Voiko Bitcoin saavuttaa ja jopa ohittaa kullan markkina-arvon?

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Kullan markkina-arvo on arviolta noin 11.2 biljoonaa (eng. trillion), kun samaan aikaan Bitcoin on 650 miljardia. Eli matkaa tuonne kullan arvoihin on, mutta onko se mahdollista joku päivä saavuttaa? Bitcoinista puhutaan kulta 2.0, koska kulta on tähän asti ollut se inflaatiota vastaan taisteleva arvonsäilyttäjä, jonka Bitcoin haluaa syrjäyttää. Bitcoin tekee sen vain tän vuosisadan tavalla, eli internetissä ilman maasta kaivamista ja fyysistä liikuttelua.

Miksi kulta on arvokasta?

Syitä sille miksi kulta on arvokasta on monia, mutta ehkä tärkein niistä on harvinaisuus. Kultaa ei voi kuka tahansa luoda tyhjästä vaan sitä joudutaan kaivamaan maasta. Sitä on olemassa rajattu määrä ja sen louhiminen on kallista, hidasta ja työlästä. Se tarkoittaa sitä, että kullan löytämiseen menee rahaa, joka näkyy suoraan sen hinnassa. Tietenkin niinkuin sanoin tähän liittyy monia muitakin asioita, koska ei pelkästään harvinaisuus tee jostain materiaalista arvokasta. Kulta on kauniin väristä, siitä on tehty erilaisia käyttöasioita pitkään (kruunut, korut jne.) ja sitä voidaan hyödyntää lääketieteessä sekä elektroniikassa. Mutta selkeästi suurin osa kullan käytöstä on sitä, että se on lukittuna erilaisiin holveihin.

Kulta on siis arvonsäilyttäjä, koska sitä ei voida luoda loputtomasti lisää niin kuin esimerkiksi euroja, dollareita tai vaikka Ruotsin kruunua. Kun näitä edellämainittuja printataan kovaa tahtia lisää, samaan aikana kultaa louhitaan todella pieni määrä, eikä sen hintaa määrää mikään taho, vaan kysynnän ja tarjonnan laki.

Tässä todella simplifikoidusti ja lyhyesti syyt sille, miksi kulta on arvokasta. Jos tahdot tästä aiheesta oppia lisää niin käy kurkkaamassa esimerkiksi tää sivu, mutta tässä postauksessa en aihetta sen enempää käsittele.

Miksi siis Bitcoin voisi syrjäyttää kullan?

Bitcoinista puhutaan siksi kulta 2.0, koska Bitcoin tuo nämät samat ominaisuudet tälle vuosituhannelle. Bitcoin on harvinaista, koska sitä voidaan luoda vain 21 miljoonaa kappaletta ja jos kolikoita katoaa niin tuo määrä pienenee. Bitcoinin luominen vaatii energiaa ja mitä enemmän porukkaa yrittää sitä itselleen louhia, sitä vaikeammaksi tuo louhinta käy. Eli Bitcoinin luominen on todella vaikeaa jo valmiiksi, mutta sen kysynnän kasvaessa vaikeus vain lisääntyy. Bitcoin on siis harvinaista, sekä sitä on todella vaikea ja kallista luoda.

Näiden asioiden ansiosta monesti puhutaan, että Bitcoin on arvonsäilyttäjä. Bitcoinin käytöksestä isoissa markkina-romahduksissa ei ole samalla tavalla näyttöä kuin kullalla, mutta vuoden 2020 romahduksen jälkeen saatiin ensimmäinen näyte siitä. Bitcoin ja kulta nousivat molemmat romahduksen jälkeen nopeammin kuin esim. S&P500. Tuo antaa pientä esimakua siitä, että Bitcoin tosiaan toimii arvonsäilyttäjänä. Näiden edellämainituiden asioiden lisäksi arvonsäilyttäjäksi pääseminen vaatii sen, että ihmiset uskovat kyseiseen kohteeseen.

Bitcoinin kysyntä on noussut viimeisen vuoden aikana todella paljon ja Bitcoinia on tällä hetkellä ennätyspaljon ns. kylmäsäilössä eli paikoissa joista sitä ei ole tarkoitus liikuttaa mihinkään. Tätä muutosta on vauhdittanut tietenkin Bitcoinin raju hinnannousu, joka on ajanut monet isot firmat Bitcoinin äärelle. Esim. Microstrategy omistaa tällä hetkellä noin 0.4% kaikista Bitcoineista joita koskaan tullaan luomaan (eli 21 miljoonasta) ja sen omistus on siis isoin kaikista julkisista yhtiöistä. Monta miljoonaa Bitcoinia on hukassa, joten tuo prosenttimäärä on oikeasti vielä isompi. Microstrategy osti ensimmäiset Bitcoininsa vasta vuonna 2020, joten todella nopeasti niitä on tullut ostettua.

Onko Bitcoinin siirtäminen todella kallista?

Monet puhuvat siitä miten Bitcoinin siirtäminen on todella kallista ja hidasta kun lohkoketju voi tehdä vain muutamia siirtoja sekuntissa. Tässä kuitenkin monet tekevät sen virheen, että vertaavat Bitcoinia Visaan tai Mastercardiin kun vertailu pitäisi kohdistaa kultaan. Kuinka paljon veikkaat maksavan, että 100 miljoonan dollarin edestä kultaa siirretään toiselle puolelle maailmaa? Entä kauanko uskot, että tuon siirron tekemiseen menee?

Vastauksen löytäminen netistä ei ole helppoa, mutta suuntaa vastaukselle voisi antaa se, että tän päivän hinnan mukaan 100 miljoonaa dollaria kultana painaa noin 1785 tonnia (kg). Lähetäppä se toiselle puolelle maailmaa, hintaa tulee pelkästä kuljetuksesta jonka lisäksi se pitää olla vakuutettu. Laivamatkaankin menee aika paljon aikaa joten voi olla, että mieluummin säilytät sitä vain lähellä kohdetta.

Samaisen 100 miljoonan dollarin siirtäminen Bitcoineina vie sekunneista muutamiin minuutteihin ja maksaa parisataa euroa. Niin, annan sulle nyt aikaa sulatella. Muutaman minuutin, maksaa muutama sataa euroa, siirto on julkisesti esillä lohkoketjulla ja siirtyy henkilöltä toiselle turvallisesti lohkoketjun välityksellä.

Tuntuuko Bitcoinin siirtäminen vielä kalliilta?

Tässä muutamia ajatuksia siitä, miksi mun mielestä Bitcoin tulee joku päivä saavuttamaan kullan markkina-arvon ja jopa ohittamaan sen reippaasti. Bitcoinilla on nimittäin vielä paljon muitakin ominaisuuksia joista tässä en edes ehtinyt keskustella. Esim. Lightning verkon avulla maksuvälineenä toimiminen ja lohkoketjun hyödyntäminen muissa asioissa.

– Lari Heinonen / Mihin Sitä Säästäis?

YouTube ja Nettisivu: https://mihinsitasaastais.fi/linkkipuu/

Tilaa kryptouutiset suoraan sähköpostiisi!

Julkaisemme ajankohtaiset kryptouutiset joka maanantai. Pysy ajantasalla!

Vastuuvapaus: 79% piensijoittajista menettää rahaa sijoittaessaan tämän tarjoajan hinnanerosopimuksiin. Kannattaakin miettiä, onko sinulla varaa ottaa suuri riski rahojesi menettämisestä. Plus500CY Ltd on CySEC:n valtuuttama ja sääntelemä (#250/14)