Osta bitcoineja - tässä kattavat ohjeet

Oletko kiinnostunut bitcoinien ostamisesta? Hienoa, olet saapunut juuri oikeaan paikkaan!

Mistä bitcoineja voi ostaa? Miten virtuaalivaluutan ostotapahtuma onnistuu? Missä säilyttää ne turvallisesti? Tulemme kertomaan näistä seikoista lisää tällä sivulla.

Kyseistä virtuaalivaluuttaa voi saada haltuunsa kahdella eri tavalla: mainaamalla sitä bitcoin-lohkoketjussa tai vaihtoehtoisesti vain ostamalla bitcoineja virtuaalivaluuttoja välittävistä palveluista, tai suoraan joltakin muulta taholta.

Bitcoinin ostamiseen liittyy tiettyjä yleispäteviä ohjenuoria, joita seuraamalla varmistetaan, ettet joudu esimerkiksi huijatuksi. Tästä syystä on enemmän kuin suositeltavaa, että valitsemasi kauppapaikka tai bitcoin-pörssi on vakiintunut ja täten turvallinen. Itse ostotapahtuman lisäksi on ensisijaisen tärkeää valita kryptovaluutalle turvallisin mahdollinen säilytyspaikka, ns. virtuaalivaluuttalompakko, kuten Ledger.

Bitcoin hinta juuri nyt - Mistä hinta muodostuu?

Bitcoinin kurssi vaihtelee aivan kuten pankkien säätelemien ns. Fiat-valuuttojen kurssit. Virtuaalivaluuttojen riippumattomuus ja toiminnan läpinäkyvyys lisäävät niin ikään mausteensa kurssien kehitykselle.

Kryptovaluuttojen kurssit määräytyvät aina kysynnän ja tarjonnan mukaan, toisin kuin fiat-valuutat, joiden kursseihin pyritään kysynnän ja tarjonnan lainalaisuuksien lisäksi vaikuttamaan pankkien toimesta erilaisin toimenpitein, joiden tarkoituksena on devalvoida ja revalvoida valuuttaa.

Kuten jo hyvin tiedät, bitcoinin kurssi on kasvanut hurjaa vauhtia, ja yksittäisen kolikon arvo on moninkertaistunut kerta toisensa jälkeen, mutta suurilta kurssivaihteluiltakaan ei olla aina vältytty. Bitcoinin arvon kasvun jatkuminen riippuu monista osatekijöistä, kuten virtuaalivaluutan käytettävyyden vakiintumisesta vaihdannan välineenä, jota edesauttavat muun muassa yritykset ja kaupat, jotka hyväksyvät bitcoinin maksuvaihtoehtona yhä enenevissä määrin.

Bitcoinin arvon nousu perustuu luonnollisesti kysynnän ja tarjonnan lakiin, mutta mitä ovat ne osatekijät, jotka kysyntää lisäävät?

Luonnollisesti jo kryptovaluuttojen riippumaton konsepti viehättää sijoittajia. Lohkoketjuissa louhittava bitcoin on ulkoisista vaikuttajista täysin riippumaton, ja valuuttaa louhitaan väsymättä riippumattoman bitcoin-protokollan mukaisesti. Bitcoineille on asetettu 21 miljoonan kolikon katto, mutta samalla yksi kolikko voi jakautua kätevästi yhä pienempiin osiin. Kolikkojen rajoitettu määrä pitää siis osaltaan arvoa yllä.

Tämän lisäksi bitcoinin kysyntää lisäävät myös muutamat hieman käytännönläheisemmät seikat: bitcoin on virtuaalivaluuttana ennen kaikkea kätevä. Bitcoinien ostaminen ja vaihdanta sujuu ilman välikäsiä ja kolmansia osapuolia. Lisäksi bitcoinin käyttäminen maksuvälineenä on vaivatonta; et tarvitse kortteja tai mitään muita fyysisiä tositteita. Tarvitset ainoastaan bitcoin-lompakon, joista kerromme hieman myöhemmin lisää. Tämän lisäksi bitcoin-vaihdannan yksi vääjäämätön etu on anonymiteetti.

