi puettavan teknologian kautta tai mahdollisuutena teleportata itsensä virtuaalisesti mihin tahansa paikkaan maapallolla.

Metaversum-termillä viitataan metatason universumiin, joka sananmukaisesta tarkoittaa ylätason universumia. ”Metaversum” on siis ikään kuin konkreettisen maailmamme päällä ja lomassa oleva toinen, teknologialla rikastettu todellisuus, joka limittyy kaikkeen tekemiseemme.

eToro on usean omaisuusluokan sijoitusalusta. Sijoitustesi arvo voi nousta tai laskea. Voit menettää sijoittamasi varat. Ei kuluttajansuojaa. Voitoista voi koitua veroseuraamuksia.

Sisällysluettelo

Onko metaversumi jo olemassa?

On myös perusteltua väittää, että metaversumi on jo tullut osaksi elämäämme, sillä arkipäivämme sisältää useita teknologioita, joilla pidämme yhteyttä ihmisiin, hoidamme asioitamme ja talouttamme. Metaversumi tarjoaa tähän kuitenkin entistä voimakkaampia välineitä, sillä sen tavoitteena on todellisen tuntuinen virtuaalinen maailma. Kun kytkeytyminen virtuaaliseen maailmaan tapahtuu onnistuneesti, voi vuorovaikutus siinä olla niin intensiivistä, että toimijan on vaikeaa määritellä, kumpi on realistisempaa: virtuaaliseksi kutsuttu digitaalisesti toteutettu maailma vai se fyysinen maailma, joka tuntuu jalkojen alla ja tuulenvireenä iholla.

Digitaaliset kokemukset muokkaavat kokemustamme maailmasta ja virtuaalinen matkailu Google Mapsin tai muun karttapalvelun avulla on jo arkipäivää. Navigaattori kertoo meille, minne mennä. Kovin kaukainen ei ole ajatus siitäkään, että jouluateria tuntuu yhdessä vietetyltä ajalta, jos koko suvun saa edes videopuhelulla ”paikan päälle”.

Tieteiskirjallisuuden maailmoista uusiin todellisuuksiin

Tieteiskirjallisuudessa metaversumiin liittyvää ajattelua on esitelty jo vuosikymmeniä. Reaalimaailmaan kytkeytyvä virtuaalinen todellisuus on esitelty scifi-harrastajille erilaisina kertomuksina, joissa päähenkilö pakenee ankeaa todellisuutta virtuaaliseen maailmaan. Tieteisfantasioissa sodat ratkaistaan taisteluissa, joiden ohjaaminen tapahtuu turvallisesti ”etänä”, kauko-ohjattujen droonien surmatessa vastustajat ja tuhotessa näiden sotakaluston – tosin, tämäkin on jo todellisuutta nykypäivän sotateollisuudessa.

Viime aikojen populaarikulttuurin esimerkkinä metaversumista mainitaan usein Ready Player One -elokuva (2018), joka pohjautuu Ernest Clinen vuonna 2011 julkaistuun samannimiseen kirjaan. Siinä slummissa asuva päähenkilö kytkeytyy virtuaaliseen pelimaailmaan, jonka voittajana hän saavuttaa suuren omaisuuden. Samoin Tron-sarjan kirjat ja elokuvat kertovat digitaalisesta maailmasta, joissa nuori poika voi kohdata kadonneen isänsä ja pelastaa hänet ja itsensä pahuuden kynsistä.

Pelien osalta esimerkiksi Fortnite sisältää monia metaversumin elementtejä, sillä siellä pelaajat luovat omanlaisiaan identiteettejä ja vuorovaikuttavat toistensa kanssa omissa virtuaalisissa kuplissaan. Fortnite on järjestänyt myös todellisen ja virtuaalisen maailman yhdistäviä tapahtumia tuomalla peliinsä kansainvälisten superstarojen konsertteja, kuten Travis Scottin esiintymiset keväällä 2020. Pelaajat saattoivat kokea olevansa live-konsertissa ollessaan omilla avatareillaan yleisössä ja tanssiessaan vieruskaverin kanssa samoilla liikkeillä musiikin tahtiin. Kaikki tämä on kuitenkin vielä hyvin laimeaa siihen verrattuna, mihin metaversumin luvataan tähtäävän.

