ethereum

Ethereum tekee liikkeitä ilman Bitcoinia!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ethereum on viimeisen vuoden aikana näyttänyt merkkejä siitä, että se liikkuu yhä enemmän ilman Bitcoinia. Tähän asti virtuaalivaluutoissa lähes aina Bitcoin on ollut se, joka ohjaa liikkeitä ylös tai alas, mutta nyt Ethereum näyttää paikkansa tässä markkinassa! 

Ethereumin uusi päivitys, jonka sisällä oli EIP1559, tuli virallisesti käyttöön 4. elokuuta. Siitä asti Etheriä on siis poltettu jokaisen siirron yhteydessä pois. Tähän päivään mennessä tuon päivityksen jälkeen on poltettu pois jo 292 000 Etheriä eli noin $974 milj. edestä. Tuo määrä vastaa noin 53% päivityksen jälkeen luoduista Etheristä, joten päivitys on todellakin hidastanut Etherin määrän kasvua. 

Nouseeko Ethereum jopa Bitcoinin ohi? 

Ethereumin uusi päivitys on vain viimeinen pieni muutos ennen isompaa muutosta, eli Ethereum 2.0 päivitystä. Kun Eth 2.0 saadaan vihdoin käyttöön, tulee uusi Proof of Stake järjestelmä pienentämään kierrossa olevan Etherin määrää suuresti. Se ei toisaalta tarkoita sitä, etteikö jo tämä päivitys voisi viedä Etheriumia jopa Bitcoinin ohi markkina-arvossa. Jos Ethereumin käyttö NFT ja DeFi-markkinassa kasvaa samaa tahtia, voi Ethereumin markkina-arvo helposti nousta rivakasti verrattuna Bitcoiniin. 

NFT markkina on taas viimeisen kuukauden aikana kasvanut tosi kovaa tahtia ja se sataa vahvasti Ethereumin laariin. Vaikka siellä on myös muitakin vaihtoehtoja, on Ethereum ehdottomasti suosituin. Esimerkiksi Google Trendsin graafeja katsoessa nähdään selkeää nousua NFT hauissa, mutta Ethereumin haut ovat jopa laskussa. Tämä kertoo siitä, että kasvua Ethereumille on vielä todellakin mahdollista odottaa. Tällä hetkellä sitä on ostamassa vain sellaiset henkilöt, jotka jo ennestään tiesivät tästä tai tietävät Ethereumin liittyvän NFT buumiin!

Myös DeFi puolella on hienoa nähdä se, että vaikka pienemmät tekijät kasvavat, Ethereumin markkinaosuus ei ole pienentynyt suuremmin. Ennemmin DeFi markkinassa tilaa on menettänyt Binancen Smart Chain, joka nousi keväällä todella suuresti. Nyt DeFi puolella kuitenkin pienemmät lohkoketjut kuten Solana on päässyt enemmän keräämään tilaa markkinalta. Mutta koska DeFi:n puolella markkinalla on todellakin varaa laajentua, en usko Ethereumin jatkossakaan menettävän suuremmin osuutta markkinasta. Tähän voi toki tulla muutosta, kun Cardano saa älysopimukset toimintaan ja omaa lohkoketjuaan laajemmin käyttöön. 

Ethereumin markkina-alue on kuitenkin todella paljon laajempi verrattuna Bitcoiniin, joka tällä hetkellä näyttää lähinnä vertautuvan kultaan. Bitcoinillakin toki on olemassa älysopimuksia ja toisen tason ratkaisuja kuten Lightning Network, mutta niiden käyttö ei ole samanlaisella tasolla kuin Ethereumilla. En usko, että jatkossakaan tullaan näkemään NFT:tä Bitcoinin lohkoketjulla, mutta älykkäämpiä ja yksinkertaisempia maksuja voidaan ehdottomasti nähdä. Mutta Ethereumin laajemmat mahdollisuudet luovat sille paremmat mahdollisuudet kasvattaa markkina-arvoaan todella kovaa tahtia ja se voi jopa nousta Bitcoinin markkina-arvon ohi. Toki siihen voi mennä vielä muutama vuosi, mutta sellainen päivä aika todennäköisesti nähdään ennemmin kuin myöhemmin. 

Ostanko vai myynkö?

Olen miettinyt koko tämän vuoden aika paljon sitä, koska aion myydä omia virtuaalivaluuttaomistuksiani. Virtuaalivaluutoissa härkämarkkina on kuitenkin aina ollut todella selkästi Bitconinin lohkopalkkion puolittumisen jälkeen ja härkämarkkinan jälkeen alkaa karhumarkkina. Nyt olen miettinyt ensimmäistä kertaa omasta sijoitussuunnitelmastani poikkeamista ja miettinyt osan omistusteni myymistä tänä vuonna. 

Olen alusta asti sijoitusteni kanssa ollut sitä mieltä, että pidän niistä kiinni pitkään. Nyt kuitenkin olen pohtinut ottavani hieman voittoja kotiin ennen vuoden loppua ja ajatuksena on palata  BTC ja ETH markkinaan ensi vuonna yhä kovemmin takaisin. En kuitenkaan halua kokonaan omistuksistani luopua, koska uskon näihin sijoituskohteisiin pitkällä aikavälillä. Ajatus on siis vain saada hetkellisesti hieman voittoja kotiin ja sitten palata markkinaan romahduksen jälkeen. 

Tähän asti virtuaalivaluutoissa härkämarkkina on aina loppunut suureen romahdukseen, joten sen uskon saapuvan kunnes mut todistetaan vääräksi. Jos tuo iso romahdus tulee ja oon sitä ennen voittoja ottanut kotiin, ei varmasti ole helppoa palata takaisin. Sijoittamisessa usein tulee romahduksen jälkeen se olo, että “parempi ostopaikka tulee kohta”. Täytyy siis myyntihetkellä päättää, koska ostan itselleni omistuksia takaisin, jotta en menetä hyviä paikkoja tunteiden takia.

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)