kryptovaluuttapalvelu

NÄIN vertailet erilaisia kryptovaluuttapalveluja!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Tein YouTube-kanavalleni videon, jossa vertailin erilaisia kryptovaluuttapalveluja ja yritin löytää halvimman paikan ostaa Bitcoinia. Videossa tulee aika hyvin ilmi se, että tämä ei todellakaan ole helppo tehtävä. Palveluita on todella paljon ja videolla käyn niitä läpi vain 10, mutta siitä tuli mielestäni hyvin esiin palveluiden erilaiset hinnoittelumallit, sekä erilaiset hyvät ja huonot puolet. Käydään siis tässä blogissa hieman läpi niitä erilaisia asioita, joita itse vertailen kun tutustun uuteen palveluun. Näillä vinkeillä SÄ voit siis löytää just sulle sopivan palvelun!

Palvelun osto- ja myyntikulut!

Isoin asia, joka yleensä palveluista nostetaan esiin, on tietenkin kaupankäyntikulut. Tämä on sellainen asia, jota ihmiset eniten vertailevat ja siihen on ihan järkevä syy. Miksi käyttäisit kalliimpaa palvelua, kun halvempikin on tarjolla? Toki asia ei ihan näin simppeli ole, mutta käydään ensin läpi millaisia kaupankäyntikuluja palveluilla on.

  1. Prosentuaalinen kulu oston yhteydessä

Yleisin tapa palveluilla tehdä tuloa, on ottaa oston yhteydessä prosentuaalinen kulu. Tämä kulu vaihtelee suosituimmissa palveluissa 0.1%-2.5% välillä. Toki on myös kalliimpia palveluita, mutta jos kulu on tuota isompi, kannattaa ehkä tutkia muitakin vaihtoehtoja! Joissain palveluissa tämä kulu on aina sama ja joissain se voi pienentyä jos transaktiomäärät ovat isompia. Yleensä kuitenkin ostosummien pitää olla tuhansia euroja, että suurempaa laskua prosentuaalisessa kulussa tulee.

2. Spread, eli kulu otetaan krypton hinnassa

Spread on yleinen, mutta vähemmän ymmärretty kulu. Spread ei näy kaupantekohetkellä ylimääräisenä kuluna, vaan se veloitetaan ns. huonomman hinnan muodossa. Eli jos ostohetkellä sulle ilmoitetaan hinta x ja vertaat sitä vaikka Googlesta löytyvään hintaan, on niiden erotus tuon palvelun ottama spread. Kaikissa palveluissa spreadia otetaan, mutta joissain se on ainut kulu. Eli sen lisäksi ei lähde kaupankäyntikuluja. Spread vaihtelee 0.1%-1.5% välillä Bitcoinilla ja mm. Crypto.com sovellus käyttää pelkästään spreadia. Siellä ei siis 1.5% spreadin lisäksi lähde mitään muita kuluja.

3. Kiinteä euromääräinen hinta

Joissain palveluissa osto- ja myyntikulu voi myös olla etukäteen sovittu tietty summa, joka muuttuu sitten ostomäärien mukaan. Tällainen palvelu on mm. Coinbase, jonka palvelussa kulua maksetaan 1-3€ per kauppa ja yli 200€ kaupoissa summa onkin prosentteina 1.49%. Coinbasen palvelussa pienillä summilla kauppaa tehdessä, voi maksaa siis kuluja jopa 10%. Kannattaa tutkia Coinbase pro palvelua, jos sulla on Coinbase käytössä. Siellä pienillä summilla kaupan tekeminen on paljon halvempaa!

Palvelun käyttäminen ja ominaisuudet

Pienien kulujen lisäksi tosi tärkeää on myös se, että palvelua on helppo käyttää. Palvelun helppokäyttöisyys ei ole mitenkään helppo asia, koska se ei välttämättä tarkoita sitä että se on mahdollisimman yksinkertainen. Helppokäyttöisyyteen liittyy mm. rahan siirtäminen, ostaminen ja myyminen, turvallisuus (2FA), salkun liikkeiden seuraamisen helppous sekä lisäominaisuuksien sisältyminen.