Mitä Metaverse voi mahdollistaa?

Metaversumi saattaa kuulostaa tieteisfantasialta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Jo tänä päivänä olemme hyvin vahvasti kytkeytyneitä virtuaaliseen maailmaan, jonka kautta tavoitetaan kaukanakin asuvia ystäviä ja sukulaisia ja pidetään yhteyttä toiselle puolelle maapalloa. Jos katsot elämääsi ulkopuolelta, mikä on todellisempaa: se arki, jota vietät kotona, vai se sosiaalisen median kautta rakentamasi profiili ja ystävyyssuhteet, jotka tapahtuvat Internetissä, verkon yli?

Metaversumi mahdollistaa virtuaalisen vuorovaikutuksen niin työssä kuin vapaa-aikana. Konevalmistajat ja kiinteistön välittäjät ovat hyödyntäneet niin kutsuttuja digitaalisia kaksosia (digital twins), joiden avulla koneiden huolto, käyttöönotto ja vikojen jäljitys tai asuntojen esittelyt voidaan tehdä verkon välityksellä mistä tahansa.

Facebook vaihtoi nimensä Metaksi – miksi?

Identiteettimme rakentuu suhteessa toisiin ihmisiin ja sosiaalinen media mahdollistaa identiteetin hallinnan ja rakentamisen, halutessamme vaikka tuhansien ihmisten kanssa. Olemme sitä, mitä ympäristömme heijastaa takaisin meistä – ja sosiaalinen media on muokannut käsitystämme tästä todellisuudesta. Entä kun niin kutsuttu virtuaalinen maailma alkaakin tuntua todellisemmalta luin reaalimaailma, tämä käsin kosketeltava ympäristömme. Jos ihmiset viettävät suurimman osan ajastaan kiinnittyneinä digitaalisiin toiminta-alustoihin, olivat ne sitten sosiaalista mediaa, pelikonsolipelejä tai työhön liittyviä kokouksia ja yhteistyöskentelytiloja – alkaa esiin nousta kysymys – mikä ja missä me olemme?

Juuri tähän ajatteluun pohjautuu Mark Zuckerbergin ajatus Metaverse Platformista, jota Facebook on lähtenyt rakentamaan. Virtuaalilasit ja muu puettava teknologia auttavat aistimaan virtuaalisen maailman todentuntuisesti. Miltä tuntuisi esimerkiksi sellainen Facebook, jossa pääsisit mukaan todentuntuisesti ystäviesi jakamiin tarinoihin? Voisitte elää yhdessä uudestaan muistot, jotka nousevat virtuaalisesta muistojen virrasta.

Metaversumin merkitys suomalaiselle sijoittajalle

Mutta mitä tämä metaversumi tarkoittaa meille, jotka haluamme sijoituksillemme kasvua? Miksi ihmeessä Facebook aikoo työllistää pelkästään Euroopassa 10 000 ihmistä rakentamaan metaversumia? Sanomattakin on selvää, että nämä työpaikat eivät vaadi puusepän koulutusta tai tulityökorttia, vaan koodaustaitoja ja mielikuvitusta. Metaversumin myötä on syntymässä aivan uudenlainen digitaalisen kokemuksellisuuden taso.

Metaversumista kannattaa olla kuulolla niidenkin, jotka eivät tällaisista virtuaalisista maailmoista usko olevansa kiinnostuneita, sillä metaversumin nousu tarjoaa sekä henkilökohtaisia että kansakunnan tasolla vaurastumisen ja hyvinvoinnin mahdollisuuksia. Metaversumiin liittyvien sovellusten kasvun on nähty antavan hyvät mahdollisuudet Suomen kaltaiselle korkean teknologisen osaamisen maalle, kunhan vain osaamme ottaa sen haltuun ja lähteä luotsaamaan metaversumin kehitystä.

