Ethereum (ETH) – esittely & yhteenveto

Ethereum on globaali tietojenkäsittely-ympäristö, jossa verkkoon kytketyt tietokoneet suorittavat ohjelmiston määräämiä käskyjä ja prosesseja lohkoketjutekniikkaan ja avoimeen lähdekoodiin perustuen.

Kansankielellä kyseinen operaatio kääntyy sanoiksi louhinta ja mainaus - vaivanpalkaksi tietokoneensa Ethereum-verkkoon liittänyt saa kryptovaluuttaa, eli etheriä, joka toimii erinomaisena ja modernina vaihdannan välineenä.

Ethereumin on kehittänyt venäläiskanadalainen Vitalik Buterin vuonna 2015 ja kyseessä on kryptovaluuttakonsepti ja erittäin varteenotettava kilpailija menestyksekkään bitcoinin rinnalle.

Buterin innostui kehittämään Ethereumia etenkin Bitcoinin ohjelmointikielen puutteiden vuoksi. Bitcoin ei taivu sovelluskehitykseen ja siinä Buterin puolestaan näki valtavan potentiaalin.

Koska yhteisymmärrystä Bitcoinin kanssa ei saatu aikaan, syntyi seurauksena Ethereum: tietojenkäsittely-ympäristö, jossa on kyse muustakin, kuin kryptovaluutan louhimisesta. Ethereum tarjoaa erinomaisen alustan sovelluskehitykselle, ja jonka seurauksena ovat syntyneet louhintaa ja louhijien jokapäiväistä elämää helpottavat dapp-sovellukset.

Dapp-sovellukset hemmottelevat käyttäjiään muun muassa erinomaisella tietosuojalla ilman välikäsiä, sensuuria tai muita yksilön vapautta rajoittavia tekijöitä.

Joukkorahoituksellisten ICO-antien, eli kryptovaluutan mainaamisen lisäksi Ethereum mahdollistaa myös toisenlaisten resurssien siirtämisen verkon välityksellä: sen erilaisia sovelluksia ajava Ethereum Virtual Machine (EVM) mahdollistaa eräänlaisten älykkäiden sopimusten (smart contracts) automaattisen ja luotettavan prosessoimisen ja muun muassa juuri tästä hyvästä sinä, ethereum-verkon louhija, saat palkaksi Ether-kryptovaluuttaa!

Jo mahtipontinen nimi ‘Ethereum’ viittaa kauaskantoisiin ajatuksiin tietotekniikan kehityksestä ja utopioista, joista saattaa tulla jonain päivänä totta. Itse asiassa Buterin viehättyi sanaan ‘ether’ selaillessaan Wikipedian scifi-artikkeleita.

‘Ether’ näkymättömänä maailmankaikkeuden läpäisevänä ja aikamatkustamisen mahdollistavana kappaleena kielii myös Buterinin kehittelemän kryptovaluuttakonseptin tavoitteista, jonka seurauksena jatkuvasti kehitteillä oleva lohkoketjujärjestelmään perustuva pieni bittiavaruuden oma kolonia voi mahdollistaa mitä ihmeellisimpiä asioita tulevaisuudessa.

Mikset siis hyppäisi Ethereum-kelkkaan, sillä Ethereumissa kyse on niin paljosta muustakin, kuin ainoastaan kryptovaluutta-Etheristä. Ethereum-mainaajana pääset parhaimmillaan osaksi kryptovaluuttavisionäärien jännittävää tarinaa.

ethereum

Käyttötarkoitukset

Toimiakseen Ethereum valjastaa lohkoketjuunsa tuhansia tietokoneita ympäri maailmaa suorittamaan aiemmin kuvattuja prosesseja, joiden aikana tietokoneita ei voi sammuttaa tai kontrolloida yhdestä tällaisesta yksiköstä käsin.

Tästä syystä Ethereumin vahvuuksiin automaattisten tapahtumien lisäksi kuuluu ehdottomasti luotettavuus ja turvallisuus.

