kryptojen lasku

Jatkuuko kryptojen lasku vielä alemmas?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Huhhuh mikä viikko onkaan ollut sijoitusrintamalla. Viime viikon loppupuolella laskua nähtiin jo roimasti kryptoissa sekä pörssissä, mutta maanantaina vasta olikin karmea laskupäivä. Bitcoin kävi todella lähellä kesän pohjia, oltiin hetkellisesti $33k kohdalla. Nyt ollaan jo noustu ylemmäs, mutta voiko vielä huokaista helpotuksesta?

Mikä laskee sijoituksia?

Sijoituksien laskun taustalla on ollut sama asia jo muutaman kuukauden, nimittäin FED:n toimet pelottaa. Joulukuussa FED ilmoitti, että vuonna 2022 on tarkoitus nostaa korkoja ainakin kaksi kertaa. Korkojen nostoja suunnitellaan koska inflaatio on alkanut laukkaamaan liian kovaa vauhtia eteenpäin. Nyt kuitenkin pelkona on, että korkoja nostettaisiinkin vielä enemmän, joka ei todellakaan olisi hyväksi sijoitusmarkkinalle ainakaan lyhyellä aikavälillä. Korkojen noston lisäksi huono asia on se, että FED on kertonut aloittavansa myös arvopapereiden myynnit tänä vuonna. Tarkoitus on siis myydä markkinalle niitä arvopapereita joita FED on ostanut tukeakseen markkinaa viimeisten vuosien aikana. Korkojen nostoja osattiin odottaa, mutta arvopaperien myymistä odotettiin vasta muutaman vuoden päästä korkojen nostosta, siksi jännitystä markkinalla on vielä entistä enemmän.

FED:n toimien lisäksi myös Ukrainan epävarma tilanne jännittää markkinalla, sekä tuloskauden alkaminen isoilla pettymyksillä. Netflixin huono tulos näkyi yli 20% laskuna sen kurssissa, mutta näkyy varmasti myös siinä että sijoittajat odottavat nyt myös muilta isoilta teknojäteiltä huonompia tuloksia. Jos teknologiajätit yllättävät positiivisesti, voi vaikutus markkinaan olla suhteellisen isokin!

Miksi tämä vaikuttaa kryptoihin?

Moni miettii tällaisten laskujen kohdalla miksi kryptot laskevat pörssin mukana, vaikka Bitcoinin piti olla inflaatiokestävä sijoitus ja kryptojen ylipäätään sijoituskohde johon FED ja muut keskuspankit eivät voi vaikuttaa. Tosiasia on kuitenkin se, että Bitcoin (ja muut kryptot) on suurimmalle osalle erittäin spekulatiivinen ja riskialtis sijoituskohde, vaikka niiden tulevaisuuteen uskoisikin. Epävarmoina aikoina ne spekulatiivisimmat ja riskialttiimmat sijoituskohteet lähtee ensimmäisenä jäähylle ja se näkyy tietenkin hinnassa. Pörssissäkin tämä näkyy siinä, että teknologiaosakkeet ja esimerkiksi firmat jotka eivät tuota vielä rahaa, lähtevät salkuista jonka myötä hinnat laskevat. Kryptoja ei kannata siis ajatella ainakaan vielä tässä kohtaa mitenkään erillisenä sijoituskohteena, vaikka ihan erilainen sijoituskohde kyseessä onkin.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kryptot tulisivat aina olemaan sijoituskohde joka seuraa teknologiaosakkeita. Mutta tällä hetkellä ne sitä ovat ja se täytyy tietää!

Onko laskulle näkyvissä loppua?

