Osta litecoineja - näin se onnistuu

Litecoinit ovat muiden kryptovaluuttojen tapaan yhä tunnetuimpia, suosituimpia ja niiden käyttö on yhä yleisempää. Litecoin on toiseksi suurin kryptovaluutta ja sen arvo on noussut etenkin vuoden 2017 aikana huikeasti alle dollarista yli 300 $ pudoten kuitenkin pian alle puoleen huippuarvostaan.

Litecoin-palveluiden käyttöönotto ja litecoinien ostaminen on helppoa ja turvallista. Litecoineja voi hankkia välityspalveluiden, kryptovaluuttapörssien tai yksityishenkilöiden välityksellä. Tallennusvaihtoehtoja on tarjolla erilaisiin käyttötarkoituksiin. Kun omistaa Litecoin-lompakon jossain muodossa, voi litecoineja ostaa ja käyttää lähettämiseen, vastaanottamiseen, vaihtamiseen ja ostosten tekemiseen sellaisissa paikoissa, jotka hyväksyvät ne maksuvaihtoehdoksi.

Tässä artikkelissa kerromme miten ostat litecoineja, mihin ne tallennetaan ja missä niitä voi käyttää.

Mistä ja miten voi ostaa litecoineja?

Litecoinien ostaminen onnistuu yksityishenkilöiltä, kryptovaluuttapörsseistä tai välittäjän avustuksella. Litecoineja voi saada haltuunsa myös louhimalla eli tarjoamalla tietokoneen muistia Litecoin-järjestelmän käyttöön, josta vastapalveluksena louhijalle tarjotaan litecoineja.

Osta litecoineja erilaisilla maksuvälineillä kuten luottokorteilla, toisilla kryptovaluutoilla tai nettilompakkojen välityksellä. Maksutavat vaihtelevat ostopaikan mukaan. Koska litecoinit ovat kryptovaluuttaa, niiden arvo voi heilahdella suurestikin jopa yhden vuorokauden aikana. Kannattaakin tutustua aiheeseen etukäteen ennen litecoinien ostamista.

Yksityishenkilöiltä litecoineja ostaessa kannattaa harkita kenen kanssa tekee kauppaa ja missä se tapahtuu. Turvallisinta on ostaa litecoineja ainoastaan entuudestaan tuntemaltaan henkilöltä ja suorittaa kaupat julkisella paikalla, jolloin välttyy helpommin huijatuksi tulemiselta. Litecoin siirtoja ei voi peruuttaa, joten sekä ostajan että myyjän tulee olla varovainen kauppoja tehdessään.

Kryptovaluutan vaihtopaikassa eli pörssissä käydään kauppaa litecoineista. Ostaja tarjoaa litecoineista sellaisen summan, jonka on valmis maksamaan ja jos myyjien joukosta löytyy joku, jolle tarjous kelpaa, syntyy kaupat. Kauppa tapahtuu pörssissä, mutta kyseistä kauppapaikkaa ei kannata käyttää säilytyspaikkana vaan litecoinien ostamisen jälkeen ne tulee siirtää eteenpäin toiseen talletuspaikkaan.

Litecoinien ostaminen käy myös kryptovaluuttojen välittämiseen erikoistuneiden yritysten kautta. Välitysfirma ostaa litecoinit sen hetkiseen hintaan ja toimittaa ne asiakkaalle lisäten hintaan käsittelykulut. Välityskanavien käyttö voi olla huoletonta, koska yritykset ostavat litecoinit asiakkaan puolesta, mutta toisaalta se on maksullista toisin kuin esimerkiksi pörssi.

Suomessa ei ole omaa kryptovaluutanvaihtopalvelua, sillä litecoinit käsitellään vaihtovaiheessa hyödykkeinä, joka Suomessa tarkoittaa arvonlisäveronlisäämistä hintaan. Tässä tilanteessa litecoineja ostava yritys ei olisi kannattava. Monet ulkomailta käsin litecoineja ostavat yritykset ovat luotettavia ja internetin välityksellä litecoinin ostaminen palveluiden välityksellä onnistuu helposti.

Kuinka ostoprosessi toimii?

Litecoin on kryptovaluutta, joka on saanut alkunsa Charlie Leen toimesta vuonna 2011. Sen arvo moninkertaistui erityisesti vuonna 2017 ollen kirjoitushetkellä 153,46 $. Kuten muillekin kryptovaluutoille, myös litecoineille tyypillistä on arvon vaihtelu voimakkaasti päivästä toiseen ja jopa saman vuorokauden aikana.

Litecoineja tullaan tuottamaan aina 84 miljoonaan kappaleeseen asti ja joka 2,5 minuutti syntyy uusi lohko. Tällä hetkellä määrä on yli 55 miljoonaa lohkoa, johon käyttäjien tietokoneet osallistuvat louhimalla niitä. Taustalla pyörii siis ennalta määritelty suunnitelma, ja litecoinien hankkiminen on yksinkertainen prosessi:

Litecoineja säilytetään erilaisissa kryptovaluutoille tarkoitetuissa lompakoissa

Kun on ostanut litecoineja tai ansainnut niitä louhimalla, tulee litecoinit säilyttää turvallisesti. Kun on kyseessä virtuaalivaluuttaa, ostettujen litecoinien tallentaminen onnistuu tietysti sähköisessä muodossa.

Litecoinien omistajat voivat valita itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon tai käyttää useampaa mahdollisuutta samanaikaisesti riippuen käyttötarkoituksesta. Tarjolla olevia säilöntäpaikkoja litecoineille ovat erilliset muistilaitteet, omalle tietokoneelle ladatut lompakot tai online-lompakko. Kaikkiin liittyy myös ns. paperilompakko eli paperi, johon kirjataan tarvittavat osoitetiedot ja yksityiset avaintiedot. Litecoinien ostaminen ja muu hallinnointi vaatii Litecoin-ohjelmiston lataamista.

Online-lompakko tarkoittaa palvelua johon ostetut litecoinit voi tallettaa verkossa. Verkon välityksellä toimivien palveluiden huono puoli on niiden vaara joutua hakkereiden käsiin. Etuna on, että online-lompakko toimii missä ja milloin tahansa kunhan on Internet yhteys saatavilla. Online-lompakoissa voikin säilyttää tarvittavia ostovaroja, mutta suuremmat sijoitusmielessä ostetut litecoinit on ehkä järkevä säilyttää muualla.

USB-tilkun tyylinen muistilaite, johon ostettuja litecoineja voi säilöä mahdollistaa turvallisen säilytyksen ilman jatkuvaa online-tilaa. Laite on kuitenkin mahdollista siirtää paikasta toiseen ja litecoinit ovat käytettävissä tarvittaessa siellä missä omistaja niitä tarvitsee. Tällainen lompakko on oivallinen erityisesti käyttöön tarkoitettuja litecoineja varten ja toimii melkein kuin perinteisen lompakon tapaan. Ostaminen tapahtuu vain useimmiten verkossa.

Omalle tietokoneelle on ladattavissa litecoinien tallennusohjelma. Lataaminen onnistuu sekä pöytä- että kannettaville tietokoneille. Ohjelma on tuolloin saatavilla ainoastaan siitä paikasta mihin se on ladattu eli se on saatavilla ainoastaan yhdessä paikassa. Kyseinen vaihtoehto on turvallisempi ostettujen litecoinien säilömiseen, mutta se on myös epäkäytännöllisempi kuin esimerkiksi online-lompakko, sillä litecoinit ovat myös käytettävissä vain valitulla laitteella.