Ethereum-tietojenkäsittelyverkko on ohjelmoitu tarjoamaan sivutuotteena eräänlaisia älykkäitä sopimuksia (smart contracts), joita voi soveltaa lähes rajattomasti.

Älykkäiden sopimusten ja tietojen käsittelyn seurauksena muutamia Ethereumin käyttötarkoituksia ja sovelluskohteita ovat muun muassa:

Ether eroaa Bitcoinissa suuresti etenkin siinä, ettei kyseisen kryptovaluutan kehittämisen tarkoituksena ollut luoda kansainvälistä digitaalista valuuttaa, vaan kyse on ensisijaisesti Etherium-järjestelmän sisäisestä palkkiojärjestelmästä.

Ether kryptovaluuttana saattaa hämmentää potentiaalisia louhijoita etenkin sen epämääräisyyden vuoksi: bitcoinille on asetettu 21 miljoonan katto, josta arvon säätely suurissa määrin johtuu.

Tämä ei kuitenkaan päde Etheriin, joka muotoutuu vielä toistaiseksi paljonkin markkinoiden kasvaessa. Etherin potentiaali arvoa kasvattavana vaihdon välineenä perustuu kuitenkin kehittäjäkunnan suuriin suunnitelmiin: Etheriumin vakiintuessa ja saadessa jalansijaa muun muassa edellä mainituilla markkina-alueilla oletettavasti myös Etherin arvo kasvaa.

Onko Ethereum turvallinen ja luotettava?

Turvallisuus on yksi Etheureumin perusperiaatteista, mikä tulee ilmi jo Ethereum-ohjelmiston projektien hajauttamisesta tuhansille tietokoneille lohkoketjuihin perustuen.

Näin olemassa ei ole lainkaan keskuspalvelinta, jonka hakkeroiminen on rutkasti helpompaa ja todennäköisempää kuin Ethereum-järjestelmän.

Vaikka lohkoketjuihin liittyy tuhansia ja edelleen tuhansia tietokoneita maailman jokaisesta kolkasta, suorittavat nämä laitteet ainoastaan niille ennalta koodattuja automatisoituja prosesseja, joihin yksittäinen yksikkö ei kykene vaikuttamaan haitallisesti.

Sen lisäksi että Ethereumin hajauttamiseen perustuva perusperiaate lisää turvallisuutta, tekee sen käyttämä lohkotekniikka tietojen keräämisestä lähes mahdotonta niillä koneilla, jotka verkkoon liittyvät. Tämä on yllättävän harvinaista maailmassa, jossa jo pelkästään hakukoneesi kerää sinusta hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja, jotka se myy niin ikään eteenpäin mainostajille.

Ethereum vakuuttaa jo kotisivuillaan turvallisuuden kolmansilta osapuolilta yhdeksi tärkeimmistä toimintaperiaatteistaan ja lähtökohdistaan kehitystyössä. Sen nykyaikaisin lisäys lienee ohjelmiston soveltaminen myös sovellusmaailmaan, jolloin lopputuotteena syntyy sovelluksia ilman kolmannen osapuolen urkkijoita.

Ethereumin ydinidea on siis taata kaatumaton, sensuroimaton ja turvallinen tietojenkäsittely-ympäristö, joka ulottuu nykyään myös sovellustasolle.

Ethereumin louhinta

Mikäli olet vasta-alkaja virtuaalivaluutoiden maailmassa, saattaa koko louhintakonsepti tuntua hieman oudolta ja jopa riskialttiilta.

Kyseessä on kuitenkin hyvin yksinkertainen vaihtokauppa, jossa käytännössä lainaat tietokonettasi Ethereum-infrastruktuurin prosessien käsittelyyn ja vaivanpalkaksi siitä saat käyttöösi kryptovaluuttaa, eli Ethereumin polttoainetta Etheriä.

