Ripple vs. SEC

Ripple vs. SEC – onko XRP arvopaperi?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio SEC (Securities and Exchange Comission) ilmoitti viime vuoden joulukuussa nostavansa oikeuskanteen Ripple Labs Inc. yhtiötä ja sen kahta pääomistajaa vastaan. Oikeuskanteen syy on se, että Ripple XRP:tä syytetään rekisteröimättömäksi arvopaperiksi. Yhtiön katsotaan keränneen jopa 1,3 miljardin edestä varoja vuodesta 2013 lähtien myymällä rekisteröimättömän arvopaperien liikkeellelaskun kautta digitaalista hyödykettä eli XRP-valuuttaa sijoittajille ympäri maailmaa. (Lähde)

Viranomaiset ovat olleet Ripple XRP:n kanssa epävarmoja jo useiden vuosien ajan. Tähän epävarmuuteen halutaan saada loppu oikeuskäsittelyn myötä, jonka avulla voitaisiin vihdoin ja viimein selvittää onko XRP arvopaperi vai ei.

Kun oikeuskanne julkaistiin viime vuoden lopussa, vaikutti tämä samantien XRP:n sijoittajien käytökseen ja paniikkia oli havaittavissa. Kurssi lähti nopeasti 10% laskuun. Osa yhdysvaltain kryptopörsseistä jopa poisti XRP:n valikoimastaan eikä XRP:hen voinut enää sijoittaa kyseisten pörssien kautta. Sen sijaan eurooppalaiset kryptopörssit ovat pitäneet XRP:n valikoimassaan, koska SEC:in antama tulkinta koskee ainoastaan XRP:n laillista asemaa Yhdysvalloissa.

Bitcoin ja Ethereum eivät ole arvopapereita

SEC on aiemmin tehnyt päätöksen Bitcoinin ja Ethereumin kohdalla ja se on todennut, ettei kumpikaan näistä ole arvopaperi. Tämän päätöksen myötä kryptopörssit ja niiden asiakkaat voivat toimia ainakin näiden kahden kryptovaluutan parissa vapaammin eikä Bitcoinia ja Ethereumia kohtaan ole uhkaamassa tulla oikeuskannetta tämän asian tiimoilta. Ripplen tilanne sen sijaan on toinen…

RIpplen kohdalla pähkäillään pääseekö XRP Howey-testistä läpi. Howey-testin tarkoituksena on todistaa, onko siirron arvo sen tekijälle riippuvainen toisen työstä eli onko liiketoimi investointisopimus, jossa henkilö sijoittaa rahansa yritykseen ja odottaa saavansa voittoa vain jonkun muun tekemien ponnistelujen ansiosta. (Lähde)

Moni asiantuntija on sitä mieltä, että Ripple XRP:llä on useita ominaisuuksia, joita arvopapereilla yleensä ottaen on. Osa asiantuntijoista on taas sitä mieltä, ettei näin olisi. Lopullista päätöstä toivotaan saavan SEC:iltä sekä oikeudenkäynnin tuoman päätöksen myötä. Jos XRP luokitellaan arvopaperiksi, tarkoittaisi tämä pahimmassa tilanteessa Ripplen kannalta sitä, että Ripple otettaisiin tarkemman valvonnan alaisuuteen ja sen tulisi maksaa erittäin suuri sakko laittomasta, useita vuosia kestäneestä varojen keräämisestä. Samalla kävisi myös niin, että XRP-valuutta poistettaisiin useista eri pörsseistä.

Oikeudenkäynti aloitettiin helmikuussa 2021. Tällä hetkellä ei ole vielä tietoa koska lopullinen päätös voitaisiin saada. Päivitämme tämän artikkelin heti kun saamme jonkinlaista tietoa asiasta.

Seuraa Twitterissä ja näe ajankohtaiset uutiset kryptomaailmassa

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)