NFT

Miksi NFT kirjainyhdistelmä saa miljoonat liikkeelle?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

NFT kirjainyhdistelmä on ollut tänä vuonna paljon otsikoissa. Mitä NFT eli Non Fungible Token oikein tarkoittaa ja kuinka kauan niitä voidaan myydä miljoonilla? Tämän kääntäminen suoraan ei loisi kovin selkeää kuvaa, joten koitetaan selittää NFT kiertämällä hieman kauempaa.

Mikä ihmeen N F T?

Fungible on sanana sellainen jota ei paljon englannin kielessä kuule, mutta se tarkoittaa jotakuinkin ”vaihdettavissa olevaa”, jolloin Non Fungible tarkoittaa ei vaihdettavissa olevaa. Tätä sanaa käytetään lähinnä rahasta, joka on perinteisesti fungible. Eli jos mulla on 5€ seteli ja sulla on 5€ seteli, ne voidaan vaihtaa päittäin ja ketään ei harmita. Molemmilla on yhä 5€ ja kauppa ottaa ne vastaan tyytyväisenä. Sama voidaan todeta Bitcoinista tai Ethereumista, jokainen 0.1BTC on samanarvoinen kuin jonkun toisen 0.1BTC. Tällöin siis valuutta on Fungible.

Non Fungible asia on siis uniikki, jolloin sitä ei voi vaihtaa toiseen samanlaiseen asiaan. Nämä asiat erottaa toisistaan jostain yksityiskohdista, esimerkiksi allekirjoituksesta tai aikaleimasta. Non Fungible Token on siis uniikki tokeni, jonka uniikkius todennetaan lohkoketjun avulla. Tällaiset uniikit tokenit voivat pitää sisällään mitä vain, vaikka kuvataidetta, musiikkia tai tekstiä. Tällä hetkellä NFT:t sijoittuvat paljon digitaalisen taiteen sekä pelien alalle. Peleistä mm. CryptoKitties oli yksi ensimmäisistä ja toinen erittäin suosittu on jalkapallokortteihin keskittyvä Sorare!

Suurin osa NFT:sta on tehty Ethereumin lohkoketjua hyödyntäen. NFT:t tehdään erilaista ERC1155 ja ERC721 standardeja käyttäen, kun normaalit ei fungibiilit tokenit on tehty Ethereumin ERC20-standardilla.

Miksi NFT:ta myydään nyt miljoonilla?

Tänä vuonna on nähty useampi todella iso myynti NFT:ien maailmassa, mm. Gary Vaynerchuk osti juuri Cryptopunk taideteoksen yli 3.7 miljoonalla dollarilla ja digitaalisen taiteentekijä Beeple myi taideteoksensa 69 miljoonalla dollarilla!

Miksi internetistä ilmaiseksi löydettävistä kuvista maksetaan miljoonia?

Moni miettii tällaisia otsikoita nähdessään, että miksi ihmiset ostavat kuvia internetistä miljoonilla, kun ne voi vain ladata hiiren oikealla näppäimellä. NFT:t on tuonut digitaalisen taiteentekijöille täysin uudenlaisen mahdollisuuden tehdä rahaa työllään. Tähän asti on ollut melkein mahdotonta myydä digitaalista taidetta internetissä niin, että ostaja voi todistaa omistavansa alkuperäisen työn. Ja niin kuin tuhansista Mona Lisa väärennyksistä on todettu, on se alkuperäinen aina se arvokkain. Kuka tahansa voi tulostaa seinälleen Mona Lisan, mutta kuka tahansa ei voi myydä sitä eteenpäin 867 miljoonalla dollarilla.

Internet on tuonut kaikki mahdolliset taideteokset, kuvat ja videot meidän saavutettaviksi muutamilla näppäyksillä. Se ei kuitenkaan tarkoita etteikö joku olisi tehnyt niiden eteen työtä, josta kuuluu maksaa tekijälle palkkaa. Olemme siis viimeisen 20 vuoden aikana oppinut siihen, että visuaalista sisältöä elämään saa nopeasti, helposti ja ilmaiseksi. Nyt viime vuosina tekijänoikeuksien seuraaminen on parantunut todella paljon ja on erilaisia palveluja joissa taidettaan ja sisältöään voi myydä, mutta NFT vie tämän ihan toiselle tasolle. Toki nyt alkuun, kun NFT:t nousevat suosiossaan, näkyy siellä paljon kaikkea sellaista joka ei ainakaan minun mielestäni ansaitsisi miljoonien hintalappua, mutta ajan kanssa asiat toivottavasti tasaantuvat!

Yhtenä syynä miljoonien myynneille on myös spekuloitu sitä, että kryptovalaat ostelevat NFT teoksia toisiltaan hurjilla summilla, jotta saisivat yksityissijoittajat sinne markkinaan mukaan. Silloin valaat voisivat myydä NFT teoksia sitten taas näille yksityissijoittajille, jotka jäisivät pitelemään tyhjää arpaa käsissään. Mutta onneksi tämä ei todellakaan pidä sisällään kaikkia NFT:tä, mutta monien arvo voi vuosien saatossa mennä kuitenkin todella paljon alaspäin.

NFT tulevaisuus?

Itse odotan innolla sitä aikaa, kun yhä useammista oikean maailman omistuksista tehdään tokenisoituja versioita, eli luodaan esimerkiksi omasta asunnosta NFT. Tällöin voidaan tuo asunto myydä esimerkiksi DeFi-protokollia ja älysopimuksia hyödyntäen. Tässä saataisiin siis otettua asuntokaupan yhteydestä ”turhat” välikädet pois. Jos ostajalla on tarvetta esimerkiksi lainalle, voi hän sitä hankkia jonkin DeFi-protokollan avulla omaa virtuaalivaluuttaansa vastaan ja kun siirto omistajan lompakkoon on tehty, siirtää älysopimus asunnon NFT:n automaattisesti ostajalle.

Jo tällä hetkellä on mahdollista ottaa tällaisesta DeFi-protokollasta lainaa omaa NFT:ia vastaan lainaa, mutta se markkina on vielä todella alussa. Sitä hidastaa mm. juuri se, että NFT markkinalla hinnat on todella korkealla ja oikeaa arvostusta on vaikea sanoa. Mutta kun aletaan tokenisoida enemmän oikean maailman omistuksia joilla on selkeämpi arvonmuodostus, on lainan antaminenkin helpompaa. Mm. asuntoa tai vaikka tokenisoituja osakkeita vastaan.

Eli varsinkin DeFi:n avulla voisi NFT nousta toiselle tasolle, mutta sitä joudutaan varmasti jonkin aikaa vielä odottamaan. Siihen asti seuraillaan innolla, kun miljonäärit ostelevat kalliilla digitaalisia keräilykortteja tai kuvia kivistä (Logan Paul osti kaksi NFT kiveä yli 150 tuhannella dollarilla)

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)