Bitcoinin arvon määräytyminen kysynnän ja tarjonnan mukaan tarkoittaa sitä, että jokainen bitcoineja ostanut tai omistava taho voi vaikuttaa osaltaan hinnan määräytymiseen ja kasvuun. Arvon kasvun avaintekijöitä ovat sekä valuutan käyttö, että saatavuuden rajoittaminen, joiden tulee olla sopivassa tasapainossa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että bitcoineja tulee käyttää vaihdannan välineenä tarpeeksi, jotta sen kysyntä kasvaisi.

Saatavuuden rajoittaminen edesauttaa puolestaan kolikon arvon nousua, sillä kun tarjontaa on rajoitetusti ja kysyntää runsaasti, on yhä useampi valmis maksamaan kolikosta enemmän ostaessaan bitcoineja. Konkreettisia toimenpiteitä, joita yksittäinen bitcoin-ostaja ja sijoittaja voi arvon nousun edesauttamiseksi tehdä, on etenkin bitcoinien säästäminen, sillä tällöin markkinoilla on vähemmän tarjontaa.

Mistä ostaa bitcoineja?

Bitcoinien ostaminen on pääsääntöisesti mahdollista kahdella eri tavalla: yleisin tapa ostaa bitcoineja tapahtuu internetin ns. tradepaikoissa, joita voisi luonnehtia eräänlaiseksi virtuaalivaluuttapörssiksi. Näissä vakiintuneissa virtuaalivaluutan välityspaikoissa kryptovaluutat vaihtavat omistajaansa helposti ja turvallisesti. Toki palveluihin sisältyy jonkin verran kuluja, mutta ne ovat yleensä niin pieniä, että välityssivun käyttäminen kannattaa.

Toinen vaihtoehtoinen tapa ostaa bitcoineja on käydä kauppaa suoraan toisen henkilön kanssa esimerkiksi internetin erilaisissa kauppapaikoissa tai jopa foorumeilla. Tämä ei ole kuitenkaan turvallisuussyistä kovin suositeltavaa, kun tarjolla on myös lukuisia valvottuja vaihtopaikkoja, joista ostaa bitcoineja.

Miten ostaa bitcoineja?

Kun olet päättänyt ostaa bitcoineja, tulee sinun aivan ensimmäiseksi päättää, mihin bitcoin-lompakkoon tulet ostamasi bitcoinit sijoittamaan. Virtuaalivaluuttalompakko suositellaan valitsemaan aina ennen bitcoin ostotapahtumaa, jotta saat kryptovaluuttasi turvaan heti maksutapahtuman jälkeen. Itse välityspalveluihin rahaa ei kannata missään tapauksessa jättää makaamaan.

Bitcoin-lompakkoja on kahdenlaisia:

  1. Online-lompakkoja
  2. Offline-lompakkoja

Molemmille lompakoille on yhteistä se, että itse valuutan säilyttämisen sijaan, lompakkoon talletetaan ns. bitcoinin privaattiavaimia, jotka mahdollistavat pääsyn ostamiisi bitcoineihin, joiden ns. osoitteita luonnehditaan myös julkisiksi avaimiksi. Bitcoin-lompakot perustuvat siis salaisten tietojen säilyttämiseen.

Yksinkertaisimmillaan bitcoin-lompakko voi olla vaikkapa paperinpalanen, jolle privaattiavain on kirjoitettu. Kyseinen järjestely putoaisi offline-lompakkojen kategoriaan. Offline-lompakkoja ovat myös esimerkiksi erilaiset laitepohjaiset lompakot (esimerkiksi muistitikulla), jotka tosin yhdistetään verkkoon, kun tarkoituksena on tehdä virtuaalivaluuttasiirtoja, kuten esimerkiksi ostaa bitcoineja.