Jos mainaat Etheriä, muista, että olet itse vastuussa jo louhimastasi rahasta ja tietokoneesi sekä älylaitteidesi tietoturvasta.

Sama pätee myös Ether-kauppoihin; Ether on loppujen lopuksi rahanarvoista tavaraa, jota huijarit mielellään kalastelevat samoin intressein kuin esimerkiksi nettipankkitunnuksiasi.

Itse Etherium lienee lohkoketjutekniikan vuoksi olla yksi verkon turvallisimmista paikoista.

Louhinta lainsäädännön näkökulmasta

Huolettaako sinua kenties louhimisen laillisuus? Suomen lainsäädännön näkökulmasta kryptovaluuttojen louhinta on kategorioitu tuloksi, joka on veronalaista.

Tämä tarkoittaa, että mainaaminen on kuin onkin täysin laillista puuhaa, mutta toki sinulta edellytetään kansalaisvelvollisuuksiesi täyttämistä verojen maksamisen muodossa.

Mikäli kryptovaluutat ja Ethereum kiinnostavat, et häviä mitään kokeilemalla tätä pientä sivutulonlähdettä!

Lue Virtuaalivaluutta.comin ohjeet louhmisen aloittamiseen täältä.

Tulevaisuuden näkymät

Kryptovaluuttamaailman käydessä kuumana myös maailman toiseksi merkittävimmällä virtuaalivaluutalla Ethereumilla on ehdottomasti markkinarakonsa myös tulevaisuudessa.

Ethereum on konseptiltaan ensimmäinen luokkaansa, sillä kyseessä on virtuaalivaluutan lisäksi tietojenkäsittely-ympäristö, joka on ohjelmoitu myös sovelluskehityksen näkökulma huomioon ottaen.

Ethereum on vielä toistaiseksi markkinoilla suhteellisen uusi tulokas, ja sen taustalla toimii Buterinin kaltaisia lahjakkaita koodaajia, jotka pyrkivät luomaan alustan uudenlaiselle automatisoidulle ja luotettavalle tietojen käsittelylle aiemmin mainittujen älykkäiden sopimusten ja kirjanpidon keinoin.

Kehitystyön ihanteena on väsymätön maailmanlaajuinen lohkoketjuverkosto, joka tarjoaa kaikkien ominaisuuksien ohessa vaihtoehtoisen ja modernin vaihdannanvälineen.

Väsymätön Ethereum saattaa olla tulevaisuuden ratkaisu etenkin maailmanlaajuisessa tietojen rekisteröinnissä, ja sen sovelluskohteet etenkin terveydenhuollossa ovat monilukuiset: maailmanlaajuiset terveydentilarekisterit yhdistettynä esimerkiksi terveydentilaa seuraaviin aktiivirannekkeisiin voi futuristisissa utopioissa ennakoida terveydentilan muutoksia ja jopa pelastaa ihmishenkiä.

Hieman maanläheisempiä sovelluskohteita tulevaisuudessa lienevät kuitenkin Ethereumin yhä kehittyvät sovellukset sekä sen hyödyntäminen maailmanlaajuisessa kirjanpidossa: ko. sektori voisi mullistua täysin Ethereum-teknologian myötä, jolloin väsymättömät koneet voivat korvata suuren osan manuaalisesta työstä sekä säästää lukuisia työtunteja – sekä virheitä.

Sinua potentiaalisena Ether-kryptovaluutan louhijana tai ostajana kiinnostanee kuitenkin eniten Ethereumin kurssin tulevaisuudennäkymät.

Olet luultavasti jo perehtynyt jonkin verran virtuaalivaluuttoihin ja nähnyt niiden raketoivan ja ajoittain taas menettävän arvoaan. Kyse on kuitenkin loppujen lopuksi eräänlaisesta sijoittamisesta, jossa itse “sijoituspääomaa” on varsin helppo hankkia.

Katso lista suosittelemistamme Ethereum-kauppapaikoista täältä.