Kryptovaluuttojen volatiliteetin vaikutus käytettävyyteen

Kryptovaluuttojen volatiliteetin vaikutus käytettävyyteen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Kryptovaluuttojen volatiliteetti on yksi niistä keskeisistä tekijöistä, joka on saanut kuluttajat alun perin kyseenalaistamaan kryptovaluuttojen käytettävyyttä ja sopivuutta erilaisiin tilanteisiin. Äkilliset isommat muutokset kryptovaluuttojen arvoissa vaikuttavat olennaisesti siihen, kuinka hyvin ne sopeutuvat sijoituskohteiksi, pelaamiseen, säästämiseen tai käyttörahaksi.

Tässä artikkelissa tarkastelemme kuinka kryptovaluuttojen hintojen vaihtelu vaikuttaa niiden yleiseen käytettävyyteen erilaisissa tilanteissa. Lisäksi tarjoamme näkemyksiä miten kuluttajat voivat tehokkaasti hyödyntää kryptovaluuttoja, vaikka niiden arvot heilahtelevat voimakkaasti. Artikkelia ei kuitenkaan tule ottaa sijoitusneuvona.

Kryptovaluuttoihin sijoittaminen

Vaikka kryptovaluutat ovat jo pitkään olleet valtavan suosittu sijoituskohde, nousi suosio vuonna 2021 aivan uudelle tasolle Bitcoinin huiman arvonnousun ansiosta. Vaikka Bitcoinin arvo on tästä laskenut, on kryptovaluuttojen suosio sijoituskohteena pysynyt korkeana. Monet oikeaan aikaan kryptovaluuttoihin sijoittaneet ovat onnistuneet tekemään niillä valtavasti voittoa, mutta suuri osa henkilöistä on jäänyt myös tappiolle niiden voimakkaan volatiliteetin vuoksi.

Vaikka kryptovaluutat voivat tarjota nopeita voittoja, on jokaisen sijoittajan olennaista pohtia omaa riskinsietokykyä ja laatia pitkälle tähtäimelle selkeä sijoitussuunnitelma. Sijoittamisen osalta kryptovaluuttojen käytettävyys jakaa vahvasti mielipiteitä, mutta oikeissa käsissä ne voivat olla yksi parhaista sijoituskohteista. Monet sijoittajat esimerkiksi hajauttavat salkkujaan eri kryptovaluuttojen ja perinteisten omaisuuserien kesken minimoidakseen riskit. Lisäksi sijoittajat tekevät aina perustavanlaatuisen analyysin kryptovaluutoista, joka voi auttaa ymmärtämään markkinoita paremmin ja tekemään harkittuja ja faktoihin perustuvia päätöksiä.

Pelaaminen kryptovaluutoilla

Suomessa kryptovaluutoilla pelaaminen on tasaisen hidasta vauhtia onnistunut nostamaan suosiotaan, mutta ennen lopullista läpimurtoa, edessä on vielä pari estettä. Suurin näistä on, että EU ei ole tunnustanut kryptovaluuttoja viralliseksi valuutaksi, jonka seurauksena EU-alueen sisälle rekisteröidyt kryptopelisivustot eivät saa lain mukaan hyväksyä rahansiirtoja kryptovaluutoilla. Sen sijaan esimerkiksi lähes kaikki Curacaolle rekisteröidyt uusimmat nettikasinot tarjoavat kryptovaluuttoja, jonka myötä niiden käyttö pelaamiseen on mahdollista.

EU-alueelle rekisteröityminen ei kuitenkaan ole ainoa este kryptovaluutoilla pelaamiselle, sillä volatiliteetti on aiheuttanut negatiivissävytteistä keskustelua pelaajien keskuudessa. Vaikka pelaamisen tarkoitus on riskeerata rahaa eivätkä pienet tappiot usein haittaa, eivät kuluttajat halua ottaa näitä tappioita pelkän käyttämänsä maksutavan vuoksi. Kryptovaluuttojen voimakas volatiliteetti nimittäin vaikuttaa usein pelitilillä olevan rahan arvoon lyhyessä ajassa, ja jos volatiliteetti on negatiivista, tulee pelitilille tappiota jo ilman pelaamista.