Metaverse sijoituskohteena

Metaversumissa voi tehdä rahaa monella tapaa, aivan kuten reaalimaailmassakin. Voit olla sijoittaja, tuottaja, rahoittaja, promoottori, maan omistaja, vuokraisäntä ja kiinteistön välittäjä. Metaversumiin liittyviä digitaalisia alustoja on syntymässä koko ajan lisää, joten oikeaan sijoittamalla voi saada osansa tämän virtuaalisen rinnakkaismaailman esiinmarssista. 

 

Miten Metaverseen voi sijoittaa?

Yksinkertaisimmillaan pääset mukaan tämän ilmiön kasvuun täyttämällä salkkusi tulevaisuudessa menestyvien yritysten osakkeilla. Metaversen toteutus vaatii platformeja, koodaajia, virtuaalisia laitteita ja puettavaa teknologiaa sekä ohjelmistoyhtiöitä ja teknologiaa, joka pystyy pyörittämään tätä kaikkea.

Metaversumin maailmaan tutustuessa kannattaa pitää mielessä, että vaikka ei itse ymmärtäisi palvelussa tai tuotteessa olevan mitään mieltä, voi sillä silti olla miljoonien, jopa miljardien ihmisten asiakaspotentiaali.

Vanhemmat sukupolvet ovat hämmästelleet esimerkiksi lasten ja nuorten intoa ostaa Fortnite-pelissä tietynlaisia ”skinejä” – käytännössä ulkoasuja – jotka maksavat ihan oikeaa rahaa. Miksi kukaan haluaa maksaa virtuaalisesta vaatteesta? Siksi, että se on coolia siinä todellisuudessa.

Miten tienata Metaversellä?

Metaversumin kasvu tarjoaa useita mahdollisuuksia kasvattaa varallisuuttasi. Metarversumia rakentavat yhtiöt voivat olla sijoittajille kiinnostavia, mikäli ne onnistuvat löytämään menestyksen palikat. 

Tässä kohtaa kannattaa muistaa, että metaversumissa toimivat yhtiöt pystyvät hyödyntämään digitaalisen maailman loputtomasti kopioitavien tuotteiden myyntivolyymia: kun digitaalinen tuote on kerran valmistettu, ei sen versioiden luomiseen mene enää resursseja eikä logistiikkakuluja. Myös ostava yleisö on lähtökohtaisesti globaali, eli potentiaalisesti mikä tahansa yritys voi tavoittaa miljardeja ihmisiä.

Kiinnostavimmat metaverse osakkeet löytyvät virtuaalisia alustoja rakentavista yhtiöistä kuten Meta Platforms (Facebook) ja Roblox, niiden teknisen toteutuksen varmistavat yritykset kuten puolijohde- ja ohjelmistokehitysyhtiö NVIDIA ja videopelimarkkinoiden vahvat toimijat kuten Unity Software.

Oikeastaan kaikki aikaansa seuraavat ja tulevaisuutta muokkaavat teknologiayhtiöt ovat sijoittajalle kiinnostavia kohteita. Voit seurata esim. Googlen, Applen, Microsoftin, Autodeskin, Snapin ja Matterportin suunnitelmia metaversumin suhteen ja harkita sijoittavasi näiden näkemyksiin uusista virtuaalisista maailmoista. Aasian markkinoiden tuomista kasvumahdollisuuksista kiinnostuneen kannattaa tutustua kiinalaiseen Tencent-yhtiöön.

Metaversumin kryptovaluutat

Metaversumissa käytettävät kryptot, kuten MANA Decentraland, voivat olla hyviä sijoituskohteita. Decentralandissa käytettävä MANA on noussut arvossaan monikymmenkertaiseksi vuonna 2017 tapahtuneen lanseerauksensa jälkeen. Mikäli kiinnostus tätä kryptovaluuttaa kohtaan kasvaa, ovat sen arvon nousemisen mahdollisuudet edelleen vahvat. Sijoita Mana Decentraland tokeniin.

MANAn kiinnostavuus on riippuvainen Decentralandin kiinnostavuudesta: kun käyttäjät tutustuvat maailmaan ja luovat sinne omaa ”toista todellisuuttaan” esimerkiksi shoppaillen ja rakentaen, on odotettavissa, että MANAn arvo edelleen nousee kiinnostuneiden käyttäjien määrän myötä.