Offline-lompakkojen ehdottomia vahvuuksia ovat turvallisuus verkon kautta tapahtuvia hakkerointiyrityksiä vastaan. Offline-lompakkojen suurimpia riskejä ovatkin juuri fyysiset varkaudet, sekä esimerkiksi paperilompakkojen tapauksessa privaattiavainten katoaminen; niitä ei ole mahdollista palauttaa. Lisäksi ne häviävät kätevyydessä ja nopeudessa online-lompakoille.

Online-lompakot ovat virtuaalivaluuttamaailmassa suuressa suosiossa, sillä ne ovat käytettävissä missä tahansa, milloin tahansa.

Etenkin mobiiliaplikaatioita tarjoavat kryptovaluuttalompakot tekevät bitcoin-lompakon hallinnoimisesta vaivatonta. Verkon virtuaalivaluuttalompakot perustuvat pilvipalveluihin, joissa bitcoin-privaattiavaimia säilytetään.

Toki pilvipalvelut ovat alttiimpia palveluhyökkäyksille, mutta toisaalta niin ovat nettipankitkin; maksat laskusi luultavasti mielihyvin nettipankissa viikottaisten pankkivierailujen sijaan - onhan se vain niin paljon kätevämpää.

Useat bitcoin-välityssivustot tarjoavat myös valuuttalompakkopalveluita, kuten esimerkiksi Coinbase.

Kun olet löytänyt luotettavan ja vakiintuneen bitcoin-lompakon, tulee sinun nyt päättää, mistä ostat bitcoinisi. On suositeltavaa, että valitset bitcoinin ostopaikaksi vakiintuneen välityspalvelun, jolla on suuri käyttäjäkunta.

Suurimpia virtuaalivaluuttoja välittäviä palveluita ovat muun muassa Coinbase, Bitstamp ja Kraken. Palveluita löytyy kuitenkin pilvin pimein, ja markkinoille astuu jatkuvasti myös uusia toimijoita. Ennen kuin päädyt ostamaan bitcoinisi tietystä paikasta, kannattaa pienen taustaselvitystyön tekeminen aina.

Kun olet löytänyt luotettavan kauppapaikan ostaaksesi bitcoineja, tulee sinun rekisteröityä sen jäseneksi. Vaikka bitcoin-vaihdanta perustuu pitkälti anonymiteettiin, edellyttävät nämä palvelut sinulta henkilötietojesi täyttöä.

Kyseessä on kuitenkin vain toimenpide turvallisuutesi tähden. Käyttäjätilin varmistustavat vaihtelevat; jotkin palvelut edellyttävät kopiota henkilöllisyystodistuksesta, toisille riittää pankkitilin yhdistäminen palveluun bitcoinien ostotapahtuman yhteydessä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että bitcoinien ostamisen tulee aina tapahtua pankkitilin välityksellä. Useat palvelut mahdollistavat myös rahasiirrot palveluun, sekä maksamisen muun muassa erilaisilla korteilla tai jopa muilla virtuaalivaluutoilla. Uusin tuttavuus bitcoin-ostamiseen ovat myös katukuvassa yleistyneet automaatit, joissa voit maksaa jopa käteisellä.

Kun käyttäjätili on luotu, on itse ostamisprosessi melko lyhyt ja ytimekäs: bitcoin-ostajan tulee valita bitcoinin ostosumma. Tämän jälkeen pääset valitsemaan itsellesi parhaiten sopivan maksutavan. Onnea, nyt sinusta on tullut onnistuneesti bitcoin-virtuaalivaluutan omistaja! Tämän jälkeen bitcoinit siirretään vielä turvaan lompakkoon, jossa virtuaalivaluutta pysyy turvassa.

Mikäli aiempien kappaleiden tietotulva kuulostaa mielestäsi monimutkaiselta, voit soveltaa seuraavaa hyvin lyhyttä ja ytimekästä tarkistuslistaa ostaessasi Bitcoineja.

Tulet huomaamaan, että bitcoinien ostaminen on itse asiassa melko yksinkertaista: