Kryptot 2022

Vuosi 2022 alkoi samalla tylsällä sivuttaisliikkellä…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Viimeiset 4 viikkoa ollaan nähty kryptoissa lähinnä tylsää sivuttaisliikettä. Bitcoin on liikkunut $45k-52k välillä ja sieltä tarvittaisiin nyt liike ulos, jotta isompaa liikettä suuntaan tai toiseen voi odottaa. Sama liike on jatkunut myös tänä vuonna ja sijoittajien fiilis markkinasta on alakuloinen ja jännittynyt. Millaisia asioita itse odotan tältä vuodelta? Kuinka kauan joudutaan odottamaan kryptojen seuraavaa nousua?

Nouseeko viime vuoden trendit tänä vuonna?

Vuonna 2021 isoimmat trendit kryptomarkkinassa ovat olleet NFT:t, älysopimusalustat, meemikolikot sekä vuoden lopussa metaversumit. Näissä tullaan varmasti näkemään nousua tänäkin vuonna, mutta suurimmat nousut nähdään todennäköisesti jossain muualla. Toki yksittäisiä nousijoita voi näidenkin asioiden joukosta löytyä. Esimerkiksi NFT-markkina on taas alkanut nostamaan päätään pienen hiljaiselon jälkeen. Siellä mm. Bored Apes Yacht Club NFT:t on noussut pinnalle isojen kauppojen myötä. Viimeisimpänä nähtiin räppäri Eminemin $450 000 NFT ostos, joka oli juurikin aiemmin mainitsemastani kokoelmasta. Tämän lisäksi viime viikkoina on myös pinnalle noussut Niken ja Adidaksen metaversumi/NFT liikkeet. Eli vaikka isoin trendi on ehkä tänä vuonna jossain muualla, ei se tarkoita etteikö näissäkin raha liikkuisi.

Meemikolikot on olleet isona trendinä viime vuonna ja uskon niiden näkyvän myös vuonna 2022. Tämä markkina on kuitenkin sellainen, joka etsii uusia kolikoita ja ratsastaa niiden hetkellisellä hypellä. Sen takia en usko viime vuoden isoimpien meemikolikoiden olevan tämän vuoden isoimpia nousijoita, vaikka varmasti SHIB ja DOGE ovat tänäkin vuonna esillä. Suurin hype on kuitenkin jo laantunut, eli mitään satojen prosenttien kasvuja en näiltä odota. Seuraava meemikolikko voi kuitenkin jo odottaa kulman takana!

Bitcoin $100k

Moni odotti, että viime vuonna nähtäisiin $100k Bitcoin, mutta se jäi vain haaveeksi. Bitcoinin nousu tuonne maagiseen 100 tuhannen dollarin rajaan voitaisiin kuitenkin todistaa tänä vuonna. Viime vuodelle sitä odotettiin saavutettavaksi lähinnä sen takia, koska odotettiin myös Bitcoin ETF:n hyväksyntää jenkeissä. Bitcoin futuuri ETF:n SEC hyväksyi viime syksynä, mutta sen vaikutus Bitcoinin hintaan jäi pieneksi ihan niin kuin odotettiin. Futuuri ETF:ssä ei käydä kauppaa oikealla Bitcoinilla vaan futuurisopimuksilla, mutta ns. spot ETF:n täytyy ostaa Bitcoinia sen verran mitä ihmiset siihen ETF:n sijoittavat. Pelkästään näillä ostoilla ei kuitenkaan hintaa sinällään pistetä nousuun, vaikka isoilla summilla siinä kohtaa Bitcoinia ostettaisiinkin. Vaikutus on enemmän psykologinen ja luo uskoa siitä, että jenkkien regulaatio muuttuu yhä enemmän positiiviseksi Bitcoinille.