Kryptovaluuttojen volatiliteetti voi vaikuttaa niiden käytettävyyteen peleissä niin positiivisella kuin negatiivisella tavalla, mutta se kumpi osuu kohdalle, sitä on liki mahdotonta ennustaa. Pelaajat saattavat kryptovaluutoilla pelatessa kokea nopeita voittoja tai tappioita riippuen siitä, miten arvot muuttuvat. Siksi pelaajien on tärkeää määritellä tarkkaan oma pelibudjetti ja pohtia omaa riskinsietokykyä ennen kuin alkavat pelaamaan kryptovaluutoilla. Jos kryptovaluuttojen volatiliteettia osataan hyödyntää peleissä oikein, voivat pelaajat löytää mahdollisuuksia entistä suurempien voittojen saamiseksi, mutta tietenkin suurella riskillä.

Ostosten teko kryptovaluutoilla

Kun kryptovaluuttojen suosio sijoituskohteena lähti laskuun, vaikutti se niiden käytettävyyteen käyttörahana positiivisella tavalla. Suosion laskun seurauksena ihmiset olivat valmiimpia käyttämään kryptovaluuttoja maksutapana, jonka seurauksena lukuisat verkkokaupat ja suoratoistopalvelut pyrkivät vastaamaan kysyntään tarjoamalla tälle mahdollisuutta (viimeisimpänä luksusautoyhtiö Ferrari kertoi hyväksyvänsä kryptovaluutat maksuvälineenä. Ehdotus tuli itse asiakkailta, joihin kuuluu nuoria kryptosijoittajia).

Kryptovaluuttojen suuri volatiliteetti on kuitenkin aiheuttanut sekä positiivisia että negatiivisia yllätyksiä kuluttajille. Hintojen voimakas vaihtelu voi tehdä ostosten tekemisestä haastavaa, sillä kuluttajan on usein vaikeaa hahmottaa kuinka paljon yksittäinen tuote tai palvelu on oikeasti juuri kyseisellä hetkellä maksanut. Jotta kuluttajat voivat sujuvasti käyttää kryptovaluuttoja käyttörahana, tulee heidän aktiivisesti seurata markkinatilannetta ja ennusteita, jotta voivat tehdä kryptovaluutoilla pitkällä tähtäimellä viisaita ostopäätöksiä.

Kryptovaluuttojen säästäminen

Monet kryptovaluutoilla rikastuneet kuluttajat ovat alun perin ostaneet kryptovaluuttoja jo useita vuosia sitten ja säästäneet niitä pitkiä aikoja ennen myyntiä. Jos tarkoitus on nimenomaan säästää kryptovaluuttoja vähintään vuoden ajan, eikä myydä niitä esimerkiksi kuukauden päästä, ei volatiliteetti lähtökohtaisesti ole ongelma. Säästäjät voivat kokea ja nähdä arvojen vaihtelevan nopeasti, minkä myötä malttaminen säästämisessä on kaiken A ja O. Kryptovaluuttojen käytettävyys säästämisen näkökulmasta on vaihtelevaa, ja riippuu vahvasti siitä, mitä kryptovaluuttoja halutaan säästää. Vähemmän tunnetut ja arvoltaan heikommat kryptovaluutat voivat sisältää vielä paljon voimakkaampaa volatiliteettia kuin esimerkiksi Bitcoin, kun taas perinteisiin valuuttoihin sidotuilla kryptovaluutoilla volatiliteetti on matalampaa. Vaikka kryptovaluuttojen säästäminen voi olla monella tapaa kannattavaa, voi niiden volatiliteetti muuttaa säästäjän mieltä, jonka seurauksena säästämisestä tulee sijoittamista.

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)