Mitä ovat altcoinit

Mitä altcoinit ovat?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Oletko koskaan miettinyt mitä altcoinit ovat? Usein kryptovaluutoista puhuttaessa törmää sanaan altcoin ja tämä saattaa tuntua sekavalta. Mikä altcoinin ja kryptovaluutan ero on? Se selviää tässä kirjoituksessa.

Altcoinit (engl. alternative to bitcoin) ovat vaihtoehtoisia kryptovaluuttoja maailman menestyneimmälle ja suurimmalle kryptovaluutalle, Bitcoinille. Vuosien saatossa Bitcoinin rinnalle on kasvanut valtava määrä enemmän tai vähemmän menestyneitä kryptovaluuttoja. Kaiken kaikkiaan kryptoja on olemassa tänä päivänä arvioidusti yli 1500 kappaletta ja määrä kasvaa jatkuvasti.

Altcoinit = kaikki Bitcoinin rinnalle luodut kryptovaluutat

Osa altcoinien kursseista pyörii muutamissa senteissä ja osa taas sadoissa dollareissa (Ethereum yli tuhannessa). Altcoinien hinta määräytyykin osittain kysynnän ja tarjonnan mukaan ja ne voidaan jakaa hinnan kehityksen perusteella kahteen ryhmään, joista osa nousee ja osa laskee suhteessa Bitcoinin kehitykseen. Usein altcoinit, joiden kehitys seuraa Bitcoinia selviävät, ja laskevat altcoinit poistuvat markkinoilta.

Kysynnän ja tarjonnan lisäksi altcoinien kurssiin vaikuttavat myös mm. muiden kryptovaluuttojen kursseissa tapahtuvat muutokset, teknologian kehittyminen, kryptovaluuttojen forkkaaminen sekä odotukset kryptovaluuttoja kohtaan. Nykypäivänä myös sosiaalisella medialla ja nimekkäillä vaikuttajilla on oma vaikutuksensa kryptovaluuttojen kursseihin. Varsinkin Elon Muskin Twitter-postaukset ovat vaikuttaneet monien altcoinien kurssiin nousevasti ja laskevasti (mm. Dogecoin).

Suosituimpia Altcoineja ovat Ethereum (ETH) ja Litecoin (LTC), mutta markkinoilla on myös monia muita perehtymisen arvoisia altcoineja.

Kryptovaluuttojen eri kategoriat

Kryptovaluutat voidaan jakaa yleisesti kolmeen eri kategoriaan; valuutat, ekosysteemit ja tokenit. Valuutta-kategoriaan kuuluvat kryptovaluutat ovat altcoineja, jotka toimivat perinteisesti vaihdon välineenä. Tähän kategoriaan kuuluvat esimerkiksi Bitcoin, Litecoin, sekä Monero. Lisäksi on myös olemassa vakausvaluuttoja, jotka on suunniteltu taistelemaan perinteisen kryptovaluutan volatiliteettia vastaan. Niiden arvo on kiinnitetty esimerkiksi indeksiin, raaka-aineeseen, tai arvopaperiin, esimerkkinä yhdysvaltain dollariin sidottu Tether.

Ekosysteemit ovat käyttöjärjestelmiä, tai ohjelmointialustoja älysopimuksille. Esimerkiksi Ethereum on lohkoketjuteknologiaa hyödyntävä alusta, jonka päälle voidaan rakentaa hajautettuja sovelluksia sekä älysopimuksia. Ekosysteemien sisään voidaan luoda uusia kryptovaluuttoja, joita kutsutaan tokeneiksi. Ethereumin oma kryptovaluutta on Ether.

Tällä hetkellä Ethereum hallitsee platform-kategoriaa ylivoimaisesti

Tokeneilla ei ole ollenkaan omaa lohkoketjua, vaan ne rakennetaan ekosysteemien sisään. Noin 90 prosenttia kaikista tokeneista on tehty Ethereumin alustalle. Suosittuja tokeneita ovat Chainlink, Aave, sekä edellä mainittu Ether. Tähän ryhmään voidaan lukea myös ICO:t, eli Initial Coin Offering-poletit. Yritykset luovat ICO-poletteja tavoitteenaan hankkia rahoitusta investointeihinsa.

