kryptosijoittaja

Ensimmäinen vuoteni kryptosijoittajana!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Siitä on nyt hieman yli vuoden päivät, kun ostin ensimmäisen kerran itselleni Bitcoinia. Hieman sen jälkeen julkaisin myös kanavallani ensimmäisen Bitcoiniin, ja ylipäätään kryptoihin, liittyvän videon! Nyt vuotta myöhemmin tuo 100€ kryptosalkku on suurimmillaan paisunut jo lähes 10 000€ kryptosalkuksi ja paljon on tullut opittua! Käydään nyt siis tässä blogissa hieman ajatuksia vuoden varrelta ja sellaisia asioita joita olisin halunnut itse tietää jo silloin kun aloitin.

Kryptojen volatiilisuus yllätti…

Vuoden aikana kryptosalkun kasvaminen ei oo ainut asia mikä on muuttunut, oon myös oppinut paljon! Muistan hyvin ensimmäisen videon aikaisen ajatukseni siitä, että mähän tiedän tästä aiheesta jo vaikka ja kuinka. Nyt kuitenkin ymmärtää, että enpä mä oo siinä vaiheessa ymmärtänyt vielä lähes yhtään mitään. Joitain hajanaisia ajatuksia mulla oli mm. siitä miksi uskoin, että Bitcoinin hinta tulee nousemaan ja jonkinlainen alkukantainen ajatus siitä mitä se Bitcoin edes on. Tiesin kuitenkin siinä kohtaa jo sen, että kryptomarkkina on todella volatiili ja sinne sijoittajana täytyy se ymmärtää ja kestää. En kuitenkaan todellakaan ymmärtänyt siinä kohtaa, millaista tuo kryptojen volatiilisuus oikeasti on.

Mun kryptosijoittajan ura alkoi sitten sillä, että Bitcoin nousi ensioston n. $20k hinnasta muutamassa viikossa yli $32k. Sen jälkeen saatiinkin laskua taas lähemmäs lähtöhintaa jonka jälkeen nousu $45k alkoi ja se saavutettiinkin helmikuun puoliväliin mennessä. Kahdessa kuukaudessa mun sijoitus oli siis jo yli tuplaantunut, vaikka toki matka sinne kulki ylä- ja alamäkien kautta. Tää oli sitä aikaa, kun ajatukset kaikilla oli että nyt räjähdetään sinne $100 000 ihan hetkessä ja sen yli! Itselläkin oli vaikeuksia uskoa, että tälle voisi tulla loppu. Kun huhtikuun $65k huippu saavutettiin ja siitä lähdettiin laskettelemaan alas alkoi mullakin hieman hikikarpaloita muodostua. Sitten toukokuun romahduksen jälkeen oli hetki sellaista aikaa ettei meinannut uskoa tätä todeksi, vaikka tiesin liikkeiden olevan kovia, oli tämä jotain ihan uutta.

Kesä oli oppimisen aikaa!

Romahduksen jälkeiset lukemat ($33k-36k) oli sitä aikaa, kun oikein urakalla lähdin tutkimaan että miksi tää nyt sit on hyvä sijoitus. Löysin monia YouTube-kanavia, tutkin kryptoihin liittyvää kirjallisuutta ja kerroin omista ajatuksista oman kanavani puolella. Silloin oman mielen rauhoitti se, kun alkoi tutkimaan Bitcoinin ja muiden kryptojen historiallisia liikkeitä. Tällaiset isot liikkeet tosiaan on ollut osa kryptoja aina ja niihin vaan täytyy tässä kohtaa tottua. Jatkoin normaalisti ostoja ja tutkin aiheita lisää, mutta ajatuksissa oli kuitenkin koko ajan se, että kova nousu odottaa loppuvuodesta!

Kesällä myös opin lisää siitä, miten paljon isoilla kryptovalailla on valtaa Bitcoinin ja muiden kryptojen kursseihin. Koska kryptomarkkinaa ei ole samalla tavalla reguloitu, kun esimerkiksi osakemarkkinaa, on isoilla omistajilla mahdollisuus manipuloida markkinoita tekemällä ostoja ja myyntejä sellaisissa paikoissa, että niiden vaikutus on mahdollisimman iso. Tällaiset myynnit pistivät mm. kevään ison korjausliikkeen käyntiin ja sellaiset myynnit pistivät myös viimeisimmän kryptojen laskun alkuun. Tietenkään markkina ei reagoisi tällä tavalla koska tahansa, se tarvitsee otollisen tilanteen jossa on juuri oikea määrä esimerkiksi velkaa ja avoimia treidejä. Niiden avulla vesiputous luodaan hetkessä ja sillä tavalla myös monet piensijoittajat karkotetaan koko kryptomarkkinalta.

Näistä asioista oon aina yrittänyt keskustella mun YouTube-kanavalla ja myös täällä blogissa, kun niistä vaan itse opin. Muita opettamalla voin olla apuna kehittämässä markkinaa eteenpäin, koska markkinan luo tietenkin me sijoittajat. Jos sijoittajat ei reagoi niin kuin odotetaan, ei myöskään tapahdu sitä mitä odotetaan. Eikä tietenkään kaikki volatiilisuus tule koskaan poistumaan sijoitusmarkkinalta, koska se kuuluu asiaan, mutta jos sitä hieman saisi ajan kanssa pienennettyä!

HODL STRONG!

Niin kuin varmasti ollaan jo tässä kohtaa vuotta ymmärretty, ei sitä loppuvuoden isoa kryptorallia nähty. Vielä ei tietenkään olla vuodenvaihteessa, mutta alkaa näyttää siltä että isompia liikkeitä saadaan odottaa ensi vuoteen. Tämä ei sinänsä yllättänyt, koska tällaisesta skenaariosta on ollut puhetta useammalta suunnalta. Kryptojen on aika jättää taaksensa 4 vuoden syklit ja selkeät karhu- ja härkämarkkinat. Kryptomarkkina on kasvanut ja on nykyään osa laajempaa sijoitusmarkkinaa, joka ei seuraa tiukkoja syklejä vaan liikkuu talouden kehityksen mukana. Tämä ei tuonut muutoksia mun henkilökohtaiseen sijoitussuunnitelmaan, koska oon alunperinkin ostanut kryptot pitkään salkkuun. Eli normaali ostojen tekeminen on jatkunut ja katse on vieläkin siellä 10-20 vuoden päässä!

Oon itseasiassa aika iloinen, että me saadaan jatkaa kryptojen hinnanliikkeiden seuraamista pidemmälle. En tiedä millainen kryptovuosi ensi vuodesta olisi tullut, jos tää vuosi ois päättynyt jättimäiseen loppuralliin. Eipä sitä nytkään tiedetä, mutta eiköhän ensi vuodesta tuu vähintäänkin yhtä jännittävä kuin tästä vuodesta. Siitä vuodesta tulee mun toinen vuosi kryptosijoittajana, eikä varmasti viimeinen!

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)