Axie Infinity on myös samannimiseen peliin liitetty kryptokolikko, jota käytetään söpöistä eläimistä koostetussa virtuaalimaailmassa. Vaikkei kyseessä ole metaverseksi nimetty tuota, on tässä pelimaailmassa metaversemäistä ajattelua. Axie Infinityn kurssi on noussut vuodessa 13 000 prosenttia. Crypto.com listaa useita metaversumeihin liitettyjä kryptovaluuttoja, mm. Sandbox, Enjin, WAX ja SushiSwap.

Tee itse ja tienaa

Decentralandissa voit myös tienata itse MANAa osallistumalla maailman luomiseen ja myymällä siellä esimerkiksi suunnittelemiaan teoksia, kuten digitaalisia vaatteita ja maisemia tai NFT-taideteoksia. Tämä maailman luomiseen osallistuminen ei välttämättä edellytä huikeita koodaustaitoja, sillä Decentralandissa voi myös yhdistellä uusia digitaalisia kokonaisuuksia valmiiden elementtien pohjalta.

Kehittyneemmät ohjelmointitaidot omaava voi ryhtyä luovaan työhön lataamalla Decentraland SDK -ohjelmointisoftan koneelleen. Jotta saa täyden kokemuksen Decentralandista, kannattaa kirjauduttaessa yhdistää siihen virtuaalilompakkonsa kuten Metamask. Decentralandissa on kahden tyyppistä manaa: Ethereum MANA ja Polka MANA. Mukaan pääsee jo hyvin pienellä, vain muutaman kymmenen euron alkupääomalla.

Decentralandin metaversumi kaipaa rakentajia

Metaversumi ei ole yksi sovellus tai yksi virtuaalinen toiminta-alusta, vaan metaversumi kattaa kokonaisen ilmiön digitaalisen ja fyysisen maailman sekoittumisesta.

Yksi metaversum-ajatteluun pohjautuvista alustoista on Decentraland, joka mahdollistaa käyttäjilleen digitaalisena avatarina seikkailemisen tässä virtuaalisessa maailmassa. Aktiviteeteiksi on tarjolla esimerkiksi museoissa ja taidenäyttelyissä käymistä sekä maan ostamista ja erilaisten maisemien rakentelua. Aiempia virtuaalimaailmoja ja digitaalisia avataria käyttäneille Decentraland näyttäytyy vielä keskeneräisenä yhdistelmänä Second Lifea ja Wii-konsolin pelaajahahmoja.

Metaversumin potentiaali tulevaisuudessa

Metaversumin kehittämisessä nähdään olevan valtava potentiaali, jonka on ennustettu tarkoittavan kymmenien miljardien eurojen markkinoita jo lähitulevaisuudessa. Facebook on investoimassa tämän teknologian kehittämiseen vahvasti ja kaikki digitaalisilla toiminta-alustoilla tehtävä kaupankäynti, mainostaminen, viestintä, pelaaminen, sisällöntuotanto ja muu ajanviete tarkoittavat monien toimijoiden markkinoita, asiakkainaan miljardit ihmiset.

Mikäli metaversumin sovellukset menestyvät, antavat ne ihmisille mahdollisuuden luoda toden tuntuisen digitaalisen identiteetin ja elämän oman, fyysisen ympäristönsä lisäksi. Virtuaaliset vierailut toisella puolella maailmaa voivat tuntua niin todellisilta, etteivät ihmiset tunne tarvetta matkustaa paikanpäälle. Jos koneet voidaan korjata etänä, voidaanko myös matkustuskokemukset saada etänä? Tällaiset todelliset aistielämykset vaativat kuitenkin vielä teknologian kehittymistä virtuaalilaseja voimakkaammiksi elämyksiksi.

Metaversumi on kuitenkin jo täällä, joten tulevaisuuteen katsovan sijoittajan kannattaa poimia nyt parhaat munat koriinsa kasvamaan tuottoa.