Jokaisen altcoinin toiminta perustuu omaan lohkoketjuunsa, joista suurin osa on luotu soveltaen jo olemassa olevan Bitcoinin lohkoketjua tai tokenien tapauksessa ne on rakennettu ekosysteemin lohkoketjun sisään. Lohkoketjuteknologian tavoitteena on tehostaa erilaisia arjen toimintoja, kuten luotettavaa tiedon säilöntää, kolmansien osapuolien poistamista, sekä näiden seurauksena syntyvää ajan ja rahan säästöä.

Opi lisää kryptovaluuttakategorioista

Sijoittaminen altcoineihin

Altcoineihin sijoittaminen luo paremmat mahdollisuudet saada korkeampaa tuottoa kuin esimerkiksi osakemarkkinoilla. Hyvänä esimerkkinä voi sanoa esimerkiksi sen, jos vuosi sitten olisit sijoittanut Ethereumiin euron, olisi tuon euron arvo tätä kirjoitusta laatiessa 83,38 euroa.

Altcoinit ovat hyvä kohde etenkin, jos haluat hajauttaa omaa sijoitussalkkua ja etsit hieman korkeamman riskin sijoituskohdetta. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että kryptovaluuttamarkkinat ovat erittäin volatiilit, ja kryptoihin ei kannata sijoittaa sen enempää rahaa, kuin on valmis häviämään.

Opi lisää kryptovaluuttasijoittamisesta

Bitcoinin on vanhanaikainen kryptovaluutta

Myös Bitcoinin rajalliset ominaisuudet voitaisiin lukea yhdeksi syyksi miksi altcoineihin sijoittaminen voisi olla viisaampaa. Bitcoinilta nimittäin puuttuu monia ominaisuuksia, joita myöhemmin markkinoille tulleista kryptovaluutoista löytyy. Toki moni sijoittajaa Bitcoiniin ajatellen sitä turvasatamana rahoilleen esimerkiksi talouskriisin puhjetessa. Bitcoinin onkin sanottu olevan kuin digitaalinen kulta 2.0.

Bitcoin on jo yli 10 vuotta vanha kryptovaluutta, se kannattaa pitää mielessä. Tässä ajassa teknologia on harpannut valtavia askelia eteenpäin, joka näkyy uudemmissa kryptovaluutoissa.

Vaikka Litecoin perustuu ohjelmapohjaltaan Bitcoiniin, merkittävänä erona on kuitenkin nopeus. Litecoinin lohkot prosessoidaan neljä kertaa nopeammin kuin Bitcoinin, sekä niitä lasketaan liikkeelle neljä kertaa Bitcoinia enemmän. Verrattuna esimerkiksi Ethereumiin, Bitcoinin lohkoketju ei tue samanlaista hajautettujen sovellusten kehitystä. Bitcoinin ominaisuus on vain toimia valuuttana eli vaihdon välineenä.

Opi lisää Litecoinista

Tiedä mitä ostat

Kaikki altcoinit eivät ole hyviä sijoituskohteita, ja siksi on hyvä tutustua kyseisen altcoinin taustoihin, sekä käyttötarkoitukseen ennen sijoittamista. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että kuten yrityksiin tai rahastoihin sijoittaessa, sijoita altcoineihin, joiden tulevaisuuteen uskot. Kaiva tietoa esiin ja vältä sijoittamasta fiilispohjalta.

Jokaisesta valuutasta löytyy internetistä whitepaper, josta käy ilmi kyseisen altcoinin käyttötarkoitus, asema markkinoilla, tekniset ominaisuudet, sekä valuutan luoja. Tämän lisäksi kannattaa seurata aktiivisesti erilaisia keskustelupalstoja, sillä muiden sijoittajien mielipiteet vaikuttavat valuuttojen kurssin liikkeisiin. Tällä hetkellä kryptovaluutoista käydään kuumaa keskustelua Redditissä, jossa kryptoille on luotu oma osionsa ”satoshistreebets”, joka on kryptoversio Wallstreetbetsistä.

Toivottavasti tämän kirjoituksen lukemisen myötä ymmärrät mitä altcoinit ovat. Tutustu alta eri altcoineihin.

Tutustu myös näihin:

Seuraa Twitterissä ja näe ajankohtaiset uutiset kryptomaailmassa

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)