Analyytikot yrittävät nyt kilpaa ennustaa kryptoille pohjaa ja itsekin uskoin, että $40k alle ei pidemmäksi aikaa mentäisi (väärässä olin). Nyt kuitenkin markkinatilanne on niin epäselvä, että on ihan turha yrittää ennustaa mitään lyhyemmän aikavälin liikkeitä. Tärkeää on kuitenkin ymmärtää se, että pidemmän aikavälin potentiaali ei ole kadonnut mihinkään. Bitcoinin ja Ethereumin projektien fundamentit ei ole muuttunut lainkaan, vaan laskun taustalla on vain markkinan jännitystä. Itse siis olen jatkanut säännöllistä pitkäjänteistä sijoittamista ja nyt olen myös siirtänyt kryptovaluuttapörssiin rahaa odottamaan josko vielä nähtäisiin dippi alle $30k!

Tänään keskiviikkona voidaan kuitenkin saada sellaisia uutisia, jotka voisivat pistää markkinaa toiseen suuntaan. Nimittäin tänään n. kello 21 suomen aikaa FED:n johtaja Jerome Powell pitää tiedotustilaisuuden siitä mitä FED:n tammikuun kokouksessa on keskusteltu. Olen keskustellut YouTube-kanavallani FED:n suunnitelmista ja siitä millaisia päätöksiä sieltä voisi tulla, mutta todellisuus on se, että vasta illalla näemme mitä tuleman pitää. Jos viesti Jerome Powellilta on kuitenkin positiivinen voi se näkyä todella iloisesti sijoitusmarkkinalla. Itse kuitenkin uskon, että tämän illan viesti on jotain hyvän ja huonon väliltä.

Vaikuttaa siltä, että tilanne taloudessa ei ole vielä parantunut tai heikentynyt suuremmin, eli FED:llä ei ole mitään syytä lähteä muuttamaan tämän hetkistä suunnitelmaa. Se viittaisi siis siihen, että Powellin viesti pysyisi suhteellisen samana. Maaliskuussa nostetaan korkoja ja arvopaperien myyntejä aloitetaan myös sen jälkeen pian. Nyt on kuitenkin jenkeissä ollut merkkejä siitä, että ihmisten kulutus olisi lähtenyt loppvuodesta laskuun joka voisi tuoda hellitystä hintojen nousuille. Eihän yrityksillä ole mahdollisuus nostaa hintoja jos tavarat ei mene tälläkään hinnalla kaupaksi. Tämä voi kuitenkin olla vain hetkellistä laskua kulutuksessa, joten tilannetta tarvitsee seurata pidempään. Ja tämäkin viittaisi siihen, että mitään kiristystoimia ei nähtäisi ennen maaliskuuta!

Sijoitussuunnitelmaan muutoksia?

Niin kuin aiemmin jo mainitsin, mä oon jatkanut säännöllistä sijoittamista kaikkiin sijoituskohteisiin. Tällä hetkellä mulla on kyllä hieman rahaa odottamassa josko nähtäisiin isompaa korjausta vielä Bitcoinissa tai Ethereumissa. Nämä kaksi projektia on ne joihin itse keskityn täysillä, vaikka mulla onkin muutamaa muuta projektia myös pienillä summilla. ATH lukemista Ether ja Bitcoin on tulleet molemmat aikalailla 45% alaspäin eli kummassakaan ei ole tarjolla ns. parempaa ostopaikkaa. Viimeisen vuoden aikana Ether on tuottanut paljon enemmän ja vuosi 2021 olikin ehdottomasti älysopimusalustojen vuosi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Bitcoin tulisi seuraavaksi paremmin ylöspäin. Tänä vuonna on kuitenkin (toivottavasti) tulossa Ethereumin 2.0 päivitys, jolla on varmasti vaikutusta hintaan. Jatkan siis samalla suunnitelmalla näiden kanssa, lisään molempia aikalailla saman verran, mutta enemmän keskityn Bitcoiniin!

Jos/kun me palataan Etherin ja Bitcoinin kanssa ennätyslukemiin, on niiden tuotto tästä päivästä lähes 100%. Mun ei siis todellakaan tarvitse metsästää mitään pienempiä kolikoita isojen tuottojen perässä, sata prosenttia riittää mulle erittäin hyvin 😀

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)