Eri tapoja sijoittaa Bitcoiniin! (Osa 1: Perinteisimmät tavat!)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Bitcoiniin voi sijoittaa monella eri tavalla, eli jokaiselle löytyy varmasti omaan sijoitustapaan sopiva keino, ottaa Bitcoin osaksi salkkua. Erilaisissa tavoissa on toki omat riskinsä, omat heikkoutensa ja omat plussansa. Tässä postauksessa haluankin hieman keskustella näistä erilaisista tavoista ja auttaa sua pohtimaan mikä olis just sulle se paras tapa ottaa Bitcoin omaan sijoitussalkkuusi! Aihe on sen verran laaja, että tästä tulee kaksiosainen postaus. Ensi viikolla siis seuraa toinen osa!

Bitcoinin ostaminen itselleen!

Ensimmäisenä kohtana listassa on tietenkin tapa mikä ei tainnut ketään yllättää, eli oikean Bitcoinin ostaminen jostain niitä myyvästä palvelusta. Bitcoinin ostaminen ei nykypäivänä enää ole todellakaan vaikeaa ja helpoimmillaan se on helpompaa kuin pankkisiirron tekeminen mobiilipankissa. Palveluita löytyy jopa kaksi ihan täältä kotosuomesta, jotka ovat finanssivalvonnan alaisia yrityksiä. Eli jos jännittää turvallisuuteen tms. liittyvät asiat, voi nämä suomalaiset palvelut olla silloin sulle hyvä vaihtoehto! Vaikka kyllä noi isoimmat ulkomaiset palvelut on turvallisia, kunhan on itsellä salasanat kunnossa ja kaksivaiheinen tunnistus käytössä.

Bitcoineja myydään nykyään todella monissa palveluissa, mutta tässä kohtaa on tärkeä osata tarkistaa myykö palvelu oikeasti Bitcoineja joita voit siirrellä vai onko kyseessä jonkinlainen CFD, eli suomeksi hinnanerosopimus. Silloin et oikeasti omista Bitcoinia, vaan jonkinlaisen vastikkeen jonka hinta liikkuu samalla tavalla. Eli jos kyseessä on CFD, et voi siirtää Bitcoiniasi pois sieltä sivustolta, koska et ole koskaan Bitcoinia oikeasti omistanut. Jotkut palvelut kauppaavat Bitcoinia sillä tavalla, että siirto sivustolta ei onnistu, mutta kyseessä ei silti ole CFD, eli tässä voi välillä olla hieman tutkimista.

Eli jos mietityttää onko kyseessä palvelu jonka kautta saat oikeasti ostettua Bitcoinia vai myydäänkö hinnanerosopimusta, kannattaa silloin ensimmäisenä tarkastaa nämä muutamat asiat: 1. Voitko siirtää Bitcoinisi pois tästä palvelusta? 2. Käy lukemassa sopimusehtoja jne. ja tarkasta mitä siellä kerrotaan 3. Kysy Googlelta ”palvelun nimi Bitcoin CFD”

Nyt voi herätä kysymys, miksi hinnanerosopimus on sitten huonompi jos ei kuitenkaan aio siirrellä Bitcoiniaan? Hinnanerosopimuksessa ei sinänsä ole mitään pielessä, jos tarkoituksena on sijoittaa vain kyseisen sijoituskohteen arvonnousuun. Mutta isona miinuksena on esimerkiksi se, että hinnanerosopimuksista tulevia tappioita Ei voi vähentää verotuksessa. Eli jos olet ostanut jonkin sivuston kautta jotain kryptovaluuttaa tai osakkeita, jotka ovat CFD:tä ja jäät tappiolle, ei sitä voi verotuksessa vähentää. Tämä tulee monille ikävänä yllätyksenä liian myöhään, jolloin tappio on mahdollisesti jo realisoitu eikä verottaja annakkaan armoa.