Omasta mielestäni esimerkiksi Suomalainen palvelu Northcrypto on jopa liian simppeli, vaikka perus kryptojen ostamiseen se onkin hyvä palvelu. Sieltä kuitenkin puuttuu esimerkiksi mahdollisuus seurata salkun liikkeitä helposti (mm. miten kryptojen euromäärät on muuttunut) ja kaksivaiheinen tunnistautuminen puuttuu. Nämä eivät tee palvelusta huonoa, mutta itse kaipaan näitä asioita kryptovaluuttapalvelultani.

Sitten taas Binance on palveluna aika haastava oppia ja sen opetteluun olen itsekin käyttänyt tunteja. Binancessa ongelmana ei ole siis ominaisuuksien puuttuminen vaan niiden todella suuri määrä. Toki myös rahan siirtäminen Binanceen on nykyään vaikeaa, joka laskee sen käytettävyyttä mun mielestä.

Rahan siirtäminen palveluun

Rahan siirtämisen palveluun täytyy olla helppoa ja nopeaa, jotta palvelua on mukava käyttää. SEPA-siirto on vähintä mitä palvelu voi tarjota ja tietenkin paras on, jos se on vielä nopeaa. Suomalaisissa palveluissa raha siirtyy nopeasti, mutta muissa palveluissa rahan siirtämiseen voi helposti saada käytettyä muutaman päivän. Monissa palveluissa saa nykyään ostettua kryptoja myös pankkikortilla, mutta siinä on aina iso kulu. Pankkikortilla ostamisessa pienin kulu jonka olen nähnyt on 1.5%, mutta yleensä ollaan lähempänä 2%. Siinä kohtaa tippuu pohja muuten pieniltä kuluilta, kun pankkikortin vilauttamisesta lähtee noin iso osa rahoista.

Turvallisuus

Palvelun luotettavuus ja turvallisuus on tällaisissa palveluissa todella tärkeää. Kannattaakin pysytellä isoimpien palvelujen kyydissä, varsinkin jos olet uusi kryptosijoittaja. Jos et ole kuullut jostain palvelusta, niin googlaa se tai katso YouTubesta millaista sisältöä siitä tulee. Jos palvelusta ei löydy sisältöä, tai se on kyseenalaista, kannattaa se kiertää kaukaa! Suomalaiset palvelut kiinnostavat monia juurikin tän turvallisuuden takia. Molemmat Suomalaiset palvelut on finanssivalvonnan alaisia yrityksiä, joka luo ylimääräistä turvaa tai ainakin sen tunnetta niitä käyttäville. MUTTA tämä ei poista sitä, että pitää aina pitää salasanat kunnossa ja se kaksivaiheinen tunnistautuminen päällä (2FA). Niiden avulla ne sijoitukset oikeasti pysyy turvassa!

Palvelun helppokäyttöisyys

Yleinen käyttöliittymä ja sen helppokäyttöisyys on paljon kuitenkin jokaisen itsensä testattavissa. Muut ihmiset voivat tykätä toisista palveluista ja sä toisista. Kannattaakin siis rohkeasti vaan testailla uusia palveluja jos jokin palvelu tuntuu vaikealta tai kulut hirvittää. Ei sitä palvelua voi oppia käyttämään, ellei uskalla lähteä kokeilemaan! Yleensä tilin avaaminen ja ylläpitäminen on täysin ilmaista, joten ei siitä mitään ekstrakuluja tule jos avaat erilaisiin palveluihin tilejä. Itselläkin taitaa erilaisia kryptopalveluja olla käytössä tällä hetkellä kymmenkunta. En tietenkään käytä niistä kuin muutamaa aktiivisesti, mutta olenpahan päässyt testaamaan!

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)