defi vs cefi

DeFi vs. CeFi – miten nämä kaksi eroavat toisistaan?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

DeFi on tällä hetkellä runsaasti esillä ja se liitetään niin lohkoketjuteknologiaan kuin myös kryptovaluuttoihin. DeFin rinnalla saattaa kuulla myös CeFi-lyhenteestä ja tässä kirjoituksessa kerrommekin mitä nämä kaksi tarkoittavat ja miten ne eroavat toisistaan.

DeFi eli Decentralized finance

DeFi lyhenne tulee englanninkielisistä sanoista decentralized finance, joka tarkoittaa hajautettua finanssimaailmaa, joka on rakennettu lohkoketjun päälle. Tämä hajautettu finanssimaailma tarjoaa samanlaisia pankkipalveluja kuin mihin olemme normaalisti tottuneet ns. fyysisessä ja ”oikeassa” maailmassa, mutta poikkeuksena on se, että DeFi-palvelujen avulla poistetaan palveluista kolmannet osapuolet ja ne ovat täysin digitaalisessa muodossa olevia palveluita, jotka pyörivät lohkoketjuun luotujen älysopimusten pohjalta.

Jotta DeFi-palveluja voi ymmärtää paremmin, on hyvä ensin tietää Ethereumin perusteita, koska suurin osa DeFi-palveluista on rakennettu Ethereumin lohkoketjun päälle. DeFi-palvelut eivät ole täysin Ethereumista riippuvaisia, mutta suurin osa näistä palveluista on rakennettu juurikin Ethereumin päälle johtuen kyseisen alustan suosiosta. 

Ethereum yhdistetään monesti pelkästään kryptovaluuttaan ja osa saattaakin ajatella, että se on Bitcoinin kaltainen krypto, mutta näin ei ole. Näillä kahdella on lopulta todella paljon eroavaisuuksia. Siinä missä Bitcoin kuuluu kryptoissa valuutta-kategoriaan eli sitä voi teknoligisilta ominaisuuksiltaan käyttää pelkästään digitaalisena valuuttana eli vaihdannan välineenä, Ethereumin kohdalla asia on toinen. Ethereum kuuluukin Platform-kategoriaan eli se on ohjelmointialusta tai ns. ekosysteemi, jossa on potentiaalia moneen ja tuota potentiaalia hyödynnetään koko ajan enemmän ja enemmän. Ethereum onkin tänä päivänä kaikista suosituin ja suurin lohkoketjukategorian ohjelmointialusta. Ethereumin lohkoketjun päälle voi rakentaa niin DeFi-palveluja, hajautettuja sovelluksia (dApp), uusia kryptovaluuttoja kuin myös älysopimuksia.

DeFi mullistaa pankkipalveluja

Nyt kun ymmärrät hieman paremmin mikä Ethereum on, miten se toimii ja että Ethereum on paljon muutakin kuin vain kryptovaluutta (Ethereumin oma kryptovaluutta on nimeltään Ether, jota käytetään usein näissä hajautetuissa sovelluksissa), voidaan palata takaisin DeFi-palvelujen pariin. DeFi-palvelut eli nämä useimmiten Ethereumin lohkoketjun päälle rakennetut digitaaliset ”pankkipalvelut” mahdollistavat paljon ja samalla ne karsivat palveluista turhaa pois.

DeFi-palvelujen avulla:

  • palvelun takana on hajautettu yhteisö, jossa jokainen yhteisöön kuuluva omistaa palan palvelua. CeFin takana on tietty valtio, yritys tai taho
  • poistuu turhat paperityöt, niitä ei tarvita
  • poistuu kirjautumiset ja lupien pyytämiset (tarvitset vain esimerkiksi kryptolompakon)
  • älysopimukset pitävät huolta varoistasi, etkä luota niitä kenelle tahansa
  • palvelut ovat paljon läpinäkyvämpiä
  • sinä olet täysin vastuussa varoistasi ja niiden kanssa toimimisesta. DeFi-palveluissa ei ole saatavilla tukea, kuten normaalisti CeFi-palveluissa, joten tämä kannattaa muistaa. Jos jokin menee pieleen, ei ole ketään kenelle soittaa ja pyytää apua.

