Kryptovaluutta

$10 000 DOLLARIN Kryptovaluuttasalkku…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tänään kävi ensimmäistä kertaa niin, että mun kryptovaluuttasalkku meni yli $10 000. Summa on dollareissa, koska korkopalvelu jossa säilytän mun kryptoja (Nexo) näyttää salkun arvon dollareissa. Tää 10 000 raja on vaan psykologisesti niin hieno, oli kyseessä sitten eurot, dollarit tai kruunut. Mutta on tuo $10 000 euroissakin yli 8600 euroa, joka on todella lähellä mun pörssisalkun arvoa (8780€). Vielä keväällä mun pörssisalkku oli selkeästi mun suurin omistus, miten tässä näin kävi?

Yhteistyöt kasvattaneet kryptovaluuttasalkkua!

Mä oon päässyt viimeisen 6 kuukauden aikana tekemään yhteistöitä isojen ulkomaisten kryptopalvelujen kanssa. Näistä yhteistöistä maksu on tapahtunut kryptovaluuttoina, joka on ollut monella tavalla hämmentävää. Ensimmäinen hämmennys on se, että ”Voiko yritys ottaa vastaan maksuja kryptovaluuttoina?” Vastaus on, että tietenkin voi! Seuraava hämmentävä kohta tuli siinä, kun rupesin pohtimaan, että kenelle nää kryptovaluutat nyt sitten kuuluu? Olen toiminimiyrittäjä, joten ajatus ensin on, että kryptovaluutat on mun henkilökohtaista omaisuutta. Yrityksen kirjanpidossa ilmoitetaan vaan euromääräinen summa ja maksetaan siitä verot, mutta ei tää ihan tällä lailla ilmeisesti mene.

Tuloina tulleet kryptovaluutat menee yrityksen omaisuuteen ja niistä tuleva mahdollinen voitto (tai tappio) on silloin yrityksen tuloa (tai tappiota). Eli oikeastaan tästä $10 000 sijoitussalkusta osa on tällä hetkellä mun yrityksen omaisuutta. Eli jos/kun mä lähden myymään näitä yrityksen tulona saatuja krypovaluuttoja, menee niistä tullut voitto mun yrityksen tuloksi. Tämän takia oon miettinyt sitä mahdollisuutta, että lähden myymään kryptovaluuttaomistuksiani tänä vuonna. Jos kaikki kryptot olisi mun henkilökohtaisessa omistuksessa, en usko että lähtisin myyntejä tekemään. Mutta nyt ne on osa mun yrityksen tuloa, jonka haluaisin käyttää yrityksen toiminnan edistämiseen! (Tarkistakaa muuten asiat verottajalta, jos ootte ite tällaisessa tilanteessa.)

Kryptosalkku on jo 50% mun sijoituksista!

Toinen syy miksi mietin tässä kohtaa sitä, että voisin näitä yrityksen tulona tulleita kryptovaluuttoja myydä, on se että kryptot on jo noin 50% mun sijoitusomaisuudesta. Mä oon pohtinut tätä tilannetta jonkin verran ja en oo vielä ihan varma mitä oon tästä mieltä. Välillä tuntuu, että näin iso osuus kryptoissa on tyhmä idea, mutta välillä tuntuu ettei kannattaisi olla osuutta rahastoissa ja osakkeissa olla lainkaan. Kryptot on tänä vuonna ollut se sijoituskohde, joka mua on kiinnostanut eniten. Täällä markkinassa on kuitenkin vielä todella paljon asioita joita mun tarvitsee tutkia, joten ehkä siis voisi olla ihan hyvä, että tiputan kryptojen osuuden sijoitussalkusta alemmalle tasolle.

Mutta on niin vaikeaa päättää tuollainen tietty raja jollekkin sijoituskohteelle, varsinkin kun tässä on kyse muutamasta kryptovaluutasta (BTC, ETH). Vaikka mun salkusta löytyykin pienillä summilla mm. ADA, BNB ja NEXO, niin Bitcoin ja Ethereum on ne joihin itse uskon pitkällä aikavälillä ja joihin aion jatkossakin keskittyä. Tää on siis vähän samanlainen tilanne, kuin jos tekisin eksaktin rajan osakkeille mun sijoitussalkussa. Selkästi tätä tarvitsee vielä miettiä, mutta tällä hetkellä tää 50% ei kuitenkaan tunnu pahalta. Ei jännitä rahojen häviäminen, eikä ärsytä että omistus olisi liian pieni.

Jos myyn, niin koska myyn?

Jos lähden myymään kryptovaluuttojani, niin mistä tiedän koska on hyvä aika lähteä myymään? Tätä olen myös pohtinut paljon, koska en haluaisi myydä liian ajoissa, mutta en todellakaan myöskään liian myöhään. Tiedän oikean myyntipaikan ajoittamisen olevan vaikeaa ja siksi olisi tärkeä vain päättää etukäteen ne tasot joissa myymiseen olisin tyytyväinen. Tätä päätöstä voisi helpottaa tekemällä tästä tasoittaisen operaation! Eli jos päätän tehdä ns. Dollar Cost Average Out. Eli siis lähden myymään säännöllisin aikavälein tietyn määrän kryptovaluuttoja. Tällöin hinta saa muuttua mihin suuntaan muuttuu ja mun lopullinen myyntihinta on näiden myyntien keskiarvohinta! Tällä tavalla voin joko tehdä paremmin tuottoa tai huonommin tuottoa, mutta ainakaan ei tarvitse luottaa yhden päivän olevan juuri se paras myyntipaikka! Aikataulullisesti itse katselen myyntipaikkana marras-, joulu- ja tammikuuta. Toki tämä on se mitä kaikki muutkin tarkkailevat, joten innolla jään odottamaan millaisia liikkeitä me nähdään hinnassa näiden kuukausien aikana!

Lupaan kertoa YouTuben puolella jos/kun lähden myyntejä tekemään, pitää pohtia vaan millaisen videon aiheesta voisi tehdä!

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)