Bitcoinia voisi buustata kohti sataatuhatta jonkin suuren firman ilmoitus omista ostoista. Esimerkkinä vuonna 2021 Tesla osti $1.5mrd. Bitcoinia, joka oli tietenkin iso asia. Microstrategyn Michael Saylor on viime vuonna kertonut erilaisille yrityksille miten Bitcoiniin voi sijoittaa ja miksi se on järkevää. Viime vuonna odotettiin, että jokin FAANG yhtiöistä olisi ilmoittanut tällaisista ostoista tai jokin muu isoimmista jenkkiyrityksistä. Sellaista ei vielä nähty, mutta vuosi 2022 voisi tuoda sellaisia ilmoituksia tullessaan. Viime syksynä Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi, että Apple tutkii kryptoja ja niiden mahdollisuuksia. Samassa haastattelussa Tim Cook kertoi itse omistavansa kryptovaluuttoja. Applella on tunnetusti todella iso käteiskassa (noin $200mrd.), joka nykyisellä inflaatiolla menettää arvoaan aikamoista vauhtia. Tuosta jos Apple pistäisi edes 1% bitcoiniin, olisi tuon kaupan arvo $2mrd. Apple on yksi firmoista jonka mahdollisesta hypystä kryptomaailmaan on puhuttu paljon, mutta myös muita mahdollisuuksia on. Ehdottomasti itse uskon, että tänä vuonna isoja kauppoja tullaan näkemään, mutta jää nähtäväksi minkä firmojen osalta ja kuinka isoista kaupoista on kyse.

Ottaako joku El Salvadorilta mallia?

Ehdottomasti vuoden isoin Bitcoiniin liittyvä uutinen vuodelta 2021 täytyy olla se, kun El Salvador otti Bitcoinin viralliseksi valuutaksi. Vaikka tämän vaikutus ei hinnassa ole näkynyt, on se todella iso uutinen. Alunperin Bitcoinin ideana on ollut olla juurikin fiat-valuutan korvaaja ja juuri se tapahtui nyt El Salvadorissa. El Salvadorissa on nyt kaksi virallista valuuttaa, eli ei Bitcoin vielä mitään syrjäyttänyt, mutta sinne ollaan matkalla. Voi tuntua tosi oudolta, että joku haluaisi käyttää näin volatiilia valuuttaa päivittäisenä rahana, mutta tilanne El Salvadorissa on todella erilainen kuin mihin täällä Suomessa ollaan totuttu.

Suuri osa El Salvadorin kansalaisista elää sukulaistensa Yhdysvalloista lähettämillä rahoilla, jotka he ovat siellä palkkatyöllä tienanneet. Ongelmana rahan lähettämisessä on se, että tosi pienellä osalla kansalaisista El Salvadorissa on pankkitiliä, joten siirto joudutaan tekemään käteisenä. Käteisen lähettäminen maksaa maltaita, joten todella iso siivu rahoista menee siis ihan muualle kuin lähetyksen vastaanottajille. Vaikka Bitcoinissa hinnan liikkeet ovatkin isoja, on sen lähettäminen halpaa varsinkin kun käytössä on Lightning network. Monet Lightning networkia käyttävät lompakot eivät peri lainkaan maksuja siirroista, joten tässä kohtaa säästetään pitkä penni.

El Salvadorin presidentti Nayib Bukele ennusti vuodenvaihteessa Twitterissä, että tänä vuonna ainakin kaksi maata seuraa El Salvadorin jalanjälkiä ja ottaa Bitcoinin viralliseksi valuutaksi. Vuoden 2021 aikana on ollut keskustelua monista maista, joissa ainakin jollain tavalla asiaa edistetään, mutta tässäkin jäädään odottelemaan mistä lisäinfoa saadaan!

Oma ennustus tälle vuodelle!

Koska kaikki tietenkin haluavat kuulla mitä minä uskoisin, että vuonna 2022 voitaisiin saavuttaa, ajattelin kerätä tähän ennustuksien listan. Muistakaa, että nämä ovat täysin spekulatiivisia ennustuksia. Voin siis olla täysin väärässä ja joidenkin kanssa varmasti olenkin.

  1. Bitcoin saavuttaa $100k hinnan ainakin hetkellisesti
  2. Ethereum kirii lähemmäs Bitcoinin markkina-arvoa (eli siis tuottaa paremmin kuin Bitcoin tänä vuonna)
  3. Jokin iso pörssiyhtiö tekee miljardiluokan Bitcoinoston
  4. Bitcoin ETF hyväksytään jenkeissä
  5. Jokin älytön meemikolikko valtaa taas kerran markkinat….

Siinä on ennustuksia tälle vuodelle! Nyt jäädään odottelemaan mitkä niistä tapahtuu, vai menikö kaikki pieleen. Toivotan kaikille erittäin hyvää vuotta 2022 ja erittäin hyvää kryptosijoitusten vuotta!

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)