Kyseessä on siis täysin digitaalisessa muodossa olevat hajautetut finanssipalvelut, jossa olet osallisena sinä ja kyseinen palvelu. Näin toimimalla voidaan säästää pitkässä juoksussa aikaa ja rahaa. Sanat tehostaminen ja tehokkuus sopivatkin hyvin yhteen DeFi-palvelujen kanssa.

DeFi-palveluista hyötyvät varsinkin köyhät maat

Samalla kun DeFi-palvelut karsivat turhia osapuolia, tehostavat finanssipalveluja ja tekevät niistä automatisoituja, saavuttavat DeFi-palvelut paljon enemmän ihmisiä, kuin mitä tällä hetkellä ns. tavalliset pankkipalvelut saavuttavat. Maailmassa on nimittäin valtava määrä ihmisiä, jotka eivät voi hyödyntää tavallisia pankkipalveluja tai joilla ei ole edes omaa pankkitiliä, mutta DeFi-palvelujen avulla jatkossa heille avautuu täysin uusia mahdollisuuksia, koska DeFi-palvelut ovat siellä missä esimerkiksi netillä varustettu älypuhelimesi on. Näin ollen DeFi-palveluista hyötyy varsinkin köyhien maiden ihmiset, jotka voivat saada itselleen oman tilin, lainaa ja esimerkiksi tuottoa sijoituksilleen (nämä ovat olleet aiemmin käytännössä mahdottomia). Heille avautuu täysin uusi maailma ja samalla uudet mahdollisuudet kehittää ja hoitaa omaa taloutta ja olla vastuussa omista varoistaan.

Voi olla odotettavissa, että jo muutamassa vuodessa DeFi-palvelut jyräävät tavallisen finanssimaailman yli ja jäävät suppeaksi DeFin rinnalla.

CeFi eli centralized finance

CeFi eli Centralized Finance on DeFin ns. vastakohta. Viime vuosiin saakka olemme tottuneet keskitettyyn talouteen eli CeFiin. Tämä tarkoittaa, että pankeilla, rahoitusinstituuteilla, arvopaperimarkkinoilla ja mm. vakuutusyhtiöillä on aina takana joku, joka on vastuussa niiden pyörittämisestä. Se voi olla valtio, yritys tai joku tietty henkilö tai taho.

Kryptovaluuttoihin liittyen esimerkiksi Binance ja Coinbase ovat CeFi-palveluja. Niiden takana on yritys, joka pyörittää suosittua kryptovälitysalustaa. Näiltä alustoilta olet saattanut ostaa kryptovaluuttasi ja heiltä olet saattanut saada tukea jos jokin on askarruttanut. Palvelun takana olevat tahot ovatkin täysin vastuussa koko toiminnasta ja voivat päästää sinut peliin mukaan tai vastapallona potkia sinut pois pelistä.

CeFin ongelmana voi olla mm. huono johto, petokset, virheet, viivästykset tai vaikka korruptio, joka tapahtuu kolmannen käden kautta, kun taas DeFillä ei ole näitä ongelmia. Nyt varmaan mietit jälleen kerran miksei? Koska DeFi-palvelut toimivat täysin hajautetusti ja digitaalisesti lohkoketjuun automatisoidun koodin pohjalta kun tietyt ehdot täyttyvät. Nämä lohkoketjuun syötetyt koodit eli älysopimukset on lukittu, jolloin niiden toiminnasta voidaan olla täysin varmoja, koska ne noudattavat tiettyä digitaalista kaavaa. Kun automatisoitu koodi syötetään lohkoketjuun, on se muuttumaton eikä sitä voi enää muokata. Tämä poistaa mm. petoksien määrää, koska DeFi-palvelut seuraavat automaattisesti lohkoketjuun syötettyjä ehtoja, eikä välissä ole kolmatta osapuolta vetämässä välistä tai muuttamassa lopputulosta.

Jos lohkoketjuteknologiaa tai kryptovaluuttoja ei olisi olemassa, ei olisi myöskään DeFi-palveluja, koska DeFi on riippuvainen näistä.

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)