Eri tapoja sijoittaa Bitcoiniin! (Osa 2: Pörssissä sijoittaminen)

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Keskustelin viime viikolla siitä, millaisia eri tapoja on ostaa Bitcoinia omaan sijoitussalkkuunsa ja tällä kertaa on tarkoitus jatkaa sitä keskustelua. Tänään pohdiskellaan millaisia vaihtoehtoja on pörssin puolella sijoittaa Bitcoiniin ja nimenomaan vielä, millaisia osakkeita voi ostaa tähän tarkoitukseen? Itse suosittelen ehdottomasti ostamaan sitä Bitcoinia oikeasti omaan salkkuun, jotta sulla on mahdollisuus siirrellä ja käyttää sitä, mutta jokaisella on oma tyyli sijoittaa! Toivottavasti löydät siis itsellesi sopivan tyylin näistä postauksista!

Grayscale Bitcoin Trust, onko se rahasto vai osake?

Bitcoin ETF-rahastoa ollaan odoteltu jo todella pitkään ja tänä vuonna sellaiset saatiin Kanadaan, mutta vielä odotellaan sitä isointa eli USA:n markkinan ETF-rahastoja. ETF-rahastojen puuttuessa on jotkin firmat ymmärtäneet tämän puutteen oleva iso mahdollisuus ja alkaneet tehdä samanlaista tuotetta hieman eri tavalla. Isoin ja tunnetuin näistä on tietenkin Grayscale, joka on luonut Bitcoiniin sijoittavan rahaston, joka on kuitenkin osake. Joo tiedän, aika sekavaa, koitan avata asiaa hieman.

Grayscale on siis luonut periaatteessa rahaston, jonka rahoilla ostetaan Bitcoinia (nykyään näitä löytyy myös Ethereumille ja muutamille muille). Tätä voi ostaa joiltain välittäjiltä, mutta koska kyseinen GBTC (Grayscale Bitcoin Trust) on listattu OTC markkinalle, ei sitä voi ostaa esimerkiksi Nordnetistä. Tähän sijoittaminen ei siis ainakaan suomesta käsin ole kovin helppoa. Koska tämä on julkiseen kaupankäyntiin listattu ”osake” niin sen hinta myös vaihtelee osakkeen tavoin. Se ei siis suoraan seuraa Bitcoinin hintaa, vaan sitä liikuttaa ostot ja myynnit. GBTC preemiota, eli sitä paljonko maksat ylimääräistä verrattuna Bitcoiniin, voi seurata esimerkiksi täältä. Maaliskuun jälkeen tuo preemio on ollut miinuksella ja tällä hetkellä se näyttäisi olevan -13%, eli periaatteessa GBTC:n sijoittamalla saat halvempaa Bitcoinia kuin ostamalla sitä jostain kauppapaikasta itsellesi. Toki tähän liittyy taas kaikki samat ongelmat, kuin aikaisemmassa postauksessa mainitsemiini hinnanerosopimuksiin ja trackereihin. Eli et omista kolikoita itse.

Microstrategysta on tullut vuoden aikana Bitcoin osake!

Microstrategyn toimitusjohtaja Michael Saylor on noussut viimeisen vuoden aikana yhdeksi isoimmaksi Bitcoin häräksi ja on näyttänyt sen mm. sijoittamalla yrityksensä kautta miljardeja Bitcoiniin. Microstrategy on tällä hetkellä suurin Bitcoinin omistaja, kun otetaan huomioon pörssiyhtiöt joiden pääsääntöinen bisnes ei ole Bitcoinin myyminen tai Bitcoin rahastona toimiminen. Microstrategy omistaa jo yli 100 000 Bitcoinia, joka on kokonaismäärästä (21 milj.) noin 0.47%. Ja kun otetaan huomioon kaikki kadonneet Bitcoinit, joita on ainakin muutama miljoona on tuo prosentti jo aikalailla 0.5%.

Microstrategyn osake liikkuu nykyään aika paljon Bitcoinin kurssin mukana, eikä ihme kun firman markkina-arvo on hieman yli 6 miljardia ja pelkästään tuon Bitcoin omistuksen arvo tämän hetken hinnoilla on 3 miljardia. Microstrategysta on siis tässä vuoden aikana tullut osake, jonka kautta voi sijoittaa Bitcoinin tulevaisuuteen, vaikka firman liiketoiminta ei siihen liitykkään. Tämän lisäksi toimitusjohtajana toimiva Michael Saylor on vahvasti mukana mm. Bitcoinin louhinnan ympäristöystävälliseksi muuttamisessa (Mining Council). Tältä porukalta on lähiaikoina tulossa päivitystä siitä, millaiselta näyttää Pohjois-Amerikan louhinnan hiilijalanjälki ja millaista kehitystä odotetaan tulevaisuudelta!

Sijoita firmoihin jotka vaikuttavat kryptovaluutta-alalla!

Kolmas tapa sijoittaa osakkeiden kautta Bitcoiniin on tietenkin sijoittaa firmoihin, jotka vaikuttavat kyseisellä alalla. Esimerkiksi jenkeissä juuri listautunut Coinbase on yksi hyvä esimerkki firmoista joiden liikevaihto elää virtuaalivaluuttojen härkämarkkinan ympärillä. Coinbase saa liikevaihtonsa mm. siitä, kun ihmiset ostavat ja myyvät erilaisia virtuaalivaluuttoja. Coinbase on yksi maailman isoimmista virtuaalivaluuttoja myyvistä palveluista ja heidän liikevaihtonsa ja toimintansa on viimeisten vuosien aikana kasvanut todella kovaa tahtia. Vaikka sijoittamalla Coinbaseen, et saa suoraan hajautusta Bitcoiniin salkussasi, on se silti sijoitus sinne liittyvälle markkinalle.

Muita tällaisia firmoja, jotka liittyvät vahvasti virtuaalivaluttojen maailmaan ovat tietenkin erilaiset louhintafirmat, sekä muut kauppapaikat. Moni tällainen firma ei ole kuitenkaan vielä päässyt pörssilistautumiseen asti, koska virtuaalivaluuttojen markkina ei ole tarkasti reguloitu ja asia muuttuu kun listautumisen tekee. Tietenkin lakia täytyy aina noudattaa, mutta säädökset eivät ole vielä niin tarkkoja täällä kryptojen maailmassa. Muutamia esimerkkejä listautuneista yrityksistä kuitenkin voisin tähän etsiä: Riot Blockchain (RIOT), Marathon Patent Group (MARA) sekä Canaan (CAN).

Bitcoiniin voi siis sijoittaa todella monella eri tavalla, eli jokaisen salkkuun vamasti löytyy oma ratkaisu!

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)