Tämän lisäksi isona miinuksena on se, että esimerkiksi itse uskon tulevaisuudessa näkeväni sellaisia hetkiä joissa itse voisin jotain ostaakin kyseisillä kryptovaluutoilla (esimerkiksi uuden Teslan, oisko päheetä?). Jos oot sijoittanut Bitcoiniin tms. vain hinnanerosopimuksilla, et voi niitä käyttää minkään ostamiseen vaan joudut myymään kyseiset sopimukset ensin. Esimerkiksi nyt kun El Salvador otti Bitcoinin käyttöön virallisena valuuttana, ei siellä joudu maksamaan minkäännäköistä veroa, kun ostat Bitcoinilla jotain. Eli siellä todellakin hyötyy siitä, että on ostanut sitä oikeaa Bitcoinia itselleen eikä hinnanerosopimuksia.

Voiko Bitcoiniin sijoittaa pörssissä?

Bitcoiniin sijoittaminen pörssin välityksellä on nykyään mahdollista, mutta sen odotetaan helpottuvan tulevina vuosina vielä paljon. Nordnetistä löytyy tällä hetkellä mm. muutamia Tracker tuotteita, jotka siis seuraavat jonkin tietyn tuotteen hintaa, tässä tapauksessa Bitcoinin. Näissä sertifikaattituotteissa verotukseen liittyvät asiat on hieman paremmin, kuin hinnanerosopimuksissa. Eli sertifikaatteihin liittyvät tappiot voi vähentää verotuksessa ja tuottoihin voi käyttää myös hankintameno-olettamaa.

Koska nämä tuotteet ovat pörssiin listattuja, voi niiden hinta olla hieman pielessä verrattuna itse Bitcoinin hintaan, jonka lisäksi tuotteesta maksetaan ”spread”, eli maksat kaupankäyntikulujen lisäksi ostosta ylimääräistä myyjälle. Tätä spreadia toki näkee myös Bitcoin kauppapaikkojen puolella ja siihen kannattaa perehtyä, varsinkin jos aikoo tehdä aktiivisempaa kauppaa. Vaikka tracker tuotteet ovatkin listattuna pörssiin, ei niitä voi ostaa OST:n puolelle (ainakaan vielä). Toivetta kuitenkin on, että tulevaisuudessa OST:n sääntöjä muokattaisiin niin, että sinne voisi ostaa erilaisia tuotteita pelkkien osakkeiden lisäksi. Seuraavassa osassa aion kuitenkin keskustella miten Bitcoiniin voi sijoittaa osakkeiden kautta!

Onko ETF-rahastoja Bitcoinille tulossa pian?

Mainitsin tuossa aiemmin, että Bitcoiniin sijoittaminen pörssin välityksellä on helpottumassa tulevina vuosina ja siinä viittasin siis ETF-rahastoihin. Bitcoin ETF-rahastoja on odoteltu jo todella monta vuotta ja tänä vuonna niitä on itseasiassa muutamia jo tullut. Kanada antoi luvan keväällä ensimmäiselle Bitcoin ETF-rahastolle ja sen jälkeen niitä on muutamia lisääkin jo tullut. Syy miksi tästä ei ole paljon puhuttu on se, että oikeasti tärkein ja isoin askel olisi, että tällainen ETF saataisiin jenkeissä listattua. Vaikka Kanada onkin iso maa ja näillä rahastoilla on varmasti ollut kysyntää, vasta jenkkien ETF tulee oikeasti isosti vaikuttamaan asioihin. Silloin jenkkiläiset eläkerahastot ja isot hedge fundit pääsevät helpommin käsiksi Bitcoiniin. ETF-rahastoihin liittyvät asiat mm. verotukseen liittyen on aikalailla samat kuin tracker tuotteilla ja näissä näyttäisi tuo spread olevan myös todella paljon isompi. Eli ostamalla ETF-rahastoa, joka sijoittaa Bitcoiniin, maksat todella paljon kuluja ostokulujen lisäksi.

Voit siis ostaa oikeaa Bitcoinia salkkuusi erilaisista palveluista, voit ostaa palveluista CFD:itä eli hinnanerosopimuksia, Tracker tuotteita pörssistä tai jopa ETF-rahastoja pörssistä. Bitcoinia voi siis saada omaan sijoitussalkkuunsa monilla eri tavoilla, joista itse käytän tietenkin ensimmäistä tapaa, jolloin omistan oikeaa Bitcoinia! Seuraavassa osassa keskustellaan lisää siitä, miten pörssin puolella voi hankkia hajautusta Bitcoiniin ostamalla mm. osakkeita.

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)